Пелте от дюли и други работи от дюли
- zeleno
- Наркоман
- Мнения: 13713
- Регистриран на: Ное 23, '10, 15:59
- Дал благодарност: 202 пъти
- Получил благодарност: 390 пъти
Re: Пелте от дюли и други работи от дюли
малко спам
оронени зърна от грозде се слагат по същия начин - на бавен огън и после - до завиране , без вода , зърната се напукват и изплуват
прецеждат се семките и люспите / аз го правя в гевгир , без да натискам
отцедения сок се слага да се мъчи на слаб огън до гъстотата която искаме / дори не бъркам , слагам на "едно" и отивам на работа
става като мед
аз заливам бурканчета пълни с орехови ядки , после кипвам "за капачка"
оронени зърна от грозде се слагат по същия начин - на бавен огън и после - до завиране , без вода , зърната се напукват и изплуват
прецеждат се семките и люспите / аз го правя в гевгир , без да натискам
отцедения сок се слага да се мъчи на слаб огън до гъстотата която искаме / дори не бъркам , слагам на "едно" и отивам на работа
става като мед
аз заливам бурканчета пълни с орехови ядки , после кипвам "за капачка"
Re: Пелте от дюли и други работи от дюли
Въх, Фани, това звучи невероятно вкусно
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
- zeleno
- Наркоман
- Мнения: 13713
- Регистриран на: Ное 23, '10, 15:59
- Дал благодарност: 202 пъти
- Получил благодарност: 390 пъти
Re: Пелте от дюли и други работи от дюли
да , много е вкусно
като се има в предвид , че аз го правя с грозде - винен сорт , почти дивачка , и се усеща малко тръпчивина от люспите
може би става и със шира , както се прави рачела
но аз нямам какво друго да го правя въпросното грозде , пък то напук ражда много / от една лоза метната на терасата на първи етаж бера по две кофи , та после го роня и чистя почти три часа/ , мисля , че е Димят
като се има в предвид , че аз го правя с грозде - винен сорт , почти дивачка , и се усеща малко тръпчивина от люспите
може би става и със шира , както се прави рачела
но аз нямам какво друго да го правя въпросното грозде , пък то напук ражда много / от една лоза метната на терасата на първи етаж бера по две кофи , та после го роня и чистя почти три часа/ , мисля , че е Димят
- zeleno
- Наркоман
- Мнения: 13713
- Регистриран на: Ное 23, '10, 15:59
- Дал благодарност: 202 пъти
- Получил благодарност: 390 пъти
Re: Пелте от дюли и други работи от дюли
айде още един спам , че сега е момента
рачел
обелена и нарязана на парченца тиква се оставя да престои 24 часа в лек варов разтвор / парченцата с размера но домино , примерно /
после се изплаква добре ! , слага се в тава или тенджера с широко дъно , залива се със шира и се вари до сгъстяване на ширата / пак така , на слаб огън /, после се кипва "за капачка"
сигурно из не-та е пълно с по-прецизни рецепти , но го пиша основно за подсещане
божкеее , не мога да се спра
ако правите сладко от смокини , бутнете в едно-две бурканчета ситно нарязан локум / аз първо помислих , че са слагали лимонови резанки , но се оказа локум .../ , ей тъй , да го пробвате , аз го харесах много
сигурно би било интересно и с портокалови корички
рачел
обелена и нарязана на парченца тиква се оставя да престои 24 часа в лек варов разтвор / парченцата с размера но домино , примерно /
после се изплаква добре ! , слага се в тава или тенджера с широко дъно , залива се със шира и се вари до сгъстяване на ширата / пак така , на слаб огън /, после се кипва "за капачка"
сигурно из не-та е пълно с по-прецизни рецепти , но го пиша основно за подсещане
божкеее , не мога да се спра
ако правите сладко от смокини , бутнете в едно-две бурканчета ситно нарязан локум / аз първо помислих , че са слагали лимонови резанки , но се оказа локум .../ , ей тъй , да го пробвате , аз го харесах много
сигурно би било интересно и с портокалови корички
Re: Пелте от дюли и други работи от дюли
кажи за гроздето - наронени зърна в тенджера, ама колко да е висок ттози слой? бъркаш ли ги, долните не загарят ли?
