Моята горска градина

Началото, перспективи, развитие, до къде стигнахме, с какво можем да се похвалим
Deleted User 5091
x 252

вт апр 19, 2016 12:40 am

Правя си тема, защото градината ми е вече на 1 година, доста нови растения влязоха в двора.
Преди 8 месеца се регистрирах във форума, изчетох купища статии и коментари за растения в нета и форума, участвах почти във всички поръчки, често пазарувах любими или непознати растения с познавателна цел и ги намествах според картината, която имах в главата си. А картината беше сенчеста горска градина с иглолистни, рододендрони, ацери, хортензии, хости и хойхери.
Мястото е 20Х40 м, къщата е в предната половина, която е по-малката част от двора-около 300 м2, а задният двор е около 450-500 м2, където моят свекър въпреки 90 си г. е още деен и си прекопава зеленчуковата градина, обгрижва си 17 овошки, малини и лозето.
В предния двор имахме 3 елхи на 30 г., високи плешиви туи в центъра на двора и кипарис на около 20 г., чемшир, слабо вървящи чаени хибридни рози, купища божури и кандилки и 3 големи череши. Сянка, но невероятен микроклимат. Обожавах двора само заради влиянието на тези изполини върху мен. Всяко напрежение изчезваше на мига. Може би от това се самоопределих като влюбена в иглолистните, рододендроните, хортензиите, ацерите ... до влизането ми във форума..и се започна едно търсене на слънчеви петна за ...рози :liubov2: Освен 30 новозасадени рози съм засадила и лятноцъфтящи: гаура, ехинацеи, салвии, лавандула, делфиниум, лилиуми, ниски маргаритки, вайгела, алиум, таликтрум, ириси, ахилеи, вероники, хости, ламиум, непета и макове. Само маковете няма да ги бъде, сякаш се стопиха :hmmm:
Мястото е на северен склон на Люлин планина, на 15 км от София, с продължителна зима, вечерите са хладни, лятото обаче е рай...Гледката е към Стара планина със спиращи дъха пасторални картини и залези Изображение
Изображение
Междувременно направихме основен ремонт на вилата, за да я превърнем в къща за постоянно живеене, изолирахме с 10 см изолация, а северната стена с 20 см. От десетина дни това е факт, още свиквам да пия кафето си в компанията на катерички и под звуците на птичките.
Започнахме март 2015 г. с отрязване на едната елха, която вече застрашаваше къщата.
Изображение
и продължихме с драстично редуциране на малините и лозето.
Малко снимки ПРЕДИ: Изображение
Изображение
и СЕГА след 1 година:
Изображение
Изображение
Неизползваемия гаражен път насипахме с пръст, сега трябва отново заради слягането на пръстта.
Така добавихме в двора 25 м2.
От пролетта ме радват Изображение :
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
опит за очертаване на леха с налични бетонови тухли. Там на 8 м2 има засадени 4 рози, Hoopsii, вероника, синя фестука, лавандула, таликтрум, ириси. От юг на север по източната ограда направих смесен жив плет от туи, Короната на пр.Маргарита и Claire austin, след тях 2 лейландита и елха.
Изображение
Правя си опит с посаждането на малък жив плет от лигуструм с цел закриване на шахтата от едната страна, а от другата съм засадила да пълзят клематиси Дуранди. Пред лигуструма ми е стахиса от Ноел :tzeluvka:
Изображение
В предната част на двора пред къщата е барбекю зоната, харесала съм вече настилката и предстои слагане на пергола. По перголата ще се катери The Generous Gardener.
Заради наличните плешиви стари туи, още миналата година започнах да садя интензивно около тях, за да ги позакрия и поразкрася малко. Така се получи обемна група от рододендрони, хойхери, треви. Розите са нови и ще ги видя по-обемни вероятно следващия сезон- Еyes for you , Purple eden, FLIRT 2011®. Там е и Дарби.
Снимала съм сенките от елхите върху белия зид сутрин. Мразя зидове, но като платно за такива рисунъци е прекрасно.
Изображение
Предстои да направим предната/южна/ ограда с плътни дървени дъски, че почна да става много населено и не искам да ми гледат в чинията минаващите по улицата.
Тази година ще почвам да оформям и задния двор-500 м2. За него ще ми е нужна вашата помощ.
Като размери е приблизително 20х25 м, с наклони на север и на изток, терасиран на 4 тераси, 5-тата е на кота 0. Първата започва от къщата и там предстои полагане на каменна настилка, а в по-далечно бъдеще евентуално навес по прероръка на приятели от форума. След нея са доматите в центъра :mrgreen: , след доматите следват 3-та и 4-та тераси с други зеленчуци.
В средата на северната ограда има огромен орех с около 12 м широка корона, под който ще се разчисти, насипе малко почва и ще сложа хамак.
Изображение
Оградата е 20 м и на нея съм засадила лоницера, дива лоза, от Миша хортензията и Picea pungens 'Oldenburg'.
Западната ограда е зид и там съм насадила дъгообразно рози от ляво надясно New imagine, Händel, след нея има разстояние за пейка, Rosarium Uetersen, Munstead Wood и резник от Etrusca от Нини , делфиниум, лилиуми, ехинацеи, гаура и треви. Жълтурчетата ще трябва да изчезнат :hmmm: Май ще ги напръскам с раундъб. От двете страни на пейката ще има два чемшира. Предстои още оформяне, но идеята я имам.
Изображение
Това, което не мога да го измисля е източната част на задния двор, който ще се гледа от въпросната пейка и трябва да е в някаква обща хармония с останалото. Забравих да допълня, че има доста овошки.
В края на двора в североизточния ъгъл има стара барака, която ще я „реставрирам“ отвън, че сега е в плачевно състояние, до нея ягоди и през оградата-мрежа се виждат зайчарниците и кокошарниците на съседа, там, но по-високо е и бетоновата площадка на септичната яма. По оградата има лозе, но то не скрива почти нищо от съседа. Така че ще се слага някаква плътна лека преграда върху мрежата.
Изображение
Чудя се с какво друго ще се връзват розите, лозето и овошките?....
И за да не става толкова дълго, сега спирам и ще чакам идеи :angelche:
0 x

