Вегетарианска и веганска кухня
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
- Мнения: 31651
- Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
- Местоположение: Нова Загора
- Дал благодарност: 986 пъти
- Получил благодарност: 2244 пъти
Re: Вегетарианска и веганска кухня
Е, сега съвсем ме объркахте и двете.
Либре, с "грешните" 5 чаши брашно не пълниш 2 тави, така ли?
А как с правилното количество брашно "3 чаши" ще ги напълниш двете тави?
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
а да му разкриеш неговите.
-
- Наркоман
- Мнения: 11640
- Регистриран на: Дек 13, '09, 08:51
- Дал благодарност: 86 пъти
- Получил благодарност: 62 пъти
Re: Вегетарианска и веганска кухня
Авокадото се завива във вестник и и се слага на радиатора.Готово е съвсем скоро,имам предвид ден-два,а не 1-2 часа.
Албенка ,а сигурно ли е ,че се пече на 200 градуса?Тази температура би запечетила питата и няма се надигне ?
Албенка ,а сигурно ли е ,че се пече на 200 градуса?Тази температура би запечетила питата и няма се надигне ?
Re: Вегетарианска и веганска кухня
Печенето всеки си го нагласява спрямо неговите условия.
А брашното - от чаша до чаша има доста разлика(200,250,300гр).
Затова казват,че в сладкарството всичко трябва да се мери и най точната рецепта
е в грамове,а после всеки си го прави с неговите чаши.
Правя подобен солен кекс с маслини,които според рецептата на Албена може да бъдат заменени със зеленчуци.
4яйца
100гр.олио(зехтин)
20гр.настърган пармезан(или кашкавал)
1/2 кофичка кисело мляко(250 гр.)
200гр.черни маслини
1ч.л.розмарин
1/2ч.л.чер пипер
250гр.брашно
1 бакпулвер
Маслините се нарязват.
Правила съм го и с бяло саламурено сирене,но понеже слагам повечко,се налага да добавя и брашно.
А брашното - от чаша до чаша има доста разлика(200,250,300гр).
Затова казват,че в сладкарството всичко трябва да се мери и най точната рецепта
е в грамове,а после всеки си го прави с неговите чаши.
Правя подобен солен кекс с маслини,които според рецептата на Албена може да бъдат заменени със зеленчуци.
4яйца
100гр.олио(зехтин)
20гр.настърган пармезан(или кашкавал)
1/2 кофичка кисело мляко(250 гр.)
200гр.черни маслини
1ч.л.розмарин
1/2ч.л.чер пипер
250гр.брашно
1 бакпулвер
Маслините се нарязват.
Правила съм го и с бяло саламурено сирене,но понеже слагам повечко,се налага да добавя и брашно.
-
- Наркоман
- Мнения: 11640
- Регистриран на: Дек 13, '09, 08:51
- Дал благодарност: 86 пъти
- Получил благодарност: 62 пъти
Re: Вегетарианска и веганска кухня
Мерко,правих го 2 пъти ,защото си бях наумила да го нося на гости.Вторият път сложих повече мляко на 4 чаши брашно ,но от перфектен и многобещаващ вид,стигна до 2 пръста глетава ,сурова пита,прилична на вкус.А я пробвах със шишче.
Чашата ми е 200мл вместимост ,а брашното в нея е 120 гр.
Чашата ми е 200мл вместимост ,а брашното в нея е 120 гр.
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
- Мнения: 31651
- Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
- Местоположение: Нова Загора
- Дал благодарност: 986 пъти
- Получил благодарност: 2244 пъти
Re: Вегетарианска и веганска кухня
Чети, Либре!libra написа: ↑Фев 9, '19, 16:01 Мерко,правих го 2 пъти ,защото си бях наумила да го нося на гости.Вторият път сложих повече мляко на 4 чаши брашно ,но от перфектен и многобещаващ вид,стигна до 2 пръста глетава ,сурова пита,прилична на вкус.А я пробвах със шишче.
Чашата ми е 200мл вместимост ,а брашното в нея е 120 гр.
Хрумна ми! Във всяка различна "мерителна" чаша да стои по едно етикетче какво количество от различните продукти се побира в нея.Затова казват,че в сладкарството всичко трябва да се мери и най-точната рецепта
е в грамове, а после всеки си го прави с неговите чаши.
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
а да му разкриеш неговите.
Re: Вегетарианска и веганска кухня
Е,няма нужда да се правят такива етикетчета.Тези мерки може да се запишат евентуално в тефтера с рецептите.
И едва ли се ползват всички чаши.Аз редовно си ползвам един вид чаена чаша(250гр.),и по рядко и втори вид(200гр.).
Правя едни курабийки с 4 яйца и брашното винаги е 900гр.до 1кг.
Днес яйцата бяха огромни и се наложи след като сложих 1кг.,да добавя около 1 ч.чаша брашно.
libra , винаги става глетаво,когато има сирене в тестото.При печене е добре,но после спада.
Казаха ми,че за да не се получава това,трябва една част от брашното да е царевично.
