Многогодишни от семена

Всичко свързано с размножаването, сеенето и засаждането - семена, посадъчен материал, инвентар, системи, опити, вкоренители, обработка, саксии и т.н.

Многогодишни от семена

Мнениеот nadin » Нед Ное 02, 2014 2:31 pm

Тука ми се ще да се систематизира информацията, която имаме за отглеждане на различни многогодишни растения от семена.
За целта съм се опитала да преведа инструкциите за засяване на такива семена, които са дали Jelitto на своята страница и които според мен са най-подробните такива инструкции, които съм намерила до сега. Те са разделени в 20 точки и всяко растение е дадено с кода който е най-удачен за него.
Ето тука инструкциите:

Засяване на многогодишни растения - Инструкции:

Общи Условия:

Никога не поставяйте семената във фризер при температура под -5 ° C! Разширяването на водата в семенните клетки е твърде бързо и може да разруши клетъчната мембрана и да унищожи семето. Бързото замръзване не се среща при нормални атмосферни условия в природата. Нормалното, бавно повишаване на налягането може да бъде толерирана от клетъчната мембрана. Пропускливостта и се грижи за осмотично изравняване на налягането от двете страни на мембраната. Възможно е да се използва хладилник при температура около 0 ° С , за да се създаде изкуствен период на охлаждане. Тъй като обикновено не е възможно да се постави тавите за семена в хладилник, семената могат да се смесват с влажен пясък и да се сложат в найлонови торбички в хладилника за необходимия период на охлаждане. Пясъкът трябва да се поддържа непрекъснато влажен.


01. След засяването семената трябва да се държат на топло (около 18 до + 22 ° С) и влажни през първите 2-4 седмици. След този период на сеитба трябва да се съхраняват при ниска температура (между -4 и + 4 ° C) за още 4-6 седмици. По-студените температури от -5 ° C са само от полза за повечето видове от семейство Ranunculus. Не е толкова важно, ако температурата е по-висока или по-ниска по време на студения период, но този период трябва да е достатъчно продължителен, тъй като в противен случай синтезът на хормона, индуциращ кълняемост се забавя или напълно спира. През този студен период е полезно семената да са на открито и да са покрити със сняг тъй като под снега се поддържа оптималната температура от -4 до 0 ° С . Семената са влажни и топенето на снега помага за разрушаването на семенната обвивка, което спомага за по-бързото покълване. След този охлаждащ период семената не трябва да бъдат излагани веднага на високи температури. Това трябва да става постепенно. Най-ефективните температури са между +5 до + 12 ° C дори ако кълняемостта вече е започнала. Най-доброто място за семената през този период от март, април и май, е открито място или под стъкло или студена оранжерия в зависимост от климатичните условия ( за нашите условия е на открито ).

02. За повечето видове на семейство Ranunculus трябва да се осигурят по-ниски температури по време на охлаждащия период, от около -7 ° С. В други отношения, следвайте указанията в 1 по-горе. Причината за това това е вероятната точката на замръзване на тези семена, която е при -7 ° С, докато повечето други семена замразват при -5 ° С.

03. Тези видове обикновено показват отлични резултати, ако са засети веднага след прибиране на реколтата, въпреки че повечето от тях покълнат само през пролетта, след като премине студеният зимен период.

04. Това са много малки семена, които трябва да се смесват с пясък или или талк за равномерен посев. В никакъв случай не покривайте с компост. Трябва само леко да ги натиснете в пръстта. Полейте в паничка за да се просмуче водата нагоре , а не директно в саксията за да не се отмият семената .

05. Спазването на указанията от точка на 1. не винаги дават най-добри резултати. След охлаждащия период, някои видове се нуждаят от по-дълго време, докато започне покълване. Тъй като някои семена не покълват до следващата година, е важно да не се изхвърлят рано и да се държат леко влажни през цялата година чак до следващата пролет.

06. Тези семена покълнат много късно, понякога това отнема една година или по-дълго преди да започне покълване. Най-добре е тези семна да бъдат "стратифицирани" (поставен в слоеве на мокър пясък - с редуване на тънък слой на семена и слой от добре навлажнен пясък, и т.н.). Кутиите със семената трябва да се съхраняват на сянка и да се използват атмосферни влияния - особено през зимата. През пролетта често се проверява, за да се види дали кълняемостта е започнала. Когато кълняемостта е започнала, семената трябва да се засяват веднага в подготвени места с влажен пясък.

