България

Модератор: scleri

Neli
Кафевар/ка/
Мнения: 833
Регистриран: нед яну 30, 2011 3:15 pm

пет окт 28, 2011 7:53 am

Най-древната цивилизация в света е обитавала българските земи
27.10.2011 10:30
Учени твърдят, че тези земи са били обитавани от една високо развита култура
Нови открития доказват нещо наистина сензационно: Балканите са люлката на цивилизацията. Учени твърдят, че тези земи са били обитавани от една високо развита култура, която е много по-стара от месопотамските цивилизации.
Науката за древните цивилизации трябва да бъде преразгледана, убеден е езиковедът и културолог Харалд Харман. В своята книга „Загадките на Дунавската цивилизация” той доказва, че Балканските земи са били обитавани от цивилизация, която развива първата писменост.
Харман нарича тази култура, обитаваща земите на днешна Сърбия, Македония, България, Румъния, Гърция, като и части от Украйна и Унгария, „староевропейска”. Според археологическите открития нейната поява може да бъде отнесена към 7 хил. пр. Хр. Ето и основните тези на Харман:
Общоприетото научно схващане гласи: земите между Тигър и Ефрат, както и тези по поречието на Нил, са люлката на цивилизацията. Нови археологически открития обаче доказват съществуването на една високо развита култура на територията на Балканско-дунавските земи, при това хилядолетия преди зараждането на месопотамските цивилизации и тези по поречието на река Нил.
Варненското злато - най-старото в света
Така например има доказателства, че писмеността на Дунавската цивилизация се е появила 2000 години преди тази на шумерите. Нещо повече - те разкриват огромното влияние на тази писменост; от нея са заимствали и по-късни култури. Харман твърди, че думи, които досега са били считани за старогръцки, всъщност са „староевропейски“ и се използват и до днес в съвременните езици - камина, маслина, керамика, метал, химн и много други.
Според културолога и езиковед Харман наличието на тези думи свидетелства за определени техники, които са били развити за първи път тъкмо от староевропейците. В тази връзка той говори не просто за езиково, а за цивилизационно влияние - наличието на думата "метал" например доказва съществуването на технологии за обработването му.
Писмеността обаче далеч не е единственият белег за високата култура на староевропейците. Металообработването и градоустройството, както и начинът им на живот са други определящи критерии. Науката вече е сигурна, твърди Харман, че най-старото злато в света е именно златото, намерено на територията на днешна Варна. Според съвременните методи и технологии за датиране то е правено някъде през 4 500 г. пр. Хр., което означава, че е с 2000 години по-старо от златото, намерено в Египет.
Староевропейците живеели в големи селища с добре развита инфраструктура и жилища, наподобяващи днешните къщи, строени една до друга, които делят обща стена. Обикновено в едно подобно селище живеели от 7 000 до 10 000 души. А липсата на археологически пласт от пепел в периода 6500 - 3000 пр. Хр. говори за мирното и хармонично съжителство на староевропейците в едно, по думите на Харман, егалитарно общество:
Залезът на староевропейците
„При тях не е имало йерархия, а разделение на труда. За това съдим по гробовете. Когато дадена общност е разделена на елит и по-нисше съсловие, археолозите намират различни по богатство налози в отделните гробове. При староевропейците не се наблюдава подобно нещо”, казва Харман.
Как може да бъде обяснен залезът на една толкова развита цивилизация като староевропейската? Харман смята, че причината се корени в слабо развитото военно дело на Дунавската цивилизация, което позволило на номадите, идващи от степите, да покорят и асимилират староевропейците.
А как Харман обяснява сравнително късната поява на тези нови археологически открития? „Още по времето на комунизма имаше археологически разкопки по тези земи, но с определени цели. Днес, след залеза на социалистическите идеи, се забелязва една друга насоченост. Хората търсят своите корени и копаят надалеч в миналото, чак до предисторията”, казва Харман.
Източник: Deutsche Welle
0 x

