Хляб с квас - възраждане на една традиция.
- Тутти
- Чист кофеин
- Мнения: 5505
- Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 1477 пъти
- Получил благодарност: 1434 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Ето снимка на част от хляба, подготвен за даване на внучето. Личи, че е станал добре, въпреки многото слаби на глутен съставки. Може би дългото втасване, повече от 24 часа, не знам.
Другия хляб ще го фотна по-отговорно, още след изваждане от фурната.
И точните пропорции ще давам, било сполучливо или не. Аз по принцип така готвя всичко, по усет, но тук ори тези хлябове ще трябва анализ на всичко, за да има успех. Венче, сама не вярвах да се получи, но стана. Изкушавам се да отворя плика и фолиото, за да снимам, но ще трябва да остане непокътнато. Още довечера зареждам вече с точни мерки отново такъв хляб. Не е изцяло без глутен, но глутеновото брашно беше много малко. Ще докладвам.
Другия хляб ще го фотна по-отговорно, още след изваждане от фурната.
И точните пропорции ще давам, било сполучливо или не. Аз по принцип така готвя всичко, по усет, но тук ори тези хлябове ще трябва анализ на всичко, за да има успех. Венче, сама не вярвах да се получи, но стана. Изкушавам се да отворя плика и фолиото, за да снимам, но ще трябва да остане непокътнато. Още довечера зареждам вече с точни мерки отново такъв хляб. Не е изцяло без глутен, но глутеновото брашно беше много малко. Ще докладвам.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Тутти, гума гуар се използва много успешно в направата на безглутенови хлябове. Въпреки, че има Е номер, тя се прави от вид боб(гуар) и за нея не може да прочетеш нищо лошо, напротив.
Ако ти е интересно как се влага в хляба, ето едно четиво
http://uft-plovdiv.bg/site_files/file/s ... 0hljab.pdf
Ако ти е интересно как се влага в хляба, ето едно четиво
http://uft-plovdiv.bg/site_files/file/s ... 0hljab.pdf
- Тутти
- Чист кофеин
- Мнения: 5505
- Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 1477 пъти
- Получил благодарност: 1434 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
gospodinov, благодаря за информацията. Ти си извор на знания и всичко изучаваш в дълбочина. Харесва ми и практичния ти подход към всичко, което правиш. Рационален, последователен и търсещ. Поздрав!
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Тути, следващият път ако го снимаш без опаковка, ще бъде много добре
- Тутти
- Чист кофеин
- Мнения: 5505
- Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 1477 пъти
- Получил благодарност: 1434 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Даааа, особено ако успея да го снимам вкъщи, защото тази снимка я направих в едно заведение, нито вярвах на чистотата на ръцете си, нито на масата. Грабнах част от хляба, с плика и го понесох рано сутринта. Усъвършенстването предстои.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
50% бяло турско, останалото по равни части тритикале и спелта. Към 80 % хидратация.
Ей, такова тесто не съм борила, жилаво - не се дава, четвъртото сгъване си беше направо свиване на топка.
И втасването му такова опърничаво, стоя едно денонощие като препарирано в хладилника и после за 2 часа напълни купата. Иди че преценявай дали е превтасало или недовтасало. Обаче се карамелизира един път.
Ей, такова тесто не съм борила, жилаво - не се дава, четвъртото сгъване си беше направо свиване на топка.
И втасването му такова опърничаво, стоя едно денонощие като препарирано в хладилника и после за 2 часа напълни купата. Иди че преценявай дали е превтасало или недовтасало. Обаче се карамелизира един път.
- Тутти
- Чист кофеин
- Мнения: 5505
- Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 1477 пъти
- Получил благодарност: 1434 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Доклад: след 24 часа втасване в хладилник и два часа на 30 градуса във фурната се пече във влажна среда на 230 градуса 20 минути и сега намалих на 200. Снимка от последната минута. Крайния резултат след малко, засега върви като дундьо.
Технологията я ужелих, разрезите са ми зле, но...
Технологията я ужелих, разрезите са ми зле, но...
- Тутти
- Чист кофеин
- Мнения: 5505
- Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 1477 пъти
- Получил благодарност: 1434 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Разреза е зле, скалпел ще се търси, но хляба стана, нали?
Правих някакви нововъведения, ще ги споделя, само да го снимам и след изваждане от фурната. Тогава ще е ясно дали странния ми подход е успешен.
- Тутти
- Чист кофеин
- Мнения: 5505
- Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 1477 пъти
- Получил благодарност: 1434 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Само снимки на вече разрязания хляб. Шупли почти липсват, преобладават безглутенови брашна. Вкусът е точно като спомените от детството ми, което за мен е целта. Е, баба правеше хляб с шупли, но тя е тренирала петдесет години, не петдесет часа. Има време, ще чета пак какво сте писали, особено за разрезите и шуплите.
Брашно от лимец, лен, нахут, ориз, елда, твърда пшеница много малко, пшенични трици, нишесте от тапиока, квас, сол, щипка захар, половин чаша кисело мляко, около 65% вода. Без мазнина.
Благодаря на вас, които пишете в темата и правите такъв вкусен хляб, че ме запалихте.
Брашно от лимец, лен, нахут, ориз, елда, твърда пшеница много малко, пшенични трици, нишесте от тапиока, квас, сол, щипка захар, половин чаша кисело мляко, около 65% вода. Без мазнина.
Благодаря на вас, които пишете в темата и правите такъв вкусен хляб, че ме запалихте.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Венче, Господинов, Лоиз, Тутти, Мама ли и всички други майстори на хляба, много съм навита да попълня редиците на хлебарите, но много сложно ми се струва. Респектирате ме. Поздравления и поклон за труда и майсторлъка ви. Обещавам през студените дни да прочета всичко по темата и да се пробвам. Лошото е, че не мога да го консумирам заради глугеновата ми алергия. За гумата, да която Господинов пише бях чувала, не съм пробвала, но ще опитам и вариант изцяло без глутен. За да не се разочаровам, първо обаче ще опитам от вашите рецепти, а ма най добре възприемам от гледане и слушане. Много ми се иска, мераклиите и майсторите да съберете останалите дето искат и не се престрашават да пробват, и да ни направите показно на някоя вила или подходящо място, и с преспиване, заради дългия процес на приготвяне, и да си донесем разни други домашни вкусотии и да си хапнем сладко сладко. Представям си го, топло хлебче, сиренце, масълце,кашкавал, суджук, винце и много приказки и уроци....wenche написа: ↑Окт 31, '18, 09:35 Добро утро!
Мечтица, специално за теб и за другите фенове ще има хляб и козунак за срещата с надеждата да запалим нови фенове, че тук нещо редиците ни оредяха.
Добре че Тутти се присъединява.
Тутти, моля отчитай се редовно, че безглутенови брашна с квас е нещо съвсем ново и е много интересно.
И показвай снимки даже и на корички, за да нищим процесите. Като начало се питам дали печене 50 мин. под капак не са много, особено на толкова влажно тесто.