Вегетарианска и веганска кухня

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
gospodinov

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Мнение от gospodinov »

Свежа яхния от млад грах и млади (бейби) моркови, с бял ориз за гарнитура.

Изображение

Простичко и вкусно.
Аватар
clock
Кафе машина
Мнения: 3388
Регистриран на: Сеп 19, '16, 01:31
Получил благодарност: 1 път

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Мнение от clock »

Албена, благодаря ти, че отвори тази тема! Лично на мен ще ми е изключително полезна!
Благодаря!
Аватар
Албена
Кафе машина
Мнения: 4526
Регистриран на: Фев 2, '10, 09:57
Местоположение: Габрово

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Мнение от Албена »

Днешната ми гозба - салата от нахут. Въпреки ,че се води салата,на мен ми е за основно.Нахут ,печени пиперки,лук,маслини,краставички от туршия,зехтин ,лимонов сок. Можете да експериментирате с продуктите към нахута.Може и с майонеза.Засища.Аз я употребявам без хляб. :D

Изображение
elmaz
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1885
Регистриран на: Юни 19, '14, 16:03
Дал благодарност: 8 пъти
Получил благодарност: 3 пъти

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Мнение от elmaz »

Да споделя още един начин за печене на цвекло
Главата се измива и се отрязва отдолу и отгоре и става като пънче.
С нож се набоцква отстрани на 3-4 места.
Поставят се в тава върху морска сол - 1 см дебелина.
Капват се няколко капки зехтин върху отрязаното и се пече,
колкото като го стиснеш да поддава.
Така си поема колкото сол трябва, обелва се и се реже на филийки.
Само оцет и подправки иска.
"Благодаря ти Боже за поръчките" Tanet
Аватар
scleri
Кафе машина
Мнения: 3885
Регистриран на: Юли 10, '10, 13:14
Дал благодарност: 53 пъти
Получил благодарност: 283 пъти

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Мнение от scleri »

Момичета вегетарианки, и не само. Тук във форума има една темичка пълна с превкусни безмесни рецепти.
четете, гответе и радвайте ближните. - viewtopic.php?f=4&t=23

Аз вече съм известен като заклет привърженик на разнообразното хранене. Днес използвах хубавото време / при нас се показа едно топло слънчице / и набързо разпалих барбекюто на терасата. Е, не съвсем набързо щото дървени въглища и бързо не трябва да се използват в едно изречение, но пенсионер човек за никъде не бърза.
Сега обаче няма да ви съблазнявам с ароматния пушек който обви махалата. Ще ви споделя една стара рецепта от моята баба. Възможно е рецептата да е още по-стара и да е от нейната баба. Не знам. Възможно е и да е популярна по вашите краища, но тук в Хасковско се оказа че не я знаят. / Баба ми, лека и пръст, беше варненка /
Баба ми я наричаше " Чушки с прясно мляко " Както ще видите иде реч за чушки със сос бешамел, ама отде да знае моята баба как французките готвачи наричат нейната гозба. Иначе рецептата е елементарна, но много вкусна.
Червени чушки, печени, се запържват леко в слънчогледово олио. Изваждате чушките от тигана и в същата мазнина добавяте бучка масло. Големината на бучката зависи от количеството чушки които приготвяте. За четири ,пет чушки е достатъчно чаена лъжичка масло. / Чаена, не кафена / Когато маслото се разтопи запържвате в него пълна лъжица брашно / е всяка от вас знае как се прави сос бешамел. / Когато брашното се запържи леко / започне да прави мехури / доливате чаша, две прясно мляко. Трябва да получите сос малко по-рядък от класическия бешамел. Като заври соса връщате обратно в тигана чушките които сте изпържили. Оставяте да поврят на тих огън пет, шест минути и готово.
Гарантирам че ще оближете не само пръстите си, но и чинията, а тигана ще оберете на края с последния залък хляб.
Ще кажете, нищо особено. Сос бешамел. Да, обаче с един тънък привкус на пържени чушки който го прави хем интересен, хем много по-вкусен.
Като се разприказвах и ми се доядоха " Чушки с прясно мляко ". Жената в момента прави баница в кухнята, ама сега ще отида да и пусна мухата. Вече знам какво ще обядваме утре.

