Защо е важно да отглеждаме видове и да правим семена?

Потребителски аватар
botan
Наркоман
Мнения: 10263
Регистриран: пон ное 23, 2009 10:06 pm
Местоположение: София, умерен източнобалконски климат с високи годишни амплитуди
x 52
x 141
Контакти:

съб ное 08, 2014 7:33 pm

Тази статия е била написана специално за бегониите, но тъй като двете семейства са много сходни по изисквания и съдба, я адаптирах и за геснериеви. Изглежда дълга и страшна, може би е и малко агресивно написана, но засяга изключително важни морални проблеми в етиката на отглеждане на растения. Преведох я с инфомативна цел, силно се надявам да не засегна никого и да запаля интереса на някого. :stiskam:

Видовите бегонии и геснериеви са тези, които растат в дивото някъде по света. Съществуват и натурални хибриди, но за тях ще си затворим едното око и ще ги причислим към видовете. Бегониевото семейство съдържа в себе си около 1500 вида от 2 рода, а геснериевото семейство около 3200 вида от около 150 рода. Точната бройка никога не е ясна тъй като постоянно се откриват нови и нови видове, пък те колко вариации имат... Някои от видовете ги отглеждаме от години, други са ни все още непознати. Имат най-различни културални изисквания. Някои са напълно идиотоустойчиви, други са толкова нежни, че изискват терариумна протекция.

За разлика от хибридите, които са създадени специално за да паснат в нашите домове и градини, видовите са еволюирали в продължение на хилядолетия (а някои все още продължават) за да се адаптират към специфичните условия на средата, която обитават. Много от тях може и да бъдат предизвикателство за отглеждане, но имайки предвид естествения им хабитат, няма невъзможни (между другото важи и за всички други растения)

Защо е важно да отглеждаме видове?

Точно както тигрите, и други засташени животни, бегониите и геснериевите са застрашени в дивата природа, тъй като техните местообитания са под постоянна заплаха от разрушение. Някои видове са се специализирали толкова много към дадените условия на определено място, че могат да се намерят само в една-единствена долина от цяла тропическата гора. Много е важно да се включват и видове към колекциите, тъй като това би предотвратило напълното им изчезване. Има много примери за видове изчезнали от природата и вече съществуващи единствено в колекции. Благодарение на ентусиасти много от видовете не са само на черно-бели фотографии и рисунки, а могат да се видят на живо и докоснат.

Отговорността при отгглеждането на видове (пък и култивари):

Много от цветарите само се наслаждават на растенията без да им отдават нужния респект. Въпреки, че насладата е част от причината да отглеждаме растения, няма да бъде никому излишно да бъдем малко по-отговорни. Тука съм изброил няколко примера за неща, които е хубаво да правим, аз му казвам от хигиенна гледна точка. Разбира се не е нужно да спазваме всички, но колкото повече - толкова повече, както е казал Мечо Пух. Спазвайки ги спомагаме опазването на биоразнообразието за поколенията напред.

1. Имената
Имената са много важни. Те могат да показват важни характеристики, местообитания, селекционери и т.н. Трябва да се уверите, че вашия вид е правилно идентифициран и наименуван. Погрешно именуваните видове, които циркулират не помагат на вида да бъде запазен. Само добавя елемент на допълнително объркване. Ако имате вид, който не можете да определите, помолете за помощ или ако го разпространявате нека да бъде на някого, който ще се трогне от историята му. За да може да се подреди това разнообразие от видове понякога се налагат промени в имената, за това старайте се да сте максимално информирани за новите промени. Определянето на видовете изисква време, но пък е много полезно и забавно. Ако не стане веднага, пробвайте някой път пак. Търсейки 1 вид се сблъсквате с много други и се запознавате с другите представители. Уверете се, че името е правилно изписано и когато споделяте с другите се уверете че растителния материал е правилно надписан.

