За семената-съвети за начинаещи и не само
Модератор: Миша
Re: За семената-съвети за начинаещи и не само
Си, ти сигурно имаш предвид стратификация, във връзка с някои семена от естонската поръчка. На този сайт, естонския, много подробно е описано за всяко растение дали има нужда от такава процедура, или не, просто виж за това, което си поръчала, дали е необходима стратификация. За някои от тях е необходима, аз си поръчах няколко такива растения. Преди не мислех, че е важна, но опитах, и видях, че има смисъл- това, което никне, е много по-здраво от нестратифицираното. Ако има нужда от стратификация, спокойно може да държиш саксията с насадените в нея семена навън цяла зима./за щастие, зимата предстои/ Никакъв хладилник не е необходим, просто на някои северни растения им е необходим зимния студ, след това си растат без никакъв проблем. Проблемът за тях е, ако им се наруши програмата.si111 написа:...
4. Как се постига яровизация примерно, "Яровизацията е период на покой при сравнително ниски температури. Необходим е на растенията /семената/ за подготовка за следващото развитие. През него настъпват разни биологични и биохимични промени в растенията. Ако не прекарат такъв период на покой поникналите растения са с намалена жизненост и продуктивност"? ...
Струва ми се също така, че е важно семената да не са прекалено нагъсто, защото ще си пречат.
Доколкото знам, на втората двойка листа трябва да се разсадят в отделни саксийки, и така постъпвам с доматите/тази есен съм затворила 40 големи буркана с наши домати за през зимата/.
Ако ще се торят, трябва да е след пикирането им в отделни саксийки.
------------------------------------------------------------------------
http://shtastie.snimka.bg/nature/juni2013.797618" onclick="window.open(this.href);return false;
Чисто е не там, където чистят, а там, където не цапат.
http://shtastie.snimka.bg/nature/juni2013.797618" onclick="window.open(this.href);return false;
Чисто е не там, където чистят, а там, където не цапат.
- Миша
- Наркоман
- Мнения: 17028
- Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 136 пъти
- Получил благодарност: 468 пъти
- Обратна връзка:
Re: За семената-съвети за начинаещи и не само
Моят съвет,не бързайте с пикирането,това,че са направили втора двойка листа ,съвсем не означава,че са готови за пикиране,готови са тогава,когато са достатъчно закалени,с дебелички стъбълца и достатъчно разрастнали се коренчета,аз не пикирам,докато не стане явно тясно,по-добре растенията да са достатъчно укрепнали,за да понесат по-лесно пикирането,всяко едно местене ,разбутване на коренчетата и така нататък си е стрес за растението ,по-лесно го преодолява по-здравото растение.Ранното пикиране е особено опасно за изнежени растиния,дори и да им е тесничко,пак не бързайте с пикирането,по-добре ги засушете,прехвърлете на по-хладно и светло,въпреки че не виждате видим прираст,растението на по-хладно расте,то разраства кореновата система и като цяло заяква,когато измъкнете едно растенийце и видите ,че коренчетата са се разрастнали хубаво настрани,а не е само един дълъг цигуляв корен,тогава пикирайте.Подхранването също се извършва преди да се разсадят,за да може да направят хубава коренова система и да се прихванат по-лесно.Много от торовете,био или химичните,целят точно това,растението да укрепне достатъчно,за да преодолее стреса ,за това се ползват преди пикиране/разсаждане,нещо като профилактика,да се запасим с необходимото преди зимния период,в случая на растението-преди стресовия период.Обикновено ролята на такива стимулатори играят аминокиселините.След пикиране се изчаква растението да се прихване хубаво и тогава се подхранва,никакво бързане,освен ако не искате да си го уморите по бързата процедура.
- Вискяр
- Кафевар/ка/
- Мнения: 709
- Регистриран на: Окт 24, '11, 18:49
- Местоположение: В полите на Вискяр планина
- Обратна връзка:
Re: За семената-съвети за начинаещи и не само
Да се включа и аз!
При сеитба използвам табли за разсад. В магазина на Сортови семена на Сточна гара са с най-добри цени за София. Напишете на чичко Гугъл табли за разсад и ще намерите сайтовете на производителите. Предпочитам тези на фирма Жу, мисля че бяха от Габрово и пращат по куриер. Работя с 45 гнездовите - като обем на субстрата, разстояние и леснота на изваждане са най-удачни. Има 72 гнездови, но полезния обем е сведен до минимум. По-добри са 112 гнездовите. По принцип има и с повече гнезда, вкл. над 300.