Потребителски аватар
ToBo
Чист кофеин
Мнения: 7644
Регистриран: съб апр 21, 2012 8:41 pm
Местоположение: София
x 16

вт апр 19, 2016 12:53 am

Виждала ли си бараката на Нептун? Стара барака се реформира с клематиси :mrgreen: Само една бяла боя ти трябва и нещо за прикрепване и :potekoha:
0 x
Никога не е късно да засадиш клематис...
Потребителски аватар
calico
Наркоман
Мнения: 24487
Регистриран: ср дек 02, 2009 3:41 pm
x 613
x 1077

вт апр 19, 2016 9:30 am

Мия, прекрасно :daaa: :daaa:
Много не следих какви цветя си вземала и садила, щото вече нямам мозък и въображение за такива сложни неща, обаче като видя снимките и всичко разбирам.
Чудна градина и много цветя, а и сенки :potekoha: обичам сенките
нали няма да махате ореха?

имаш много и различни кътчета, трябва да си предивидиш място там за присядане с чаша кафе. Аз в малкия си двор имам три групи места за сядане, обаче при вес това непрекъснато мъкна с мен едно рибарско брезентово сгъваемо столче, което разполагам на местата дето искам да седна пък няма на какво. :angelche: :angelche:
0 x
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Потребителски аватар
nadin
Чист кофеин
Мнения: 6424
Регистриран: вт май 17, 2011 3:33 pm
Местоположение: София
x 49
x 530
Контакти:

вт апр 19, 2016 9:51 am

айде честита тема :D
да снимаш повече и да знаеш всичко става постепенно. Иначе ако градината е готова за една година с какво ще се занимаваш после :D
Да седиш само по шезлонгите е скучно. Мен ме хваща саклета точно след 15 минути седене. И да не забравиш ливадка с място за надувен басеин. Това е най-важната съставна част на градината. :D :D Отклонява много успешно вниманието на децата от вандалстване по лехите с цветя.
0 x
Потребителски аватар
Noel
Наркоман
Мнения: 10635
Регистриран: вт яну 07, 2014 7:29 pm
Местоположение: София кв. Борово
x 2

вт апр 19, 2016 10:20 am

Мия,момиче :shock:
Колко работа си свършила :tzeluvka:
Аплаузи и прегръдки!
Темата е безценна и нов опит се натрупва в нашия любим форум.
Браво,браво!
В задния двор аз лично бих заложила на храсти-малко грижи и чудесна бариера за 'дразнители"
0 x
Форумът е голям,спасение дебне отвсякъде.

лалесъм
x 252

вт апр 19, 2016 1:42 pm

Прекрасно място имаш, Мия и е чудесно, че си се решила на промяна и постоянно ще си там :nod:
Така, както си започнала градината - само това, само онова, ....няма как да стане щом си попаднала вече във форума ;) В плановете ти ще пробият не само розите ами ..... дори и тревите на един по късен етап :lol: Минала съм по този път, и не само аз :nod: Всеки сезон изпадам в нов цветови период и това му е хубавото - все да си обсебен от цветни мисли и мечти, постоянно да откриваш нова и нова красота и да се опитваш да я претворяваш :tzvetentze:
0 x
Мадам_Сръчкова
Кафевар/ка/
Мнения: 817
Регистриран: вт окт 21, 2014 9:41 pm
Местоположение: София
x 37
x 10

вт апр 19, 2016 2:39 pm

Мия чудно ти е :gush: .
И глухарчетата са си много хубави :liubov2: . Колкото и да ги скубеш пак поникват. Децата събота и неделя само духат прецъфтелите из целият двор. Малката пък събира семената от тревите и ги пръска по ливадата. Та идеална ливада няма да имам скоро. Живея си в мир и с тревите и глухарчетата и с детелината. Само война с бодилите водя :D
Аз също бих сложила храсталаци някакви вместо ограда.
0 x
https://www.facebook.com/MadamSrachkova" onclick="window.open(this.href);return false;
Потребителски аватар
tili
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1786
Регистриран: ср юни 25, 2014 4:09 pm
Местоположение: София
x 12
x 42