07. Тези семена трябва да бъдат покрити с компост с дебелина на самото семе. Дръжте дневни температури в около + 20 ° C и поддържайте постоянна влага, за Cyclamen, обаче, се препоръчва температура не по-висока от + 18 ° C . Семената трябва да се съхраняват на светло и умерено топло след кълняемост.

08. Тези многогодишни семена покълват много неравномерно в продължение на дълъг период от време. По-ниските температури от 5 ° C са много ефективни. Семена не трябва да се изхвърлят преждевременно ако няма бърза кълняемост. Трябва да се поддържа постоянна влага. Не оставяйте на пряка слънчева светлина. За Alstroemeria ние препоръчваме да се държат засетите семена в продължение на 3 седмици при температура около + 30 ° C, след това 3 седмици при + 5 ° C, след това при + 21 ° C .

09. Тези семена покълнат бързо в зависимост от вида и произхода. Ако кълняемост не настъпва след 3-4 седмици, период на охлаждане от 2-4 седмици е препоръчителен. Семената трябва да бъдат покрити със съвсем тънък слой пръст. Не покривайте много малките семена, но плътно ги натиснете в земята.

10. За тези по-големи семена с твърди черупки, механичното повреждане на обвивката е от полза за по-бързото разпадане на обвивката. Един от начините е да се стриват семената в сух остър пясък. Те могат да бъдат третирани в продължение на няколко часа в "омекотител" полиетиленгликол (6000), който се използва за производство на пластмасов материал.

11. Opuntias покълнат по-ефективно на втората година след прибиране на реколтата.Свежите семена често се държат в земята в продължение на около една година, преди покълване.

12. Не се нуждаят от охлаждащ период но въпреки това за покълването на тези семена са необходими до няколко месеца.

13. Оставете тези големи семена да набъбват във вода в продължение на 2-3 дни. Ако се използва "омекотяване" накисвате за максимален срок от един ден. След това отсечете тънък резен от семената близо до germcone така че ембрионът да е почти гол. Поставете семената с разреза нагоре във влажен компост най-добре вермикулит. След това покрийте със стъкло или плътно прилепващ прозрачен найлон, така че над семената да има достатъчно пространсво. Повишаване на налягането, при температури от около + 22 ° C ускорява поникването.

14.Топъл период от +25 до + 30 ° C и влажни условия след засаждането за около 4-5 седмици неутрализират инхибирането на кълняемост. След това семената се нуждаят от хладен период от около + 2 ° C . Първоначално кълняемостта трае около 80 дни при тези условия. През този период засетите семена се пазят в тъмно и хладно помещение. Температурата и осветеността след този период трябва да се увеличават постепенно.

15. Тези семена покълват бързо при постоянна влага и темеператури от около + 20 ° C . Семената трябва да бъдат покрити с тънък слой пръст. Не покривайте много малките семена, само ги натиснете в земята. Съхранявайте в хладни условия, след като покълнат.

16. Също като при точка 15 с изключение на това че кълняемостта е по-бавна и нередовна.

17. Водните растения трябва да бъдат засети в непромокаеми пластмасови тарелки или подобни съдове, съдържащи хранителни компост. Напълнете с вода до 1 см над върха на компоста. Пазете тавите при температури около + 22 ° C.

18. Виж точка 17. Оставете тавите за семена да бъдат оставени само за 2-4 седмици при високи температури, след което се съхранява при 0 ° C за още 4-6 седмици. Няма значение, ако водата замръзне. След тази обработка температурата трябва да се повишава постепенно.

19. За да спрете инхибирането на кълняемост сложете семената в компост (около + 22 ° C) с постоянна влажност в продължение на най-малко 6 седмици. След това продължете на студено (-4 до + 4 ° C) в продължение на 6-8 седмици. Обикновено поникването започва при + 4 ° С [39 ° F]. Повишавайте темпертурите постепенно до + 10 ° C, докато покълването завърши. Ако топлия или студения период не са достатъчно дълги, семената няма да покълнат до следващата година. След това те ще се нуждаят от друг топъл период (през лятото) и студен период (през зимата).

