Детски му работи

Satori
Баш кафе майстор
Мнения: 2795
Регистриран: пон ное 23, 2009 9:14 pm

Детски му работи

Мнение от Satori » вт ное 24, 2009 7:04 pm

За въпроси покрай децата - вие сте на ход.

Потребителски аватар
розалия
Виенско кафе
Мнения: 474
Регистриран: пон ное 23, 2009 10:02 pm

Re: Детски му работи

Мнение от розалия » пет ное 27, 2009 1:55 pm

Моят голям проблем е детската градина :(
Вярно,че от септември ходим(последния месец не съм я пускала заради разните му там грипни ужасии) ,т.е. прекалено кратко време,но малката не може да се адаптира и това си е.Сутрин сама се събужда и не иска да става от леглото.Ужасът и стреса са изписани на лицето й .Да не говорим,че вечерта спи много неспокойно и се мята непрекъснато.През целия път до градината плаче и се налага да я нося и гушкам.Говоря й непрекъснато колко е хубаво при децата и че ще отида първа да я взема,но полза никаква.
Как се държи в градината-до обед плачи и почти не хапва нищо,явно след това се примирява или по-скоро умората надделява и се кротвала,но си била тъжничка и често гледала през прозореца.Като я вземам почти не обелва дума и не се отделя от мен.Отказва да си играе с дечицата в парка и стои неотлъчно до мен,а като се приберем в къщи става много раздразнителна и капризна.Дайте съвети или споделете опит,че направо в чудо съм се видяла .
Имам възможност да я спра от градината поне до пролетта,но преценям,че ще е по-добре за нейното развитие да е там.От друга страна се притеснявам за психическото й и здравословно състояние,отделно че е и много чувствителна.

Satori
Баш кафе майстор
Мнения: 2795
Регистриран: пон ное 23, 2009 9:14 pm

Re: Детски му работи

Мнение от Satori » пет ное 27, 2009 2:51 pm

Ооооох, Розалия.

Нашият го пуснахме на градина, първият ден мина чудесно. На втория, след като станал от сън, се разревал за мама. И педагожката му казала: "Недей да ревеш, защото мама ще чуе и няма да дойде да те вземе."

*****

Звездичките се сещате за какво са - самоцензура заради добрия тон. Та, да се придържам много накратко към фактологията. От третия ден насетне ад. Рев, тръшкане, отказ да яде, отказ да пие вода. Опитахме какво ли не. Цялата агония се проточи числом и словом още 5 дни. Един от които го взех на обяд, а останалите дни ни се обадиха да си го приберем, защото не могли да се справят с него. Обаждаха се на мъжа ми, защото след една от срещите с мен прецениха, че не е полезно за здравето им да общуват с майката на "трудното" дете. Четох, правих консултации с лекари, имахме дълги семейни консилиуми. С надеждата да научим нещо ново, да намерим трик детето да се приобщи отново към точно тези условия и да преодолее страха си от изоставяне, така брутално провокиран. Решихме да направим почивка и пак да пробваме. Обясниха ни, че не сме го подготвяли достатъчно у дома, говорейки му колко е хубаво на градина. Обясниха ми доверително, че има деца, които никога не свикват на градина. Обясниха ми извинително, че всъщност той не е трудно дете, просто нямат физическата възможност да му обръщат внимание както трябва. Казаха ни на няколко пъти, че всъщност онова, дето госпожата му е казала, нищо не е, какво толкоз. Градината е една от най-добрите в района. Посъветваха ме да го дам на частна. Като попитах колко време да изчакаме, преди да го доведем отново, те вдигнаха рамене и казаха "вие си решете."

За този период се поболях направо, детето ми беше в ужасно състояние.

Малко по-малко от месец по-късно той ходи на друга градина, полудневна, държавна. По-далече ми е, само половин ден е, но идеални неща няма. Сутрин ни пришпорва да тръгваме по-бързо, за да не закъснеел. На втория ден каза, че госпожата много я обичал. Е, не мина без малко рев и инат, но нищо по-различно от стандартното. Напротив даже, в сравнение с други дечица.

