Вегетарианска и веганска кухня
Re: Вегетарианска и веганска кухня
scleri ,припомни ми летата на село .
Баба ми,от село близо до Генерал Тошево готвеше" пипер с прясно мляко" по същата рецепта.По този край чушки наричат само лютите чушки.Другото е пипер.
Друга любима рецепта от баба беше свинско със сини сливи. Готвила съм го в постен вариант с праз и сини сливи.Също е много вкусно.Както и яхния с дюли.
Ммммм, ароматния пушек от скарата ме кара да се облизвам ! Много обичам зеленчуци на скара.
Баба ми,от село близо до Генерал Тошево готвеше" пипер с прясно мляко" по същата рецепта.По този край чушки наричат само лютите чушки.Другото е пипер.
Друга любима рецепта от баба беше свинско със сини сливи. Готвила съм го в постен вариант с праз и сини сливи.Също е много вкусно.Както и яхния с дюли.
Ммммм, ароматния пушек от скарата ме кара да се облизвам ! Много обичам зеленчуци на скара.
- greeneyed
- Наркоман
- Мнения: 10026
- Регистриран на: Ное 30, '09, 15:11
- Местоположение: 550 м н.в., в полите на Средна гора
- Дал благодарност: 587 пъти
- Получил благодарност: 1071 пъти
Re: Вегетарианска и веганска кухня
Като чета любимите ви или най-често приготвяни постни ястия, установявам колко ни е малка страната, а какви различия в климата има и съответно в храните, които приготвяме в зависимост от това какво ражда земята. В Тракийската низина зеленчуци има много и летните ястия са с чушки, домати, патладжан, тиквички....- на яхния, на мишмаш, на фурна , на предястие, на богати салати.... Кореноплодните не са на почит, а хранителните навици се установяват рано и сега цвекло, гулии, земни ябълки ако ще да се пръснат от полезности, не ми влизат в менюто. А пък кисело зеле задушено с намачкани картофи майко мила?!? не съм си помисляла, че може да се комбинира.
В този ред на мисли трябва да кажа, че да сготвиш вкусен грах без мръвка да има, си е майсторлък. Точно трябва да е мазнината, подправките, гарнитурата....
Не съм по крайностите, не отхвърлям месото, вратната пържола на скара е една от най-вкусните гостби за мен. Лятото може да се консумират много повече постни ястия, зимата не мога без свинско със зеле.
Ще споделя любими постни ястия.
В този ред на мисли трябва да кажа, че да сготвиш вкусен грах без мръвка да има, си е майсторлък. Точно трябва да е мазнината, подправките, гарнитурата....
Не съм по крайностите, не отхвърлям месото, вратната пържола на скара е една от най-вкусните гостби за мен. Лятото може да се консумират много повече постни ястия, зимата не мога без свинско със зеле.
Ще споделя любими постни ястия.
- greeneyed
- Наркоман
- Мнения: 10026
- Регистриран на: Ное 30, '09, 15:11
- Местоположение: 550 м н.в., в полите на Средна гора
- Дал благодарност: 587 пъти
- Получил благодарност: 1071 пъти
Re: Вегетарианска и веганска кухня
Сега му е времето-
Запържен праз в доста мазнина, сварени картофи се намачкват вътре,соли се, бърка се да не загори, че няма течност. То си личи кога е готово, да поемат мазнината картофките.Подправки- червен пипер. Бързо, лесно, вкусно!
Запържен праз в доста мазнина, сварени картофи се намачкват вътре,соли се, бърка се да не загори, че няма течност. То си личи кога е готово, да поемат мазнината картофките.Подправки- червен пипер. Бързо, лесно, вкусно!
- venetka70
- Кафе машина
- Мнения: 3610
- Регистриран на: Май 21, '15, 12:17
- Местоположение: Белица, Силистра / Пловдив /Момчиловци / Чирчик, Узбекистан и накъдето ме отвее вятъра
- Дал благодарност: 23 пъти
- Получил благодарност: 36 пъти
Re: Вегетарианска и веганска кухня
Любима мамина супа ми беше зеленчуковата със сливи.
Като дете умирах за този и вариант. Морков, лук, зеле и картоф на кубчета до готовност. Няколко зелени джанки за киселко по към края на готвенето и това е.
Сега не си падам особено много по нея, но пък никога, ама никога не пропускам да помоля мама да ми направи зелен фасул " на цървули".
При наличие на пресен зелен фасул се прави с пресен, а ако няма става и с консервиран. Нарязан на ситно лук се задушава, добавя се и малко чесън ако обичате. После червен пипер и нарязания на парчета по 4-5 см зелен фасул. Мъничко вода за задушаване и под капака докато омекне и стане готов фасула. Подправката е задължително пресен копър.
Като дете умирах за този и вариант. Морков, лук, зеле и картоф на кубчета до готовност. Няколко зелени джанки за киселко по към края на готвенето и това е.
Сега не си падам особено много по нея, но пък никога, ама никога не пропускам да помоля мама да ми направи зелен фасул " на цървули".
При наличие на пресен зелен фасул се прави с пресен, а ако няма става и с консервиран. Нарязан на ситно лук се задушава, добавя се и малко чесън ако обичате. После червен пипер и нарязания на парчета по 4-5 см зелен фасул. Мъничко вода за задушаване и под капака докато омекне и стане готов фасула. Подправката е задължително пресен копър.
Flowerlover
Иногда вовремя сделанные шаги меняют походку всей жизни!!
Иногда вовремя сделанные шаги меняют походку всей жизни!!
Re: Вегетарианска и веганска кухня
Не е тайна за никой, че най-лесно се готви грах от консерва или замразен грах.
Другите варианти:
-сух, по-полезен може би, но и изисква повече време за приготвяне,
-суров, поне аз не съм виждал по магазините.
Този, който готвих последно беше на Бондуел и е супер крехък и вкусен, не прилича на едновремешния грах, който дрънчеше в тенджерата.
Граха е доста подценявано ястие според мен, поне в нашата къща.
Изобщо с малко фантазия и усет за съчетаване на храните, може да се постигнат забележително вкусни комбинации.
Re: Вегетарианска и веганска кухня
Някой приготвял ли е Темпе да сподели отзиви
https://dieti.rozali.com/hranene/tempe- ... ncite.html
Тофу си купувам редовно и го ползвам почти навсякъде в кухнята, но Темпе не съм опитвал.
https://dieti.rozali.com/hranene/tempe- ... ncite.html
Тофу си купувам редовно и го ползвам почти навсякъде в кухнята, но Темпе не съм опитвал.
- Миша
- Наркоман
- Мнения: 17029
- Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 137 пъти
- Получил благодарност: 468 пъти
- Обратна връзка:
Re: Вегетарианска и веганска кухня
Грах с месо- само разваляте вкуса на граха
Моите дечурлига не обичаха никак, ама никак зелен фасул, обаче сега съм напълнила 1/4 от фризера със зелен боб
Проядоха го със следната салата /основно ястие вече
Задушен зелен фасул, леко да омекне,овкусява се задължително докато е топъл с олио, оцет, сол, черен пипер, добавя се нарязан на едро воден лук, чесън и копър, всичко това се затваря плътно да престои 3-4 часа и после се омита за нула време. Най-вкусно става с аспержов боб, но и обикновен зелен фасул става. В дресинга може да се добави и горчица и мед.
Моите дечурлига не обичаха никак, ама никак зелен фасул, обаче сега съм напълнила 1/4 от фризера със зелен боб
Проядоха го със следната салата /основно ястие вече
Задушен зелен фасул, леко да омекне,овкусява се задължително докато е топъл с олио, оцет, сол, черен пипер, добавя се нарязан на едро воден лук, чесън и копър, всичко това се затваря плътно да престои 3-4 часа и после се омита за нула време. Най-вкусно става с аспержов боб, но и обикновен зелен фасул става. В дресинга може да се добави и горчица и мед.
-
- Кафе машина
- Мнения: 4886
- Регистриран на: Сеп 20, '10, 22:22
- Дал благодарност: 339 пъти
- Получил благодарност: 278 пъти
Re: Вегетарианска и веганска кухня
Ту съм напълно съгласна! Грах, зелен и зрял фасул готвя само постни, никак не ми се "връзват" с мръвки.
Някой приготвял ли е т.нар. армузун чорба - супа с праз, ориз и зелев сок, разреден с водичка, че много солено инак . В олиото се задушава празът, добавя се разсолния зелев сок, вода и после се добавя ориз, лесно, просто и вкусно!
- Миша
- Наркоман
- Мнения: 17029
- Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 137 пъти
- Получил благодарност: 468 пъти
- Обратна връзка:
Re: Вегетарианска и веганска кухня
У наше село ѝ казват пирон-чорбаНякой приготвял ли е т.нар. армузун чорба
Вместо със зелев сок понякога слагам сушени зрели джанки , не става с всяка джанка, трябва да е кисело-сладка , джанката за сушене е стар местен сорт, месеста, съхне много бързо на слънце , в чорбата се слага почти на края, колкото да пусне киселкия сок
Re: Вегетарианска и веганска кухня
Една рецепта за фалафели, която ми хареса и се каня да тествам.
https://foodwishes.blogspot.com/search?q=falafel
1 чаша сушен нахут
1/2 лук, нарязан на кубчета
4 скилидки чесън, смляни
1/2 чаша ситно нарязан магданоз
1 1/2 чаена лъжичка сол, или на вкус
1 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер
1 чаена лъжичка кимион
1/2 чаена лъжица кориандър
1/8 чаена лъжичка лют червен пипер
1/4 чаена лъжичка сода за хляб
1 супена лъжица брашно с връх
2 супени лъжици лимонов сок
https://foodwishes.blogspot.com/search?q=falafel
1 чаша сушен нахут
1/2 лук, нарязан на кубчета
4 скилидки чесън, смляни
1/2 чаша ситно нарязан магданоз
1 1/2 чаена лъжичка сол, или на вкус
1 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер
1 чаена лъжичка кимион
1/2 чаена лъжица кориандър
1/8 чаена лъжичка лют червен пипер
1/4 чаена лъжичка сода за хляб
1 супена лъжица брашно с връх
2 супени лъжици лимонов сок