20.За да получите най-добри резултати от покълване, семена се нуждаят от температури от + 22 ° C или повече. Умерената, но постоянна влажност е много важна. Gunnera, обаче, предпочита много влага (не мокро) и по-топло (+24 до + 30 ° C) .

А тука искам да постна един файл в който да се попълват растенията, които сме успели да отгледаме със съответния код на условията при които са сети според горната таблица. Проблемът ми е че Дени или някой друг трябва да съдейства с обновяването на файла тъй като аз нямам права да редактирам първото мнение.
Семена.rtf
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аватар
nadin
Чист кофеин
 
Мнения: 6183
Регистриран на: Вто Май 17, 2011 3:33 pm
Местоположение: София
Пол: Жена

Re: Многогодишни от семена

Мнениеот sofy » Пон Ное 03, 2014 9:09 am

Нади,аз съм фен на семената,защото трябва да запълвам едно място и искам невъзможното-да стане по-бързо,да стане с растенията ,които аз искам и да е максимално евтино ;) .Всички знаем,че ако успееш да ги "издондуркаш",ще се получат повече растения и дори петно и затова мисля,че тази тема е много полезна.Обаче дори на мен,от толкова много информация ми се завъртя главата и се отказах.Мисля си,че личният опит е важният/доколкото разбрах това е и целта на темата/.Със семената работата е" тегава",но е интересно.Аз вече се похвалих в темата за Чилтърн и не искам да се повтарям,но ми е много интересно как са се получили нещата при другите ,успехи и неуспехи,кои са трудни семена и въпреки всички усилия няма резултат или пък има,кои покълват лесно и т.н.
sofy
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1696
Регистриран на: Пет Юли 06, 2012 8:08 am
Местоположение: София
Пол: Жена

Re: Многогодишни от семена

Мнениеот nadin » Пон Ное 03, 2014 9:24 am

Ами такава е и мойта цел
В списъка съм дала все семена които съм гледала и ако нещо по-специално има съм го отбелязала допълнително.
Този списък горе покрива почти всички възможности , но например надали ще ми се наложи да гледам водни лилии от семена така че има точки които почти няма да има цветя към тях.
Аз съм отбелязала че повечето семена които съм гледала спадат към три най-много 4 от групите по-горе.
И още нещо важно има - много голямо значение има колко са стари семената как са съхранявани и колко време след узряване са сети.

Горе съм отбелязала за някои теменужки и кандилки че ако се сеят веднага след узряване дори това да е юни или юли никнат бързо. Ако закъснеем със сеенето обаче изпадат в покой и им трябва една зима да мине за да покълнат.

Някои от фирмите които продават семена като Желито и Бал полагат специални грижи за семената дори предлагат семена които предварително са били стратифицирани и обработени по специален начин за да никнат бързо и да се спести голям период на чакане. Има други фирми обаче, които само събират семената и няма никаква гаранция за къняемост, а дори има и разминаване м/у това което е обявено и това което никне.

Много ще е полезно тука да си пишеш какво си гледала и как е никнало и от къде са взети семената . За това е тази тема. Всички да споделяме опит а не само аз или Миша да се отчитаме ;) .
Аватар
nadin
Чист кофеин
 
Мнения: 6183
Регистриран на: Вто Май 17, 2011 3:33 pm
Местоположение: София
Пол: Жена