Потребителски аватар
розалия
Виенско кафе
Мнения: 474
Регистриран: пон ное 23, 2009 10:02 pm

Re: Детски му работи

Мнение от розалия » пет ное 27, 2009 3:21 pm

И твоята не е била лесна Сатори.
При нас проблема не е в градината и педагожките,доколкото мога да преценя .Напротив,
понеже много се притеснявах как ще й се отрази тръгването на градина,задействах всички
познати и се свързах с човек от персонала на градината(мед.лице),което да наблюдава отблизо детето,
т.е.сме един вид"протеже" ,колкото и да не ми харесва да използвам тая дума(но когато става въпрос за
детето си позволявам всичко :oops: )
Явно причината е в самото дете.
Според мен прекалено се е привързала към мен .Както и непрестанното вниманието с което е обградна винаги в къщи й харесва и не изпитва интерес и нужда от градината.

Потребителски аватар
DOBI
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1647
Регистриран: ср ное 25, 2009 11:32 am
Местоположение: Нант
Контакти:

Re: Детски му работи

Мнение от DOBI » пет ное 27, 2009 5:01 pm

Аз смятам че проблема е в педагожките.Моята внучка от септември също тръгна на ясли и невероятно бързо се адаптира.Групите са малки-по десетина деца и наистина педагожките имат време да се заниват с децата.Когато п записвахме имахме посещение на яслата с разглеждане и обяснение и тогава наистина се удивих от спокойствието и ведростта на персонала.Имайте в предвид ,че на дтетето до този момент беше говорено на български,а там е само на френски,което е достатъчно объркващо за едно дете,но явно подходът е важен.Няма трудни деца има некъдърни педагози.

Потребителски аватар
розалия
Виенско кафе
Мнения: 474
Регистриран: пон ное 23, 2009 10:02 pm

Re: Детски му работи

Мнение от розалия » пет ное 27, 2009 9:12 pm

Тази седмица ми се досвидя като видях в какво прекрасно настроение е след емоцията от рожденния ден и не я пуснах на градина.Сега съм в дилема за понеделника :( Знам,че така само отлагам нещата във времето и увеличавам периода за адаптация,но какво да правя като сърце не ми дава да я гледам тъжна и плачеща :(

Satori
Баш кафе майстор
Мнения: 2795
Регистриран: пон ное 23, 2009 9:14 pm

Re: Детски му работи

Мнение от Satori » пет ное 27, 2009 9:27 pm

розалия написа:Тази седмица ми се досвидя като видях в какво прекрасно настроение е след емоцията от рожденния ден и не я пуснах на градина.Сега съм в дилема за понеделника :( Знам,че така само отлагам нещата във времето и увеличавам периода за адаптация,но какво да правя като сърце не ми дава да я гледам тъжна и плачеща :(

Не ти давам съвет, но ще споделя какъв беше най-често чуваният съвет покрай нас - "не го спирайте детето." Има доста логика - да не се отстъпва пред налагането на детето и пр. Къде обаче е границата между правилния и последователен подход и приемливата травмата за детето - не зная. Както казва нашият педиатър, визирайки и собственото си дете, яслите и детските са си травма и това е /в нашия роден вариант, със сигурност/.

Потребителски аватар
розалия
Виенско кафе
Мнения: 474
Регистриран: пон ное 23, 2009 10:02 pm

Re: Детски му работи

Мнение от розалия » пет ное 27, 2009 9:51 pm

И мен постоянно така ме съветват Сатори.
Мисля да я пусна за известно време .Сега предстоят Коледни празненства и се надявам да й стане интересно в градината,но ако не се адаптира до тогава може би ще я спра до пролетта.
Това ,което ми направи най-силно впечатление като промяна в нея е,че започна да избягва да играе на площадките с децата.Заделя се самичка и аз трябва да съм до нея,а напреди нямаше търпение да излизаме в парка ,за да играе с децата и беше много общителна с всички.

