Градинката на Нинката

Началото, перспективи, развитие, до къде стигнахме, с какво можем да се похвалим
pepina
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1960
Регистриран: нед юни 03, 2012 1:57 pm
x 1

съб фев 13, 2016 10:07 am

Здравей, Нинка! :dovolen: Дано съм ти поне малко полезна.
Доколкото виждам, това са 3 редици овощки на разстояние по около 8 м?
Предполагам, че дворът като цяло е сенчест с малки целодневно слънчеви ивици между редиците. Ако садиш рози, там е мястото им.
Присъединявам се към съвета да не садиш нищо (или почти) до приключване на основните стоителни работи. Много по-добре би било да си проектираш градината и, особено важно, поливна система.
Започваш от чертежа с основните групи, след това си ги очертаваш на място, оформяш пътеките, опорните конструкции (арки, обелиски, ОГРАДАТА), тревата, и чак тогава растенията. Имаш страшно много работа, преди да започнеш зацветяване, може и да не ти стигне едната година.
Аз съм последният човек, който има право да дава такъв акъл, защото при мене всичко е отпред назад, но си търпя пасивите.

При мене ситуацията с овощките е сходна, с изключение на средната редица. Съветът ми е да не слагаш нищо под дърветата. Трябва си свободен кръг с размера на короната. Това не ти оставя много място за декоративни растения, но това не е непременно лошо, тъкмо ще те предпази от местната болест на претрупването. Каквито и да са, трябва да са сравнително ниски - до към 1.70 в центъра на групата, останалите - по-ниски. Може да оформиш смесени групи от рози (включителн щамбови), храсти, треви и иглолистни в най-широките места между дърветата, а също и малък алпинеум. Това ще е пак симетрично, но ако са разнообразни растенията и петната са с неправилна форма, ще придаде достатъчно разчупеност. Картината може да се допълни с овални пътеки между петната.

По оградата с изглед на юг и запад по посока на двора имаш място за рози катерачи. Необходими са около 2 м на растение, за да можеш да хоризонтираш клони и да се получи пълния блясък, а и за за са по-здрави. Наблъсканите наблизо рози боледуват повече. Каквото и да садиш пред тях, трябва да е на поне 2 м. разстояние, за да има място да направят обем, да не са задушени и да може да ги обработваш. В самите крака на розите не е хубаво да се сади нищо, колкото и да се изкушаваш.
Ъглите на двора е добре да заоблиш с дървета и храсти, доколкото не навлизат под короните на овощките. Прецени по височина, ширина и изисквания за слънце, както и по скорост на растежа, и ги нареди етажно. Няма смисъл да слагаш иглолистни, които растат с по 10 см годишно, и да чакаш да ти скрият оградата. Ако слагаш иглолистни по ъглите, е добре да избереш бързо растящи. Има и много листопадни храсти с пролетен и летен цъфтеж, които дават добри обеми за 2-3 години - спиреи, филаделфуси, дойции, форзиции, вейгели, люляци, керия, будлеи, пираканти (много бодливи, ако искаш да се пазиш от съседи). Червенолистните (самбукуси, физокарпуси, бербериси) и пъстролистните храсти пък ще ти създадат красота и извън цъфтежа. В северната част е подходящо за ацери, хости, хойхери, хортензии. Скоро видях жив плет от иглолистни с хортензии отпред - много красиво.
В "изтънените места", където короните на дърветата почти достигат до оградата, може да пуснеш пълзящи красоти според изложението - зимоустойчиви лоницери, клематиси. Имай предвид, че всичко си обръща цветовете на юг, та да не стане така, че да радваш само съседите.

Входната врата на двора е място за арка. Доколкото разбирам, на двора е обърнат на запад към улицата, така че изложението е подходящо за рози. Предполагам, че къщата няма да е залепнала за оградата и ще има някакво предно дворче. Според наличното място ще трябва да помислиш и за там нещо. Ако е свободно от дървета и има примерно 5-6 квадрата празни, може там да разположиш малко езерце с екстрите му - водопадче, камъни, растения. Може и да не е от "блатен" тип, а мъничко, водата да се пречиства и растенията да са извън самия воден резервоар. Оградата към улицата също е подходяща за рози-катерачи или клематиси.

