ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Модератор: Миша

Публикувай отговор
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от apis »

Мурсалския чай как да се саморазсажда ? Имаш предвид да се самозасява от семена ли ?
Аватар
Breda
Баш кафе майстор
Мнения: 2691
Регистриран на: Апр 21, '16, 17:41
Получил благодарност: 237 пъти

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от Breda »

Момичета,на пълно слънце ли ви е мурсалският чай? Човекът ,от който взех разсада се изрази така -" да го жули слънце цял ден,така харесва той"
penkeler
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1693
Регистриран на: Мар 19, '15, 21:30
Местоположение: Варна
Дал благодарност: 51 пъти
Получил благодарност: 300 пъти

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от penkeler »

apis написа: Май 23, '18, 14:01 Щир и тученица ще ти наскубя,като почнат да никнат.
За тези двете аз също мога да съдействам, а освен тях, ако има интерес, мога да предложа и бъзак, коприва, паламида, троскот, в изобилие поветица и врабчови чревца.
Аватар
Breda
Баш кафе майстор
Мнения: 2691
Регистриран на: Апр 21, '16, 17:41
Получил благодарност: 237 пъти

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от Breda »

penkeler написа: Май 23, '18, 21:50
apis написа: Май 23, '18, 14:01 Щир и тученица ще ти наскубя,като почнат да никнат.
За тези двете аз също мога да съдействам, а освен тях, ако има интерес, мога да предложа и бъзак, коприва, паламида, троскот, в изобилие поветица и врабчови чревца.
:lol: :lol: :lol:
Аз добавям и балур,направо на бали го давам
Аватар
ln_none
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1058
Регистриран на: Мар 30, '15, 10:06
Местоположение: Сахара
Получил благодарност: 423 пъти

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от ln_none »

Салата от щир на пара е едно от най-любимите летни ястия вкъщи :nod: и все не достига, ако можех, бих си пресаждала от съседите :D
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от apis »

Брех тоя щир,сега остава и рецепта да дадеш,на пароварка ли го вариш ?Дето казва Breda,цели бали,пък не съм готвила още.
penkeler,как ме разсмиваш ! Старите хора казваха,че има хубави бурени,щир е един от тях.Аз им се чудех.
В някои страни се продават по зеленчуковите пазари.
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от apis »

Breda ,моя мурсалски чай съм го сложила на най големия припек и слънцето верно го жули цел ден.
А и никакво поливане.Само при засаждането по около200 гр. вода на коренче.
Никакво торене.
Аватар
ln_none
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1058
Регистриран на: Мар 30, '15, 10:06
Местоположение: Сахара
Получил благодарност: 423 пъти

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от ln_none »

apis, събираш балата :lol: обираш по-апетитните връхни части и вариш на пара (а може и не на пара) с какъвто там уред разполагаш до омекване. Овкусява се добре със сол, лимонов сок, зехтин и чесън. Ние добавяме домати и маслини, може и слънчогледови семки.
Впрочем има и други плевеляци, които успешно влизат в тази салата - кострец, куча лобода и т.н.
В Гърция имат една хортосалата, тя е от такива треви, ама по заведенията май е само с лимон и зехтин, не я овкусяват добре и няма добавки.
Аватар
dany
Кана кафе
Мнения: 602
Регистриран на: Фев 2, '14, 20:34
Местоположение: Варна

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от dany »

Здравейте, някой в темата по нагоре беше споменал за Разсадника на Морган в село Хотница http://www.morgansplants.com/events. Като любител на билки и подправки разгледах сайта и направих поръчка от всички видове менти, повечето от мащерките, риган, естрагон, избрах си и няколко многогодишни цветя. Цените са отлични! Всички растения бяха прекрасни, големи, добре гледани, а обслужването е приятелско и повече от любезно. Тъй като градината ми е в село близо до Провадия, а живея във Варна, Греъм, с който комуникирах (на много добър български) за поръчката си направи така, че да получа растенията в моето село.
Имат интересна организация, за да стигнат до своите клиенти: всяка трета събота са на пазара в Провадия, всяка първа неделя в Добрич, всяка последна неделя на месеца са в село Драгиево (Велико Търново), всяка втора неделя в село Хотница. Сайта е на английски, но добре направен, правят и поръчки по Еконт.
Добрите търговци трябва да се споменават, от това печелим и ние-цветари и градинари!
sylay
Дълго кафе
Мнения: 121
Регистриран на: Юни 17, '11, 15:16

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от sylay »

Еееее, сладури! Вече ме взехте на "подбив". Щир от обикновения си имам. :nod: :P
Искам гръцкияяя! Засукания дето го наричат "АМАРАНТ" и му продават семената прескъпо в "здравословните магазини".
ln_none - благодаря за рецептата!
Ако не те бяха попитали за нея, аз щях да те попитам.
Ние ядем какви ли не чуждестранни боклуци, а родното даваме на прасетата/по изследване на проф.Асен Златаров/. Това важи и за мен самата.
Като руколата например. Уж имала лек вкус на орехчета, а според мен си има лек вкус баш на спарен чорап.
Да вземем и спирулината струваща 19лв за 1/2кг. Смляна на прах колко била полезна.... да не повярваш как сме живели без нея до сега!!!
Накрая 1 дама работеща в лаборатория в 1 предаване на Гала направи изследване, в което сравни качествата на спирулината и нашенския магданоз по 20 показателя. Оказа се, че магданоза я "издухва като малка гара" по всички показатели. Половин килограм сух смлян магданоз струва 5лв., а пък спирулината - 19лв.
Годжи Бери /нашенския "Мерджан"/ - от край време го има на цяла поляна близо до нас, пък и в цялата страна. Един клиент ми го каза. Никой не му обръща внимание. Влаковете минават от там и хората пикаят върху него. Ама на! Казало се - МОДА!
Мои колеги поискаха да си го купуват по 5-10лв. за 1 смижурено коренче. Заведох ги лично да си вземат клончета, за да си захванат и като видяха за какъв БОКЛУК става въпрос, избягаха и до ден днешен не са отворили дума за Годжи Бери. Носила съм им и плодове от храстите.... Който е от Пловдив мога да му кажа дори къде се намира "плантацията" с тази "ценна" суровина, стига да има нерви да бере.
Това е само за лирично отклонение!
Аз също залитам по чуждоземските боклуци.

Моята любима МЛЕЧНА САЛАТА е салатата от КУЛТИВИРАНА ТУЧЕНИЦА/едногодишна/, която за пръв път опитах в Турция. Е! Повярвайте ми - няма такава вкусотия. Слагат се само суровите листенца, който са в пъти по-големи от тези за дивата тученица и много сочни. Ето рецептата:
измитите листа на 1 връзка тученица /купувам я по 1 лира в Турция/
цедено кисело мляко
майонеза
сол, чесън, олио
Всичкo се разбърква, заглажда се и се залива с разтопено масло + 1с.л. червен пипер в него
Изображение
Изображение

Тази година не можах да си направя от тази салата понеже не ходих в Турция и не можах да си купя. И честно да ви кажа липсва ми. Бързам да си засадя многогодишните подправки преди да се насоча към неща като тученицата. Дай Боже другата година да имам време за нея. Ето я:
Изображение Връзката в Турция е 2 пъти по-голяма от тази
А това вече съм си го купила, просто не съм го засяла:
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Плодове и зеленчуци”