ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Модератор: Миша
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Мдаа...
Точно той е! Живее и по нашите ширини като едногодишно растение, което на следващата година се самозасажда.
В Гърция всяка уважаваща себе си къща си го има в двора си и с него се правят прословутите им яхнии.
При нас расте дивата му форма/ЩИР/, която много бързо изкласява, но е не по-малко полезна. С нея си храним прасетата. И както казва професор Асен Златаров след дългогодишно проучване:
"Българина храни по-добре животните си, отколкото самия себе си!!!"
Точно той е! Живее и по нашите ширини като едногодишно растение, което на следващата година се самозасажда.
В Гърция всяка уважаваща себе си къща си го има в двора си и с него се правят прословутите им яхнии.
При нас расте дивата му форма/ЩИР/, която много бързо изкласява, но е не по-малко полезна. С нея си храним прасетата. И както казва професор Асен Златаров след дългогодишно проучване:
"Българина храни по-добре животните си, отколкото самия себе си!!!"
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
В Гърция многогодишен ли е,и толкова огромен ли става като на снимката ?
И кои други,освен щир,може да берем за консумация ?
Средиземноморска нузла-явно не вирее в България.
Радика - правих салата,нещо ми горчеше,или не е била по правилната рецепта ? От цветовете съм правила сироп -
botan писа,че трябва да е само от жълтата част,за да не горчи.
Пореч не съм засявала.
А този кострец и куча лобода имате ли ги в градините си,къде и как растат,ползвали ли сте ги ?
И кои други,освен щир,може да берем за консумация ?
Средиземноморска нузла-явно не вирее в България.
Радика - правих салата,нещо ми горчеше,или не е била по правилната рецепта ? От цветовете съм правила сироп -
botan писа,че трябва да е само от жълтата част,за да не горчи.
Пореч не съм засявала.
А този кострец и куча лобода имате ли ги в градините си,къде и как растат,ползвали ли сте ги ?
-
- Наркоман
- Мнения: 11642
- Регистриран на: Дек 13, '09, 08:51
- Дал благодарност: 87 пъти
- Получил благодарност: 62 пъти
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Quinoa и Amaranth са били супер храните на индианците от Южна америка и по много други места.От там сме ги прихванали и ние ,особено напоследък с търговския трик за супер храна.Не знам дали от семената от магазините може да поникне нещо.
- МГХ
- Наркоман
- Мнения: 10108
- Регистриран на: Окт 4, '12, 23:28
- Местоположение: Русе
- Дал благодарност: 366 пъти
- Получил благодарност: 1028 пъти
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Пристигна ми френския естрагон от Христов/хоби семена Шумен/и семената от бял риган. По нежен е от другия,с по-дребни листенца.
- ln_none
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1057
- Регистриран на: Мар 30, '15, 10:06
- Местоположение: Сахара
- Получил благодарност: 416 пъти
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Преди 2-3 години се бях увлякла по диворастящите, само за тях четях и пасях какво ли не Поразително много растения са ядливи, друг е въпросът колко от тях са вкусни... а и достатъчно лесни за приготвяне, защото има сума ти ядливи коренаци, ама кой да се занимава.
Преди ходехме често на разходки и беряхме най-различни неща, но откакто сме на село, ядем каквото порасне в градината - май основно щир, компасна салата и коприва. Доста растения използвам като добавка, от тях манджа не мож направи, но по мъничко слагам в супи и яхнии - мъртва коприва, врабчови чревца, мотовилка, живовляк, цикория, разни кръстоцветни... Конкретно кучата лобода и костреца стават като за добавка. От глухарчето слагам малки листенца, те не горчат толкова, и не по много в салатата. Събрала съм си няколко книжки по темата, който иска мога да му пратя. Имам и група във фейса, но там преди си пишех само аз, а сега - почти никой Наскоро стана дума за седмолиста, него пък как го обичам на баница обаче тук му е жега и расте едвам-едвам. Тук изобщо е доста бедна флората и затова вече не наблягам толкова на диворастящите, за съжаление.
