Хляб с квас - възраждане на една традиция.
- shoshy
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2931
- Регистриран на: Мар 30, '11, 16:09
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 3 пъти
- Получил благодарност: 5 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Lois, благодаря за рецептата ! Непременно ще пробвам и как не - фен съм на шоколада - няма начин .
И малко въпроси .... % съдържание е към 300 г , нали? Какво брашно манитоба ползва?
И малко въпроси .... % съдържание е към 300 г , нали? Какво брашно манитоба ползва?
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Да
Манитоба от мека пшеница, италианска някаква, от VeraItalia
Манитоба от мека пшеница, италианска някаква, от VeraItalia
- shoshy
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2931
- Регистриран на: Мар 30, '11, 16:09
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 3 пъти
- Получил благодарност: 5 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Като контрапункт на мургавелкото на Лоиз едно русо, русо, та чак перхидролено - 100% бяло брашно, мляко, масло и бял сусам. Не се сетих за друга бяла съставка. Малко прикафевя долната коричка, сигурно от маслото, но от това ухае още по-апетитно. Сусамът изобщо не се усеща. Мислех да го поръся и отгоре, но тестото хич не беше за пипане.
За първи път правих ламиниране и още при прегъването ги видях тези големи шупли на повърхността.Може би трябваше да ги премахна.
Не се получи и височина, но тестото беше малко за съда, в който пекох и се поразля (измислих си извинение ).
За първи път правих ламиниране и още при прегъването ги видях тези големи шупли на повърхността.Може би трябваше да ги премахна.
Не се получи и височина, но тестото беше малко за съда, в който пекох и се поразля (измислих си извинение ).
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Венче страхотен бялчо, майсторски.
Шуплите са страхотни.
Аз вкарах в действие хмеловия квас, получи се много вкусен хляб, пълнозърнест.
Тоя хмел е машина за квас, Лиде
Шуплите са страхотни.
Аз вкарах в действие хмеловия квас, получи се много вкусен хляб, пълнозърнест.
Тоя хмел е машина за квас, Лиде
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Аз като почнах и няма спиране сега, ще ме търпите
Правя и аз като Господинов опити да опростя процеса до максимум и да получа приемлив резултат с минимум усилия и ангажимент.
Та ето първия резултат.
Автолиза в хладилника със 70% вода, 50 г пълнозърнесто, 150 г бяло и 150 г манитоба - цяла нощ - около 8-9 ч, на другата сутрин темпериран за около 50 мин, добавен 23% квас (освежен предната вечер), поизмесен, след 30 мин добавена солта с още 3-4% вода, пак поизмесен (беше станало много стегнато тесто), и зарязан в купата във фурната на около 19С. След 6-7 ч оформен директно в банетона, втасван на 19-20С около 3 ч, след това 1 ч в хладилник, че фурната беше заета и изпечен в йена.
Вени, хубавец! Малко бяло сиренце можело да му ръснеш, ако трябва да е в бяло Как ти се стори ламинирането? При мен от всички опити само един беше пълна катастрофа, колкото и да бях напръскала плота, си залепна пустото тесто по цялата площ. Наръсих, и го навих на руло и вече не помня стана ли хляб от това чудо или не стана.
Правя и аз като Господинов опити да опростя процеса до максимум и да получа приемлив резултат с минимум усилия и ангажимент.
Та ето първия резултат.
Автолиза в хладилника със 70% вода, 50 г пълнозърнесто, 150 г бяло и 150 г манитоба - цяла нощ - около 8-9 ч, на другата сутрин темпериран за около 50 мин, добавен 23% квас (освежен предната вечер), поизмесен, след 30 мин добавена солта с още 3-4% вода, пак поизмесен (беше станало много стегнато тесто), и зарязан в купата във фурната на около 19С. След 6-7 ч оформен директно в банетона, втасван на 19-20С около 3 ч, след това 1 ч в хладилник, че фурната беше заета и изпечен в йена.
Вени, хубавец! Малко бяло сиренце можело да му ръснеш, ако трябва да е в бяло Как ти се стори ламинирането? При мен от всички опити само един беше пълна катастрофа, колкото и да бях напръскала плота, си залепна пустото тесто по цялата площ. Наръсих, и го навих на руло и вече не помня стана ли хляб от това чудо или не стана.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Хахах, много добър резултат при този сложен режим от времена и температури си изкарала Чета и във фейса за тези дълги автолизи на студено. Не ми е ясно, дали това се прави с някаква специална цел или просто е напасване към ритъма на ежедневието.
Ламинирането е ОК, вчера повторих и с едно тесто 50:50 ръжено и бяло и нямах проблем. Определено е показател за развитието на глутена. Май ще ми даде кураж да се пробвам с една дърпана баница
Ето го този от второто ламиниране. Не се надигна, но като за ръжено-пшеничен бива. По-различното е, че му добавих три лъжички смлян микс от кориандър и ким ( в оригинала кориандър, фенел и Kuemmel, което може да бъде, както ким, така и кимион). Нямах семена от фенел, но кимът с анасоновия си привкус компенсира донякъде липсата му. Край на съмнителнитеи тухлички от Берьозка, които ММ купува точно заради този аромат.
Ламинирането е ОК, вчера повторих и с едно тесто 50:50 ръжено и бяло и нямах проблем. Определено е показател за развитието на глутена. Май ще ми даде кураж да се пробвам с една дърпана баница
Ето го този от второто ламиниране. Не се надигна, но като за ръжено-пшеничен бива. По-различното е, че му добавих три лъжички смлян микс от кориандър и ким ( в оригинала кориандър, фенел и Kuemmel, което може да бъде, както ким, така и кимион). Нямах семена от фенел, но кимът с анасоновия си привкус компенсира донякъде липсата му. Край на съмнителнитеи тухлички от Берьозка, които ММ купува точно заради този аромат.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Лоис, Венче..направо сте магьосници на хляба, страхотни хлебчета.
Относно опростяването, понякога цялата тая галимация с всичките разтягания и загъвания страшно усложнява задачата.
Затова жертвам дупки и външен в името на това за да мога да си правя хляб редовно, без да харча много от дефицитното свободно време.
Няколко пъти си правя хляб в продълговата кексова форма - изобщо не се притеснявам за това дали ще се надигне хляба или ще се разлее.
Изпича се перфектно и се получават страхотно правилни филийки.
Относно опростяването, понякога цялата тая галимация с всичките разтягания и загъвания страшно усложнява задачата.
Затова жертвам дупки и външен в името на това за да мога да си правя хляб редовно, без да харча много от дефицитното свободно време.
Няколко пъти си правя хляб в продълговата кексова форма - изобщо не се притеснявам за това дали ще се надигне хляба или ще се разлее.
Изпича се перфектно и се получават страхотно правилни филийки.
- shoshy
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2931
- Регистриран на: Мар 30, '11, 16:09
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 3 пъти
- Получил благодарност: 5 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Ехаа, какви хлебчета, какви шупли сте показали!
Обяснете за "ламинирането" - що ще рече туй нещо, моля?
Обяснете за "ламинирането" - що ще рече туй нещо, моля?
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Ламиниране ще рече, Шоши, като си измесила тестото с кваса и солта и си го оставила да си почине малко, да го изсипеш на плота и да го разстелиш на тънък лист, колкото ти позволи тестото и плотът. След това го сгъваш на 3 - веднаж отляво надясно и веднаж отгоре надолу. Прехвърляш пликчето в купа и продължаваш със стреча.