Потребителски аватар
Blue sky
Чист кофеин
Мнения: 6064
Регистриран: пон ное 23, 2009 4:35 pm

Re: Детски му работи

Мнение от Blue sky » пет ное 27, 2009 10:14 pm

рози, ще ти предложа нещо, пък ти ако искаш го споделяй, ако искаш го направи, ако искаш ми се смей. Но те съветвам да го пробваш, няма да навреди, може и да помогне. Та значи, ама не се смей, наистина моля, и не се съмнявай в здравия ми разум. Значи, вземи една чаша вода, и една паница, прелей водата от чашата в паницата, така че да премине през дръжката на някоя врата. И после, с тази вода измий, очите, лицето и ръцете на детето и я изсипи в мивката. моят син много се стряска от какво ли не, имал е страхотни периоди на уплаха - не се отделя от мен, само мама, до тоалетната не мога да отида без него, абе думи нямам да опиша. преди да го открия това беше кошмар, откак го разбрах този номер се родих, както цял ден нарежда няма страшно еди кво си и не се пуска буквално от полата ми, така на другата сутрин, нищо му няма, забравил уплаха. та опитай, няма да навреди, може детенце просто да се е уплашило и затова да не може да се адаптира.
He who plants a garden, plants happiness

Потребителски аватар
розалия
Виенско кафе
Мнения: 474
Регистриран: пон ное 23, 2009 10:02 pm

Re: Детски му работи

Мнение от розалия » пет ное 27, 2009 10:37 pm

Благодаря Блу !Непременно ще пробвам твоя "илач", даже още сега ще го направя.
Както казваш нищо не пречи да пробвам,а и още повече и като ти си видяла полза от това.
Ще я няблюдавам следващите дни и ще споделя как вървят нещата.
Ще е голямо чудо,ако се получи :!:

Потребителски аватар
AlexaS
Виенско кафе
Мнения: 375
Регистриран: чет ное 26, 2009 11:50 pm

Re: Детски му работи

Мнение от AlexaS » пет ное 27, 2009 11:02 pm

Satori, усетила си, че има граница между налагане от страна на детето и неговата вътрешна борба със света на възрастните. Нас, апропо. Но самата граница трябва да се улови от родителя. Чрез наблюдение и усещане. Защо го пиша: синът ми тръгна много рано на ясли с неистов ентусиазъм. Минаха месеци, щастливо дете и т.т.т. Обачееее, една прекрасна сутрин той отказа да отиде на ясли. И тъй като при мен тези номера не минават чинно си го стоварих пред гардеробчето, преоблякох го и го придърпвам за целувка и довиждане и вече готова да го предам на госпожата и то милото така се вкопчи в мен, че ръцете му ме душеха, а краката му се заклащиха зад кръста ми. Схватка. Чак борба. Госпожата го умолява и го придърпва, то като пиявица...и крещи като че ли го пребиват. Пресипва и хълца. Грозна картина. Работния ми ден не мина като хората, все ми се насълзяваха очите като се сетя как го оставих (едва ли не изоставих). Още няколко дена минаха така, с което не се гордея. Разговори с детето и дори с директорката на заведението, която до последно ми се мазни, та чак преплъзва и не и не. Тъй като имах възможност да прекратя трудовите си правоотношения с работодателя, леко и меко, предполагате каква е ситуацията в провинцията, го спрях от посещения на яслите. Малко след това (два месеца) тръгна преждевременно на ДГ и ето ти отново онова щастливо дете, което всяка майка иска да вижда. След година смени ДГ, поради наше преместване и отново страхотна среда. Увлякох се, но поуките сами си ги вадете из тези разбъркани слова.

Потребителски аватар
DOBI
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1647
Регистриран: ср ное 25, 2009 11:32 am
Местоположение: Нант
Контакти:

Re: Детски му работи

Мнение от DOBI » пет ное 27, 2009 11:31 pm

Пак да ви стана досадна смята че всичко това е поради факта че една голяма част от персонала не е искренно готов да работи точно това.

Потребителски аватар
розалия
Виенско кафе
Мнения: 474
Регистриран: пон ное 23, 2009 10:02 pm

Re: Детски му работи

Мнение от розалия » съб ное 28, 2009 9:46 am

Права си Доби.Това да си педагог е нещо повече от професия.
И нали висвам още към 4ч. без нещо пред стаята в детската градина,няма да ви казвам веднъж как чух
госпожата да вика на едно детенце(оказа се ,че е от дома за сираци в града) за една филия хляб :(
Явно не му беше стигнала следобедната закуска и се опитваше да вземе от друга чинийка да си дояде...абе грозна картинка :?

Satori
Баш кафе майстор
Мнения: 2795
Регистриран: пон ное 23, 2009 9:14 pm

Re: Детски му работи

Мнение от Satori » съб ное 28, 2009 10:14 am

AlexaS написа:и то милото така се вкопчи в мен, че ръцете му ме душеха, а краката му се заклащиха зад кръста ми. Схватка. Чак борба. Госпожата го умолява и го придърпва, то като пиявица...и крещи като че ли го пребиват. Пресипва и хълца. Грозна картина. Работния ми ден не мина като хората, все ми се насълзяваха очите като се сетя как го оставих (едва ли не изоставих). Още няколко дена минаха така, с което не се гордея. Разговори с детето и дори с директорката на заведението, която до последно ми се мазни, та чак преплъзва и не и не.
Ей, направо 1:1. Кошмар.
За границата - да, ние отдавна сме я осъзнали, защото нашият има голяма склонност да се налага, от много малък. Разбирайте класически сцени - детето се търкаля по тротоара, рита и пищи, щото ика или ника нещо си. Затова в такива случаи сме много строги и общо взето, колкото е човешки възможно, последователни и търпеливи, но твърди. Но просто в случая си говорим за 100% травма - страхът от изоставяне е нещо, което е латентно от раждането още и често го развиват дори пеленачета, ако единият от родителите често отсъства или ходи в командировки. Т.е. съвсем безобидни битови обстоятелства могат да го отключат, камо ли пряка заплаха. Е, не е нужно да имам диплом и опит в педагогиката и детската психология, за да го зная, ама на.

Потребителски аватар
mucunka
Кафе машина
Мнения: 3151
Регистриран: нед ное 29, 2009 7:57 pm
Местоположение: София,Световрачене

Re: Детски му работи

Мнение от mucunka » пон ное 30, 2009 10:48 am

Мили дами,не искам да коментирам действията на колеги,но за мен е необясним фактът,че един педагог е безсилен да се справи.Наистина нещата опират само до това-ако на детето му е интересно,забавно и приятно,то ще ходи с желание,нищо,че ще мрънка.Какво да ви посъветвам,като нещата са се усложнили с това,че веднъж вече сте спрели децата от градина.От тук нататък децата ще опитват всичко,за да го постигнат отново.Малко отклонение.Не си обяснявам този страх от грипа,та в градината децата са най-защитени от вируси,стига сестрата да си гледа добре работата и да не допуска болни деца.В моята група имах само 4 случая и децата много бързо се възстановиха.Та по темата-опитайте се да поговорите с децата като с възрастни,не гледайте на тях като на жертви.Вменете им отговорности-както мама и тати ходят на работа,така и то трябва да ходи там.Внимавайте какви разговори водите пред тях-те всичко чуват и се възползват от най-малкото колебание у вас.Внушете им.че няма никаква възможност някой да ги гледа у дома.Не се поддавайте и на колегите,а изисквайте от тях,те,явно гледат да работят с по-малко деца.Какво значи нямат физическа възможност,та аз работя с 26, и се забавляваме чудесно,вечер остават до последно.Децата обичат да ходят на градина,когато се чувстват значими- там те имат "важни"отговорности,задължения.Розалия,поговори с учителката да я ангажира с някаква задача-не знам в коя група е детето,но например-да сгъва салфетките,или да следи дали децата си мият ръцете със сапун,просто трябва малко индивидуален подход-това е.Много е лесно-вземете я и решете кога да я доведете пак.Ами ако нямай кой да гледа това дете у дома...
АКО ИСКАШ ДА СЕ ПОЧУВСТВАШ БОГАТ,ПРОСТО ПРЕБРОЙ ВСИЧКИТЕ СВОИ НЕЩА,КОИТО НЕ СИ КУПИЛ С ПАРИ.
http://mucun72.snimka.bg/daily/dostignata-mechta.752721
моите цветя
моите гоблени

Отговори

Върни се в “За децата, духа и свободата”