Използвам смес от торф плюс перлит - агроперлит (по едър е) или строителен, плюс добре! прегоряла кокоша тор. По равни части. Това решава всички хранителни изисквания до постоянно засаждане. Че и след...
(Някои цветя може да изискват по-специфични неща - като кисела почва, блатна почва, варовита почва, гипсосулфатна, вулканична и т.н.)
За да нямате "сечене" (загниване от гъбички) обработете семенета с Тирам (ТМТД). Има го в агроаптеките и е ефтин. В малко шишенце слагате семената плюс малко Тирам (стрит между пръстите, че е на гранули), запушвате с тапа и клатите 5 мин. Необходимото количество полепва по семената, останалото пресявате през цедка (за чай, напр.) След приключване на операциите по засяване леко поръсвате равномерно повърхността на таблата. Кактуси, например, успешно се сеят в опаковки от готова храна с висок капак. Така се осигурява и висока влажност. От много години нямам сечене и загуби на разсад. Универсалния торф за разсад има вградени хранителни елементи, които на домата му стигат спокойно за две, че и три седмици след поникването.
При стайни условия е доста терсенито. Основно правило е, че при по-малко светлина топлината също трябва да е по-малко, за да няма "изцуляване" - изтегляне на растението. Не се плашете от хлад - това само забавя развитието. Топлината, съчетана с малко светлина, е най-лошото за развитие на разсада. Може да осветавяте допълнително, и като интензитет, и като време от денонощието, със специални лампи с подходящ светлинен спектър. Има ги на Съботния пазар на Подуене, а и в специализирания магазин веднага след светофара преди тържище Илиянци в дясно. Вижда се от светофара и има паркинг отпред.
Пикирането не е страшна операция. Тази година кокошките събориха, преобърнаха и разсипаха две щайги ( и такива използвам за сеитба - на сайта ми в страницата за разсада се виждат) с току що проболи доматени семена. Събрах ги едно по едно и ги боцнах в наново запълнени със субстрат щайги. Всъщност ги пикирах, макари безпрецедентно рано като технология. Полях ги обилно и се развиха нормално. На шише от боза съм надупчил капачката, че е широка, и така поливам. Получава се микродъждуване - естествен процес в природата.
При сеитба използвам табли за разсад. В магазина на Сортови семена на Сточна гара са с най-добри цени за София. Напишете на чичко Гугъл табли за разсад и ще намерите сайтовете на производителите. Предпочитам тези на фирма Жу, мисля че бяха от Габрово и пращат по куриер. Работя с 45 гнездовите - като обем на субстрата, разстояние и леснота на изваждане са най-удачни. Има 72 гнездови, но полезния обем е сведен до минимум. По-добри са 112 гнездовите. По принцип има и с повече гнезда, вкл. над 300.
Използвам смес от торф плюс перлит - агроперлит (по едър е) или строителен, плюс добре! прегоряла кокоша тор. По равни части. Това решава всички хранителни изисквания до постоянно засаждане. Че и след...
(Някои цветя може да изискват по-специфични неща - като кисела почва, блатна почва, варовита почва, гипсосулфатна, вулканична и т.н.)
За да нямате "сечене" (загниване от гъбички) обработете семенета с Тирам (ТМТД). Има го в агроаптеките и е ефтин. В малко шишенце слагате семената плюс малко Тирам (стрит между пръстите, че е на гранули), запушвате с тапа и клатите 5 мин. Необходимото количество полепва по семената, останалото пресявате през цедка (за чай, напр.) След приключване на операциите по засяване леко поръсвате равномерно повърхността на таблата. Кактуси, например, успешно се сеят в опаковки от готова храна с висок капак. Така се осигурява и висока влажност. От много години нямам сечене и загуби на разсад. Универсалния торф за разсад има вградени хранителни елементи, които на домата му стигат спокойно за две, че и три седмици след поникването.
При стайни условия е доста терсенито. Основно правило е, че при по-малко светлина топлината също трябва да е по-малко, за да няма "изцуляване" - изтегляне на растението. Не се плашете от хлад - това само забавя развитието. Топлината, съчетана с малко светлина, е най-лошото за развитие на разсада. Може да осветавяте допълнително, и като интензитет, и като време от денонощието, със специални лампи с подходящ светлинен спектър. Има ги на Съботния пазар на Подуене, а и в специализирания магазин веднага след светофара преди тържище Илиянци в дясно. Вижда се от светофара и има паркинг отпред.