Потребителски аватар
Виола
Наркоман
Мнения: 10321
Регистриран: пет ное 27, 2009 9:13 am
Местоположение: Пловдив
x 31
x 5

пет окт 28, 2011 6:24 pm

Нели, благодаря ти за статията! :tzvetentze:
0 x
Потребителски аватар
Гео, граф
Наркоман
Мнения: 11832
Регистриран: нед юли 25, 2010 11:54 pm
Местоположение: София-Подуенската градинка
x 106
x 212

пет окт 28, 2011 9:34 pm

Би било прекрасно да се докажат тези твърдения, особено за туризма, но ми се вижда малко несериозно. Не съм историк, не съм и познавач, но не съм чувала никога за писменост по нашите земи преди старогръцката цивилизация. Всички учени в един глас твърдят, че траките не са имали писменост или поне никъде не са намерени артефакти в подкрепа на това. Да, Варненското злато е най-старото в света и какво от това ? Цял институт по тракология десетилетия наред се пънеше да направи това, което един немски учен прави с една книга и една статия в Дойче веле. При цялото ми уважение към немските учени и Харалд Харман в частност, на мен ми се иска някак повечко учени глави да кимнат в знак на съгласие, та да хване дикиш. Не се заяждам, само отбелязвам, че статията ми звучи неубедително скърпена журналистическа ''топ-новина'' ...

Докато чакаме тази нова трактовка ( ако действително се окаже вярна ) да пребори с първенството на Месопотамия, ще се сменят няколко поколения. Нали знаете приказката за сто пъти повторената лъжа. Нещо от рода на битуващото сред огромната част от хората дълбоко убеждение, че Витоша е вулкан :sgiggle: ... В науката откритията се правят често, но си пробиват път трудно и бавно. Както всичко новаторско впрочем ... стига да е вярно :swait:

ПП. Иначе, да, такава новина може да настрои човек патриотично ... до утре, когато отиде да си плаща сметките.
0 x
"Човекът е като роман: до последната страница не знаеш как ще свърши.
Иначе и не би си струвало да го четеш"

Евгений Замятин

Снимките ми!
maxtitch
x 15

чет ное 03, 2011 5:18 pm

Това е така, а Странджа планина е вълшебна планина според мен :) Има толкова силно енергийно присъствие, особено вечер със звездите :) Уникално място! Разбира се .. цялата ни родина си е хубава :P
0 x
Neli
Кафевар/ка/
Мнения: 833
Регистриран: нед яну 30, 2011 3:15 pm

чет апр 12, 2012 11:21 pm

Свещарска гробница
Изображение
Свещарската гробница е едно от деветте български чудеса, сред които се нареждат Казанлъшката гробница, Рилският манастир, Мадарският конник, резерватът Сребърна и др. През 1985г. Свещарската гробница става част от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. По своята същност Свещарската гробница е тракийско-елинистична царска гробница. Смята се, че тя е била изготвена за гетският цар Друмихед, който след смъртта си бил погребан в нея. Според изчисленията на специалисти Свещарската гробница датира от 4-3 век пре. н.е.
Макар и ограбена още в онези древни векове, днес Свещарската гробница все още разкрива силата на традицията на траките.
Има доста мистични и интригуващи легенди около Свещарската гробница, които правят миналото й особено атрактивно в настоящето. Една легенда разказва, че около две хиляди и триста години владетелят на едно тракийско племе поискал да му се приготви приживе вечното жилище заотвъдното.
Построили му голяма каменна гробница с три отделни стаички. Докато траело орнаментирането на вътрешните стени на гробницата с живопис и скулптура, владетелят внезапно починал. Затова затворили гробницата с неговите останки и всички прекрасни дарове. Над нея била издигната след това могила, която била висока колкото четириетажна сграда. Има мнения, че именно това е причината някои от стенописите в Свещарската гробница да не са докрай довършени.
Свещарската гробница е сред 100-те национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Тя е разположена на 3 км в югозападна посока от село Свещари и на 43 км североизточно от град Разград. Разкопаната гробница при Свещари не е изолирана. На протежение от 2 км са запазени 26 могили с различна големина. Целият район около Свещарската гробница е обявен за археологически резерват заради огромното археологическо наследство, което той притежава.
Свещарската гробница е открита при археологическите разкопки на високата могила Гинина край село Свещари през 1982 година.Изградена е от гладко обработени каменни блокове от мек варовик. Основно Свещарската могила сесъстои от коридор и три квадратни камери: преддверие, странично помещение и гробна камера, покрити с полуцилиндричен свод. Входът е украсен със стълбове с йонийски капители. Над стълбите може да се види положена плоча с релефен фриз от стилизирани волски глави, розетки и гирлянди.

