Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Според мен, пр. мляко повече приляга на бялото брашно, двете съчетани правят финна и нежна текстура. Пълнозърнестите брашна имат много фибри и трици, хляба става плътен, с по-груба текстура но пък може млякото да я подобри, всичко е въпрос на проба.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Това е много субективно и винаги е въпрос на личен вкус и предпочитания.
Пълнозърнестия хляб е полезен, питателен и здравословен, но пък и бял пухкавелко понякога му се хапва на човек
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Не че отричам бялото брашно,досега съм купувала най вече него.Предимно на София мел.
Но вече цял месец правя хляб с квас,и с бяло брашно не ми харесва,или аз нещо не го правя както трябва.
Но вече цял месец правя хляб с квас,и с бяло брашно не ми харесва,или аз нещо не го правя както трябва.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Пробвах с прясно мляко и брашно пълнозърнесто от спелта ,,Dinkelmehi Volkorn,,-Bio.
Понадигна се,но не можа да удвои обема си и да изпълни купичката.
По сладникав и по сбит и плътен стои след изпичане.
Този с кисело мляко и същото брашно е много по сполучлив.
Понадигна се,но не можа да удвои обема си и да изпълни купичката.
По сладникав и по сбит и плътен стои след изпичане.
Този с кисело мляко и същото брашно е много по сполучлив.
- shoshy
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2931
- Регистриран на: Мар 30, '11, 16:09
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 3 пъти
- Получил благодарност: 5 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Първи опит на хляб с прясно мляко
Ползвах бяло пшенично, типово пшенично и квас от кефир. Определено се усеща вкуса на млякото. Много ми хареса!
Ползвах бяло пшенично, типово пшенично и квас от кефир. Определено се усеща вкуса на млякото. Много ми хареса!
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Хляба ти се е получил. Защо реши да сложиш типово към бялото ? Какво производство са брашната ?
- shoshy
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2931
- Регистриран на: Мар 30, '11, 16:09
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 3 пъти
- Получил благодарност: 5 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Не харесвам вкуса на белия хляб. Предпочитам структурата на хляб с пълнозърнести брашна. Следващият път ще пробвам с пълнозърнесто, което не е от пшеница.
Бялото е пшенично тип 550 на DM, а типовото е пшенично на ecosem.bg
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Shoshy чудесно хлебче се е получило, браво.
Мога да ви препоръчам две бели брашна на бг производители.
Мелко 450
Имам вътрешна информация, че се прави на отделна линия от отбрана пшеница и нищо не се слага допълнително. Работят го лимитирано докато свърши пшеницата, затова и го няма целогодишно по магазините.
Топаз мел Сладкар тип 400
"
Пшенично брашно за домашни сладки и печива тип 400. Без ГМО. Без консерванти. Добива се от сърцевината на пшеничните зърна, без участието на външните им слоеве. По тази причина брашното е много фино и бяло.
- Многофункционално домакинско брашно
- Отлични хлебопекарни качества
- За изключителни резултати при правене на сладкиши
Съставки: 100% пшенично брашно тип 400
Страна на произход: България"
За това нямам информация, скоро го пробвах - чудесно брашно.
Относно вкуса на бялото брашно - правил съм интересен опит, който за мен се получава много добре.
Към бялото брашно добавям примерно една чаша пшенични трици за около 1 кг. брашно.
По този начин се запазват донякъде характеристиките на белия хляб но триците прибавят фибри и променят вкуса.
Мога да ви препоръчам две бели брашна на бг производители.
Мелко 450
Имам вътрешна информация, че се прави на отделна линия от отбрана пшеница и нищо не се слага допълнително. Работят го лимитирано докато свърши пшеницата, затова и го няма целогодишно по магазините.
Топаз мел Сладкар тип 400
"
Пшенично брашно за домашни сладки и печива тип 400. Без ГМО. Без консерванти. Добива се от сърцевината на пшеничните зърна, без участието на външните им слоеве. По тази причина брашното е много фино и бяло.
- Многофункционално домакинско брашно
- Отлични хлебопекарни качества
- За изключителни резултати при правене на сладкиши
Съставки: 100% пшенично брашно тип 400
Страна на произход: България"
За това нямам информация, скоро го пробвах - чудесно брашно.
Относно вкуса на бялото брашно - правил съм интересен опит, който за мен се получава много добре.
Към бялото брашно добавям примерно една чаша пшенични трици за около 1 кг. брашно.
По този начин се запазват донякъде характеристиките на белия хляб но триците прибавят фибри и променят вкуса.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
550 на DM ,коя е фирмата,българско ли е ?
Екосем - това са тези на каменна мелница ,още не съм взимала от тях.
Мелко и Топаз мел,купувала съм от тях,но не съм виждала тип 450 и Сладкар тип 400,
може би са в малки ограничени серии.
Екосем - това са тези на каменна мелница ,още не съм взимала от тях.
Мелко и Топаз мел,купувала съм от тях,но не съм виждала тип 450 и Сладкар тип 400,
може би са в малки ограничени серии.