Хляб с квас - възраждане на една традиция.
- gospodinov
- Kъсо кафе
- Мнения: 53
- Регистриран на: Мар 7, '19, 16:12
- Обратна връзка:
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Моля, дайте някоя изпитана рецепта за хляб с бяло брашно, вече два пъти пробвах и нищо не се получава!
https://flickr.com/photos/147607694@N05 ... 9499790383" onclick="window.open(this.href);return false;
- shoshy
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2931
- Регистриран на: Мар 30, '11, 16:09
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 3 пъти
- Получил благодарност: 5 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Господинов, много симпатични дупки си постигнал!
Хляб от пълнозърнесто брашно от лимец и нахут, бяло пшенично и квас от кефир .
Хляб от пълнозърнесто брашно от лимец и нахут, бяло пшенично и квас от кефир .
- gospodinov
- Kъсо кафе
- Мнения: 53
- Регистриран на: Мар 7, '19, 16:12
- Обратна връзка:
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Благодаря Шоши, твоя също е страхотен и интересна комбинация от брашна. Лимеца колко процента е ?
- shoshy
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2931
- Регистриран на: Мар 30, '11, 16:09
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 3 пъти
- Получил благодарност: 5 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Господинов, около 60% е лимецът.
И да питам нещо...Какво правите за да не залепва тестото по банетона, в който втасва? При мен поръсване с брашно не е достатъчно, може би защото тестото е с около 80% хидратация .
И да питам нещо...Какво правите за да не залепва тестото по банетона, в който втасва? При мен поръсване с брашно не е достатъчно, може би защото тестото е с около 80% хидратация .
- gospodinov
- Kъсо кафе
- Мнения: 53
- Регистриран на: Мар 7, '19, 16:12
- Обратна връзка:
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Шоши, купи си оризово или царевично брашно, с тях овалвай оформения вече хляб пред да го сложиш в ратанчето. Те нямат глутен и не залепят по ратана. Може и да поръсиш и самия банетон.
- shoshy
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2931
- Регистриран на: Мар 30, '11, 16:09
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 3 пъти
- Получил благодарност: 5 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Господинов, благодаря за съвета!
Досега поръсвах хляба и банетона с най-едрата част от пълнозърнестото брашно от лимец и все някъде залепваше.
Дано се получи с другото брашно .
Досега поръсвах хляба и банетона с най-едрата част от пълнозърнестото брашно от лимец и все някъде залепваше.
Дано се получи с другото брашно .
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
shoshy , аз понеже нямам банетон,го слагах в една пластмасова купа поръсена с брашно,но залепваше.
И понеже започнах да го пека в йена,реших да го слагам директно в йенската тенджера.
Предварително съм я намазала с олио - отдолу и странично,и след това съм поръсила с брашно и после изтръскала.
След като сложа хляба,отгоре поръсвам с малко брашно,но не е задължително.
Хляба си престоява и след това така си го пека,както каза доц.Байкова - по дълго време на по ниска температура.
Пробвах да го пека върху пекарска хартия,но не знам защо,не е като при сладкишите.
Хартията прегаряше някак си,залепваше се за хляба и беше почти невъзможно да се отлепи от него.
И понеже започнах да го пека в йена,реших да го слагам директно в йенската тенджера.
Предварително съм я намазала с олио - отдолу и странично,и след това съм поръсила с брашно и после изтръскала.
След като сложа хляба,отгоре поръсвам с малко брашно,но не е задължително.
Хляба си престоява и след това така си го пека,както каза доц.Байкова - по дълго време на по ниска температура.
Пробвах да го пека върху пекарска хартия,но не знам защо,не е като при сладкишите.
Хартията прегаряше някак си,залепваше се за хляба и беше почти невъзможно да се отлепи от него.
- shoshy
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2931
- Регистриран на: Мар 30, '11, 16:09
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 3 пъти
- Получил благодарност: 5 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Apis, благодаря за споделения опит! И това е вариант. Преди време и аз ползвах стъклен съд за печене, но го нагрявах преди да сложа хляба за печене.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
След като го изпеча,не го изваждам веднага на кърпата,защото е възможно някъде да се е закачил.
И вместо да го ръчкам с някакъв прибор,аз го оставям за няколко минути покрит с кърпата.
След като отдолу се овлажни малко,излиза лесно.
Ако се държи много време,т.е.да си изстине в иената,хляба отдолу ще стане мокър.
И вместо да го ръчкам с някакъв прибор,аз го оставям за няколко минути покрит с кърпата.
След като отдолу се овлажни малко,излиза лесно.
Ако се държи много време,т.е.да си изстине в иената,хляба отдолу ще стане мокър.