Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
Аватар
gospodinov
Kъсо кафе
Мнения: 53
Регистриран на: Мар 7, '19, 16:12
Обратна връзка:

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от gospodinov »

Изображение
Пълнозърнесто пшеничено, с ръжен квас.
Изображение
Аватар
liubami
Кафевар/ка/
Мнения: 789
Регистриран на: Яну 11, '13, 13:08
Местоположение: софия

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от liubami »

Моля, дайте някоя изпитана рецепта за хляб с бяло брашно, вече два пъти пробвах и нищо не се получава!
https://flickr.com/photos/147607694@N05 ... 9499790383" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
shoshy
Баш кафе майстор
Мнения: 2931
Регистриран на: Мар 30, '11, 16:09
Местоположение: Бургас
Дал благодарност: 3 пъти
Получил благодарност: 5 пъти

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от shoshy »

Господинов, много симпатични дупки си постигнал!
Изображение
Хляб от пълнозърнесто брашно от лимец и нахут, бяло пшенично и квас от кефир :dovolen: .
Аватар
gospodinov
Kъсо кафе
Мнения: 53
Регистриран на: Мар 7, '19, 16:12
Обратна връзка:

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от gospodinov »

Благодаря Шоши, твоя също е страхотен и интересна комбинация от брашна. Лимеца колко процента е ?
Изображение
Аватар
shoshy
Баш кафе майстор
Мнения: 2931
Регистриран на: Мар 30, '11, 16:09
Местоположение: Бургас
Дал благодарност: 3 пъти
Получил благодарност: 5 пъти

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от shoshy »

Господинов, около 60% е лимецът.

И да питам нещо...Какво правите за да не залепва тестото по банетона, в който втасва? При мен поръсване с брашно не е достатъчно, може би защото тестото е с около 80% хидратация :hmmm: .
Аватар
gospodinov
Kъсо кафе
Мнения: 53
Регистриран на: Мар 7, '19, 16:12
Обратна връзка:

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от gospodinov »

shoshy написа: Май 4, '19, 09:40 Господинов, около 60% е лимецът.

И да питам нещо...Какво правите за да не залепва тестото по банетона, в който втасва? При мен поръсване с брашно не е достатъчно, може би защото тестото е с около 80% хидратация :hmmm: .
Шоши, купи си оризово или царевично брашно, с тях овалвай оформения вече хляб пред да го сложиш в ратанчето. Те нямат глутен и не залепят по ратана. Може и да поръсиш и самия банетон.
Изображение
Аватар
shoshy
Баш кафе майстор
Мнения: 2931
Регистриран на: Мар 30, '11, 16:09
Местоположение: Бургас
Дал благодарност: 3 пъти
Получил благодарност: 5 пъти

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от shoshy »

Господинов, благодаря за съвета!
Досега поръсвах хляба и банетона с най-едрата част от пълнозърнестото брашно от лимец и все някъде залепваше.
Дано се получи с другото брашно :D .
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от apis »

shoshy , аз понеже нямам банетон,го слагах в една пластмасова купа поръсена с брашно,но залепваше.
И понеже започнах да го пека в йена,реших да го слагам директно в йенската тенджера.
Предварително съм я намазала с олио - отдолу и странично,и след това съм поръсила с брашно и после изтръскала.
След като сложа хляба,отгоре поръсвам с малко брашно,но не е задължително.
Хляба си престоява и след това така си го пека,както каза доц.Байкова - по дълго време на по ниска температура.

Пробвах да го пека върху пекарска хартия,но не знам защо,не е като при сладкишите.
Хартията прегаряше някак си,залепваше се за хляба и беше почти невъзможно да се отлепи от него.
Аватар
shoshy
Баш кафе майстор
Мнения: 2931
Регистриран на: Мар 30, '11, 16:09
Местоположение: Бургас
Дал благодарност: 3 пъти
Получил благодарност: 5 пъти

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от shoshy »

Apis, благодаря за споделения опит! И това е вариант. Преди време и аз ползвах стъклен съд за печене, но го нагрявах преди да сложа хляба за печене.
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от apis »

След като го изпеча,не го изваждам веднага на кърпата,защото е възможно някъде да се е закачил.
И вместо да го ръчкам с някакъв прибор,аз го оставям за няколко минути покрит с кърпата.
След като отдолу се овлажни малко,излиза лесно.
Ако се държи много време,т.е.да си изстине в иената,хляба отдолу ще стане мокър.
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”