Пикирането не е страшна операция. Тази година кокошките събориха, преобърнаха и разсипаха две щайги ( и такива използвам за сеитба - на сайта ми в страницата за разсада се виждат) с току що проболи доматени семена. Събрах ги едно по едно и ги боцнах в наново запълнени със субстрат щайги. Всъщност ги пикирах, макари безпрецедентно рано като технология. Полях ги обилно и се развиха нормално. На шише от боза съм надупчил капачката, че е широка, и така поливам. Получава се микродъждуване - естествен процес в природата.
За да не пръскаш, първо е нужно да се научиш да пръскаш!
Градина Вискяр
Кръчма "При Вискяр" - Форума на градинарите - Зеленчуци - Оранжерии - Проблеми в градината - Био технологии
Градина Вискяр
Кръчма "При Вискяр" - Форума на градинарите - Зеленчуци - Оранжерии - Проблеми в градината - Био технологии
- Миша
- Наркоман
- Мнения: 17028
- Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 136 пъти
- Получил благодарност: 468 пъти
- Обратна връзка:
Re: За семената-съвети за начинаещи и не само
Включи се де,от кога те чакаме !
И понеже аз обичам да съм контра ,да си кажа пък,има огромна разлика между доматите и цветята,някои цветя въобще не понасят обогатените смески за сеене на разсади,камо ли кокоши тор ,затова предлагам обикновен торф ,без допълнително обогатяване,тук повечето хора сеят цветя,а не домати
А за пикиране предпочитам стиропорните табли,тези със 60 гнезда(за домати) и тези с 104 гнезда (за пипер),а за тези цветя,които не понасят пикиране,ползвам ето тези,с 32 гнезда,по-дълбоки са и растението може да издържи по-дълго време в тях,докато закрепне достатъчно,сея семенцата направо в тях и чакам да обхванат хубаво торфа,съжалявам за снимката,фотото нещо стачкува
И понеже аз обичам да съм контра ,да си кажа пък,има огромна разлика между доматите и цветята,някои цветя въобще не понасят обогатените смески за сеене на разсади,камо ли кокоши тор ,затова предлагам обикновен торф ,без допълнително обогатяване,тук повечето хора сеят цветя,а не домати
А за пикиране предпочитам стиропорните табли,тези със 60 гнезда(за домати) и тези с 104 гнезда (за пипер),а за тези цветя,които не понасят пикиране,ползвам ето тези,с 32 гнезда,по-дълбоки са и растението може да издържи по-дълго време в тях,докато закрепне достатъчно,сея семенцата направо в тях и чакам да обхванат хубаво торфа,съжалявам за снимката,фотото нещо стачкува
- Вискяр
- Кафевар/ка/
- Мнения: 709
- Регистриран на: Окт 24, '11, 18:49
- Местоположение: В полите на Вискяр планина
- Обратна връзка:
Re: За семената-съвети за начинаещи и не само
Аз затова бъцкам домати и давам мъдри съвети за вулканични почви. По-лесно е, а... и по-вкусно.
От китките май само игликата (листата) вървят с ракийца, а тя преминава много ранко.
А пък за букет... съм си събрал всякакви цветове и форми домати.
Едно растение за всичко!
Стиропорните табли също са добри. Но са по-чупливи, изискват повече място за съхранение и зимно време мишките могат да ги върнат към изходно състояние.
От китките май само игликата (листата) вървят с ракийца, а тя преминава много ранко.
А пък за букет... съм си събрал всякакви цветове и форми домати.
Едно растение за всичко!
Стиропорните табли също са добри. Но са по-чупливи, изискват повече място за съхранение и зимно време мишките могат да ги върнат към изходно състояние.
За да не пръскаш, първо е нужно да се научиш да пръскаш!
Градина Вискяр
Кръчма "При Вискяр" - Форума на градинарите - Зеленчуци - Оранжерии - Проблеми в градината - Био технологии
Градина Вискяр
Кръчма "При Вискяр" - Форума на градинарите - Зеленчуци - Оранжерии - Проблеми в градината - Био технологии
- Миша
- Наркоман
- Мнения: 17028
- Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 136 пъти
- Получил благодарност: 468 пъти
- Обратна връзка:
Re: За семената-съвети за начинаещи и не само
Зимата ги ползвам в неотопляемите помещенията,където държа сакъзите,наредени плътно до външните стени,страхотна изолация са,представи си стиропорна изолация с камерки въздух,дебела 50 см ,аз на всичко си намирам приложение , при мен проблем не са мишките,а котките,те ми ги правят на трохи.Но определено са ми по-удобни,купи си някоя и пробвай, растенията се развиват по-добре в тях,почвата е по-топла,правихме си експеримент и мерихме температурата ,аз ,Тома Неверни, изгубих ,а и не се огъват като пластмасовите.