Мястото къщата към двора вероятно ще има тераса, може би барбекю, масички. Независимо дали терасата е покрита с покрив или конструкция, всички се изкушават да пуснат по коловете някаква китка. Аз не бих ти препоръчала рози, честно казано, освен ако не са без бодли, или не са на места, където никой не минава. Клематисите са по-добър избор. В лехичките около терасата може да си садиш разни преходни красоти: пролетно време луковични, между които след това да набождаш едногодишни - тагетеси, петунии и т. н. Пространството пред къщата е най-важното, защото то ти е постоянно пред очите. Обикновено точно там се слага някъв основен градински акцент - голяма цветна група, езерце или група с красиви дървета и храсти. Градинка във формален стил е подходяща за твоя случай.

Хубаво е да съобразиш сезонността. Зимните и пролетните красоти е добре да са ти по-близко до очите, защото в студеното време човек обикновено си седи на топло и съзерцава близките 3-4 метра. Аз съжалявам, че не си оставих място пред къщата,на което да засадя някаква група от красиви иглолистни и вечно зелени растения, ами гледам предимно голи тръни. Пролетно време пък сме зажадняли за цвят и е прекрасно, като излезеш, да попаднеш веднага сред цъфнали минзухарчета, лалета, нарциси, зюмбюли. Те са много важни и покрай всички входни пътечки, по които се минава ежедневно. Освен това, като се заместят в последствие с едногодишни, са винаги подръка за поливане. Ако са заврени в другия край на двора, не си вършат работата.

Дано не съм ти досадила много :liubov: Успех и споделяй, какво си намислила.
1 x

Потребителски аватар
Мария Николова
Наркоман
Мнения: 24017
Регистриран: съб ное 28, 2009 11:44 pm
Местоположение: Нова Загора
x 1678
x 2992

съб фев 13, 2016 2:21 pm

Добре дошла, Нинка!
Прехвърлянето от хартия на терен - само когато изпратиш последния камион със строителни отпадъци. И тогава най-напред напоителната система под повърхността и после вече старт.
Въоръжи се с много търпение, момиче! :daaa:
0 x
Платон ми е скъп, но истината ми е по-скъпа.
ninkatatata
Виенско кафе
Мнения: 300
Регистриран: ср окт 24, 2012 8:03 pm
Местоположение: Варна
x 46
x 108

съб фев 13, 2016 3:55 pm

Пепина,Калико здравейте :dovolen: ! Ех ,че немога да ви заведа да го видите на живо .Явно от снимките не става много ясно.Правилно Пепина три редици с овошки,но не са през 8 метра .Между първите две редици растоянието е по малко ,а между втората и третата (посока юг),е по голямо.Но това не е от такова значение ,защото средната редица няма да я има.От нея ще остане първото и последното дръвче.Градината не е никак сенчеста, напротив слънчева в по голямата си част .Даже сянката от овошките не е нито толкова плътна нито толкова широка.
Калико ,ето къде ще е къщата.
Изображение
Ей тоз левия ъгъл дето остава ,в него мисля иглолистната група.Ето и поглед от срещуположната срана.Отбелязаните овошки няма да ги има.И така овошките остават само в краищата ,очертават един правоъгълник.Северната стена на къщата ще минава на 1,5 м най много от първата редица овошки(ако се наложи ще стрижим клони)
Изображение
т.е. на север градина няма да има ,поне за сега.
За формална градина не съм мислила .Честно да ви кажа си представям нещо което е горе долу следното:
На нивото на стеблата на овошките и между тях храсти,пред храстите многогодишни.Няма форми ,геометрия и други закономерности.Просто градината да е по краищата на парцела, а в средата морава.
0 x
pepina
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1960
Регистриран: нед юни 03, 2012 1:57 pm
x 1

