Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от apis »

Второто втасване пак ли беше в хладилник ?
gospodinov

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от gospodinov »

apis написа: Авг 12, '18, 15:09 Второто втасване пак ли беше в хладилник ?
По стечение на обстоятелствата, и двете втасвания бяха извън хладилника. Подозирам, че хляба ще киселее, заради дългия престой отвън.
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от apis »

Да така е,и аз имам един такъв кисел хляб,защото реших да не го слагам в хладилник.
mama_li

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от mama_li »

Едно малко хлебче с тъмна бира и квас с хмелова отвара. 200г. бяло, 50 г. пълнозрнесто и 50 г. ръжено, 200мл. тъмна бира с 1/2 с.л. мед, 60-70г. квас Замесено вчера, автолиза половин час, добавяне на кваса и солта, месене около десетина минути, 3 разпъмания през 30 минути, оформяне и преспа в хладилника.

Изображение

Изображение
wenche

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от wenche »

Браво, Мама Ли. Я какъв е дебеличък и идеално разтворен. Ей такава текстура харесвам, големите дупки ми идват малко самоцелни. Влияе ли хмеловият квас на вкуса и аромата?

Аз правих бял с мляко като на Марка. Толкова ароматен и фин стана, никой не изнедоволства, че е от "нездравословно" брашно, хапна се много бързо. Имаше гости и не стана фотосесията.
Аватар
Тутти
Чист кофеин
Мнения: 5505
Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
Местоположение: София
Дал благодарност: 1477 пъти
Получил благодарност: 1434 пъти

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от Тутти »

:potekoha: :potekoha: :potekoha:
Вселената не ми дава още да меся, много задачи ми отваря. Дали - или? И Меркурий е ретрограден, да не почвам в такъв момент. :hihihi: Готово, измислих си оправданието. :hihihi:
Все пак редовно проверявам и се възхищавам на всички вас - много сте напред в занаята. Вдъхновяващо.
wenche

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от wenche »

Колегите в Будапеща си имат фестивал :dovolen: Ако не бях заета на 20-ти, щях да запаля колата.

Изображение
gospodinov

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от gospodinov »

Лидия, хлебчето си е 2в1 -храна и бира в едно, много добре е станало.
Тути, какви са тия галактически ограничения, на един Меркурий ще се даваш :hihihi: .
Сърбите много организирано го дават, явно при тях хлебарството си е на почит и с традиции.
mama_li

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от mama_li »

wenche написа: Авг 16, '18, 14:01 Ей такава текстура харесвам, големите дупки ми идват малко самоцелни. Влияе ли хмеловият квас на вкуса и аромата?

Аз правих бял с мляко като на Марка. Толкова ароматен и фин стана, никой не изнедоволства, че е от "нездравословно" брашно, хапна се много бързо. Имаше гости и не стана фотосесията.
И на мен не ми допадат големите дупки /не че съм ги постигала :angelche: /. За вкуса, може би маалко по-наситен. Абе, за сега, това е най-вкусния хляб! Сега забърках две бяло/пълнозърнесто, но следващият опит - хлебчето на Марка.
mama_li

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от mama_li »

Днес дойде ред на хлебчето с мляко.
400 г. бяло, 250 мл мляко, 120 г. квас, около 8 г. сол.
Смесени брашно и мляко, престояват час, добавени квас и сол, поомачках, за да се поеме кваса и оставих за час, че трябваше да обърна внимание. После малко месене, за да заприлича на тесто, две разпъвания и сгъвания през 30 минути, предварително и окончателно оформяне и отиде с ратана да спи в хладилника. Може би над 15 часа прекара там. Докато загрявах печката го извадих, може би за около 30 минути и последва печенето.
Марка беше описала стъпките, не можех да спазя месенето веднага след кваса и солта.

Да споделя, това копринено на докосване тесто, за което се говори и показват на клипчетата н интернет, може да се получи САМО с бяло брашно. Както обикновено смесвам бяло с пълнозърнесто, просто няма как да се случи.

Ето го творението от днес

Изображение

И за да използвам загрятата фурна, врътнах малиновото брауни на лоиз :angelche:

Изображение

Всичко е още топло/горещо. Разрези по-късно.
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”