Re: За семената-съвети за начинаещи и не само
Семената от многогодишните растения могат ли да се засеят директно в земята и след покълването и нарастването да се разсеят на различни места? Тази година пробвах със семена от червен босилек, засях ги м/у розите и след като тръгнаха растенията,ги разредих и разсях из цялата градина.Станаха силни и големи растения.Пролетта ми се иска да опитам с делфиниумите,или те са капризни?
- Миша
- Наркоман
- Мнения: 17028
- Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 136 пъти
- Получил благодарност: 468 пъти
- Обратна връзка:
Re: За семената-съвети за начинаещи и не само
Дара,всичко можеш да посееш на място,но какъв ще е резултатът един Бог знае,аз предпочитам всички разсади да са ми в тавите и в торф,много по-лесно контролируема среда е,а цветята,които не обичат пресаждане, ги сея направо в разсадните табли,семенцата все пак са скъпи,не си заслужава ,според мен поне,рискът да ги изгубиш.Делфиниумът малко по-трудно понася разсаждане,малко е капризен откъм никнене,ако е от по-стари семенца,така че по-добре си направи разсад в някакъв съд.
- Вискяр
- Кафевар/ка/
- Мнения: 709
- Регистриран на: Окт 24, '11, 18:49
- Местоположение: В полите на Вискяр планина
- Обратна връзка:
Re: За семената-съвети за начинаещи и не само
Скъпите семена задължително в табли - в тях контрола върху условията е по-лесен. Винаги може да се пренесат на по-топло или по-хладно. Един колега съсипа 260 лв семена карфиол, защото ги зася директно на леха. Като напече слънце и жега не успя да ги засенчи и изгоряха. Разсада бе за 4 декара.
Непонасящите пресаждане също в табли. Ако има повече семена - по две-три в гнездо и се проскубват по-слабите. Оставя се само най-силното. След като се развие достатъчно се изважда заедно с почвата и се засажда на постоянно място. Така корените не се подлагат на стресови ефекти. Всъщност това е основното предимство на таблите. Изваждането се улеснява, като се засуши субстрата. Дори до леко увяхване. Важно е да се извади цялото кубче, да го наречем, без да се разпада.
От магазините за риба може да се вземат стиропорени кутии - в тях докарват замразена риба и ги изхвърлят. Имат си и капаци, могат да се наредят една върху друга до покълването. Използвам ги все още.
В 45 гнездовите табли си забучвам по един тепмометър в субстрата. Така се контролира температурата в почвата перфектно. Картинката се променя неузнаваемо спрямо оценката "на око". Ползвам аквариумни термометри. За разсадопроизводството са идеални. Не се рискува замърсяване с живак ако се счупят и са повече от ефтини. Избирайте от тези, които показват еднаква температура.
Непонасящите пресаждане също в табли. Ако има повече семена - по две-три в гнездо и се проскубват по-слабите. Оставя се само най-силното. След като се развие достатъчно се изважда заедно с почвата и се засажда на постоянно място. Така корените не се подлагат на стресови ефекти. Всъщност това е основното предимство на таблите. Изваждането се улеснява, като се засуши субстрата. Дори до леко увяхване. Важно е да се извади цялото кубче, да го наречем, без да се разпада.
От магазините за риба може да се вземат стиропорени кутии - в тях докарват замразена риба и ги изхвърлят. Имат си и капаци, могат да се наредят една върху друга до покълването. Използвам ги все още.
В 45 гнездовите табли си забучвам по един тепмометър в субстрата. Така се контролира температурата в почвата перфектно. Картинката се променя неузнаваемо спрямо оценката "на око". Ползвам аквариумни термометри. За разсадопроизводството са идеални. Не се рискува замърсяване с живак ако се счупят и са повече от ефтини. Избирайте от тези, които показват еднаква температура.
За да не пръскаш, първо е нужно да се научиш да пръскаш!
Градина Вискяр
Кръчма "При Вискяр" - Форума на градинарите - Зеленчуци - Оранжерии - Проблеми в градината - Био технологии
Градина Вискяр
Кръчма "При Вискяр" - Форума на градинарите - Зеленчуци - Оранжерии - Проблеми в градината - Био технологии