съб фев 13, 2016 10:09 pm

Значи къщата гледа на изток, тъй ли? И това свободното място пред нея ще е с източно изложение? В такъв случай насреща оградата е точно на запад към двора и е подходяща за всякакви цъфтящи варианти - рози, клематиси, храсти. Под дърветата не сади нищо, от опит ти казвам, идеята не е добра. Ако са само декоративни, става, но ако се берат и обработват, всякаква растителност отдолу пречи ;)
0 x
ninkatatata
Виенско кафе
Мнения: 300
Регистриран: ср окт 24, 2012 8:03 pm
Местоположение: Варна
x 46
x 108

пон сеп 03, 2018 6:20 pm

Ето,че мина времето :dovolen: .Прави,много прави се оказаха всички от вас,които казаха ,че бързам.Толкова много неща се промениха по време на строежа ,че наистина човек трябва да очаква неочакваното. Сега вече и оградата е готова ,поливната е поръчана избирам тревната смеска
Изображение
Изображение
0 x

ninkatatata
Виенско кафе
Мнения: 300
Регистриран: ср окт 24, 2012 8:03 pm
Местоположение: Варна
x 46
x 108

пон сеп 03, 2018 6:31 pm

Едно от нещата ,които не очаквах беше това ,че на видимо равен двор половината къша се оказа под нивото на земната маса. Архитектите не ме прдупредиха за това ,а когато аз го видях вече беше късно.Отговорът им беше ,че трябва да прехвърлям земна маса,което направо ме съсипа .Много нощи не спах ,докато не взех решение от дефекта да направя ефект.
Тъй като имах останал стар каменен зид по оградата ,реших с камък да направя подпорна стеничка. Покрай пътеките сложих бетонни кашпи,за да спират пръста.
Изображение
Изображение
Изображение
0 x
ninkatatata
Виенско кафе
Мнения: 300
Регистриран: ср окт 24, 2012 8:03 pm
Местоположение: Варна
x 46
x 108

пон сеп 03, 2018 7:07 pm

Подпорната стеничка трябваше да започва след кашпите на третата снимка от предния пост.Чаках майстр два месеца днес ще дойде, утре ще дойде, времето минава. Между другото,голям проблем с тези майстори. Изчезващ вид са.Та аз съм такова упорито магаре,че се хванах сама да си редя каменния зид
Изображение
Майстора искаше с цимент да ми го маже ,а аз исках суха зидария.И си ми харесва така,обаче дали ще е устойчиво във времето?Не е висок ,около 40 см.Земята зад него не е обратен насип сбита е ,спластена . Времето ще покаже .......
0 x
Потребителски аватар
Еличка
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1667
Регистриран: пон мар 21, 2016 2:39 pm
x 1123
x 1248

вт сеп 04, 2018 12:00 am

Нищо не разбирам технологично. Съчувствам ти, но наистина много ми харесва, ще се получи!
0 x
"Нека бъдем благодарни на хората,които ни правят щастливи, те са вълшебните градинари, които карат душите ни да цъфтят."
Потребителски аватар
Alien
Кафе с мляко
Мнения: 247
Регистриран: чет май 24, 2018 5:43 pm
Местоположение: София
x 174
x 234

вт сеп 04, 2018 9:32 am

Тая зидария почти го докарва на произведение на Инките. Красиво се е получило. Пък ако не държи (напр. ако се отцежда вода между камъните), нищо не пречи да се разтури и изгради отново.
0 x
Потребителски аватар
Daniela Pargu
Кафе машина
Мнения: 3550
Регистриран: нед яну 29, 2017 8:53 pm
Местоположение: В.Търново
x 376
x 198

вт сеп 04, 2018 10:12 am

Дуварчето е много красиво! :daaa:
Ниско е и няма причина да се срути,а ако е и с добра основа - ще изкара сто години :stiskam: :dovolen:
0 x
Lilly
Баш кафе майстор
Мнения: 2500
Регистриран: пет сеп 02, 2016 9:50 am
x 154
x 1078

вт сеп 04, 2018 10:18 am

:shandshake: - за прекрасната стеничка
а технологично - погледни снимката
Изображение

хубаво е зад стеничката да има 10-15 см празно място, което да напълниш с чакъл и най-отдолу да има дренажна тръба, която да отвежда водата
принципно подпорните стени са сериозни инженерни съоръжения - колкото и да е ниска твоята, аз бих направила опит за дренаж
защото ще насадиш отгоре растения и е хубаво да не се разхождат напред - назад.
Правила съм импровизации с подпори в моя двор , без да се съобразя с тия добри пожелания, и всяка пролет се налага да ги коригирам
Вярно е, че те са доста по-леки и измислени , но резултатът не е кой знае колко траен.
0 x
dar
Баш кафе майстор
Мнения: 2306
Регистриран: пет окт 24, 2014 4:30 pm
x 2006
x 518

ср сеп 05, 2018 2:28 pm

Нинка, браво! Много добре се е получило. Дано нямаш проблем и вече да се съсредоточиш в по приятната част от заниманията- цветната градина :stiskam:
0 x
ninkatatata
Виенско кафе
Мнения: 300
Регистриран: ср окт 24, 2012 8:03 pm
Местоположение: Варна
x 46
x 108

ср сеп 05, 2018 5:53 pm

Ох, благодаря ви на всички! Това е половината, утре ще ходя да редя другата част. Ще видим как ще се получи.
Лили,тъй като е суха зидария, водата излиза измежду камъните. Това обаче, като четох тук там е добре. Така са правили подпорни стени едно време. В нашето село има такива зидове, които не са мръднали. Камъка дренира водата и спира пръста.
Друг е въпроса за майсторлъка при редене. Опитвах се да спазвам разни правила, които прочетох. В основата слагах възможно най големите камъни. Стремих се да разминавам фугите. Но е много трудно да намериш мястото на камъка и става бавно и изморително.
0 x
Lilly
Баш кафе майстор
Мнения: 2500
Регистриран: пет сеп 02, 2016 9:50 am
x 154
x 1078

ср сеп 05, 2018 6:46 pm

Разбирам те :D
Аз правих моите зидчета с по-малки камъни, освен тях имам подпори от едни бетонови бордюри и всичко напролет е изкривено напред под напора на пръстта и водата. При теб камъните са си като за зидария - плоски и широки, така че вероятно може и да пренебрегнеш теорията. Имам бордюр около къщата, висок около 40-50 см / излят от бетон, основа , желязо.../ - той също е спукан и е тръгнал напред. Та само затова взех отношение - да споделя личен опит. Щом си проучила - значи ситуацията при теб е различна, а зидчето наистина е супер - страшен майстор си ! Много , много ми харесва. Заслужава си усилието.
ПП Само да уточня, че моите подпорни импровизации са на един склон с доста голяма денивилация , така че и натискът върху подпорите е много голям . При теб няма такова утежняващо обстоятелство.
0 x
ninkatatata
Виенско кафе
Мнения: 300
Регистриран: ср окт 24, 2012 8:03 pm
Местоположение: Варна
x 46
x 108

пет сеп 28, 2018 5:06 pm

След почти месец здрав труд, ми остава време да ви разкажа какво свърших по моята бъдеща градина.
Дуварчето го завърших мисля ,че се получи добре.Поне на мен ми харесва :dovolen:
Изображение
Толкова много неща свърших ,че като се обърна назад не мога да повярвам ,че успях.Но когато човек иска да достигне мечтите си е готов на всичко.Исках да сея тревата тази есен ,защото ми омръзна тази кал.Пък и защото искам градината повече от къщата навярно.
Почти два месеца я мислихме тази поливна,събрахме оферти на които цените доста ни изненадаха.Но какво да се прави цакахме накрая.
И вече поливната е факт :dovolen: .А докато я правиха реших и жив плет да насадя.Чудих се туя или лигуструм? Много се чудих ,и накрая реших туи да бъдат.Много ми харесваха италианските лейланди,но цената не беше по джоба ми .Взех 100 туи от най малките ,и за два дена ги засадих.
Изображение
0 x

Отговори

Върни се в “Нашите албуми”