Хляб с квас - възраждане на една традиция.
-
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1972
- Регистриран на: Окт 15, '13, 14:31
- Дал благодарност: 211 пъти
- Получил благодарност: 154 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Ами, няма нищо специално. Просто заменям водата с прясно мляко.
Сетих се, че се в разни пекарни се предлага хляб с мляко и реших да опитам. Резултата ми хареса.
Този път следвайки съвета на Лоис, го оставих да се попрепече отгоре.
Сетих се, че се в разни пекарни се предлага хляб с мляко и реших да опитам. Резултата ми хареса.
Този път следвайки съвета на Лоис, го оставих да се попрепече отгоре.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Марка, чудно изглежда!
Само бяло брашно ли е? Може и това да пробвам . Май доста рецепти за различни видове ми се събраха за проба .
Само бяло брашно ли е? Може и това да пробвам . Май доста рецепти за различни видове ми се събраха за проба .
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
mama_li , когато направиш и това хлебче,ще напишеш точните пропорции,както и на другите досега !
-
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1972
- Регистриран на: Окт 15, '13, 14:31
- Дал благодарност: 211 пъти
- Получил благодарност: 154 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Мama_li с бяло брашно е.
Аpis, правя по рецептата която беше дал Господинов. Пропорциите са 500 гр. брашно, 300 вода /а в случая прясно мляко/, 150 гр. квас и сол.
Замесвам брашното с водата или млякото, престоява около час, добавям квас и солта и меся около 10 мин. Престоява пак около час и после разтягам и сгъвам 3 пъти през 30 мин. Оставям да втаса и пека. Рядко ми се получават големи шупли, но може би зависи от брашното, а и както казва Господинов, по важно е да е вкусно.
Аpis, правя по рецептата която беше дал Господинов. Пропорциите са 500 гр. брашно, 300 вода /а в случая прясно мляко/, 150 гр. квас и сол.
Замесвам брашното с водата или млякото, престоява около час, добавям квас и солта и меся около 10 мин. Престоява пак около час и после разтягам и сгъвам 3 пъти през 30 мин. Оставям да втаса и пека. Рядко ми се получават големи шупли, но може би зависи от брашното, а и както казва Господинов, по важно е да е вкусно.
-
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1885
- Регистриран на: Юни 19, '14, 16:03
- Дал благодарност: 8 пъти
- Получил благодарност: 3 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Искам да споделя, че страшно ме кефите
Толкова хубави и апетитни хлябове показвате, възхищавам ви се
Зимата ще опитам и аз, че сега ми е много топло, пък и доста връткаво ми се вижда-30 мин. това,
един час онова...но ви чета с удоволствие.
Браво, браво на вас!
Толкова хубави и апетитни хлябове показвате, възхищавам ви се
Зимата ще опитам и аз, че сега ми е много топло, пък и доста връткаво ми се вижда-30 мин. това,
един час онова...но ви чета с удоволствие.
Браво, браво на вас!
"Благодаря ти Боже за поръчките" Tanet
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
marka , благодаря! Другата седмица ще го опитам. Сега съм забъркала две - едното поправителен с тъмните брашна, второто - за първи път с нахутено брашно.
Утре да имам с какво да се похваля
Утре да имам с какво да се похваля
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Marka, много апетитен хляб, чак ми се прииска да го опитам.
Да се отчета и аз с моето си 100% пълнозърнесто, мързеливо хлебче, изпечено преди минути.
Да се отчета и аз с моето си 100% пълнозърнесто, мързеливо хлебче, изпечено преди минути.
-
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1972
- Регистриран на: Окт 15, '13, 14:31
- Дал благодарност: 211 пъти
- Получил благодарност: 154 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Господинов, представям си филийка от хляба, с масълце, съзерцавайки прекрасните ти рози..
Какво повече му трябва на човек.
Какво повече му трябва на човек.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Господинов е с доказано траен резултат! Чудесни хлябове!
Ето моите творения, забъркани снощи, днес опечени
Резултатът от поправителния с трите тъмни брашна
Този път се получи! Водата този път е по-малко, защото го замесих по моя си начин и с още малко вода щеше да стане прекалено лепкава маса. Другата разлика и това, че го държах в хладилника 15-16 часа вместо 12. Пекох го направо от хладилника, без да правя разрез. В печката слабо е увеличил обем, но този път стана много пухкавичък дундьо! Вкусът е като на едновремешния типов хляб, който вадеха от пекарните!
ето и филийка
И за първи път хляб с нахутено брашно.
и разрез
Слагам рецептата по която го правих, като в скоби пиша количествата, които съм слагала.
"Хляб с нахутено брашно
80%бяло брашно, /300г/
10%нахутено брашно и /50г/
10%ръж. /50г/
Квас зимата слагах 20%, но сега като е топло 10-15% максимум. /100г.-13%/
1с.л. сминдух, това е "задължително" за нахутеното хлебче, дава страхотен вкус.
70% хидратация. /250г вода - 67%/
Около час автолиза брашната +водата.
Добавям кваса, сминдух и солта.
Замесвам и прехвърлям в леко намазнена със зехтин купа. Оставям за половин час и след това правя 3-4 разпъвания през около 30мин.
Оставям малко да почине, прехвърлям на леко набрашнен плот и правя предварително оформяне.
Покривам с чиста кърпа и оставям 20тина минути за бенч рест.
Обръщам, оформям окончателно и слагам в панерчето, покривам с найлон и прибирам в хладилника за ретардация."
В хладилника преседя около 14 часа + около час и половина на стайна, докато се изпече тъмното хлебче.
И двечките заедно
За днес толкоз . Вие сте на ход
Ето моите творения, забъркани снощи, днес опечени
Резултатът от поправителния с трите тъмни брашна
Този път се получи! Водата този път е по-малко, защото го замесих по моя си начин и с още малко вода щеше да стане прекалено лепкава маса. Другата разлика и това, че го държах в хладилника 15-16 часа вместо 12. Пекох го направо от хладилника, без да правя разрез. В печката слабо е увеличил обем, но този път стана много пухкавичък дундьо! Вкусът е като на едновремешния типов хляб, който вадеха от пекарните!
ето и филийка
И за първи път хляб с нахутено брашно.
и разрез
Слагам рецептата по която го правих, като в скоби пиша количествата, които съм слагала.
"Хляб с нахутено брашно
80%бяло брашно, /300г/
10%нахутено брашно и /50г/
10%ръж. /50г/
Квас зимата слагах 20%, но сега като е топло 10-15% максимум. /100г.-13%/
1с.л. сминдух, това е "задължително" за нахутеното хлебче, дава страхотен вкус.
70% хидратация. /250г вода - 67%/
Около час автолиза брашната +водата.
Добавям кваса, сминдух и солта.
Замесвам и прехвърлям в леко намазнена със зехтин купа. Оставям за половин час и след това правя 3-4 разпъвания през около 30мин.
Оставям малко да почине, прехвърлям на леко набрашнен плот и правя предварително оформяне.
Покривам с чиста кърпа и оставям 20тина минути за бенч рест.
Обръщам, оформям окончателно и слагам в панерчето, покривам с найлон и прибирам в хладилника за ретардация."
В хладилника преседя около 14 часа + около час и половина на стайна, докато се изпече тъмното хлебче.
И двечките заедно
За днес толкоз . Вие сте на ход