Стените на гробната камера на Свещарската гробница са оформени като колонада, като колоните са плътно долепени до стената. Блоковете под свода се поддържат и от 10 женски фигури, наречени кариатиди. Всяка от тях е висока около 1, 20 метра, като са изобразени с вдигнати ръце.
Фигурите на жените са облечени са в дълги, ситно надиплени дрехи без ръкави, препасани под гърдите с колан. Краят на дрехите е силно подгънат и оформен като обърната чашка на цвете. Фигурите в Свещарската гробница имат дълги къдрави коси, които се спускат надолу по раменете. Главите на жените завършват с кошници, които се наричат калатос. В миналото тези фигури са били оцветени, като и до днес се е запазила 1аст от кафявата им боя.
В Свещарската гробница са открити откритите кости на 5 коня, които са били посечени тук. Това е било ритуал при траките. Конете е трябвало да придружат господаря си в отвъдния свят. В гробната камера са открити 2 каменни легла, човешки кости и гробни дарове. До едно от леглата има скулптурна фасада на умален храм. Всичко това показва, че е предстояло обожествяване или т. нар. хероизация на покойния владетел. Орнаментиката на Свещарската гробница така и остава недовършена.
Обектът е част от създаденото през 1966 движение 100 национални туристически обекта на България. За да разгледате другите обекти, кликнете на посочения линк.
0 x

Потребителски аватар
Гео, граф
Наркоман
Мнения: 11832
Регистриран: нед юли 25, 2010 11:54 pm
Местоположение: София-Подуенската градинка
x 106
x 212

ср апр 18, 2012 12:06 am

Я вижте къде е малката ни държавица http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4733311 :ieeee: :ieeemyzh:
0 x
"Човекът е като роман: до последната страница не знаеш как ще свърши.
Иначе и не би си струвало да го четеш"

Евгений Замятин

Снимките ми!
Потребителски аватар
denitsavm
Наркоман
Мнения: 14184
Регистриран: вт фев 23, 2010 7:50 pm
Местоположение: София/Glasgow

ср апр 18, 2012 7:03 am

Честито :ieeee:
0 x
Less Grass – More Flowers

Дворчето: http://www.album.bg/denitsavm/albums/140576/" onclick="window.open(this.href);return false;
Потребителски аватар
Гео, граф
Наркоман
Мнения: 11832
Регистриран: нед юли 25, 2010 11:54 pm
Местоположение: София-Подуенската градинка
x 106
x 212

ср мар 19, 2014 2:30 pm

Исках да си задам въпросчето и къде-къде та тук :arrow:

Приказката ми е за дълбоко вкоренените исторически клишета. Мен лично ме вълнува следното : е ли княз Борис консолидатор на нацията, неин бащица и божествен унищожител на езичеството по нашите земи или не е и защо, ако е/не е ???

Вълнува ме тази тема още от ранно детство, га четях тетралогията на Фани-Попова Мутафова за Асеневци и се нахъсвах какви велики властели сме имали. И откак се помня все се мятам в крайности :?. Някой професионален историк ако се навърта сред цветарите, нека ми отговори, моля. Разкажете ми, обяснете ми, убедете ме и да мирясам :arrow:

В моето съзнание княз Борис има много двойствен образ. Учили са ме, че е Кръстителя, Обединителя, създателя на нацията ( миш-маш от разнородните етноси по тия диви земи ); учен мъж, който е съзрял невероятната сила на азбуката, пристигнала с учениците на братята от Великоморавия; богобоязлив християнин и велик владетел, който е бил в състояние да унищожи собствения си първороден син в името на държавата ...

Чувала съм теорията за 52-та рода или аристократи ( зависи от тълкуванието на историческия текст ), за обезглавяването и обезкървяването на прабългарската върхушка. И, да си призная, намирам известна доза истина в това. Прабългарите са имали почти религиозно отношение към изключително надарените хора, както са били безкомпромисни към бездарниците, особено ако те са на държавното кормило ( ако това не е така - цялата ми теза отива по дяволите :? ). Та представете си следната ситуация - хан Борис заема престола през 852г. след смъртта на баща си, хан Пресиян. През първите десетина години във властта той не дава заявка за никакво бъдещо величие - един недомислен поход към Сърбия, където сина му Владимир попада в плен и той е притиснат в ъгъла; тромави опити да приеме католицизма, предизвикали неуспешна война с Великоморавия; Византия нахлува, за да го принуди да се обърне към Цариградската патриаршия, а не към Римския престол, а той не успява да окаже кой знае каква съпротива; единствено дето се изрепчва на папа Николай I, когато му се отказва той да определи главата на българската църква ... Защо разказвам научнопопулярно тези всеизвестни факти ? Те имат пряка връзка с предишното ми твърдение за безкомпромисното отношение на прабългарската народопсихология към един слаб владетел. Слаб, слаб, ама не и глупав ! Как можеш да оцелееш на трона, ако нямаш велики бойни подвизи и победи ? Като унищожиш враговете си. А как най-безнаказано можеш да го направиш пред очите на целия народ ? Като ги обвиниш в противодържавна дейност. Ми прекрасно !!! Като се преклониш пред един от двамата големи религиозни водача, ще получиш тяхната безусловна финансова, военна, политическа, демагогска и всякаква подкрепа и логистика. Е, който дава повече, него ще избереш. Подгонените от Моравия ученици на братята му идват дюшеш - ето ти азбука, на която могат да бъдат написани религиозните книги на разбираем за населението език и така религията много по-лесно ще достигне до масите. С един удар - два заека. И враговете елиминирани, и етноса консолидиран ...

Предполагам разбрахте какво се опитвам да кажа. В образа на Кръстителя виждам прекалено много мерзки и себелюбиви черти, за да го приема без забележки. Ако съм в грешка, моля, опровергайте ме ! И извинете невежеството ми, ако съм казала някоя голяма глупост, все пак съм само географ :roll:
0 x
"Човекът е като роман: до последната страница не знаеш как ще свърши.
Иначе и не би си струвало да го четеш"

Евгений Замятин

Снимките ми!
Потребителски аватар
лалесъм
Кафе машина
Мнения: 4566
Регистриран: съб яну 07, 2012 1:22 pm
Местоположение: Витоша юг
x 2

ср мар 19, 2014 11:21 pm

Много интересна идея, Гео :daaa:
Четейки те си зададох въпроса, дали Борис би приел учениците на Кирил и Методи ако нямаше нуждата от налагане на новата вяра?
Не съм историк , но още в училище бях убедена, че Златния век на България се дължи колкото на Симеон, толкова и на баща му :nod:
0 x
шаренийка-НаТуриЙкА
А цветята съществуват не само за хората
Потребителски аватар
Гео, граф
Наркоман
Мнения: 11832
Регистриран: нед юли 25, 2010 11:54 pm
Местоположение: София-Подуенската градинка
x 106
x 212

чет мар 20, 2014 1:28 pm

лалесъм написа: ... Четейки те си зададох въпроса, дали Борис би приел учениците на Кирил и Методи ако нямаше нуждата от налагане на новата вяра? ...
А, именно, уцели десятката, Лаленце :daaa: ! То е ясно, че когато отговаряш за цяла държава, не можеш да разсъждаваш от височината на личната си кула, че се налага да погазваш принципите си, морала си в името на държавността. Да правиш избори, които ще имат влияние не само за деня, за момента, а основно за бъдещето, при това далечното бъдеще. В този смисъл княз Борис е действал държавнически, приемайки религията и азбуката, която ще я направи достъпна за народа.

