Гъби

Модератор: Миша

peterstamov
Кана кафе
Мнения: 598
Регистриран: вт яну 28, 2014 12:33 am
x 1
x 14

съб яну 23, 2016 10:13 am

И аз ги заиграх тез гъби тази година, но се уча. Направих няколко пънчета, но зимното инокулиране не знам колко е подходящо? Всъщност дървесината трябвало да е прясно отсечена!? Шиитаке пробвали ли сте?
0 x
mimivd
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1386
Регистриран: чет фев 14, 2013 3:59 pm
Местоположение: Видин
x 3
x 32

съб яну 23, 2016 6:21 pm

Здравейте!Много се радвам,че открихте такава тема.Тази зима и аз четох доста относно култивирането на кладница в домашни условия.Аз съм се ориентирала към отглеждане в чували със слама.Гледах руски клипчета,но ми трябва още информация.Мицел искам да взема от МицелООД Пловдив,но до момента не мога да се свържа с тях.Преди това обаче трябва да се образовам ,пишете,споделяйте наученото!
0 x
Потребителски аватар
Миша
Наркоман
Мнения: 15015
Регистриран: пет ное 27, 2009 2:11 pm
Местоположение: София
x 66
x 396
Контакти:

съб яну 23, 2016 6:37 pm

И това го пробвахме :D , върху пънчета, прясно отрязани , кладницата никна след една година, докато видя гъбките , охлювите ги изядоха :lol: Така че по-добре садете върху стърготини, нищо, че го дават, че се бере по-кратко, поне стават по-бързо
0 x
Свирете, музиканти! Дълга нощ ще е тази - чак до изгрева на надеждата......


Разсадник
Изображение
GIOIA(Джоя)
x 229

съб яну 23, 2016 8:44 pm

peterstamov написа:И аз ги заиграх тез гъби тази година, но се уча. Направих няколко пънчета, но зимното инокулиране не знам колко е подходящо? Всъщност дървесината трябвало да е прясно отсечена!? Шиитаке пробвали ли сте?
Аз си купих едно пънче Шийтаке преди 2 год.от интерес.Отгледах с дондуркане една гъба :lol: и втора обрах тази есен от захвърленото в двора пънче.
По спомен пънчето се "шокира 24-48 часа в студена вода ,която е с 15-20 гр.разлика от темп. на въздуха.След 2 седмици се очаква беритба,когато гъбата достигне 7-10 см.,пъна си почива 4 седм.,пак се "шокира" и т.н.
Общо взето им трябва голяма разлика в дневните и нощни температури.Най добър период пролет и есен.Северно,засенчено,при сухо време се киснат по 30 минути на седмица ,две във вода ...
за година май :hmmm: се изкарваха 3-4 реколти,от 1 пънче до 2 кг.гъби.
А след шокирането със студена вода се блъска здраво в земята 2-3 пъти.Вибрациите стимулирали повече поници :lol:
Имам лист с инструкции,ще го издиря,ако те интересува :daaa:
0 x
mimivd
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1386
Регистриран: чет фев 14, 2013 3:59 pm
Местоположение: Видин
x 3
x 32

нед яну 24, 2016 10:47 am

И при култивирането на кладница в чували със слама е нужен температурен шок,но май не става с киснене във вода.Тази част от целият процес ми е тъмна индия,а без шокиране...няма реколта.Моя позната сподели,че при нея започнали да прорастват навътре,вместо навън.Как се постига понижаване на температурата пролет?
Ориентирала съм се към този начин на отглеждане,защото периода до реколтиране е по-кратък(около 2 месеца)
0 x
Calendula_off
Дълго кафе
Мнения: 119
Регистриран: чет яну 29, 2015 5:15 pm
Местоположение: София

нед яну 24, 2016 7:40 pm

Аз мисля да пробвам идеята с бидончето и дупките. Просто се чудя, кой месец е удачен март, април?? Рових се, разбрах, че искат много висока влажност и защита от пряка слънчева светлина. Решила съм мицел и компост готови да се взема, само се чудя номера с поливането как става. Влизах в разни гъбарски форуми, ама там все едно ще им открадна занаята :mrgreen: и си мълчат. Намерих един файл за отглеждане на гъби, но не знам как да го прикача.
http://www.naas.government.bg/bg/download?id=742" onclick="window.open(this.href);return false;
0 x
Потребителски аватар
sendi1966
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1195
Регистриран: нед апр 07, 2013 12:17 pm
Местоположение: Хасково
x 1