Re: Многогодишни от семена

Мнениеот sofy » Пон Ное 03, 2014 10:07 am

Моят опит е скромен-семената са от Бал,Чилтърн и от нашият пазар-тревисти многогодишни растения.
Семената от Бал са много качествени,всичко поникна.
От многогодишните взех Nepeta nervosa 'Blue Moon'-покълна лесно, в рамките на седмица,в момента в градината имам 4-5 растения от колко семена? :hmmm: ,цъфтя./пише ,че покълват за 2-3 седмици,при мен стана по-бързо/.
Verbascum Phoeniceum White-тук пълна излагация от моя страна.Не правих разсад ,а ги сложих директно в градината,мисля,че с пълен неуспех :snif: Лакомията не води до нищо добро!
Salvia farinacea 'Victoria'при нашите условия е едногодишна,но искам специално да я похваля-бързо покълна ,масово,много растения ,продължителен цъфтеж,красиви петна.
Не можах да събера семена,аз не видях,а вероятно ако има ,са стерилни.
Бал от към качество на семената са :daaa: Моят проблем е,че се поръчват основно едногодишни.
Чилтърн- поръчах 4 вида семена.Подробно съм писала в темата.Най-доволна съм от Anthemis tinctoria ‘Kelwayi’-изключително растение за вилни градини,за слънчеви сухи места.В момента имам 5 растения/3 загинаха при пресаждането.
Изображение
жълтото петно-снимката е от 1. 11.2014!
sofy
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1696
Регистриран на: Пет Юли 06, 2012 8:08 am
Местоположение: София
Пол: Жена

Re: Многогодишни от семена

Мнениеот sofy » Пон Ное 03, 2014 10:42 am

Не всички семена от Чилтърн са лесни,но пък изборът е голям.Проблем имах с lamium maculatum.Много слабо покълна,докарах го до само 4 растения и ги изядоха охлювите.Поръчах и Salvia pratensis -поникна масово,но после закъснях с пресаждането в градината и сега имам само 2 растения.Охлювите ги обичат и може и тях да загубя.
Общото ми впечатление е,че семената са по-проблемни,но не са стерилни и ще дадат читави семена.Ще видим.
От българските семена/не помня на коя фирма,може би Ивесто,от някой хипермаркет са/ съм взимала salvia oficinallis- поникна много добре,за 1-2 седмици,много растения в градината.
Armeria maritima от Сортови семена-по-бавно поникна,но масово./В градината не и угодих :snif: /
При сеенето се опитвам да спазвам това ,което Миша е казала в темата.Избирам семена на непретенциозни растения.За първа година сея.
sofy
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1696
Регистриран на: Пет Юли 06, 2012 8:08 am
Местоположение: София
Пол: Жена

Re: Многогодишни от семена

Мнениеот sofy » Пон Ное 03, 2014 11:30 am

:ieeee: малко бавно,но разгадах таблицата.Явно не съм чела достатъчно внимателно :ufff: В нея ти си поставила срещу името на семената,които ти си отгледала, точката от указанията,която показва как да се сеят и кога.Браво,Нади
много е добре. :daaa:
При мен всички са т.15
Семената на салвиите не се покриват-никнат на светло!/мисля,че е общо правило,но все пак род Salvia e 900 вида/
sofy
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1696
Регистриран на: Пет Юли 06, 2012 8:08 am
Местоположение: София
Пол: Жена

Re: Многогодишни от семена

Мнениеот nadin » Пон Ное 03, 2014 11:45 am

Да на Бал семената са много качествени но наистина са преобладаващо едногодишни. За многогодишни след доста проби и грешки аз съм се спряла на Jelitto- професионални семена. Голден серията им са обработени и никнат за няколко седмици.
Аватар
nadin
Чист кофеин
 
Мнения: 6183
Регистриран на: Вто Май 17, 2011 3:33 pm
Местоположение: София
Пол: Жена

Re: Многогодишни от семена

Мнениеот sofy » Пон Ное 03, 2014 11:52 am

Нади ,ако правиш поръчка от Jelitto или ако поръчваш за себе си ,аз искам да участвам.Не видях във форума да е правена поръчка от там :hmmm:Поправка-цените на професионалните семена са ми твърде скъпи,май имаше хоби разфасовки и цените бяха като при Чилтърн?
sofy
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1696
Регистриран на: Пет Юли 06, 2012 8:08 am
Местоположение: София
Пол: Жена

Re: Многогодишни от семена

Мнениеот nadin » Пон Ное 03, 2014 12:56 pm

На Jelitto семената са скъпи и транспорта е скъп към 9 евро.
Но могат да се делят средно на три пакетите им, за да има достатъчно за всеки.
Проблемът е дали ще се намерят трима които да искат едно и също :dovolen:
За сега поръчка няма да правя може би на пролет ако има достатъчно желаещи.
Аватар
nadin
Чист кофеин
 
