Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
penkoyordanov
Kафенце
Мнения: 5
Регистриран на: Май 2, '19, 14:50

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от penkoyordanov »

Здравейте,
Ползвате ли ратанови кошници за втасване имате ли идея дали някъде в България се продават?
Аватар
liubami
Кафевар/ка/
Мнения: 789
Регистриран на: Яну 11, '13, 13:08
Местоположение: софия

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от liubami »

https://flickr.com/photos/147607694@N05 ... 9499790383" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
gospodinov
Kъсо кафе
Мнения: 53
Регистриран на: Мар 7, '19, 16:12
Обратна връзка:

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от gospodinov »

Има ли лактобацили (млечно-кисели бактерии) в изпечения хляб с квас?
Един от "козовете" на хляба с квас са точно тези лактобацили, които наред с другите предимства натежават над заводските хлябове. Проведох един опит, който навярно ще ви е интересен - подквасване на соево мляко с парче хляб....
Ако млякото не се подкваси, значи в хляба няма така полезните лактобацили и обратното.
И така имаме соево мляко, получено от смлени соеви зърна и вода и парче пълнозърнест пшеничен хляб с квас, захванат от хмел.
Изображение
Това е резултата след 14-15 часа престои на хляба в млякото. Технологията е както на обикновеното кисело мляко - 42, 45 градуса, вместо закваска парче хляб и престои завито под одеяло.


Изображение

Тук се вижда резултата, имаме си кисело мляко.
А това и млякото - гъсто и вкусно, без да е седяло в хладилник образува много хубава структура. Изядох го след снимките с кеф😋😀.


Изображение

Изображение

Извода: хляба с квас след изпичане има лактобацили, нещо което този тест доказа. Този хляб е заслужено наричан полезен заради съдържанието на живи млечно-кисели бактерии - пробиотици.
Изображение
koisamaz
Kафенце
Мнения: 2
Регистриран на: Сеп 11, '19, 23:13

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от koisamaz »

някой правил ли е е подобен хляб в хлебопекарнахлебопекарна. Съжалявам ако някъде в темата е спомето, но е доста дълга, а и май няма смисъл да отварям нова само заради това.
Аватар
Мария Николова
Наркоман II ранг
Мнения: 31644
Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
Местоположение: Нова Загора
Дал благодарност: 967 пъти
Получил благодарност: 2192 пъти

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от Мария Николова »

koisamaz написа: Сеп 11, '19, 23:26 някой правил ли е е подобен хляб в хлебопекарнахлебопекарна. Съжалявам ако някъде в темата е спомето, но е доста дълга, а и май няма смисъл да отварям нова само заради това.
Добре дошъл във форума ни, :tzvetentze: който и да си ти. :angelche:
Защо ти е цяла тема за едно мнение с 2 снимки и 10 изречения?
Просто тук си го напиши, пакажи снимките и ще го прочете, ще ти отговори всеки, писал в темата.
(Аз съм публика. И не ям хляб, само пасти.) :lol:
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
Аватар
shoshy
Баш кафе майстор
Мнения: 2931
Регистриран на: Мар 30, '11, 16:09
Местоположение: Бургас
Дал благодарност: 3 пъти
Получил благодарност: 5 пъти

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от shoshy »

Я, тази теми тема съвсем потънала назад. Няма го Господинов да ни стимулира.
Не вярвам да не правите хляб, още повече сега при продължителния престой вкъщи :sangry:
Аз продължавам с хлеботворството :angelche: по неговия челен опит.
Този е от днес с пшенично брашно, пълнозърнесто от лимец и нахут, с квас от кефир.
Изображение
Хайде покажете и вашите?
Аватар
Тутти
Чист кофеин
Мнения: 5586
Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
Местоположение: София
Дал благодарност: 1652 пъти
Получил благодарност: 1803 пъти

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от Тутти »

Еха, колко е хубаво хлебчето ти, Шоши. И аз направих няколко успешни опита с квасен хляб, но напоследък изоставих заниманието. Имам намерение да го възстановя, обичам такъв хляб. В Метро има много вкусен квасен хляб, различни видове и вече като мързелива булка си взимам от него. По една седмица изкарвам с едно хлебче, като след третия ден филийките минават през тостера.
Моля те, показвай още, с това висене вкъщи ще се захвана отново с това и аз.
Надявам се да има по-постоянни в това занимание от мен и да споделят правят ли хляб.
Аватар
shoshy
Баш кафе майстор
Мнения: 2931
Регистриран на: Мар 30, '11, 16:09
Местоположение: Бургас
Дал благодарност: 3 пъти
Получил благодарност: 5 пъти

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от shoshy »

Тутти, радвам се че има и други любители на хляба с квас!
И на мен един хляб ми стига за 4-5 дни. Правя го от доста време и не ми тежи, а знам какво брашно ползвам и съм сигурна че е без добавки. И не е трудоемък - втасва дълго, но месенето не ми отнема общо повече от 30 мин.
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от apis »

shoshy , кои брашна ползваш,които са без добавки.
Аватар
shoshy
Баш кафе майстор
Мнения: 2931
Регистриран на: Мар 30, '11, 16:09
Местоположение: Бургас
Дал благодарност: 3 пъти
Получил благодарност: 5 пъти

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от shoshy »

Apis, ползвам това бяло брашно

Изображение

Пълнозърнестите брашна купувам от био магазин, където на място мелят лимец, нахут и др.
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”