Моя позната прави мързелива баница,без кори.Всички необходими продукти за баницата
ги разбърква в една купа,сода,бяло и царевично брашно до гъсто кексово тесто,и го пече.
Аз два пъти импровизирам по нейната рецепта(в зависимост какви продукти имам),и двата пъти беше вкусно.
Днес направих в малка тавичка:
1 голямо яйце
1/2 ч.чаша кисело мляко
около 400 гр. сирене
(може сиренето да е по малко)
малко олио
1ч.чаша бяло брашно
1ч.чаша царевично брашно
1ч.л.сода
И едва ли се ползват всички чаши.Аз редовно си ползвам един вид чаена чаша(250гр.),и по рядко и втори вид(200гр.).
Правя едни курабийки с 4 яйца и брашното винаги е 900гр.до 1кг.
Днес яйцата бяха огромни и се наложи след като сложих 1кг.,да добавя около 1 ч.чаша брашно.
libra , винаги става глетаво,когато има сирене в тестото.При печене е добре,но после спада.
Казаха ми,че за да не се получава това,трябва една част от брашното да е царевично.
Моя позната прави мързелива баница,без кори.Всички необходими продукти за баницата
ги разбърква в една купа,сода,бяло и царевично брашно до гъсто кексово тесто,и го пече.
Аз два пъти импровизирам по нейната рецепта(в зависимост какви продукти имам),и двата пъти беше вкусно.
Днес направих в малка тавичка:
1 голямо яйце
1/2 ч.чаша кисело мляко
около 400 гр. сирене
(може сиренето да е по малко)
малко олио
1ч.чаша бяло брашно
1ч.чаша царевично брашно
1ч.л.сода
- ln_none
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1044
- Регистриран на: Мар 30, '15, 10:06
- Местоположение: Сахара
- Получил благодарност: 385 пъти
Re: Вегетарианска и веганска кухня
Изядохме киселото зеле и остана половин бидон сок. Вкусен е, но чревната ни флора не е много съгласна с директна консумация Да ви се намират подходящи рецепти за употребата му?
- ln_none
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1044
- Регистриран на: Мар 30, '15, 10:06
- Местоположение: Сахара
- Получил благодарност: 385 пъти
Re: Вегетарианска и веганска кухня
Рецептите със зелев сок са още на първите две страници, ама кой да чете старателно
Да ви кажа вчера колко вкусно ми стана прясното зеленце, чак ММ си облиза пръстите, а той по принцип не му е голям любител. В една тенджера зелето на ленти, глава лук и два моркова. Сол, захар, соев сос, оцет, лют червен пипер, сладък, черен и малко олио. Разбърках го хубаво всичкото, една чаша вода и на котлона на силен огън. По принцип с тази марината правя зеленчуци за китайско, но зелето си става съвсем българско на вкус.
Да ви кажа вчера колко вкусно ми стана прясното зеленце, чак ММ си облиза пръстите, а той по принцип не му е голям любител. В една тенджера зелето на ленти, глава лук и два моркова. Сол, захар, соев сос, оцет, лют червен пипер, сладък, черен и малко олио. Разбърках го хубаво всичкото, една чаша вода и на котлона на силен огън. По принцип с тази марината правя зеленчуци за китайско, но зелето си става съвсем българско на вкус.
- zeleno
- Наркоман
- Мнения: 13702
- Регистриран на: Ное 23, '10, 15:59
- Дал благодарност: 179 пъти
- Получил благодарност: 365 пъти
Re: Вегетарианска и веганска кухня
супа със сок от кисело зеле , любима , винаги отличен резултат
в малко олио се задушава съвсем леко брашно / не го запържвам до промяна на цвета , просто да стане на пяна
заливам с вода и слагам нарязани целина , морков , карфиол , картоф , може и броколи / понякога зелен боб и царевица , ако ми се намират изостанали , от замразените
сваряват се до полуготовност и се долива със сока от кисело зеле
течностите са две към едно , но то зависи и от това колко е кисел сока
опитва се и се дослагва сол ако трябва , после черен пипер
аз специално си бурканизирам сок с две-три лъжици нарязано кисело зеле / плува като в компот , кипвам само за капачка
и лятото тази супа е трепач
пп не слагам лук , чесън или нещо друго традиционно , червен пипер също
в малко олио се задушава съвсем леко брашно / не го запържвам до промяна на цвета , просто да стане на пяна
заливам с вода и слагам нарязани целина , морков , карфиол , картоф , може и броколи / понякога зелен боб и царевица , ако ми се намират изостанали , от замразените
сваряват се до полуготовност и се долива със сока от кисело зеле
течностите са две към едно , но то зависи и от това колко е кисел сока
опитва се и се дослагва сол ако трябва , после черен пипер
аз специално си бурканизирам сок с две-три лъжици нарязано кисело зеле / плува като в компот , кипвам само за капачка
и лятото тази супа е трепач
пп не слагам лук , чесън или нещо друго традиционно , червен пипер също
- gospodinov
- Kъсо кафе
- Мнения: 53
- Регистриран на: Мар 7, '19, 16:12
- Обратна връзка: