Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
По стечение на обстоятелствата, и двете втасвания бяха извън хладилника. Подозирам, че хляба ще киселее, заради дългия престой отвън.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Да така е,и аз имам един такъв кисел хляб,защото реших да не го слагам в хладилник.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Едно малко хлебче с тъмна бира и квас с хмелова отвара. 200г. бяло, 50 г. пълнозрнесто и 50 г. ръжено, 200мл. тъмна бира с 1/2 с.л. мед, 60-70г. квас Замесено вчера, автолиза половин час, добавяне на кваса и солта, месене около десетина минути, 3 разпъмания през 30 минути, оформяне и преспа в хладилника.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Браво, Мама Ли. Я какъв е дебеличък и идеално разтворен. Ей такава текстура харесвам, големите дупки ми идват малко самоцелни. Влияе ли хмеловият квас на вкуса и аромата?
Аз правих бял с мляко като на Марка. Толкова ароматен и фин стана, никой не изнедоволства, че е от "нездравословно" брашно, хапна се много бързо. Имаше гости и не стана фотосесията.
Аз правих бял с мляко като на Марка. Толкова ароматен и фин стана, никой не изнедоволства, че е от "нездравословно" брашно, хапна се много бързо. Имаше гости и не стана фотосесията.
- Тутти
- Чист кофеин
- Мнения: 5505
- Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 1477 пъти
- Получил благодарност: 1439 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Вселената не ми дава още да меся, много задачи ми отваря. Дали - или? И Меркурий е ретрограден, да не почвам в такъв момент. Готово, измислих си оправданието.
Все пак редовно проверявам и се възхищавам на всички вас - много сте напред в занаята. Вдъхновяващо.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Колегите в Будапеща си имат фестивал Ако не бях заета на 20-ти, щях да запаля колата.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Лидия, хлебчето си е 2в1 -храна и бира в едно, много добре е станало.
Тути, какви са тия галактически ограничения, на един Меркурий ще се даваш .
Сърбите много организирано го дават, явно при тях хлебарството си е на почит и с традиции.
Тути, какви са тия галактически ограничения, на един Меркурий ще се даваш .
Сърбите много организирано го дават, явно при тях хлебарството си е на почит и с традиции.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
И на мен не ми допадат големите дупки /не че съм ги постигала /. За вкуса, може би маалко по-наситен. Абе, за сега, това е най-вкусния хляб! Сега забърках две бяло/пълнозърнесто, но следващият опит - хлебчето на Марка.wenche написа: ↑Авг 16, '18, 14:01 Ей такава текстура харесвам, големите дупки ми идват малко самоцелни. Влияе ли хмеловият квас на вкуса и аромата?
Аз правих бял с мляко като на Марка. Толкова ароматен и фин стана, никой не изнедоволства, че е от "нездравословно" брашно, хапна се много бързо. Имаше гости и не стана фотосесията.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Днес дойде ред на хлебчето с мляко.
400 г. бяло, 250 мл мляко, 120 г. квас, около 8 г. сол.
Смесени брашно и мляко, престояват час, добавени квас и сол, поомачках, за да се поеме кваса и оставих за час, че трябваше да обърна внимание. После малко месене, за да заприлича на тесто, две разпъвания и сгъвания през 30 минути, предварително и окончателно оформяне и отиде с ратана да спи в хладилника. Може би над 15 часа прекара там. Докато загрявах печката го извадих, може би за около 30 минути и последва печенето.
Марка беше описала стъпките, не можех да спазя месенето веднага след кваса и солта.
Да споделя, това копринено на докосване тесто, за което се говори и показват на клипчетата н интернет, може да се получи САМО с бяло брашно. Както обикновено смесвам бяло с пълнозърнесто, просто няма как да се случи.
Ето го творението от днес
И за да използвам загрятата фурна, врътнах малиновото брауни на лоиз
Всичко е още топло/горещо. Разрези по-късно.
400 г. бяло, 250 мл мляко, 120 г. квас, около 8 г. сол.
Смесени брашно и мляко, престояват час, добавени квас и сол, поомачках, за да се поеме кваса и оставих за час, че трябваше да обърна внимание. После малко месене, за да заприлича на тесто, две разпъвания и сгъвания през 30 минути, предварително и окончателно оформяне и отиде с ратана да спи в хладилника. Може би над 15 часа прекара там. Докато загрявах печката го извадих, може би за около 30 минути и последва печенето.
Марка беше описала стъпките, не можех да спазя месенето веднага след кваса и солта.
Да споделя, това копринено на докосване тесто, за което се говори и показват на клипчетата н интернет, може да се получи САМО с бяло брашно. Както обикновено смесвам бяло с пълнозърнесто, просто няма как да се случи.
Ето го творението от днес
И за да използвам загрятата фурна, врътнах малиновото брауни на лоиз
Всичко е още топло/горещо. Разрези по-късно.