Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
Аватар
calico
Наркоман I ранг
Мнения: 24721
Регистриран на: Дек 2, '09, 15:41

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от calico »

леле какви щолени,, обожавам ги.
имам един купешки, отивам а си отрежа, не се трае


днес разбивах тарама хайвер и ми стана бая солено и мазно ,трябва ми нещо сладко

п.п. тези български щолени дзето са наводнили пазара, нищо не струват. Преди десетина години внасяха немски ,бяха превъзходни
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Аватар
Тутти
Чист кофеин
Мнения: 5630
Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
Местоположение: София
Дал благодарност: 1722 пъти
Получил благодарност: 1952 пъти

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от Тутти »

Ах,Lois, велик щолен е това, копирам си тази рецепта и ще сътворя нещо такова, но не за Коледа, не остана време. Може и за някой януарски празник, а тогава има три такива в нашата къща.
Calico, и вкъщи попадна от този щолен, който и ти си пробвала. Нищо общо с онзи немския. Отвратителен е, само баща ми стоически си реже от него всеки ден и не дава да почерпя кокошките. Така минах на марципан и меденки, щолен няма.
wenche

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от wenche »

Ако още малко ги погледам тези снимки и аз ще го подхвана щолена. Леко ме възпира обстоятелството, че не съм си в моята кухня.
dal

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от dal »

Гледам снимките гледам и освен да се прежаля да влезна в кауфланд утре нищо друго не ме пали...
Представям си ви като принцеси с някакви вдъхновения непонятни за мен. Как те ви озаряват отвътре и музата ви обладава.
Някакви перфектни елхи с джуджета а къщата ухае на кекс и настъпваш канела на пръчки 😅
hrissi2009
Кафевар/ка/
Мнения: 941
Регистриран на: Мар 14, '15, 14:23
Местоположение: София

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от hrissi2009 »

Никой ли не прави хляб..?
Аватар
shoshy
Баш кафе майстор
Мнения: 2931
Регистриран на: Мар 30, '11, 16:09
Местоположение: Бургас
Дал благодарност: 3 пъти
Получил благодарност: 5 пъти

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от shoshy »

Правя, правя 😀. Продължавам да ползвам кефира за квас. Последният хляб беше с пълнозърнесто брашно от тритикале - много добре се получи.
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от apis »

Къпинов квас -дали е квас за хляб или е напитка(т.к. е в раздела за напитки)?
Пък дори и да е напитка,след като има ферментация,може би ще се получи хляб от нея?
То нали и дивата мая така се получава,но само че водата е студена.
1,5 ч.чаши къпини
5-6суп.лъж.захар+4ч.чаши вода
10 гр.стафиди
Плодовете се заливат с горещия захарен сироп.Престоява 24 часа.Прецежда се,налива се в бутилки около 10 см.под височината им.
Слагат се по няколко стафиди във всяка бутилка.Затваря се с винт.Стои на хладно 8-10 дни.
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от apis »

https://aktivnipotrebiteli.bg/статия/98 ... -в-храните

Сега се оказа,че пълнозърнестите брашна,разните овесени ядки са вредни.
Тази табличка коментираха тази сутрин по БНТ.
Проф.Донка Байкова каза,че това вещество се съдържа и в пълнозърнестия хляб.
И,че всичко хрупкаво е вредно - солети,бисквити,вафли,препечен хляб,чипс и т.н.

Някои препоръки,които дадоха :
-хляба да се пече бавно на ниска температура.
-филийките да не се препичат(ако пък чак толкова искаме препечени филии,поне да не се препичат до кафяво).
-картофите да не се държат в хладилник (т.к. е предпоставка това вещество да се увеличава),
а да се съхраняват в тъмно прохладно проветриво помещение.
Пържени картофи - преди да се изпържат да се сложат и да престоят 15-30 минути във вода.

Това вещество не се съдържа във варените храни.
В суровите плодове също не се съдържа.
Съдържа се само в пържени и печени храни.
Аватар
gospodinov
Kъсо кафе
Мнения: 53
Регистриран на: Мар 7, '19, 16:12
Обратна връзка:

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от gospodinov »

Тия евро директиви не е ясно до колко искат да предпазят хората или да раздвижат малко търговията с ензими. Защото използването на ензима аспарагиназа (asparaginase) потиска образуването на акриламид.......много удобно като се замислиш.
http://www.analytica-bg.com/useful/acrylamide/
И как точно пълнозърнестото брашно е вредно, като това е естественото състояние на смляното зърно?
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”