Пелте от дюли и други работи от дюли
Re: Пелте от дюли и други работи от дюли
Да съм сложила вода в повече - не съм,защото тя едвам покриваше дюлевите изрезки.
Вряха на слаб огън около 2 часа.
На другия ден прецедих,сложих захар,варих 45 минути,получи се неразливаща се капка,сложих лимонтозу 5 минути преди махане от котлона.
Налях в буркани.И като изстина изобщо нямаше желе.Та трябваше в шишета да го налея.
Една година варих сироп от френско грозде и сипах в шишета.
Като изстина,така се желира,че нямаше изсипване от шишето.И тогава пък си казвах,защо ли не го сипах в бурканчета.
За разваляне,едва ли ще се развали - захар/течност е съотношение 1/1.
Вкусно е.Няма да го преварявам.
Вряха на слаб огън около 2 часа.
На другия ден прецедих,сложих захар,варих 45 минути,получи се неразливаща се капка,сложих лимонтозу 5 минути преди махане от котлона.
Налях в буркани.И като изстина изобщо нямаше желе.Та трябваше в шишета да го налея.
Една година варих сироп от френско грозде и сипах в шишета.
Като изстина,така се желира,че нямаше изсипване от шишето.И тогава пък си казвах,защо ли не го сипах в бурканчета.
За разваляне,едва ли ще се развали - захар/течност е съотношение 1/1.
Вкусно е.Няма да го преварявам.
- Неделя
- Кафевар/ка/
- Мнения: 878
- Регистриран на: Сеп 9, '16, 13:41
- Местоположение: Стара Загора
- Дал благодарност: 62 пъти
- Получил благодарност: 69 пъти
Re: Пелте от дюли и други работи от дюли
И аз направих желе - за пръв път правя такова нещо. Получи се перфектно. Аз имам следната тактика със сладката....понеже винаги импровизирам с количествата захар/за да намеря минималното и достатъчно количество/ и не съм сигурна дали ще се сгъсти достатъчно и дали е сладко, след като съм сварила почти изцяло, спирам котлона и го оставям да изстине напълно. Обикновено варя вечер, спирам и на следващия ден като се върна от работа го досварявам или добавям захар/ако се налага/,а ако е готово, слагам лимонтозу, пълня, затварям и обръщам. Не стерилизирам. Желето е невероятно - и на вкус и на визия. Този път беше по рецепта, следващия път ще опитам с по-малко захар Благодаря на Caliko за рецептата! а
- katina
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1437
- Регистриран на: Юни 7, '12, 18:46
- Местоположение: Хасково
- Дал благодарност: 78 пъти
- Получил благодарност: 33 пъти
Re: Пелте от дюли и други работи от дюли
И аз направих желе и затворих в буркан сварените дюли. Захарта от 700гр на литър вода ми е много, прекалено сладко стана и желето е много гъсто. Ще правя още желе, но захарта ще е по-малко. Тази година за първи път правя желета, първото беше от дренки, невероятно е като вкус и консистенция! Захарта беше много по-малко и си беше направо течно, сложих го в бурканчета с идеята да го ползвам за кремове и сладоледи. След месец като го отворих се изненадах, че е желирано и е супер! Apis, слагай си желето в бурканчета, да не се изненадаш после, че имаш желе, а не сироп!
Вчерашният ден е вече история, утрешният е загадка, а днешният е дар.
Re: Пелте от дюли и други работи от дюли
katina , хареса ми идеята за желе от дренки.Все не мога да им намеря приложение.
Желето по същия начин ли се прави или има някакви особености ?
Желето по същия начин ли се прави или има някакви особености ?
- katina
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1437
- Регистриран на: Юни 7, '12, 18:46
- Местоположение: Хасково
- Дал благодарност: 78 пъти
- Получил благодарност: 33 пъти
Re: Пелте от дюли и други работи от дюли
Да, по същия начин. Варят се дренките до омекване, прецеждат се през тензух, като се изтискват добре (трябват си ръкавички), слага се захар, вари се, накрая се слага лимонтозу и още горещо се разлива в бурканчета.
Вчерашният ден е вече история, утрешният е загадка, а днешният е дар.