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
- zeleno
- Наркоман
- Мнения: 13713
- Регистриран на: Ное 23, '10, 15:59
- Дал благодарност: 202 пъти
- Получил благодарност: 390 пъти
Re: Пелте от дюли и други работи от дюли
имам голяма тенджера с широко дъно
може би пет литра
котлона е на първа степен / от 6 /
мия на чешмата / имам една адски удобна икейска кошница /, роня в гевгир и слагам в тенджерата / гроздето е набито , махам болни и прочие зрънца
то от гроздето все някакви капки се стичат
просто тръгне ли най-долния слой - то си потъва в собствен сок
дослагвам , разбърквам да се омешат зърната , продължавам да мия , пак дослагвам
и когато приключа го изчаквам просто да се спукат всички зърна , за да се изцедят
те си изплуват нагоре , като в джибри
мисля , че с една класическа соковарка може да се постигне същия резултат , целта е да добиеш сока , който после да сгъстиш
не слагам грам захар
когато вариш достатъчно цвета става кехлибарен , точи се като мед
може би пет литра
котлона е на първа степен / от 6 /
мия на чешмата / имам една адски удобна икейска кошница /, роня в гевгир и слагам в тенджерата / гроздето е набито , махам болни и прочие зрънца
то от гроздето все някакви капки се стичат
просто тръгне ли най-долния слой - то си потъва в собствен сок
дослагвам , разбърквам да се омешат зърната , продължавам да мия , пак дослагвам
и когато приключа го изчаквам просто да се спукат всички зърна , за да се изцедят
те си изплуват нагоре , като в джибри
мисля , че с една класическа соковарка може да се постигне същия резултат , целта е да добиеш сока , който после да сгъстиш
не слагам грам захар
когато вариш достатъчно цвета става кехлибарен , точи се като мед
-
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1885
- Регистриран на: Юни 19, '14, 16:03
- Дал благодарност: 8 пъти
- Получил благодарност: 3 пъти
Re: Пелте от дюли и други работи от дюли
Ей Зеленко,
какви вълшебни неща разказваш
какви вълшебни неща разказваш
"Благодаря ти Боже за поръчките" Tanet
Re: Пелте от дюли и други работи от дюли
Това с гроздето го практикувам всяка година, въпросния петмез, дето все ви ръчкам. Само че аз си взимам готова шира от за виното.
Изпарявам я на висока температура, не кипи и не загаря, в един момент започва да става на "мед" и тогава трябва да се внимава, защото много бързо може да стане на маджун.
Изпарявам я на висока температура, не кипи и не загаря, в един момент започва да става на "мед" и тогава трябва да се внимава, защото много бързо може да стане на маджун.
- shoshy
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2931
- Регистриран на: Мар 30, '11, 16:09
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 3 пъти
- Получил благодарност: 5 пъти
Re: Пелте от дюли и други работи от дюли
Еха, какви вкусотии споделяте !
Едно време баба ми правеше рачел от тиква, но в сироп от дюли. Тиквата я правеше както е писала Зеленко с вар и след това я добавяше в сироп /пелте/ от изварена сърцевина от дюли.
Охх, спомени, спомени!
Едно време баба ми правеше рачел от тиква, но в сироп от дюли. Тиквата я правеше както е писала Зеленко с вар и след това я добавяше в сироп /пелте/ от изварена сърцевина от дюли.
Охх, спомени, спомени!
Re: Пелте от дюли и други работи от дюли
Миналата година правих сок от наронено грозде в класическа соковарка.
След това го сложих в тенджера да се изварява за петмез.
Но не се получи.Вря доста време и не се сгъсти.
Може би защото в този сок има и малко вода,
т.к. първата част от соковарката нали е с вода.
След това го сложих в тенджера да се изварява за петмез.
Но не се получи.Вря доста време и не се сгъсти.
Може би защото в този сок има и малко вода,
т.к. първата част от соковарката нали е с вода.