вт апр 19, 2016 8:14 pm

Голяма работа си свършила, Мия! Като гледам - еднакви китки сме купували, с изключения на рододендроните, но ще се поправя ;)
Моите съседи отвъд улицата си сложиха на телената мрежа едни зелено, прозиращо платно. Отвътре е много добре с растенията, отвън не е първа прелест, т.е. откъм комшията. И те съветвам да видиш тревите при Любознателна. Мисля, че ще стоят добре като пораснат, а пред тях разни по-ниски цветлета. Тревите са красиви и през зимата.
0 x
Потребителски аватар
gabi123
Кафе машина
Мнения: 3744
Регистриран: нед юни 26, 2011 11:30 am
x 76
x 379

вт апр 19, 2016 9:57 pm

Чудесно се справяш Миа! :daaa: :dovolen: Поздравления,нмого ми харесва! :tzvetentze:
0 x
Deleted User 5091
x 252

вт апр 19, 2016 10:20 pm

Калико, как ще махна огромния орех, никога! Там ще ми е мястото за почивка в хоризонтално положение :lol:
Надин, наистина на това празно място, за което ви питах ще взема да насея трева и отгоре надуваем басейн за хлапетата. Под лозето ще посадя ехинацеи, бяла гаура и някакви ниски храсти.
Иска ми се да засадя 3 стройни кипариси, от тези, които са в Тоскана и Гърция. Винаги са ми приличали на стражи. Но зимоустойчивостта им не е много за моя климат.
Тобич, клематиси за бараката е хубава идея. Къде е тази барака на Нептун да я видя?
Тили, много харесвам треви и даже успях да уморя няколко, но огромните треви ме "плашат" заради змиите.
0 x
РОУЗ
x 252

вт апр 19, 2016 10:27 pm

Здрасти, комшийке! ;)
Не се притеснявай, при нас чак огромни треви няма да завъдим. :mrgreen:
2 кортадерии уморих, докато схвана, че не са за моя двор.

Снимай повече де, и малко панорамни от предната част, много е хубаво там. :liubov2:
0 x
Потребителски аватар
ToBo
Чист кофеин
Мнения: 7644
Регистриран: съб апр 21, 2012 8:41 pm
Местоположение: София
x 16

вт апр 19, 2016 10:28 pm

Това е бараката на Нептун
Изображение

Това са клематисите му
https://picasaweb.google.com/1006384359 ... Clematis02#" onclick="window.open(this.href);return false;

А след половин един месец ще те водя да видиш на живо за какво става дума :potekoha:
0 x
Никога не е късно да засадиш клематис...
Потребителски аватар
МГХ
Чист кофеин
Мнения: 7823
Регистриран: чет окт 04, 2012 11:28 pm
Местоположение: Русе
x 252
x 985

вт апр 19, 2016 10:30 pm

Много хубаво става градината.Като сте казали клематиси си спомних,че те успешно се катерят по иглолистни със ствол.Сега ще намеря една снимка от нета ,която ми стана интересна и съм я запазила някъде. Ако решиш да добавиш цвят към стеблото.
А ,ето я Изображение
0 x
Deleted User 5091
x 252

пет апр 22, 2016 6:09 pm

Малко снимки от днес: Изображение
Изображение
Изображение
Изображение -това е розовия прираст на иглолистното, което пътува от Полша до Свиленград, от там до София, от София до Русе и обратно в София :lol: Издръжливо растение :lol: Това ако не е реклама за новите поляци..
Изображение Божурът се е извисил над ацера-конкуренцията е страшен двигател :lol:
Изображение
Изображение Днес рано сутринта го фризирах :angelche:
0 x
Deleted User 5091
x 252

пет апр 29, 2016 9:47 pm

Днес е паметен ден за моята градина :ieeee: :ieeee: :ieeee:
След няколкомесечни усилия да убедя моя свекър да се раздели с металните си "съкровища" трупани в последните 30 години, защото щели да потрябват, днес организирах всички мъже в моето семейство и с 4 курса на буса двора е свободен от метални боклуци :ieeemyzh: Което означава, че мога вече да се развихрям. Ще започна с изравняване на "полянката" около ореха и ще засадя за сега 3 кипариса, сибирски дрян, червения ацер от поляка на Тобо/като пристигне/ и секвоя, като я намеря в някой от разсадниците.
Малко снимки от днес. Явно рододендроните се чувстват добре при моите условия и ще добавям още :dovolen:
Pierci Wiesman засега ми е любим
Изображение
Robert Seleger е джудже китайски рододендрон с много нежен порцеланово розов цвят
Изображение
Elsie Straver е с огромни цветни топки. Трябва да порасне на височина 2 м.
Изображение
Искам да ви покажа Тигровото око /Рустифина/ от поръчката от Люляци. Седи прекрасно, а още не се е разлистил докрай.
Изображение
и закръглението, което направих:
Изображение
Прираста на Picea pungens 'Białobok' е прекрасен, някак пухкав, много ми е симпатично това иглолистно :angelche:
Изображение
0 x

Отговори

Върни се в “Нашите албуми”