Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
А сега ми обяснете какво трябва да направя, че нещо не разбирам
Към хмелената отвара да сложа плод? Или ???
И аз каго Господинов никъде не срещнах само с накиване да се използва хмела.
Lois, би ли споделила що е туй чудо "ламиниране" при правенето на хляб? В някоя от ФБ групите също го мярнах като термин, но не ми е ясно какво се прави.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Слагаш 1 чаша чай и 1 чаша нарязан плод и оставяш да ферментира.Пише,че се добавя и малко мед,за ускоряване на процеса.
След ферментацията се прецежда и се слагат бращно и течност по равно количество.
След ферментацията се прецежда и се слагат бращно и течност по равно количество.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Ами не знам дали ще стане само с хмел, ама защо да не стане. Твоят сушен ли е или пресен? Може би с пресен ще стане, плюс нещо сладко - мед или захар, някаква органик. Но мога да питам в една група дето само с това се занимават.
Ламинирането се оказа проста работа. Както при кроасаните или както при баница по-скоро - разтегля се тестото на лист, и се прегъва първо на три после в другата посока пак. Само трябва да се пулверизира плота с вода, иначе няма отлепяне.
Ламинирането се оказа проста работа. Както при кроасаните или както при баница по-скоро - разтегля се тестото на лист, и се прегъва първо на три после в другата посока пак. Само трябва да се пулверизира плота с вода, иначе няма отлепяне.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
В момента имам само изсушен хмел. Може би ще изчакам новата реколта. Тогава ще пробвам, да видим дали ще ферментира и какво ще се получи. Ами, попитай, да разберем какво ще кажат.
Така както го описваш, ламинирането ми прилича на сгъването, описано в един от файловете в последната група.
Така както го описваш, ламинирането ми прилича на сгъването, описано в един от файловете в последната група.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Не е точно такова, мога да снимам следващи път.
А като си помисля, че на стената на бившата ни плевня растеше един огромен хмел!
А като си помисля, че на стената на бившата ни плевня растеше един огромен хмел!
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Ето произведението ми от днес
Хляб с бира Венче, благодаря за рецептата
300г. бяло + 200 г. пълнозърнесто /това е моят принос към рецептата /+ 100г. ръжено
Месенето го пропуснах. Само 4 разпъвания и сгъвания за около 30 минути общо. Около час и половина на стайна температура, после цяла нощ преспа в хладилника. Сутринта печен без да е темпериран.
и вече разрязан
Хляб с бира Венче, благодаря за рецептата
300г. бяло + 200 г. пълнозърнесто /това е моят принос към рецептата /+ 100г. ръжено
Месенето го пропуснах. Само 4 разпъвания и сгъвания за около 30 минути общо. Около час и половина на стайна температура, после цяла нощ преспа в хладилника. Сутринта печен без да е темпериран.
и вече разрязан
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Супер изглежда, форма, шупли..с хмеловия квас ли го направи Лидия?
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
gospodinov, благодаря! И на вкус беше чудесно! Хмеловият квас още го храня. Все още меся с белия квас.
А това е първи опит само с тъмни брашна. 50% грахам, 25 % лимец и 25 % ръж. Спазвах изцяло технологията на един младеж от ФБ групите, но...
получи се тази летяща чиния . Много е вкусна, но никакъв вид. Мисля, че разбрах, какво дойде в повече. Следващия път ще проверя, дали съм схванала проблема.
А това е първи опит само с тъмни брашна. 50% грахам, 25 % лимец и 25 % ръж. Спазвах изцяло технологията на един младеж от ФБ групите, но...
получи се тази летяща чиния . Много е вкусна, но никакъв вид. Мисля, че разбрах, какво дойде в повече. Следващия път ще проверя, дали съм схванала проблема.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Ако питаш мен си е супер, все пак са само пълнозърнести брашна.
Хидратацията, която ползва колко процента е?
Хидратацията, която ползва колко процента е?
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Около 70% или малко повече.
300 г. Брашно, 200 г. вода, 200 г. квас, който беше малко по-гъст от 50/50.
Следващия път няма да спазя срока, който сега престоя извън хладилника преди печенето. Вероятно ще го метна директно в печката или най-много 30 минути, докато загрява печката. Спихна се при прехвърлянето от ратана върху хартията и в съда за печене.
300 г. Брашно, 200 г. вода, 200 г. квас, който беше малко по-гъст от 50/50.
Следващия път няма да спазя срока, който сега престоя извън хладилника преди печенето. Вероятно ще го метна директно в печката или най-много 30 минути, докато загрява печката. Спихна се при прехвърлянето от ратана върху хартията и в съда за печене.