ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Модератор: Миша

Публикувай отговор
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от apis »

Много хбави билки ! И исопа колко е изправен,моя все е полегнал.
Не трябва да се реже на височина по ниска от около 20 см.,защото изсъхва.
Така е и за лавандула,розмарин,мащерка,артемисия и др.
Миналата година ми изсъхнаха 5 корена.Много е хубав в букет за чай
А артемисията artemisia absinthium ли е ?
И на първата снимка това пухестото какво е ?
Оля
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1078
Регистриран на: Яну 18, '17, 07:56
Дал благодарност: 25 пъти
Получил благодарност: 5 пъти

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от Оля »

Да, същата артемисия :dovolen: . Имам и от обикновената от другата страна. Пухестото на първата снимка е резене- вид копър .
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от apis »

Не съм готвила резене,надземната зелена част за какво се прилага ? Двугодишно е,нали ?
Коя артемисия е обикновена ?
Оля
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1078
Регистриран на: Яну 18, '17, 07:56
Дал благодарност: 25 пъти
Получил благодарност: 5 пъти

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от Оля »

Зелената част си я използвам като копър .Резенето е многогодишно, през зимата изчезва, на пролет се появява. Обикновената артемисия е е дна идея по- грубичка и е зелена. И двете си ги размножавам на есен с резници и без буркани и шишета. Края на септември мога да ти изпратя, ако искаш, плюс исоп, перовския имам (вкоренена), ехинацеи за билковата градина и ако се сетя още нещо. Само трябва да ме подсетиш :dovolen: .
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от apis »

До есента трябва да са се вкоренили,за да не измръзнат през зимата.
Сега през лятото най добре се вкореняват.
А септември може би в саксия ?
Оля
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1078
Регистриран на: Яну 18, '17, 07:56
Дал благодарност: 25 пъти
Получил благодарност: 5 пъти

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от Оля »

По принцип, всеки си открива най- добрия начин за вкореняване според условията на мястото си. Аз например никога не вкоренявам през лятото и късна пролет, защото при тази суша и жега през лятото в пловдивско, няма начин нещо да ми оцелее. Ако ти имаш успешни опити по това време на годината, мога и сега да ти начупя и изпратя :dovolen: . При мен безотказно работи есенното вкореняване. Просто си набучвам клончета края на септември и почти всички на пролет са ми вкоренени. До сега поне при мен нищо не е измръзвало.
Аватар
ln_none
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1044
Регистриран на: Мар 30, '15, 10:06
Местоположение: Сахара
Получил благодарност: 385 пъти

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от ln_none »

Имам нужда от изпитани съвети за отглеждането на девисил. Много го харесвам и искам да имам голямо растение в двора. Миналата година правих разсад и уж добре вървеше, но този, който посадих в градината изсъхна, а този, който оставих в кофичките изгни. Сега имам нов и много искам да го опазя :hmmmmmm:
libra
Наркоман
Мнения: 11640
Регистриран на: Дек 13, '09, 08:51
Дал благодарност: 86 пъти
Получил благодарност: 62 пъти

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от libra »

Aми, с разсадите е деликатна работата.Аз току що съм си купила саксия от разсадника до нас .Голямо растение е,мисля че ще стане работата.Макар,че ММ пък е решил да си спести поливането,защото имало влага достатъчно.Не мисля ,че девисилът има специални изисквания.
Di_Va
Кафе машина
Мнения: 4885
Регистриран на: Сеп 20, '10, 22:22
Дал благодарност: 337 пъти
Получил благодарност: 278 пъти

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от Di_Va »

Оля, резенето от семена ли е?
Lois

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от Lois »

Да си покажа и аз кухненската градина :D
От миналата година е, още не се вижда босилекът, че първият засаден охлювите го опасаха, тяхната кожа.
Два вида мента, три вида мащерка, два вида риган, див лук. Плюс опити за копър и босилек, хахах
Изображение

Изображение

Мислех си да оставя една леха цяла само за подправки, ама то от тия рози човек може ли да се оварди :twisted:
Публикувай отговор

Обратно към “Плодове и зеленчуци”