2. Споделяне и съхранение на вида
Когато имате вече вашите видове, направете всичко възможно да ги споделите с други. Отглеждането на редки растения само за себе си обикновено ще ви изиграе лоша шега рано или късно. Ако изгубите единственото по рода си или рядко растение, няма да има от кого да си го възвърнете ако не сте го споделили с други. Така че, ако няма друга причина освен егоизма, опитайте се да го подтиснете и споделяйте, споделяйте, споделяйте! Когато давате първо го направете на хора, които биха им осигурили максимално добри условия; на хора, които биха ги опазили правилно наименувани и на хора, които ще продължат да споделят с други. Направете всичко възможно за да размножите видовете си, така щем ако изгубите някой индивид, няма да загубите вида, хем винаги ще имате под ръка растения, които да споделите с приятели.

3. По-невзрачните видове
Намерете място в колекциите си и за по-невзрачните видове. Не е казано да им отдавате централните места, всеки си има някое затънтено ъгълче дето нищо не расте. Ако не познавахте „лошо”, бихте ли познавали „добро”? Освен това, някои от уж невзрачните могат да ви изненадат със страхотни цветове, които никога не сте очаквали. Може дори да откриете, че се развиват добре на онова голо местенце, където нищо не вирее, а на вас ви е дошло до гуша да го гледате пусто. Ако си играете да кръстосвате, много е вероятно да намерите в "грозните патенца"някои много желани черти, които бихте могли да използвате.

4. В търсене на нови видове
Опитвайте се да добавяте нови видове към колекцията си. Дали от приятели, ботанически градини, поръчки на растения или семена, няма значение. Семената са най-евтиния начин да се сдобиеш с нов вид. Тъй като са спящи структури могат да се пратят от всяка точка на света по всяко време пък и ще имаш растения в повече за споделяне. :)

5. Запознавайте други
Правете опити да запознаете други цветари с видовите растения. Това да запалите искрицата на някого ще има само положителни ефекти върху вашата.

6. Направете си списък
Усилията да поддържате списък на това какво отглеждате не са напразни. Това ще ви помогне по-лесно да проследите какво имате и какво не и ще може по-лесно да покажете на другите какво отглеждате и съхранявате, което е важно тъй като по-добре да разменим отколкото да купуваме едно и също нещо.

7. Правете семена (важи само за видовите)
Да направите семена от видовите си бегонии е едно от важните неща, с които да запазите вида. Тези семена може да се включат в семенни банки или фондове, които ще спомогнат за правилното им съхранение и по-натаъшно разпространение. Не се изисква кой знае какви усилия и знания за да самоопрашите някое друго цветче, пък и е интересно да се наблюдава как плодчето расте. Само трябва да се внимава образуваните плодчета да са дело от вашата намеса, тъй като ако са получени в следствие на насекоми или вятъра, може да се окажат кръстоска с други растения.

8. Показвайте своите растения
Тъй като живеем на място, където клубове и изложения няма, поне във форумите показвайте колкото се може повече снимки. Позволете и на другите хора да видят харизмата и невероятното разнообразие от видове, които природата е създала. Дори и да не получите някакъв коментар, бъдете сигурни че вашата снимка, някога на някого ще бъде последната капка от чашата на търпението в това да не отглевжда тези прелести.

9. За посветените
Ако искате допълнително предизвикателство, което изисква малко повече отдаденост, може да си водите бележки относно някое растение. За много от видовете има много малко написано и всяка информация, би била от полза за в бъдеще както на вас, така и за другите.

Оригинал: http://www.bradsbegoniaworld.com/species.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
0 x
Потребителски аватар
simplyred
Виенско кафе
Мнения: 465
Регистриран: съб яну 07, 2012 11:33 pm
Местоположение: София
Контакти:

вт дек 09, 2014 6:03 pm

Тази статия е много полезна, напълно я споделям. :daaa:
Тъй като не мога да си водя дълги бележки, непрекъснато снимам растенията. Правя стотици снимки месечно /а те имат дати/ и това ми помага после да си припомня кога съм ги садила, кога и колко дълго са цъфтели, богато ли са цъфтели, отговарят ли на наименованието си, кога са заспали...
И е много важно да публикуваме снимките на нашите растения с техните имена, защото така вдъхновяваме и помагаме на много хора. :nod:
0 x
Потребителски аватар
къщичка
Кафе машина
Мнения: 4815
Регистриран: ср ное 06, 2013 12:46 pm
Местоположение: с. Николово, Русенско
x 5
x 13

