Гъби
Модератор: Миша
-
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1715
- Регистриран на: Фев 14, '13, 15:59
- Местоположение: Видин
- Дал благодарност: 18 пъти
- Получил благодарност: 57 пъти
Re: Отглеждане на ГЪБИ
Здравейте!Много се радвам,че открихте такава тема.Тази зима и аз четох доста относно култивирането на кладница в домашни условия.Аз съм се ориентирала към отглеждане в чували със слама.Гледах руски клипчета,но ми трябва още информация.Мицел искам да взема от МицелООД Пловдив,но до момента не мога да се свържа с тях.Преди това обаче трябва да се образовам ,пишете,споделяйте наученото!
- Миша
- Наркоман
- Мнения: 17034
- Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 137 пъти
- Получил благодарност: 468 пъти
- Обратна връзка:
Re: Отглеждане на ГЪБИ
И това го пробвахме , върху пънчета, прясно отрязани , кладницата никна след една година, докато видя гъбките , охлювите ги изядоха Така че по-добре садете върху стърготини, нищо, че го дават, че се бере по-кратко, поне стават по-бързо
Re: Отглеждане на ГЪБИ
Аз си купих едно пънче Шийтаке преди 2 год.от интерес.Отгледах с дондуркане една гъба и втора обрах тази есен от захвърленото в двора пънче.peterstamov написа:И аз ги заиграх тез гъби тази година, но се уча. Направих няколко пънчета, но зимното инокулиране не знам колко е подходящо? Всъщност дървесината трябвало да е прясно отсечена!? Шиитаке пробвали ли сте?
По спомен пънчето се "шокира 24-48 часа в студена вода ,която е с 15-20 гр.разлика от темп. на въздуха.След 2 седмици се очаква беритба,когато гъбата достигне 7-10 см.,пъна си почива 4 седм.,пак се "шокира" и т.н.
Общо взето им трябва голяма разлика в дневните и нощни температури.Най добър период пролет и есен.Северно,засенчено,при сухо време се киснат по 30 минути на седмица ,две във вода ...
за година май се изкарваха 3-4 реколти,от 1 пънче до 2 кг.гъби.
А след шокирането със студена вода се блъска здраво в земята 2-3 пъти.Вибрациите стимулирали повече поници
Имам лист с инструкции,ще го издиря,ако те интересува
-
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1715
- Регистриран на: Фев 14, '13, 15:59
- Местоположение: Видин
- Дал благодарност: 18 пъти
- Получил благодарност: 57 пъти
Re: Гъби
И при култивирането на кладница в чували със слама е нужен температурен шок,но май не става с киснене във вода.Тази част от целият процес ми е тъмна индия,а без шокиране...няма реколта.Моя позната сподели,че при нея започнали да прорастват навътре,вместо навън.Как се постига понижаване на температурата пролет?
Ориентирала съм се към този начин на отглеждане,защото периода до реколтиране е по-кратък(около 2 месеца)
Ориентирала съм се към този начин на отглеждане,защото периода до реколтиране е по-кратък(около 2 месеца)
-
- Дълго кафе
- Мнения: 126
- Регистриран на: Яну 29, '15, 17:15
- Местоположение: София
Re: Гъби
Аз мисля да пробвам идеята с бидончето и дупките. Просто се чудя, кой месец е удачен март, април?? Рових се, разбрах, че искат много висока влажност и защита от пряка слънчева светлина. Решила съм мицел и компост готови да се взема, само се чудя номера с поливането как става. Влизах в разни гъбарски форуми, ама там все едно ще им открадна занаята и си мълчат. Намерих един файл за отглеждане на гъби, но не знам как да го прикача.
http://www.naas.government.bg/bg/download?id=742" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.naas.government.bg/bg/download?id=742" onclick="window.open(this.href);return false;
- sendi1966
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1195
- Регистриран на: Апр 7, '13, 12:17
- Местоположение: Хасково
Re: Гъби
Календула,най добре е да се отглеждат в помещение.Например мазе.
Гледали сме печурки,но доколкото знам и кладницата се гледа на закрито за по добър добив.
Гъбата иска топло,но не и много топло.Над 30 градуса мицела умира.Също така и влага.ММ мъж поливаше печурките с душ пръскало.Според мен най -добре е през април да ги заложиш.
Попитай как е най-добре да се отглеждат там откъдето ще вземеш мицела.Няма откъде да разбера понеже тук масово се гледа култивирана печурка.
Гледали сме печурки,но доколкото знам и кладницата се гледа на закрито за по добър добив.
Гъбата иска топло,но не и много топло.Над 30 градуса мицела умира.Също така и влага.ММ мъж поливаше печурките с душ пръскало.Според мен най -добре е през април да ги заложиш.
Попитай как е най-добре да се отглеждат там откъдето ще вземеш мицела.Няма откъде да разбера понеже тук масово се гледа култивирана печурка.
-
- Дълго кафе
- Мнения: 126
- Регистриран на: Яну 29, '15, 17:15
- Местоположение: София
Re: Гъби
Мерси, ще пробвам на село в мазето. Там е топло, но е много тъмно. Като почнат да растат изваждат ли се на открито?sendi1966 написа:Календула,най добре е да се отглеждат в помещение.Например мазе.
Гледали сме печурки,но доколкото знам и кладницата се гледа на закрито за по добър добив.
Гъбата иска топло,но не и много топло.Над 30 градуса мицела умира.Също така и влага.ММ мъж поливаше печурките с душ пръскало.Според мен най -добре е през април да ги заложиш.
Попитай как е най-добре да се отглеждат там откъдето ще вземеш мицела.Няма откъде да разбера понеже тук масово се гледа култивирана печурка.
Иначе , като купувам мицела ще ги разпитам и от фирмата.
-
- Дълго кафе
- Мнения: 126
- Регистриран на: Яну 29, '15, 17:15
- Местоположение: София
Re: Гъби
Много, ама много ти благодаря за бързият отговор.
Навих майка ми, която е пенсионер живее на село и ще има възможност да ги обгрижва. Просто онзи ден попадайки на снимката с кладницата, така се ентусиазирах. А цялото ни семейство е почитател на гъбите. И мисля, че е едно страхотно предизвикателство.
Ще купя мицела в края на март и ще го "заложа", май този термин използваха в гъбарският форум
Навих майка ми, която е пенсионер живее на село и ще има възможност да ги обгрижва. Просто онзи ден попадайки на снимката с кладницата, така се ентусиазирах. А цялото ни семейство е почитател на гъбите. И мисля, че е едно страхотно предизвикателство.
Ще купя мицела в края на март и ще го "заложа", май този термин използваха в гъбарският форум