нед яну 24, 2016 7:54 pm

Календула,най добре е да се отглеждат в помещение.Например мазе.
Гледали сме печурки,но доколкото знам и кладницата се гледа на закрито за по добър добив.
Гъбата иска топло,но не и много топло.Над 30 градуса мицела умира.Също така и влага.ММ мъж поливаше печурките с душ пръскало.Според мен най -добре е през април да ги заложиш.
Попитай как е най-добре да се отглеждат там откъдето ще вземеш мицела.Няма откъде да разбера понеже тук масово се гледа култивирана печурка.
0 x
Calendula_off
Дълго кафе
Мнения: 119
Регистриран: чет яну 29, 2015 5:15 pm
Местоположение: София

нед яну 24, 2016 8:44 pm

sendi1966 написа:Календула,най добре е да се отглеждат в помещение.Например мазе.
Гледали сме печурки,но доколкото знам и кладницата се гледа на закрито за по добър добив.
Гъбата иска топло,но не и много топло.Над 30 градуса мицела умира.Също така и влага.ММ мъж поливаше печурките с душ пръскало.Според мен най -добре е през април да ги заложиш.
Попитай как е най-добре да се отглеждат там откъдето ще вземеш мицела.Няма откъде да разбера понеже тук масово се гледа култивирана печурка.
Мерси, ще пробвам на село в мазето. Там е топло, но е много тъмно. Като почнат да растат изваждат ли се на открито?
Иначе , като купувам мицела ще ги разпитам и от фирмата.
0 x
Потребителски аватар
sendi1966
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1195
Регистриран: нед апр 07, 2013 12:17 pm
Местоположение: Хасково
x 1

нед яну 24, 2016 9:05 pm

Гъбите не искат светлина.При тях трябва да е влажно.Няма нужда се изкарват навънка.
0 x
Calendula_off
Дълго кафе
Мнения: 119
Регистриран: чет яну 29, 2015 5:15 pm
Местоположение: София

нед яну 24, 2016 9:19 pm

Много, ама много ти благодаря за бързият отговор. :tzvetentze:
Навих майка ми, която е пенсионер живее на село и ще има възможност да ги обгрижва. Просто онзи ден попадайки на снимката с кладницата, така се ентусиазирах. А цялото ни семейство е почитател на гъбите. И мисля, че е едно страхотно предизвикателство.
Ще купя мицела в края на март и ще го "заложа", май този термин използваха в гъбарският форум :D
0 x
Потребителски аватар
botan
Наркоман
Мнения: 10262
Регистриран: пон ное 23, 2009 10:06 pm
Местоположение: София, умерен източнобалконски климат с високи годишни амплитуди
x 52
x 138
Контакти:

нед яну 24, 2016 9:27 pm

Всяка кладница от магазина има мицел по пънчето. :daaa:
0 x
mimivd
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1386
Регистриран: чет фев 14, 2013 3:59 pm
Местоположение: Видин
x 3
x 32

пон яну 25, 2016 8:30 am

Calendula_off написа:Много, ама много ти благодаря за бързият отговор. :tzvetentze:
Навих майка ми, която е пенсионер живее на село и ще има възможност да ги обгрижва. Просто онзи ден попадайки на снимката с кладницата, така се ентусиазирах. А цялото ни семейство е почитател на гъбите. И мисля, че е едно страхотно предизвикателство.
Ще купя мицела в края на март и ще го "заложа", май този термин използваха в гъбарският форум :D
От къде ще купиш мицела ?И аз търся надежден производител-това е първото условие при култивирането.
0 x
Deleted User 4608
x 229

пон яну 25, 2016 1:13 pm

И аз правя опити с кладница и шийтаке. По-късно ще прочета за спорите и мицела в поста на петърстамов. Ще дам линк към друг форум. Там описах подробно опита си досега http://bezmotika.com/topic/79-" onclick="window.open(this.href);return false;кладница-и-шийтаке. Шийтаке нямам до момента поникнало.
0 x
Deleted User 4608
x 229

пон яну 25, 2016 10:41 pm

Кладницата трябва да е на светло, когато започнат да растат гъбите.
0 x
Отговори

Върни се в “Плодове и зеленчуци”