Мнения: 6183
Регистриран на: Вто Май 17, 2011 3:33 pm
Местоположение: София
Пол: Жена

Re: Многогодишни от семена

Мнениеот sofy » Пон Ное 03, 2014 1:15 pm

да ,скъпички са...
А за Томсън-Морган някой нещо да каже?Аз от там не съм поръчвала,но цените,особено на намалените семена, са добри :hmmm:
sofy
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1696
Регистриран на: Пет Юли 06, 2012 8:08 am
Местоположение: София
Пол: Жена

Re: Многогодишни от семена

Мнениеот nadin » Пон Ное 03, 2014 1:36 pm

sofy написа:да ,скъпички са...
А за Томсън-Морган някой нещо да каже?Аз от там не съм поръчвала,но цените,особено на намалените семена, са добри :hmmm:


Ами за по-обикновени многодишни градински стават. Покълват, не им са объркани сортовете и често имат промоции и намаления и безплатен транспорт. Само трябва да се абонираш и да следиш промоциите. Проблемът е че и при тях изборът от многогодишни не е много богат.
Аватар
nadin
Чист кофеин
 
Мнения: 6183
Регистриран на: Вто Май 17, 2011 3:33 pm
Местоположение: София
Пол: Жена

Re: Многогодишни от семена

Мнениеот sofy » Пон Ное 03, 2014 9:19 pm

Мерси ,Нади.Интересно ми е,много хора поръчват семена,а тук пишем само аз и ти.Никой не очаква от нас да сме професионалисти,всички грешим,но нашите грешки може да са от полза на някой друг.Хайде похвалете се с успехи и неуспехи :dovolen:
sofy
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1696
Регистриран на: Пет Юли 06, 2012 8:08 am
Местоположение: София
Пол: Жена

Re: Многогодишни от семена

Мнениеот sofy » Вто Ное 04, 2014 9:21 am

Знаех си ,че съм виждала семена на Jelitto на по-прилични цени:
http://jelitto.com/Seed/Perennials/
На мен този каталог ми е по-удобен,защото има снимки и информация и мога да получа представа за растенията,без да ги издирвам в нета.
sofy
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1696
Регистриран на: Пет Юли 06, 2012 8:08 am
Местоположение: София
Пол: Жена

Re: Многогодишни от семена

Мнениеот nadin » Пон Фев 02, 2015 7:59 pm

Пускам три линка с информация за сеенето на доста от по-завързаните многогодишни.
Това е главно за северно американски видове:

http://www.nativeplantnetwork.org/Network/

А това е общо:

http://tomclothier.hort.net/page02.html

А това е преобладаващо за алпийски:

http://mlarochelle.net/category/semences/
Аватар
nadin
Чист кофеин
 
Мнения: 6183
Регистриран на: Вто Май 17, 2011 3:33 pm
Местоположение: София
Пол: Жена

Re: Многогодишни от семена

Мнениеот Murof » Пон Фев 02, 2015 9:06 pm

Поздравления за тази тема, хубаво че я има, иначе бях решил да мъча nadin на лични :)
Днес си взех от botan семките от Chiltern seeds, на две от пликчетата има поставен текст с следното съдържание :
Seeds may require exposure to cold . Sow as normal and keep at 18/22 C for 2/3 weeks. transfer to -4/+4 C for 4/6 weeks. Return to warmth but no more than 18 c. If necessary, report these periods of warmth and cold.
пликчетата са на Galanthus Species and Hybrids Mixed .Подобен текст има и върху плика с Meconopsis x sheldonii `Lingholm'.
Какви стъпки трябва да предприема за да имам успех, нещо се обърках ! До сега си мислех че семената които получаваме по това време са вече стратифицирани и е необходимо само подходящото време за засаждане, но май не е точно така :hmmm:
или греша?
За да зададеш въпрос, трябва да знаеш по-голямата част от отговора.
Аватар
Murof
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1553
Регистриран на: Съб Ное 19, 2011 12:57 am
Местоположение: София
Пол: Мъж

Следваща

Назад към Семена, разсади, вкореняване, засаждане

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта