Размножаване на геснериеви
Проблем е. При 30 и нагоре даже старите се мъчат, увисват им листата и спират да цъфтят.
Най добрата температура за вкореняване е от 20 до 25 градуса.
Без топсин.
Ако не си сигурна в почвата я загрей в микровълновата за 2-3 минути на литър (т.е. за 300мл - 1мин) или я затвори в буркан и я свари като компот за 30 мин.
Не им се впрягай на листенцата. Могат да чакат и по седмица, ако ги завиеш в мокра салфетка и ги сложиш в найлоново пликче. Само да не са на припек.
Най добрата температура за вкореняване е от 20 до 25 градуса.
Без топсин.
Ако не си сигурна в почвата я загрей в микровълновата за 2-3 минути на литър (т.е. за 300мл - 1мин) или я затвори в буркан и я свари като компот за 30 мин.
Не им се впрягай на листенцата. Могат да чакат и по седмица, ако ги завиеш в мокра салфетка и ги сложиш в найлоново пликче. Само да не са на припек.

0 x
- botan
- Наркоман
- Регистриран: пон ное 23, 2009 10:06 pm
- Местоположение: София, умерен източнобалконски климат с високи годишни амплитуди
- x 22
- x 55
- Контакти:
Отбелязвам неуспех в размножаването на сентполии в компот. 
За пръв път пробвах да сложа цели листа от стрепси с премахната централна жилка и се оказа по-лесно от колкото изглежда, много ми хареса и от сега нататък май все така ще ги правя.

За пръв път пробвах да сложа цели листа от стрепси с премахната централна жилка и се оказа по-лесно от колкото изглежда, много ми хареса и от сега нататък май все така ще ги правя.

0 x
- Гео, граф
- Наркоман
- Регистриран: нед юли 25, 2010 11:54 pm
- x 106
- x 212
Вече повече от месец бебетата-сентполии спряха да се развиват. А и по-големите растения - също
. Стоят си в едно положение и не дават никакви признаци за нарастване. Но са си здрави де. Та въпроса ми е имат ли нужда от някакво подсилване - с торове или хормони някакви
Аз вече така се наплаших след тазгодишния погром, че им треперя като на човешки деца
...

0 x
"Човекът е като роман: до последната страница не знаеш как ще свърши.
Иначе и не би си струвало да го четеш"
Евгений Замятин
Снимките ми!
Евгений Замятин
Снимките ми!
- Гео, граф
- Наркоман
- x 106
- x 212
Казвай какъв субстрат да търся, детеbotan написа:Или има акари или искат да се пресадят. Нещо не ми двъхва доверие субстрата, който ползваш.

0 x
Евгений Замятин
Снимките ми!
Евгений Замятин
Снимките ми!
- Гео, граф
- Наркоман
- x 106
- x 212
Все съм размножавала сентполии за тия години, откак се занимавам с тях, ама такова нещо не ми се беше случвало - освен от почвата/корена, детки да излизат и направо от стеблото
.

0 x
Евгений Замятин
Снимките ми!
Евгений Замятин
Снимките ми!
- botan
- Наркоман
- Регистриран: пон ное 23, 2009 10:06 pm
- Местоположение: София, умерен източнобалконски климат с високи годишни амплитуди
- x 22
- x 55
- Контакти:
Интересно, но това не може да се определи като спорт. Просто особеност при размножаването. Детки може да пусне цялата централна жилка и листната дръжка, но обикновено листът концентрира силите си където се среща със субстрата.
0 x
Ако имат досег с пръст пускат корени, и на мен ми се случи да пусне детки по високо на стъблото.
0 x
ИРИСИ 2017
http://tzany.snimka.bg/advertising/2017.949279" onclick="window.open(this.href);return false;
http://tzany.snimka.bg/advertising/2017.949279" onclick="window.open(this.href);return false;
- Гео, граф
- Наркоман
- x 106
- x 212
Аз продължавам със забавлението по размножаване на геснериеви - заложих листа от хирита направо в перлит и ето резултата:
Какво е бежовото топчесто образувание в основата на листото в ляво
?
На някакъв калус ми прилича, но предпочитам да питам като не разбирам

Какво е бежовото топчесто образувание в основата на листото в ляво

На някакъв калус ми прилича, но предпочитам да питам като не разбирам

0 x
Евгений Замятин
Снимките ми!
Евгений Замятин
Снимките ми!
При мен едно листо великомъченик, което не даде никакъв прираст повече от година, взе та се саморазмножи като пусна детки по повърхността си.
Тъкмомислех да го поразпарчетосам и да засадя отделно детките и тръгна и едно хубаво растение от корените. Та, нормалната детка си расте, а другите три на брой мутантчета са бутнати в парник, няма как да се засадят даже, защото и при най-малкият натиск ще се разпаднат, но просто ги сложих отгоре на субстрата. Пуснаха коленчета, но още не се вижда никнене на нови листа от центъра и си стоят там.
Тъкмомислех да го поразпарчетосам и да засадя отделно детките и тръгна и едно хубаво растение от корените. Та, нормалната детка си расте, а другите три на брой мутантчета са бутнати в парник, няма как да се засадят даже, защото и при най-малкият натиск ще се разпаднат, но просто ги сложих отгоре на субстрата. Пуснаха коленчета, но още не се вижда никнене на нови листа от центъра и си стоят там.
0 x