Преди ходехме често на разходки и беряхме най-различни неща, но откакто сме на село, ядем каквото порасне в градината - май основно щир, компасна салата и коприва. Доста растения използвам като добавка, от тях манджа не мож направи, но по мъничко слагам в супи и яхнии - мъртва коприва, врабчови чревца, мотовилка, живовляк, цикория, разни кръстоцветни... Конкретно кучата лобода и костреца стават като за добавка. От глухарчето слагам малки листенца, те не горчат толкова, и не по много в салатата. Събрала съм си няколко книжки по темата, който иска мога да му пратя. Имам и група във фейса, но там преди си пишех само аз, а сега - почти никой Наскоро стана дума за седмолиста, него пък как го обичам на баница обаче тук му е жега и расте едвам-едвам. Тук изобщо е доста бедна флората и затова вече не наблягам толкова на диворастящите, за съжаление.
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Зарзавата ми е буренясал,не го плевя щото има щир и тученица.
То може и някой друг бурен да има,но по картинките в предните сайтове не се ориентирам.
И затова,ако някой има интересен бурен да го снима.
Сега ще чета за седмолист,компасна салата,мотовилка.А кои са тези кръстоцветни-синап и листно зеле ли ?
Бяхме купили една горчица(има и тема за нея)и само аз си пиша,а тази година не съм я сяла.
А баница става хубава и с листно цвекло.
То може и някой друг бурен да има,но по картинките в предните сайтове не се ориентирам.
И затова,ако някой има интересен бурен да го снима.
Сега ще чета за седмолист,компасна салата,мотовилка.А кои са тези кръстоцветни-синап и листно зеле ли ?
Бяхме купили една горчица(има и тема за нея)и само аз си пиша,а тази година не съм я сяла.
А баница става хубава и с листно цвекло.
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Седмолист - с вкус на моркови.На външен вид много ми прилича на ароматна лазаркиня.
Мотовилка - с вкус на орехи.Прилича на външен вид на тученица,но е сладка.
Компасна салата - с горчив вкус.
Мотовилка - с вкус на орехи.Прилича на външен вид на тученица,но е сладка.
Компасна салата - с горчив вкус.
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
http://ve-gea.blogspot.bg
Отново тук гледам кострец(зохос) - това не е ли тази компасна салата ?
Слез - знаех,че е билка,но не знаех,че се готви.А и това,че подтиска глада и жаждата !
Ружа - като гледам снимката,това не е тревиста ружа,а може би е дървесна ружа ?
Отново тук гледам кострец(зохос) - това не е ли тази компасна салата ?
Слез - знаех,че е билка,но не знаех,че се готви.А и това,че подтиска глада и жаждата !
Ружа - като гледам снимката,това не е тревиста ружа,а може би е дървесна ружа ?
- ln_none
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1057
- Регистриран на: Мар 30, '15, 10:06
- Местоположение: Сахара
- Получил благодарност: 416 пъти
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Различни са костреца и компаската, компаската е всъщност дива маруля. Яде се сурова в салата, взимат се млади листенца(връхчета), те не горчат. Слезът като се готви става малко лигав, като бамя.
Сега вече е малко късно за повечето зеленолистни, поодъртяли са, а и като почнат да цъфтят им се променя вкусът и хранителният състав.
Доста вкусна е лъжичината, тя може да се бере и цъфнала. Мирише на чесън. Живовляк има по цяло лято, от него съм правила чипс, става. Нигелата при мен сега тъкмо прави семена, те пък стават за поръска на салати и др.
Сега вече е малко късно за повечето зеленолистни, поодъртяли са, а и като почнат да цъфтят им се променя вкусът и хранителният състав.
Доста вкусна е лъжичината, тя може да се бере и цъфнала. Мирише на чесън. Живовляк има по цяло лято, от него съм правила чипс, става. Нигелата при мен сега тъкмо прави семена, те пък стават за поръска на салати и др.