Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
Аватар
Тутти
Чист кофеин
Мнения: 5621
Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
Местоположение: София
Дал благодарност: 1703 пъти
Получил благодарност: 1919 пъти

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от Тутти »

Гмурнах се и аз в дълбокото. Направих малка питка с квас и смес от безглутенови брашна с малко бяло. Има нахут, оризово, лимец, тапиока, малко ръж, италианско твърда пшеница. Кваса го взех от био магазин-някакъв немски. Никак не вярвах че ще стане, но след като престоя 10 часа на стайна температура, а сутринта го ламинирах два пъти, изпекох го в затворен съд.
Първата снимка е на квасеното хлебче, а втората е на резервното хлебче бяло брашно с мая, в случай че беше станал провал с кваса.
Е, когато си повярвам, ще съм по- конкретна с грамажите и всичко, сега само се разписах с първи опит.
Изображение

Изображение
mama_li

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от mama_li »

Ехааа, още един се присъедини!
Браво Тутти!
wenche

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от wenche »

Хайде бе, Тутти, откога те чакаме :tzvetentze: Чуднички самунчета си измайсторила!
Докато стоиш в разкрачена позиция, можеш да изследваш разликата при една и съща брашняна смес, но втасвана с мая и с квас. И реакцията на стомахчето. Ще чакам снимковите репортажи. :dovolen:
Аватар
Тутти
Чист кофеин
Мнения: 5621
Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
Местоположение: София
Дал благодарност: 1703 пъти
Получил благодарност: 1919 пъти

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от Тутти »

Стомахчето обича квас. Изпробвано, и по- малко глутен, безспорно. Но красив бухнал хляб без никакъв глутен е абсурд. Затова сутринта прибавих малко бяло брашно, тогава кваса се събуди. Има много да се уча. За снимките също, презентацията си е важна. И да взема да записвам, а не да карам по усет. Все пак и повторяемост да има си е нужно.
gospodinov

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от gospodinov »

Тутти супер хлебчета, добре дошла!
Пожелавам ти много успехи в хлебарстването с квас и да споделяш резултатите в темата.
wenche

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от wenche »

3 ч. през нощта, най-доброто време за печене на козунаци. :mrgreen: Определено съм докарала кулинарни сънища на комшиите. :angelche:
По рецепта на Петя Петрова от фейса. Още не съм ги пробвала. Не мога да им се нарадвам. По-късно ще докладвам за вкуса и конците.

Изображение

Изображение

Изображение
marka
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1968
Регистриран на: Окт 15, '13, 14:31
Дал благодарност: 184 пъти
Получил благодарност: 153 пъти

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от marka »

Венче, изглеждат много добре, но заедно с отзивите дай и рецептата все пак.
Аватар
Гео, граф
Наркоман
Мнения: 15881
Регистриран на: Юли 25, '10, 23:54
Местоположение: София-Подуенската градинка
Дал благодарност: 853 пъти
Получил благодарност: 1705 пъти

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от Гео, граф »

Венче, подкосиха ми се краката и изпитах внезапен остър недостиг на въглехидрати Изображение Изображение...
Ако някой се влюби във вас, бъдете благодарни, защото никой не е длъжен да ви обича!

"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
Аватар
Тутти
Чист кофеин
Мнения: 5621
Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
Местоположение: София
Дал благодарност: 1703 пъти
Получил благодарност: 1919 пъти

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от Тутти »

Това с квас ли е? Невероятно изглежда. Рецепта, рецепта...
mama_li

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от mama_li »

Днешното хлебче. Този път е с преобладаващо бяло 75/25 с пълнозърнесто.

Изображение

Изображение

и разрез
Изображение

Венчеее, давай рецептата за козунаците! Трябва да се пробва!
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”