вт дек 09, 2014 11:19 pm

Хм, интересно ми беше да прочета. Досега все съм си мислела, че тези, които отглеждат редки и не толкова редки видове го правят тайно или само за себе си. Може би не се изразих много добре, но разсъжденията по-горе са много хубави и вдъхват увереност на начинаещите като мен.
Много ще ми е интересно да прочета повечко за "нарочното" опрашване - как става, кога, условия и т.н. Като за простоват човек обяснено.
С две думи - обичам да чета ботаническа литература, знам че има в нета, но се основавам на Ботан да ме насочи къде да чета наготово.
:tzvetentze:
0 x
Подкрепа за моето момче
https://www.facebook.com/FutureForValentin/" onclick="window.open(this.href);return false;

Изображение
Потребителски аватар
botan
Наркоман
Мнения: 10263
Регистриран: пон ное 23, 2009 10:06 pm
Местоположение: София, умерен източнобалконски климат с високи годишни амплитуди
x 52
x 141
Контакти:

ср дек 10, 2014 12:01 am

Тя тази точка с правенето на семена като че ли важи повече за САЩ, тъй като там си имат отделни съобщества и асоциации, които поддържат семенни банки. Освен това тя е голяма страна, за разлика от България, и там не винаги е възможно да се пращат живи растения за това семената са застъпени. За нашите ширини е къде-къде по-лесно да пратиш просто резник.
В интернет е пълно с информация, просто трябва да се преведе. Не останах особено очарован от превода, който направих на тази статия, защото тя е писана за американци и не можах добре да я адаптирам за българския читател, тъй като щях да изпусна някои неща, които биха могли да бъдат полезни на някого в бъдеще. Имам намерение да преведа и за опрашването, но освен, че съм доста зает в момента, имам и планирани други по-важни според мен теми като пример за сеенето на семена.
0 x
Потребителски аватар
къщичка
Кафе машина
Мнения: 4815
Регистриран: ср ное 06, 2013 12:46 pm
Местоположение: с. Николово, Русенско
x 5
x 13

ср дек 10, 2014 1:31 am

botan написа:...Имам намерение да преведа и за опрашването, но освен, че съм доста зает в момента, имам и планирани други по-важни според мен теми като пример за сеенето на семена.
Ще чакам с нетърпение, всичко ми е интересно!
Благодаря!
0 x
Подкрепа за моето момче
https://www.facebook.com/FutureForValentin/" onclick="window.open(this.href);return false;

Изображение
katia
Баш кафе майстор
Мнения: 2677
Регистриран: пон сеп 23, 2013 11:24 am
Местоположение: Стара Загора
x 10
x 34

пет дек 12, 2014 8:43 pm

Прехвърлих си само този въпрос тук, защото на другите си отговорих
"Как така хибридните сортове със семена се селектират, но не се размножават."
Обаче този въпрос си остава...
Това което аз си мисля....ако кръстосаш 2 вида ще получиш хибрид нали...или не? Ако кръстосаш 2 хибрида ще получиш нов хибрид...Хибридите не се размножават със семена, защото се разпадат. Така ли е? Или говоря пълни глупости? Препоръчай някоя книга или учебник на български или руски искам да чета. :angel2:
0 x
Потребителски аватар
botan
Наркоман
Мнения: 10263
Регистриран: пон ное 23, 2009 10:06 pm
Местоположение: София, умерен източнобалконски климат с високи годишни амплитуди
x 52
x 141
Контакти:

