За семената-съвети за начинаещи и не само

Всичко свързано с размножаването, сеенето и засаждането - семена, посадъчен материал, инвентар, системи, опити, вкоренители, обработка, саксии и т.н.

Модератор: Миша

Deleted User 7600
x 28

пон фев 04, 2019 3:33 pm

Здравейте и от мен! Отдавна чета, но започвам да се обърквам. Тепърва имам за засаждане и цветна, и зеленчукова градинка. Като видя шарени балкони и первази, окичени със всевъзможни цветове и форми, сърчицето ми подскача. Хем внимателно чета и записвам, хем съм нетърпелива всичко да направя, да засея, да порастне. Много въпроси имам, но засега най- важните. Купила съм си семена на циганчета, карамфил и каскадна петуния. От петунията и циганчетата ще ми трябват много, защото възнамерявам да покрия всички външни первази и затова реших, че ще се пробвам със семена. Имам един чувал хубава черна градинска пръст, изкарана отдълбоко и един чувал, останал от миналата година комбинирана пръст (според мен предимно торф). Имам и слънчева, южна, много светла стая с постоянна температура около 23 градуса. Мисля в нея, на южния и източния перваз да разположа разсадите и след като прокарат да ги преместя на перваза на друга по- хладна стая с източен прозорец. Това са ми условията, други нямам. Въпросите ми са:
- в какво да засея- само в комбинираната почва, в смес от двете ли, или направо да купувам торф, за по- сигурно?
- имам малки квадратни еднократни саксиики от разсад и обикновенни пластмасови чашки- ще ми свършат ли работа?
- доколкото разбрах- само поръсвам семенцата отгоре и внимателно, леко го притискам, без да ги заравям. След това трябва ли да ги покрия с нещо, и на колко време трябва да ги поливам?
- навсякъде пише различно, но преобладава мнението, че циганчето и петунията са за шарена сянка. Ако е така, какво препоръчвате за жарко, лятно, южно слънце? От Варна съм.

Ох много въпроси станаха, а още колко много ми се въртят из главата. И рози имам в заварено положение и две- три купени скоро, още несяти. :hmmm:
Дано се намери търпелив и услужлив човечец, който да ми отговори. :angelche:
Обещавам първо да чета, после да питам :)
0 x

Отговори

Върни се в “Семена, разсади, вкореняване, засаждане”