Не искам обаче да си изграждам еднопланов образ на княза - великите личности са сложни натури. Това ми го подсказа съфорумка от друг форум. И още от нея : " От гледна точка на резултата - вписването ни в християнската общност - естествено, че е бащица и в крайна сметка консолидатор (без елемент на божественост, това си е политически акт). А това, че поизтрепал някакви там защитници на езичеството, влиза в графата "неизбежни жертви", особено след като и църквата не му връзва кусур и явно не смята това за убийство, щом го е обявила за светец.'' ... Ето точно тези "неизбежни жертви" ми бъркат в здравето !!! Той на практика е обезглавил българската аристокрация, въпреки, че и по този въпрос се спори.

Дали неговите радикални действия са оправдани :?: Аспектите са няколко :

1. По отношение на новият цивилизационен модел, който идва с приемането на християнството :?: Християнството тогава е равносилно на днешното участие в НАТО и ЕС с всичките последици от това - влизане в съюз на равноправни, които да възприемат България не като сбирщина варвари ... и т.н.

2. Дали бързите действия на Борис не ни спестяват гражданска война, която би могла да се разрази в резултат на нежеланието за покръстване :?: И от там отслабване на централната власт, загуба на територии от съседи, даже физическо изчезване на самата държава - един възможен сценарий ... и т.н.

3. Борис извършва покръстването бързо, безкомпромисно и необратимо и завещава на втория си син страна, която е на практика империя, за добро или за зло. Да не говорим за създаването на писмения език ! Това е безспорен напредък, тук просто няма какво да коментираме :!:

4. В тези времена ханските глави често са летели ниско над тополите, та се връщам отново на предположението си за слаб, но хитър владетел, който не случайно оцелява почти пет десетилетия на трона ( броя и част от властването на Симеон ! )

Далеч съм от мисълта, че разбирам кой знае колко или че съм изчерпала доводите си - в процеса на разискване излизат и други идеи, а аз съм склонна да приемам обосновани аргументи. Използвала съм и чужди мнения от един друг форум, където пак си зададох въпроса. Та ако някой тук има интерес - да си поговорим по темата :arrow:

Пък и по други теми де ... 8-)
0 x
"Човекът е като роман: до последната страница не знаеш как ще свърши.
Иначе и не би си струвало да го четеш"

Евгений Замятин

Снимките ми!
Потребителски аватар
лалесъм
Кафе машина
Мнения: 4566
Регистриран: съб яну 07, 2012 1:22 pm
Местоположение: Витоша юг
x 2

чет мар 20, 2014 11:07 pm

Ами, Гео, то нещата са ясни - от изброените аспекти за оценка, съотношението е 3:1 в полза на действията на Борис ;) Останалото са свободни интерпретации. Например за тогавашната българска аристокрация - група хора, която иска запазване на статуквото. Та кой мисли само от собствената си камбанария - те или Борис? Бил ли е той слаб и хитър управник? Според мен е бил дълбоко религиозен, даже малко фанатик като всеки, който открива за себе си ново начало. Нещо като пушач отказал цигарите - ми той не може да понася вече цигарен дим :lol: Бил ли е тиранин дето изтрепал сума ти народ, за да запази собствената си глава? Той нали сдал властта на първородния си син и се оттеглил в манастир - за каква заплаха за главата му говорим тогава :hmmm: Но какъвто и да е бил Борис І аз лично си пожелавам повече наши управници като него - да имат поглед в бъдещето за родината си и това да е най-важното за тях :daaa:
0 x
шаренийка-НаТуриЙкА
А цветята съществуват не само за хората

Отговори

Върни се в “История и археология”