пет дек 12, 2014 8:48 pm

katia написа:
botan написа:
katia написа:И първия цъфнал от семенце...от някаква рускиня. Никаква представа нямам нито кой е, нито дали е някаква кръстоска
Щом е от семенце не му търси име, със сигурност не е видов, а хибридните сортове със семена се селектират, но не се размножават. :nod:
Имаш си уникално растение, дето никой друг няма. ;) Сега трябва да го наблюдаваш и да прецениш дали си струва да го пазиш. :nod:
Обясни ми : Даже не знам какво да питам точно....Как така хибридните сортове със семена се селектират, но не се размножават. Какво точно е видов....до сега си мислех, че е кръстоска м/у два вида и така се получава нов вид...ама май не е така.
Май много малко си говорехме на купона или аз не знаех какво да питам. Тези семена са от някъде от Русия приятелка ги купи като изпрати пари в плик и така и върнаха семената...всичко що беше изникнало почти успя да го умори...3 има при мен и са добре и трите. Рускинята казала, че семената са от кръстосано опрашване...това значи, че и трите ще са различни нали....или пък не значи това. Всичко ме интересува...кажи ми от къде да чета...нищо не намирам из нета.
Да започнем от вид. Трудно ми е да ти дам определение на вид, тъй като това понятие няма такова. Представлява основната структурна единица на таксономията и това е големия парадокс на тази наука, че всъщност учените са принудени да работят с нещо, което и те не знаят точно какво е. Това се получава заради еволюцията, която понякога има странни скоци, но попринцип представлява един непрекъснат континуум от събития касаещи и променящи живото. Понякога е лесно да се каже, че един вид е различен от друг, понякога 2 вида много трудно могат да се различат, понякога един вид има различни вариации, общо взето природата не обича еднообразието и има всякакви варианти. Видове са тези растения, които натурално са разпространени някъде в дивото.
Когато ти събереш един вид от дивото и започнеш да го отглеждаш и раздадеш на приятели и те раздадат на други по някое време ще се появи мутация, която в повечето случаи е рядкост да е в полза на растението ако беше в дивото, но пък е изключително интересна за наблюдатели като нас, все пак е нещо ново. Тези мутанти продължават да са същия вид, но те са селекции, те не отговарят на общопиетите характеристики на вида описани в дебелите книги. Нашето желание за новости трудно се задоволява само с чакането да се случи произволна мутация за това или могат да се приложат изкуствено мутагени или да се осъществи хибридизация.
Ако хибридизацията се състои от това полена на едно цветче и се прехвърли на близалцето на същото цветче се нарича самоопрашване.
Ако полена от едно цветче отиде на близалцето на друг индивид от същия вид се нарича вътревидова хибридизация (може да е между 2 идентични индивида, 2 индивида с леки вариации, вид и селекция, 2 различни селекции).
Ако полена на един вид попадне върху близалцето на друг вид това се нарича междувидова хибридизация и ако има резултат то той се нарича първичен хибрид.
Тези първични хибриди като се кръстосат с други такива, и после с разни видове и после с още някакви се получават комплексни хибриди, каквито са и повечто от съвременните стрептокарпуси, които отглеждаш. Те имат страхотно голям набор от различни гени, които при оплождането автоматично се размесват и за това дори и да самоопрашиш комплексен хибрид няма да получиш същите растения в поколението, просто комбинацията от гените, които изграждат растението-майка няма да бъде същата. За това и те се размножават само вегетаривно.
Съществува и едно такова понятие чисти линии, това пак може да са хибриди, но те така са селектирани, че да дават приблизително едно и също поколение дори и като се размножават от семена. Това обаче касае промишлените производители, а не хибридизаторите.

Много обичам да давам едно такова сравнение-определение, че култиварите, които отглеждаме всъщност представляват видове, но от паралелни вселени. За това се занимавам с хибридизация, защото ми харесва да надниквам в тези вселени. Нищо не пречи някъде там из пространството и времето да речем слънчев лъч да е праснал накриво някое листо от теменужка, да се вкорени и да даде индивид с гърл листа и този индивид да се закрепи в малка, но постепенно разрастваща се популация, да се образува отделен вид и за паралелния Аз това да бъде нормална характеристика.
0 x
katia
Баш кафе майстор
Мнения: 2677
Регистриран: пон сеп 23, 2013 11:24 am
Местоположение: Стара Загора
x 10
x 34

пет дек 12, 2014 9:03 pm

Нямам спомен някого нещо да ми е било по-интересно...Май тотално съм объркала посоката в която съм гледала до сега...Дано ти остане време да напишеш и другото запланувано. И все пак ако се сещаш от къде мога да чета докато ти остане време за писане кажи. За опрашването, за посяването на семена и още за хибридизацията и за тази чиста линия също ми е интересно....
0 x
Потребителски аватар
botan
Наркоман
Мнения: 10263
Регистриран: пон ное 23, 2009 10:06 pm
Местоположение: София, умерен източнобалконски климат с високи годишни амплитуди
x 52
x 141
Контакти:

пет дек 12, 2014 9:21 pm

Информацията, която представям обикновено е от много източници, нямам представа какво да те посъветвам да четеш. Руснаците са по-напред в мат'ряла за това повече ще можеш да намериш на руски от колкото на български.
Не се и съмнявам, че ти е интересно! Аз за това се занимавам с наука, въпреки че това е голяма простащина за нашите ширини. Науката е един огромен Н-мерен пъзел и дори и да подредиш едно парченце възникват още безброй въпроси около него и това просто не ми дава мира.
0 x
Потребителски аватар
Албена
Кафе машина
Мнения: 4346
Регистриран: вт фев 02, 2010 9:57 am
Местоположение: Габрово
x 176
x 360

съб дек 13, 2014 6:53 pm

http://flower.io.ua/story" onclick="window.open(this.href);return false; - Ето един интересен сайт за Геснериеви с разяснения на термини и класификации.
До колко е добър ,Ботан ще каже. :mrgreen:
0 x
Потребителски аватар
botan
Наркоман
Мнения: 10263
Регистриран: пон ное 23, 2009 10:06 pm
Местоположение: София, умерен източнобалконски климат с високи годишни амплитуди
x 52
x 141
Контакти:

съб дек 13, 2014 8:19 pm

Аз не знам руски и руска литература чета само ако съм много на зор. Колко е добра сама ще си покаже. Много е важно да се чете критично и с разбиране. :nod:
0 x
Потребителски аватар
botan
Наркоман
Мнения: 10263
Регистриран: пон ное 23, 2009 10:06 pm
Местоположение: София, умерен източнобалконски климат с високи годишни амплитуди
x 52
x 141
Контакти:

чет фев 04, 2016 6:42 pm

Историята е на нарцисовите бегонии, но информацията е много подходяща за тази тема и отговаря защо е важно да правим семена и да ги съхраняваме, пък било то и на невидови геснериеви и бегониеви. :)
Нарцисовите бегонии всъщност не са нова интродукция, тази особеност не е възникнала близките 10 години. Открити са през 1896-та година и тяхната популярност достига своя пик през 1900. 50 години по-късно вече се смятат за напълно затрити като група, не само при ентусиастите, но и при професионалистите.
През 1980-та година пристига запитване от клиент за тези бегонии във фирма занимаваща се с грудки и това кара един от членовете й (Анди) да започне едно страхотно търсене в семенните хранилища, което се увенчава с успех. Бил е намерен пакет семена от 1954-та година. Анди успешно покълва тези семена и реинтродуцира тази така интересна характеристика в бегониевият свят.
0 x
Rumiana_N
Двойно кафе
Мнения: 198
Регистриран: чет сеп 04, 2014 10:21 pm

пон май 16, 2016 1:09 pm

Да, така е. Не си крийте цветята, ами участвайте в създаване на общ проект за каталог на това, което имаме в България, за да може човек да не се лута по световните тържища, а да знае къде да го намери. Този проект ми се върти из главата, не че мога да го направя, но като идея как ви се вижда.
0 x
Отговори

Върни се в “Геснериеви и бегониеви”