Р.р. - Подправки никакви. Освен разбира се солчица. Може да ръснете и малко млян бял пипер ако имате.
Аватар
Албена
Кафе машина
Мнения: 4526
Регистриран на: Фев 2, '10, 09:57
Местоположение: Габрово

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Мнение от Албена »

scleri ,припомни ми летата на село . :D
Баба ми,от село близо до Генерал Тошево готвеше" пипер с прясно мляко" по същата рецепта.По този край чушки наричат само лютите чушки.Другото е пипер. :nod:
Друга любима рецепта от баба беше свинско със сини сливи. Готвила съм го в постен вариант с праз и сини сливи.Също е много вкусно.Както и яхния с дюли.
Ммммм, ароматния пушек от скарата ме кара да се облизвам ;) ! Много обичам зеленчуци на скара.
Аватар
greeneyed
Наркоман
Мнения: 10036
Регистриран на: Ное 30, '09, 15:11
Местоположение: 550 м н.в., в полите на Средна гора
Дал благодарност: 623 пъти
Получил благодарност: 1116 пъти

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Мнение от greeneyed »

Като чета любимите ви или най-често приготвяни постни ястия, установявам колко ни е малка страната, а какви различия в климата има и съответно в храните, които приготвяме в зависимост от това какво ражда земята. :dovolen: В Тракийската низина зеленчуци има много и летните ястия са с чушки, домати, патладжан, тиквички....- на яхния, на мишмаш, на фурна , на предястие, на богати салати.... Кореноплодните не са на почит, а хранителните навици се установяват рано и сега цвекло, гулии, земни ябълки ако ще да се пръснат от полезности, не ми влизат в менюто. 8-) А пък кисело зеле задушено с намачкани картофи :shock: :shock: :shock: майко мила?!? не съм си помисляла, че може да се комбинира.
В този ред на мисли трябва да кажа, че да сготвиш вкусен грах без мръвка да има, си е майсторлък. Точно трябва да е мазнината, подправките, гарнитурата....
Не съм по крайностите, не отхвърлям месото, вратната пържола на скара е една от най-вкусните гостби за мен. Лятото може да се консумират много повече постни ястия, зимата не мога без свинско със зеле. :lol:
Ще споделя любими постни ястия. :nod:
Не искайте много- не можете да му платите цената... Ванга

моите цветя
Аватар
greeneyed
Наркоман
Мнения: 10036
Регистриран на: Ное 30, '09, 15:11
Местоположение: 550 м н.в., в полите на Средна гора
Дал благодарност: 623 пъти
Получил благодарност: 1116 пъти

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Мнение от greeneyed »

Сега му е времето-
Запържен праз в доста мазнина, сварени картофи се намачкват вътре,соли се, бърка се да не загори, че няма течност. То си личи кога е готово, да поемат мазнината картофките.Подправки- червен пипер. Бързо, лесно, вкусно! :daaa:
Не искайте много- не можете да му платите цената... Ванга

моите цветя
Аватар
venetka70
Кафе машина
Мнения: 3610
Регистриран на: Май 21, '15, 12:17
Местоположение: Белица, Силистра / Пловдив /Момчиловци / Чирчик, Узбекистан и накъдето ме отвее вятъра
Дал благодарност: 23 пъти
Получил благодарност: 36 пъти

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Мнение от venetka70 »

Любима мамина супа ми беше зеленчуковата със сливи.
Като дете умирах за този и вариант. Морков, лук, зеле и картоф на кубчета до готовност. Няколко зелени джанки за киселко по към края на готвенето и това е.
Сега не си падам особено много по нея, но пък никога, ама никога не пропускам да помоля мама да ми направи зелен фасул " на цървули".
При наличие на пресен зелен фасул се прави с пресен, а ако няма става и с консервиран. Нарязан на ситно лук се задушава, добавя се и малко чесън ако обичате. После червен пипер и нарязания на парчета по 4-5 см зелен фасул. Мъничко вода за задушаване и под капака докато омекне и стане готов фасула. Подправката е задължително пресен копър.
Flowerlover
Иногда вовремя сделанные шаги меняют походку всей жизни!!
gospodinov

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Мнение от gospodinov »

greeneyed написа: Дек 11, '18, 13:11
В този ред на мисли трябва да кажа, че да сготвиш вкусен грах без мръвка да има, си е майсторлък. Точно трябва да е мазнината, подправките, гарнитурата....
Не е тайна за никой, че най-лесно се готви грах от консерва или замразен грах.
Другите варианти:
-сух, по-полезен може би, но и изисква повече време за приготвяне,
-суров, поне аз не съм виждал по магазините.
Този, който готвих последно беше на Бондуел и е супер крехък и вкусен, не прилича на едновремешния грах, който дрънчеше в тенджерата.
Граха е доста подценявано ястие според мен, поне в нашата къща.
Изобщо с малко фантазия и усет за съчетаване на храните, може да се постигнат забележително вкусни комбинации.
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”