Вегетарианска и веганска кухня

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
Deleted User 7475

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Мнение от Deleted User 7475 »

ln_none написа: Яну 29, '19, 11:40 варено (а още по-добре - печено) цвекло, орехи, чесън, лимон и зехтин.
Търся и други подобни рецепти за ядене на цвекло през зимата (роди се доволно тази година).
Замислих се за печенето на цвеклото - цяло, обелено или не, с вода, с мазнина, изобщо може ли малко детайли около печенето?
Аватар
ln_none
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1044
Регистриран на: Мар 30, '15, 10:06
Местоположение: Сахара
Получил благодарност: 385 пъти

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Мнение от ln_none »

Мен майка ми ме е учила, че цвекло се пече и вари само цяло и небелено, с все опашката, за да не си изгуби цвета. Обаче и нарязано на филии съм го пекла, за да стане по-бързо, и честно казано, не съм видяла кой знае каква разлика. Само с малко водичка в тавата, колкото да не загори.
elmaz
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1885
Регистриран на: Юни 19, '14, 16:03
Дал благодарност: 8 пъти
Получил благодарност: 3 пъти

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Мнение от elmaz »

Алис написа: Яну 31, '19, 13:35
Търся и други подобни рецепти за ядене на цвекло през зимата (роди се доволно тази година).
Замислих се за печенето на цвеклото - цяло, обелено или не, с вода, с мазнина, изобщо може ли малко детайли около печенето?
Аз съм писала някъде за печено цвекло.
Режа двата края на цвеклото, набождам отстрани няколко пъти с ножа и
подреждам главите в тава с един пръст морска сол. Капвам няколко капки зехтин върху горната,
отрязана част и пека. Не се бели, но се мие хубаво преди печене. Като се опече, се бели.
Поема колкото трябва сол и като се нареже, може да мине за пастърма на вид :dovolen:
"Благодаря ти Боже за поръчките" Tanet
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Мнение от apis »

Цвеклото дори и небелено да се вари,пак водата става цветна,а и губи вкусови качества.
Варила съм на пара,в пароварка - белено и нарязано на парченца,готови за салата или мариноване.
Но най вкусно си е печено.Всяка една глава,небелена,се увива във фолио,подреждат се в тавичка.
Аз слагам малко водичка на дъното,не знам дали може без вода.
Някои вътре във фолиото слагат олио и подправки.
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Мнение от apis »

Салата от червено цвекло:
1,5кг.цвекло
1глава чесън
1суп.лъж.хрян,настърган
1ч.чаша олио
1ч.чаша оцет
магданоз,сол
Цвеклото се опича,обелва,нарязва на филийки,които се нареждат в буркан.
Между редовете се ръси със хрян,сол,ситно нарязаните чесън и магданоз.
Залива се с олиото и оцета.Салатата може да се запази със седмици.
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Мнение от apis »

Цвекло с домати:
1кг.цвекло
12 домата
12 скилидки чесън
4суп.лъж.олио
магданоз,сол
Нарязаните домати се слагат в тенджера заедно с олиото.
Цвеклото нарязано на парченца,заедно със счукания чесън и сол,се изсипват върху доматите.
Ястието се захлупва и задушава на умерен огън 1 час.Сервира се със нарязан магданоз.
Deleted User 7475

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Мнение от Deleted User 7475 »

Преди малко реших да направя поредния сок от цвекло и моркови, но забравих да сменя приставките на робота и стана ситно смляно. Добавих стандартните сол, ябълков оцет и олио (нямам зехтин в момента) и стана чудна салата.
Аватар
Миша
Наркоман
Мнения: 17028
Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
Местоположение: София
Дал благодарност: 136 пъти
Получил благодарност: 468 пъти
Обратна връзка:

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Мнение от Миша »

Алис написа: Яну 31, '19, 19:21 Преди малко реших да направя поредния сок от цвекло и моркови, но забравих да сменя приставките на робота и стана ситно смляно. Добавих стандартните сол, ябълков оцет и олио (нямам зехтин в момента) и стана чудна салата.
Добави и една ябълка и всеки ден ще започнеш да правиш такава салата .
Свирете, музиканти! Дълга нощ ще е тази - чак до изгрева на надеждата......


Разсадник
Изображение
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Мнение от apis »

Алис,ето една подобна салата-моркови,червено цвекло,бяла ряпа,олио,(по желание орехи,мед).

Червено цвекло с майонеза:
500гр.цвекло
150гр.сирене
1 опаковка майонеза
50гр.орехи
3скилидки чесън
магданоз,сол
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Мнение от apis »

,,Руска трапеза,,-В.Ковальов,Н.Могилни
1.Червено цвекло задушено със сметана-кореноплодните се дадушават 40-50мин. и се поднасят със сос.
500гр.цвекло
1морков
1магданозен корен
1ч.чаша сметана
1суп.лъж.лимонов сок
50гр.масло
брашно,захар,сол

2.Червено цвекло с ябълки-всичко се задушавазахлупено до омекване и към края се сипва виното.
500 гр.цвекло,обелено,настъргано
1-2 ябълки,обелени,настъргани
1ч.чаша плодов сок
50гр.олио
2-3 чашки червено вино
захар,сол,лимонов сок,канела,карамфил

3.Червено цвекло пълнено с гъби
8-10глави цвекло
3 моркова
1 глава кромид лук
5-6 суп.лъж.солени гъби
2суп.лъж.доматено пюре
3суп.лъж.олио
2суп.лъж.оцет
1ч.чаша сметана
чер пипер,сол
Цвеклото се сварява до омекване във водата с оцета.Обелва се,сърцевината му се издълбава с лъжица така,
че да се получи чашка.Лук+моркови+олио+доматено пюре+накълцаната сърцевина на цвеклото+гъби+
(може и кисели краставички)+чер пипер+сол.С тази задушена до омекване смес се пълни цвеклото,
поставя се в широка тенджера,полива се със сметана и се запича в предварително загрята фурна.

4.Цвеколник-всичко се нарязва и се смесва
4-5 сушени гъби,сваряват се с вода на тих огън
3 глави цвекло,варено
2 картофа,варени
2-3 кисели краставички
100 гр.зелен лук
1 връзка копър
настърган хрян,черен пипер,сол,захар,чер пипер
1,5л. квас
При сервирането:1 ч.чаши сметана(по 1 суп.лъж.на порция) 1,2 сварени яйца(по 1/2 яйце на порция).
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”