Вегетарианска и веганска кухня

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
Аватар
Мария Николова
Наркоман II ранг
Мнения: 31650
Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
Местоположение: Нова Загора
Дал благодарност: 980 пъти
Получил благодарност: 2240 пъти

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Мнение от Мария Николова »

Албена написа: Фев 9, '19, 07:55
libra написа: Фев 8, '19, 23:16 Албенка,би ли проверила рецептата,нещо не се връзват пропорциите и 2 тави не ми се получиха.
Ох ,подвела съм ви :oops: Брашното не е 5 ,а 3 чаши.
Е, сега съвсем ме объркахте и двете. :sbear: :sbear:
Либре, с "грешните" 5 чаши брашно не пълниш 2 тави, така ли?
А как с правилното количество брашно "3 чаши" ще ги напълниш двете тави? :shock:
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
libra
Наркоман
Мнения: 11640
Регистриран на: Дек 13, '09, 08:51
Дал благодарност: 86 пъти
Получил благодарност: 62 пъти

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Мнение от libra »

Авокадото се завива във вестник и и се слага на радиатора.Готово е съвсем скоро,имам предвид ден-два,а не 1-2 часа.
Албенка ,а сигурно ли е ,че се пече на 200 градуса?Тази температура би запечетила питата и няма се надигне ?
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Мнение от apis »

Печенето всеки си го нагласява спрямо неговите условия.
А брашното - от чаша до чаша има доста разлика(200,250,300гр).
Затова казват,че в сладкарството всичко трябва да се мери и най точната рецепта
е в грамове,а после всеки си го прави с неговите чаши.
Правя подобен солен кекс с маслини,които според рецептата на Албена може да бъдат заменени със зеленчуци.

4яйца
100гр.олио(зехтин)
20гр.настърган пармезан(или кашкавал)
1/2 кофичка кисело мляко(250 гр.)
200гр.черни маслини
1ч.л.розмарин
1/2ч.л.чер пипер
250гр.брашно
1 бакпулвер

Маслините се нарязват.
Правила съм го и с бяло саламурено сирене,но понеже слагам повечко,се налага да добавя и брашно.
libra
Наркоман
Мнения: 11640
Регистриран на: Дек 13, '09, 08:51
Дал благодарност: 86 пъти
Получил благодарност: 62 пъти

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Мнение от libra »

Мерко,правих го 2 пъти ,защото си бях наумила да го нося на гости.Вторият път сложих повече мляко на 4 чаши брашно ,но от перфектен и многобещаващ вид,стигна до 2 пръста глетава ,сурова пита,прилична на вкус.А я пробвах със шишче.
Чашата ми е 200мл вместимост ,а брашното в нея е 120 гр.
Аватар
Мария Николова
Наркоман II ранг
Мнения: 31650
Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
Местоположение: Нова Загора
Дал благодарност: 980 пъти
Получил благодарност: 2240 пъти

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Мнение от Мария Николова »

libra написа: Фев 9, '19, 16:01 Мерко,правих го 2 пъти ,защото си бях наумила да го нося на гости.Вторият път сложих повече мляко на 4 чаши брашно ,но от перфектен и многобещаващ вид,стигна до 2 пръста глетава ,сурова пита,прилична на вкус.А я пробвах със шишче.
Чашата ми е 200мл вместимост ,а брашното в нея е 120 гр.
Чети, Либре! :swait:
Затова казват,че в сладкарството всичко трябва да се мери и най-точната рецепта
е в грамове, а после всеки си го прави с неговите чаши.
Хрумна ми! :snurd: :idea: Във всяка различна "мерителна" чаша да стои по едно етикетче какво количество от различните продукти се побира в нея.
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Мнение от apis »

Е,няма нужда да се правят такива етикетчета.Тези мерки може да се запишат евентуално в тефтера с рецептите.
И едва ли се ползват всички чаши.Аз редовно си ползвам един вид чаена чаша(250гр.),и по рядко и втори вид(200гр.).

Правя едни курабийки с 4 яйца и брашното винаги е 900гр.до 1кг.
Днес яйцата бяха огромни и се наложи след като сложих 1кг.,да добавя около 1 ч.чаша брашно.

libra , винаги става глетаво,когато има сирене в тестото.При печене е добре,но после спада.
Казаха ми,че за да не се получава това,трябва една част от брашното да е царевично.
Моя позната прави мързелива баница,без кори.Всички необходими продукти за баницата
ги разбърква в една купа,сода,бяло и царевично брашно до гъсто кексово тесто,и го пече.
Аз два пъти импровизирам по нейната рецепта(в зависимост какви продукти имам),и двата пъти беше вкусно.
Днес направих в малка тавичка:
1 голямо яйце
1/2 ч.чаша кисело мляко
около 400 гр. сирене
(може сиренето да е по малко)
малко олио
1ч.чаша бяло брашно
1ч.чаша царевично брашно
1ч.л.сода
Аватар
ln_none
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1044
Регистриран на: Мар 30, '15, 10:06
Местоположение: Сахара
Получил благодарност: 385 пъти

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Мнение от ln_none »

Изядохме киселото зеле и остана половин бидон сок. Вкусен е, но чревната ни флора не е много съгласна с директна консумация :mrgreen: Да ви се намират подходящи рецепти за употребата му?
Аватар
ln_none
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1044
Регистриран на: Мар 30, '15, 10:06
Местоположение: Сахара
Получил благодарност: 385 пъти

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Мнение от ln_none »

Рецептите със зелев сок са още на първите две страници, ама кой да чете старателно :hihihi:

Да ви кажа вчера колко вкусно ми стана прясното зеленце, чак ММ си облиза пръстите, а той по принцип не му е голям любител. В една тенджера зелето на ленти, глава лук и два моркова. Сол, захар, соев сос, оцет, лют червен пипер, сладък, черен и малко олио. Разбърках го хубаво всичкото, една чаша вода и на котлона на силен огън. По принцип с тази марината правя зеленчуци за китайско, но зелето си става съвсем българско на вкус.
Аватар
zeleno
Наркоман
Мнения: 13702
Регистриран на: Ное 23, '10, 15:59
Дал благодарност: 177 пъти
Получил благодарност: 361 пъти

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Мнение от zeleno »

супа със сок от кисело зеле , любима , винаги отличен резултат
в малко олио се задушава съвсем леко брашно / не го запържвам до промяна на цвета , просто да стане на пяна
заливам с вода и слагам нарязани целина , морков , карфиол , картоф , може и броколи / понякога зелен боб и царевица , ако ми се намират изостанали , от замразените
сваряват се до полуготовност и се долива със сока от кисело зеле
течностите са две към едно , но то зависи и от това колко е кисел сока
опитва се и се дослагва сол ако трябва , после черен пипер
аз специално си бурканизирам сок с две-три лъжици нарязано кисело зеле / плува като в компот , кипвам само за капачка
и лятото тази супа е трепач
пп не слагам лук , чесън или нещо друго традиционно :!: , червен пипер също
Аватар
gospodinov
Kъсо кафе
Мнения: 53
Регистриран на: Мар 7, '19, 16:12
Обратна връзка:

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Мнение от gospodinov »

zeleno написа: Апр 15, '19, 17:16 супа със сок от кисело зеле , любима , винаги отличен резултат
..........................................................................
Супер, сигурно става вкусна.
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”