Българският фолклор

Модератор: scleri

Потребителски аватар
calico
Наркоман
Мнения: 24484
Регистриран: ср дек 02, 2009 3:41 pm
x 611
x 1070

нед фев 16, 2014 2:17 pm

Кика, страхотно, браво на твоето село :ieeee:
това всяка година ли се прави?
0 x
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...

Потребителски аватар
Kika
Кафевар/ка/
Мнения: 883
Регистриран: ср юни 12, 2013 3:31 pm
Местоположение: Димитровград
x 1

нед фев 16, 2014 7:02 pm

calico написа:Кика, страхотно, браво на твоето село :ieeee:
това всяка година ли се прави?
Подновената традиция за честване на значими празници е от около10 години. Сега следват Сирни заговездни и се правят както е било на времето: с огън, с чавги и т.н. Бабинден, Великден, Ден на плодородието, Зажънване, Край на жътвата, Голяма Богородица, Малка богородица(тогава е събора на селото), Коледа...Може и да съм пропуснала някой :D Абе дет се вика: " Може да сме безделници, ама не сме без празници" :lol: :lol: :lol:
Ето един клип на Коледното тържество. На автентичен диалект са пресъздадени сцени от Коледа , каквато я помнят бабите ни.
" onclick="window.open(this.href);return false;
0 x
tonimimi
Двойно кафе
Мнения: 198
Регистриран: вт яну 21, 2014 9:28 am
Местоположение: Шумен

чет фев 20, 2014 9:30 pm

Даже мисля че сме една от нациите с най -много празници.Ако сметнеш и именните дни...
0 x
tonimimi
Двойно кафе
Мнения: 198
Регистриран: вт яну 21, 2014 9:28 am
Местоположение: Шумен

съб фев 22, 2014 12:05 am

КИКА кога точно правите ден на плодородието?Ние в Шумен го правим през две години в началото на ноември.много е весело.Всичко що е живо е на дефилето от детските градини до всички които имат някакъв артистичен талант.Имаме и много гости от други страни.Става голям купон.
0 x
Потребителски аватар
Гео, граф
Наркоман
Мнения: 12351
Регистриран: нед юли 25, 2010 11:54 pm
Местоположение: София-Подуенската градинка
x 1195
x 1728

вт юни 24, 2014 9:13 am

Еньовден - празника на слънцето, билките и водата

Един от най-мистичните дни според народният календар на българите е Еньовден – прекрасен ден, в който отдаваме своята почит към природата и нейните магически сили, той е пряко свързан с лятното слънцестоене и в основата му е древния езически култ към Слънцето. Смята се, че тогава слънцето изгрява много рано, изкъпано в „жива вода", преобръща се три пъти и се връща назад. За този ден се казва още, че „Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг", което намеква за далечното начало на зимата и за това, че Слънцето вече започва, макар и бавно, да слиза към хоризонта. Еньовден съвпада с православният празник в чест на Свети Йоан Предтеча, отбелязван на 24 юни. Традицията повелява сутрин, при изгрев слънце, всеки да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина — ще боледува. Празника обаче е най-известен с това, че именно тогава билките са най-лековити. При изгрев слънце всички билкари, баяри и вярващи излизат, за да съберат букет от лековити треви. Те трябва да са „77 и половина“ — за всички болести и за „болестта без име“.

Изображение

Но за да е лековито билето, трябва да се откупи от самодивите. Затова набраните билки се оставят край изворче или аязмо, а момите се хващали без музика и песни на мълчаливо хоро. Чак когато то се завърти три пъти, продумвали, защото билките вече са се налели с магическа самодивска сила. Ритуалът е важен, защото неоткупени от самодивите билки ставали не лековити, а отровни и се използвали при магии. Затова и много от песните на този ден са за змейове и самодиви, които наказвали с болести. Според легендата в потайна доба, по първи петли вещици и магьосници се събличат голи и яхат метлите. Те първи обират лековитата роса. После прелитат над ниви и ливади и ограбват плодородието със специални наричания. Тук е спасителната роля на еньовчето, което има магическата способност да прогонва русалки и сури лами. Фолклорът е пълен с песни и приказки за самодиви, които отвличали и любели гайдари и кавалджии, защото обичали музиката. Змейовете пък задигали най-красивите моми за жени. Магии винаги могат да се правят, но в нощта срещу Еньовден магия за зло е неотразима. Направената в тази нощ магия нищо не може да я предотврати. Затова нощта на Еньовден е и нощ на магьосниците. Сънищата са пророчески. Там, където има заровено имане, от мястото излиза син пламък. Звездите слизат на земята и се къпят в застиналите вълни на морето. Всички тези природни явления въздействат на цветята и тревите, придават им целебна сила и омаен аромат, а водата придобива животворяща сила. Затова на Еньовден рано сутрин се берат билки, с които се лекуват всички болести.

