Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Вени и сега е смес от хмелова отвара и брашно. Вкусът няма да се промени от това. Все си мисля, че изсушен хмелов квас ще се събужда много по-бързо.
-
- Виенско кафе
- Мнения: 320
- Регистриран на: Ное 22, '14, 17:32
- Местоположение: село Тъжа
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Аз само за протокола: Първия козунак на Саша беше невероятен!!! При пълна маса с изкушения, с най-голямо удоволствие си хапнахме по парче от козунака,повторихме,...че и потретихме.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Предварително смесване на брашното и водата с цел по-добро развитие на ензимите и вкуса на хляба.
Обикновено препоръчват от 30 мин. до 1-2 часа да продължи автолизата.
После се прибавя кваса и солта и тестото се дозамесва.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Благодаря !
Има зрели круши и реших да пробвам дива мая.
Обелих,изчистих от семките,нарязах на парченца три круши - 1 чаша от 400 гр.
Добавих същото количество чай от босилек,напълни се 1 компотен буркан.
Крушите са достатъчно сладки,чудих се да сложа ли 1ч.л. подсладител ?
След ферментацията се прецежда и към течността се добавя 1:1 брашно.
И това нещо пак ли трябва да се оставя да ферментира ?
Или си се прави хлебче и се пече.
Плодовете може би не трябва да се белят и чистят от семките ?
При дюлите например,най много пектин има по тях.
Има зрели круши и реших да пробвам дива мая.
Обелих,изчистих от семките,нарязах на парченца три круши - 1 чаша от 400 гр.
Добавих същото количество чай от босилек,напълни се 1 компотен буркан.
Крушите са достатъчно сладки,чудих се да сложа ли 1ч.л. подсладител ?
След ферментацията се прецежда и към течността се добавя 1:1 брашно.
И това нещо пак ли трябва да се оставя да ферментира ?
Или си се прави хлебче и се пече.
Плодовете може би не трябва да се белят и чистят от семките ?
При дюлите например,най много пектин има по тях.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Apis, не съм го пробвал метода, чакам да узрее малкото, останало грозде от градушката и да пробвам.
Може да се пробват и двата метода - директно замесване или приготвяне на твърд квас от равни части ферментирала мая и брашно.
Аз не бих ги белил и махал семките, да си е натурално.
Обикновено слагат мед, който е катализатор на процеса, подсладителя с каква цел ще го добавяш?
Може да се пробват и двата метода - директно замесване или приготвяне на твърд квас от равни части ферментирала мая и брашно.
Аз не бих ги белил и махал семките, да си е натурално.
Обикновено слагат мед, който е катализатор на процеса, подсладителя с каква цел ще го добавяш?
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Върнах се назад да прочета от начало. Вярно че ти вари чай, не го ферментира. Лоиз газира ягоди и зеле
Сега можеш да ферментираш хмел и направо да замесиш хляб, т.е да работят само маични дрожди и да сравниш с хляба с хмелов квас. Изобщо издигаш ни на ново ниво.
Какво ли прави Тутти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
mama_li , над снимката с двете хлебчета си написала продуктите : 150 гр.брашно,150 гр.вода,80 гр.квас.
От това количество ли направи двете хлебчета ? !
От това количество ли направи двете хлебчета ? !
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Венче, чела ли си някъде за такъв метод, може ли да пуснеш линк?
Аз това, на което съм попадал като информация за хмела е винаги да се сварява отвара.....