Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Ухае ли съботно на хляб?
Този път месих с едно ново гръцко брашно от твърда пшеница. Толкова е жълто, че в първия момент се усъмних, че е царевично, но не, пшенично си е. На пипане се усеща по-зърнисто между пръстите, не е като обичайната бяла пудра. 14% протеин ( дано не е допълнително добавен). Пое много вода и хидратацията отиде над 80%, но се измеси много приятно. Мисля, че трябваше да втасва още няколко часа, но купонът не може да ни чака.
Този път месих с едно ново гръцко брашно от твърда пшеница. Толкова е жълто, че в първия момент се усъмних, че е царевично, но не, пшенично си е. На пипане се усеща по-зърнисто между пръстите, не е като обичайната бяла пудра. 14% протеин ( дано не е допълнително добавен). Пое много вода и хидратацията отиде над 80%, но се измеси много приятно. Мисля, че трябваше да втасва още няколко часа, но купонът не може да ни чака.
-
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1968
- Регистриран на: Окт 15, '13, 14:31
- Дал благодарност: 171 пъти
- Получил благодарност: 151 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Леле, Венче образцова работа
Благородно завиждам.
Аз напоследък съм се специализирала в правенето на тухлички. Много съм добра.
Меся, разпъвам и какво ли не, а резулатата е тухличка. Утешавам се, че поне знам какво ям и няма набухватели.
Не знам дали кваса не е прецакан
Ще продължавам с опитите обаче.
Благородно завиждам.
Аз напоследък съм се специализирала в правенето на тухлички. Много съм добра.
Меся, разпъвам и какво ли не, а резулатата е тухличка. Утешавам се, че поне знам какво ям и няма набухватели.
Не знам дали кваса не е прецакан
Ще продължавам с опитите обаче.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Венче, голям красавец!
Днес от останалия квас с хмелова отвара с добавено брашно, направих малки питки, които сложих да се сушат. Както бяха мокри са около стотина грама, някои малко повече, други по-малко. Ако има желаещи мога да изпратя от тях, а имам изсушен и обикновен квас. Днес съм замесила обичайното хлебче бяло/пълнозърнесто. Печенето ще е утре.
Днес от останалия квас с хмелова отвара с добавено брашно, направих малки питки, които сложих да се сушат. Както бяха мокри са около стотина грама, някои малко повече, други по-малко. Ако има желаещи мога да изпратя от тях, а имам изсушен и обикновен квас. Днес съм замесила обичайното хлебче бяло/пълнозърнесто. Печенето ще е утре.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Венче, отново образцов хляб.
Отпуските свършиха и да запрятаме ръкави хлебари
Моя твърд квас, от оставено тесто, след три седмици престои в хладилника е "хванал пътя".
Сега замесих едно хлебче, което не можах да изпека снощи........с мая
Отлежава в хладилника и довечера ще го пекна.
Така, че рестартирам кваса продължаваме с хлебарстването.
Отпуските свършиха и да запрятаме ръкави хлебари
Моя твърд квас, от оставено тесто, след три седмици престои в хладилника е "хванал пътя".
Сега замесих едно хлебче, което не можах да изпека снощи........с мая
Отлежава в хладилника и довечера ще го пекна.
Така, че рестартирам кваса продължаваме с хлебарстването.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Оооо, добре завърнал се, че липсваше, Господинов Какъв хляб хапвахте през отпуската? Открихте ли места, където хлябът е като този, за който си мечтаем?
Не си изгубил форма, маята да му е кусура, нали другите "неща" ги няма
А кваса трябваше да го сложиш във фризера. Преди доста години аз получих такъв от приятел и след размразяването проработи, но тогава още не бях просветена
Не си изгубил форма, маята да му е кусура, нали другите "неща" ги няма
А кваса трябваше да го сложиш във фризера. Преди доста години аз получих такъв от приятел и след размразяването проработи, но тогава още не бях просветена
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Добре заварили.wenche написа: ↑Авг 31, '18, 08:17 Оооо, добре завърнал се, че липсваше, Господинов Какъв хляб хапвахте през отпуската? Открихте ли места, където хлябът е като този, за който си мечтаем?
Не си изгубил форма, маята да му е кусура, нали другите "неща" ги няма
А кваса трябваше да го сложиш във фризера. Преди доста години аз получих такъв от приятел и след размразяването проработи, но тогава още не бях просветена
Какъв хляб хапвахме през отпуската ли - направих 4 големи хляба, пълнозърнести, които мъкнахме с нас до морето.
Но........тъй като това си е много тесто, замесих го и го оставих да ферментира в съда(голям леген). Нямаше място в хладилника и го оставих отвън и естествено беше добило кисела жилка, но и това не е основния проблем. Оформих 4 хляба, два по два ги изпекох и когато дойде момента да го опитам, бях забравил солта
От цялото щуране напред назад, до такава степен съм се отплеснал, че съм забравил да сложа солта. Така си ги ядох, безсолни.....голяма мъка....
Иначе не съм търсил хлябове по морето.
За кваса, бях решил да пробвам колко време ще изтрае така, затова го оставих. Другия път, ще го мушна във фризера, добър съвет.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Всъщност солта не е само заради приятния солен вкус, а най-вече заради процесите, протичащи при втасването. Без нея имаме просто голямо количество изпечен квас, тъй че мъката ти е разбираемаgospodinov написа: ↑Авг 31, '18, 09:05 От цялото щуране напред назад, до такава степен съм се отплеснал, че съм забравил да сложа солта. Така си ги ядох, безсолни.....голяма мъка....
- shoshy
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2931
- Регистриран на: Мар 30, '11, 16:09
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 3 пъти
- Получил благодарност: 5 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
И аз тук... пак с въпросите .
Решила съм следващия път да пробвам рецептата с мляко и се чудя с пълнозърнесто брашно дали ще стане. Пробвали ли сте такава рецепта?
За статистиката - последният ми бирен хляб беше с бяло пшенично брашно и с пълнозърнесто от ечемик. Добре се получи.
Решила съм следващия път да пробвам рецептата с мляко и се чудя с пълнозърнесто брашно дали ще стане. Пробвали ли сте такава рецепта?
За статистиката - последният ми бирен хляб беше с бяло пшенично брашно и с пълнозърнесто от ечемик. Добре се получи.