Изображение

На този ден своя имен ден празнуват всички с имена Яни, Яне, Яна, Янка, Янко, Яница, Янин, Янина, Янита, Янета, Яниса, Янимир, Янимира, Янислав, Янислава, Янизар, Янизара, Янилин, Янилина, Янидин, Янидина, Яник, Янек, Янико, Яника, Яно, Яньо, Янчо, Енчо, Еньо, Иван, Ивана, Иванка, Йоан, Йоана, Даян, Даяна, Дилян, Диляна, Диян, Дияна, Деян, Деяна и имена на билки. Задължителен е обичаят за масово къпане.

Честит имен ден на всички именници !!!
:sflower: :ssun:

Копирала съм от различни източници.
0 x
''Съмнението поддържа хората млади. Увереността е като злокачествен вирус. Заразява със старост"
Артуро-Перес Реверте
Тангото на старата гвардия
Снимките ми!

лалесъм
x 252

чет яну 05, 2017 1:57 pm

От днес започват Водиците: 3-те януарски дни, които сбъдват мечти
Сами можем да изберем своята линия на съдбата

За българите в древността дните по Водици (5, 6, 7 януари) са били последните дни от годината.
Празникът Водици води началото си още от преди Христа и е бил приеман като символ на живота и сътворението.
Тогава можем с пълна сила да си честитим встъпването в Новата Година.
Тогава почитаме водата, а небето се разтваря за желанията ѝ. Това са силни дни, пречистващи ни от изминалите преживявания. Наричани са още и дни на магия, в чийто период можем да се самоорисаме с благодат.
На 5 януари е първият ден на Водици, ден, в който прадедите ни са правили мълчана и наричана вода.
На 6 януари е денят на мъжката енергия, когато момчетата и мъжете се къпят в студена изворна вода за здраве и сила.
А третият, последен ден от Водици, 7 януари, е свързан с женската енергия, когато жените и момите се къпят в студената вода за здраве и плодородие.
Така пречистени двете енергии се сливат силни в новата година.
Празникът Водици води началото си много преди Христа и неслучайно се засича с Богоявление.
Сега е прекрасен момент да наречем новия цикъл, в който навлизаме. Дори и да не вярваме в ритуали, магията и магичното, трябва да вярваме в себе си.
Пожелавайте с пълна сила, онова, което би ви донесло удовлетворение. В живота ни винаги има едно нещо, чието реализиране неусетно премодулира и хармонизира всичко останало. След време ще има друго – „Там където си успял, няма да преуспееш“, но вие открийте това, кое е сега.
Ако се колебаете следвайте усещането за трепет и ентусиазъм, те са изключителни водачи. Пуснете се по течението на техните води, влагайки намерение и решимост.
Не молете, заявявайте пред вселената, онова, което сте готови да случите и то ще се прояви в дните ви. Дори да нямате никаква логична концепция как нещо би могло да се получи, тази линия на съдбата вече се е развила. Вибрирайки на нейната честота (чрез ясно намерение и увереност), следвайки усещането си за радостна възбуда, избирате тя да се изяви осъзнато, бидейки постепенно материализирана.
Разбира се, може да направите това във всеки друг ден, а може да не го правите, ако считате, че не е подходящия момент за него.
Ала мъдростта, идваща от миналото, не е случайна. За да познаем себе си, трябва да познаем корените си. Познавайки традициите си, се сдобиваме със силата на предците си.
А това ни дарява със сила в намеренията, делата и сбъдването.
0 x
Потребителски аватар
Миша
Наркоман
Мнения: 15081
Регистриран: пет ное 27, 2009 2:11 pm
Местоположение: София
x 118
x 474
Контакти:

чет яну 05, 2017 2:34 pm

Честити ти Водици, Добросторнико!

Тежко излязъл тогава от Мъжкото хоро Старейшината. На мълчаната вода застанал и поклон доземи сторил. От женското хоро тогава и Най-старата Майка пристъпила. На мълчаната Вода застанала и поклон доземи сторила. Мъже и жени редом застанале, ръце в ръце си преплели и тъй здраво прихванати, Хоро извили Мълчано. Очи си всите притворили. Снаги си сякаш съблекли. Душата им обща останала. И волята им тежка , магична! Душите им в хорото мълчано, тихо и ясно нареждали. "Водице ле, водице мълчана! От Господа тука изтекла , ти дето течеш на Предела и от тебе е всичко започнало! Нека в тоз час, Водице, душите ни да измиеш, Копнежите ни да чуеш, Вярата ни да сбъднеш." И всяка Душа от хорото, едно желание рекла. От най-чиста си Вяра, из най-дълбоко в сърце си! Запяла тогаз Мълчаната вода. Не с глас, с Дъха си запяла! "Добра стига, български рожби! Дъхът ви сещам, с Дъха си отвръщам. Вярата и Думите, рожби, В дълбините си в Чудо превръщам! Нека Всякоя болка, Урок да бъде научен! Нека след загуба страшна, дар да бъде заслужен! Да бъде Обич в очите, с които един друг ще се гледате! Да бъде Здраве в снагите ви, Животът ви дълго да пази! Да бъде Сила и Смелост, истината на глас да изричате! Да бъде Благо и Радост от тука нататък в съдбите ви! И нова сила да дойде за Ново начало по Пътя ви! И ако от Истина идва, туй що от Водата поискахте Нека след днес, на ВОДИЦИ ,сбъднато да го видите!" РЕЧЕНОТО ДА БЪДЕ СТОРЕНО!


Този голям български празник води началото си от дълбока древност. Свързан е с вярата в очистителната, целебна и магическа сила на водата, нейната способност да „помни” и преклонението на хората пред животворящата й същност. Паметта на водата е много старо българско знание и във всяко наричане предците ни са се осланяли на нея – жива, мълчана, обична, мъчна, пъстра, здрава, вречена, пробудена вода… А старите българи са вярвали, че в полунощ водата започва да „чува“ и да сбъдва! -

Започва от 5-ти януари вечерта, когато в полунощ “потайна доба” небето се разтваря и се “изпълнява желание”. Това е Нощта на Мълчаната вода: Изнася се съд с чиста вода, която цяла нощ “мълчи” под звездите. И всеки, който иска “сбъдване” в полунощ, до тази вода изрича най-голямото си и силно желание. Водата го чува и го „сбъдва”! Нарича се ДА БЪДЕ!

и още за този древен празник

http://bgbalkani.com/bg/article/vodici- ... dinata.709" onclick="window.open(this.href);return false;
0 x
Свирете, музиканти! Дълга нощ ще е тази - чак до изгрева на надеждата......


Разсадник
Изображение
Потребителски аватар
Еличка
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1667
Регистриран: пон мар 21, 2016 2:39 pm
x 1123
x 1248

чет яну 05, 2017 2:48 pm

КАК ДА НАРЕЧЕШ ВОДАТА СИ

Здравей, Добросторнико! Веднага казвам, че щом четеш това, трябва да си наясно, че ще пиша за Магията. И за това как можеш да я сториш сам. Ако нещо те стяга под лъжичката, да знаеш че е собствената ти вяра. Недей да вървиш против нея!
Ако пък наричаш себе си християнин и с любопитство и радост би участвал в тази приказка, може би е крайно време да си зададеш някои въпроси. Та да започваме:
Когато се здрачи достатъчно навън на 5-ти, налей вода в един съд. Може да е купа или малка тенжерка. По-добре да е по-голям съд и по-широк! Гледай да не е пластмасов съд.
Някога водата се е наливала от извор или кладенец, но ти ползвай чешмата в къщи.
Изнеси водата навън – на балкона или прозореца, или на двора. Хвани съда с две ръце и притихни малко с водата си. Остави я да те усети. Подишай свежия въздух с нея. Постойте си така поне 5 минути.
Поздрави я и й кажи името си. НА ГЛАС!!! Тя вече те познава. Тя е ТВОЯТА вода. Постойте още малко заедно, остави съда навън и се прибери. Нека водата ти остане няколко часа под небето да се „измълчи” и пречисти.

Точно преди полунощ излез отново при нея. Тогава преди ВОДИЦИ силата й е най-голяма. Отново хвани съда с две ръце. Дланите ти трябва плътно да обхващат стените. Знам, че е студено…
Сега се свържи с твоята вода. Помисли кое е най-голямото ти желание, кое е това, чието сбъдване ще ти донесе нова Сила и Радост. Не бързай!

ИЗРЕЧИ НА ГЛАС ПРЕД ВОДАТА СИ НАЙ-СЪКРОВЕНОТО СИ ЖЕЛАНИЕ!
Заяви волята си ясно и категорично! Наричай, не моли!
Притихни отново и постой с нея. Опитай се да си представиш как ще изглежда живота ти, когато точно това желание бъде сбъднато. Опитай се да „видиш” тази картина в твоята вода.
Огледай се в нея!
Как ще изглеждаш сбъднат?
Виж как си облечен!
Има ли някой наоколо?
Къде си?
На какво мирише?
Какъв сезон е?
Наслади се на Сбъдването си!
Предизвикай абсолютната си увереност, че това ще се случи!
Кажи на водата всяка дума, която се явява в този момент…
И завърши НА ГЛАС с най-старото и силно наричане:
РЕЧЕНОТО МИ ДА БЪДЕ СТОРЕНО!

После покрий водата с кърпа (по възможност бяла) и се прибери.
Остави водата си цяла нощ да поеме ПРАВОТО ТИ СЛОВО. Да го чуе, да го залюлее, да го изкъпе, да му вдъхне живот и да пренареди твоето СБЪДВАНЕ.

Сутринта на ВОДИЦИ, когато се събудиш първо иди при Водата си. Измий си очите с нея и с много обич отпий от твоето Сбъдване. После пак…
Усети твоя ДАР с цялата си душа. После склони чело пред Водата и на глас й благодари!
Прибери я. Можеш да я изпиеш цялата или по малко, както искаш, да наръсиш с останалото от нея дома си, да полееш някое цвете – както прецениш. Това е НАРЕЧЕНА вода и тя ще носи енергията на желанието ти. Силата й е право пропорционална на емоцията, която си вложил в нея и на количеството Вяра, изпълваща душата ти. Така че, магията е в твоите ръце!
0 x
"Нека бъдем благодарни на хората,които ни правят щастливи, те са вълшебните градинари, които карат душите ни да цъфтят."
лалесъм
x 252

пет мар 02, 2018 12:32 pm

Покрай усещането ми за все по-всеобхватно губене на смисъла на народните празници и недоумението ми от разпространяващата се по детски градини и начални училища легенда за мартеница, която повече наподобява приказка на братя Грим, се поразрових и намерих много интересни трактовки за първомартенския ни празник
https://sites.google.com/site/runiyisto ... -i-c-a-t-a" onclick="window.open(this.href);return false;

Може и да е спорно, но на мен ми беше безкрайно интересно :nod:
И сега какво - как да обясня на децата, че Баба им Марта е всъщност Дедо Март :lol:
Толкова, колкото можем и да им обясним, защо празника на град София не е на 17 септември и че Тя всъщност е ТОЙ ;)
0 x
Потребителски аватар
Мария Николова
Наркоман
Мнения: 24017
Регистриран: съб ное 28, 2009 11:44 pm
Местоположение: Нова Загора
x 1678
x 2991

пет мар 02, 2018 3:53 pm

Според мен на децата им стига радостта от мартеничката. Има време да се запитат за произхода й.
Чела съм в 3-4 клас приказка за мартеничката. Хан Аспарух изпратил по вестоносец на сестра си знак - пресукани червен и бял конец - за да разбере, че е пожънал победи и е жив и здрав.
На мен образа на този бяло-червен конец тогава ми беше грозен - сякаш са откъснати двете пискюлчета и само конеца е останал... :cry: :hihihi:
Но се вижда, че тогавашната приказка се вписва в представеното изследване за дядо Март.
Впрочем, имам приятел на име Марти Мартев, :lol: да е жив и здрав!
0 x
Платон ми е скъп, но истината ми е по-скъпа.
Потребителски аватар
Еличка
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1667
Регистриран: пон мар 21, 2016 2:39 pm
x 1123
x 1248

съб яну 05, 2019 7:32 pm

Да ви напомня, че днес е празникът Водици. Малко по-нагоре в темата сме писали за обичая с наричането. Който иска, да прочетете. Аз отивам да си нарека водата :nod:
0 x
"Нека бъдем благодарни на хората,които ни правят щастливи, те са вълшебните градинари, които карат душите ни да цъфтят."
Потребителски аватар
clock
Баш кафе майстор
Мнения: 2252
Регистриран: пон сеп 19, 2016 1:31 am
x 1388
x 1770

съб яну 05, 2019 11:03 pm

Моята я оставих да помълчи. Към полунощ ще наричам.
0 x
Потребителски аватар
Еличка
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1667
Регистриран: пон мар 21, 2016 2:39 pm
x 1123
x 1248

нед яну 06, 2019 12:04 am

И нека реченото бъде сторено!
0 x
"Нека бъдем благодарни на хората,които ни правят щастливи, те са вълшебните градинари, които карат душите ни да цъфтят."

Отговори

Върни се в “История и археология”