Хляб с квас - възраждане на една традиция.
- venetka70
- Кафе машина
- Мнения: 3610
- Регистриран на: Май 21, '15, 12:17
- Местоположение: Белица, Силистра / Пловдив /Момчиловци / Чирчик, Узбекистан и накъдето ме отвее вятъра
- Дал благодарност: 23 пъти
- Получил благодарност: 36 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
На водната диета хич няма да и се отрази подобно нещо положително, но за последващото поетапно захранване ще е добре нещо такова. Благодаря за предложението.gospodinov написа: ↑Окт 15, '18, 10:13Венетка, аз правя един вариант, който е много подходящ за диета - пълнозърнест със микс семена и грахов протеинов изолат.
Граховия протеин, много добре се съчетава с вкуса на пшеницата и реално може да се ползва ако спортувате или сте на диета.
Сега , остава да споделиш с нас рецептата и от къде се купува това чудо грахов протеинов изолат. Така е , като пускаш мухата и започваме да те тормозим с допълнителни въпроси.
Flowerlover
Иногда вовремя сделанные шаги меняют походку всей жизни!!
Иногда вовремя сделанные шаги меняют походку всей жизни!!
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
няма проблем, нали затова си пишем тук, да сме полезни един на друг.
Относно рецептата, може да се ползва всяка такава с квас(или с мая, ако се налага), като до 30% от брашното се замества с граховия протеин.
Ето все пак и една примерна:
-400 гр. пълнозърнесто брашно, аз ползвам на София мел тип 1850
-100 гр. суров грахов протеин
-350 гр. вода, изворна или не хлорирана такава
-100-150 гр. квас, активен
-100 гр. микс семена, аз ползвам този на др. Кескин
https://keskin.bg/product/132/miks-ot-b ... 200gr.html
Технологията е като при другите хлябове, опара, атолиза, ретардация.....
Ако сместа лепне прекалено, може да се добави малко брашно.
Самия протеин може да е купи от био магазините или онлайн
https://zelen.bg/biomagazin/dragon-supe ... v-protein/
https://www.balevbiomarket.com/bio-suro ... -prah.html
http://www.bionia.bg/product/grahov-pro ... 4%ae-1-kg/
Относно рецептата, може да се ползва всяка такава с квас(или с мая, ако се налага), като до 30% от брашното се замества с граховия протеин.
Ето все пак и една примерна:
-400 гр. пълнозърнесто брашно, аз ползвам на София мел тип 1850
-100 гр. суров грахов протеин
-350 гр. вода, изворна или не хлорирана такава
-100-150 гр. квас, активен
-100 гр. микс семена, аз ползвам този на др. Кескин
https://keskin.bg/product/132/miks-ot-b ... 200gr.html
Технологията е като при другите хлябове, опара, атолиза, ретардация.....
Ако сместа лепне прекалено, може да се добави малко брашно.
Самия протеин може да е купи от био магазините или онлайн
https://zelen.bg/biomagazin/dragon-supe ... v-protein/
https://www.balevbiomarket.com/bio-suro ... -prah.html
http://www.bionia.bg/product/grahov-pro ... 4%ae-1-kg/
- venetka70
- Кафе машина
- Мнения: 3610
- Регистриран на: Май 21, '15, 12:17
- Местоположение: Белица, Силистра / Пловдив /Момчиловци / Чирчик, Узбекистан и накъдето ме отвее вятъра
- Дал благодарност: 23 пъти
- Получил благодарност: 36 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Много, много благодаря gospodinov за насоките
И знаеш ли, отдавна се каня да те подсетя, че напоследък споделяш с нас рецепти, но не и снимки от розите си.
А те са прекрасни и обгрижвани и съм сигурна, че са също толкова добре изглеждащи, както и хлябовете ти. Извинявам се за спама.
И знаеш ли, отдавна се каня да те подсетя, че напоследък споделяш с нас рецепти, но не и снимки от розите си.
А те са прекрасни и обгрижвани и съм сигурна, че са също толкова добре изглеждащи, както и хлябовете ти. Извинявам се за спама.
Flowerlover
Иногда вовремя сделанные шаги меняют походку всей жизни!!
Иногда вовремя сделанные шаги меняют походку всей жизни!!
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
вярно е Венетка. Напоследък има доста работа в градината и не остава време за снимки, когато пък има не съм взел апарата и така.....venetka70 написа: ↑Окт 15, '18, 11:03 Много, много благодаря gospodinov за насоките
И знаеш ли, отдавна се каня да те подсетя, че напоследък споделяш с нас рецепти, но не и снимки от розите си.
А те са прекрасни и обгрижвани и съм сигурна, че са също толкова добре изглеждащи, както и хлябовете ти. Извинявам се за спама.
В новия сезон ще се поправя.
- shoshy
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2931
- Регистриран на: Мар 30, '11, 16:09
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 3 пъти
- Получил благодарност: 5 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Ехаа, благодаря че споделяте идеи за нови хлебчета и то диетични!
А аз продължавам с хляб с бира.
Вкусът ми допада и коричката е мека.
Но защо "перчемчето" му не се получава. Нещо не е съвсем добре, ама кое ?
А аз продължавам с хляб с бира.
Вкусът ми допада и коричката е мека.
Но защо "перчемчето" му не се получава. Нещо не е съвсем добре, ама кое ?
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Шоши, всичко си му е наред на хляба ти. Хубаво втасал, с равномерно разпределени шупли. От опит зная, колко мека и еластична е тази средичка. И такава остава до последната троха.
Специалистите по перчемите са във фейса. Има няколко затворени групи, ама ти сигурно ги знаеш.
Бошинството мои хлебчета изглеждат точно като твоя. Сложиш ли повече ръжено или пълнозърнесто, не чакай пънкарска прическа.
Специалистите по перчемите са във фейса. Има няколко затворени групи, ама ти сигурно ги знаеш.
Бошинството мои хлебчета изглеждат точно като твоя. Сложиш ли повече ръжено или пълнозърнесто, не чакай пънкарска прическа.
- shoshy
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2931
- Регистриран на: Мар 30, '11, 16:09
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 3 пъти
- Получил благодарност: 5 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Wenche, благодаря за отговора ! Щеше ми се и перчемче, но по ми е мил вкусът на хляб с пълнозърнесто брашно .
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Shoshy, супер е хляба, много добре изглежда, много си задобряла, браво.
- shoshy
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2931
- Регистриран на: Мар 30, '11, 16:09
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 3 пъти
- Получил благодарност: 5 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Господинов, благодаря !
Ама все пак ме гложди защо не се получава такова разпукване на моя хляб. Един, два пъти и при мен се е получавало... От доста време правя хляба с кефир, не не мисля че е от това. Каква може да е причината?
Ама все пак ме гложди защо не се получава такова разпукване на моя хляб. Един, два пъти и при мен се е получавало... От доста време правя хляба с кефир, не не мисля че е от това. Каква може да е причината?
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Ключа за бараката Шоши, е в предварителното втасване според мен. Не трябва да достига максимума на втасване преди печене, ако искаш да се разпука. Ако максимума на втасване е удвояване на първоначалния обем, би трябвало да го печеш когато е малко над половината от това удвояване. Дано да си ме разбрала, че нещо много го омотах.