Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
леле какви щолени,, обожавам ги.
имам един купешки, отивам а си отрежа, не се трае
днес разбивах тарама хайвер и ми стана бая солено и мазно ,трябва ми нещо сладко
п.п. тези български щолени дзето са наводнили пазара, нищо не струват. Преди десетина години внасяха немски ,бяха превъзходни
имам един купешки, отивам а си отрежа, не се трае
днес разбивах тарама хайвер и ми стана бая солено и мазно ,трябва ми нещо сладко
п.п. тези български щолени дзето са наводнили пазара, нищо не струват. Преди десетина години внасяха немски ,бяха превъзходни
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
- Тутти
- Чист кофеин
- Мнения: 5630
- Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 1722 пъти
- Получил благодарност: 1952 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Ах,Lois, велик щолен е това, копирам си тази рецепта и ще сътворя нещо такова, но не за Коледа, не остана време. Може и за някой януарски празник, а тогава има три такива в нашата къща.
Calico, и вкъщи попадна от този щолен, който и ти си пробвала. Нищо общо с онзи немския. Отвратителен е, само баща ми стоически си реже от него всеки ден и не дава да почерпя кокошките. Така минах на марципан и меденки, щолен няма.
Calico, и вкъщи попадна от този щолен, който и ти си пробвала. Нищо общо с онзи немския. Отвратителен е, само баща ми стоически си реже от него всеки ден и не дава да почерпя кокошките. Така минах на марципан и меденки, щолен няма.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Ако още малко ги погледам тези снимки и аз ще го подхвана щолена. Леко ме възпира обстоятелството, че не съм си в моята кухня.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Гледам снимките гледам и освен да се прежаля да влезна в кауфланд утре нищо друго не ме пали...
Представям си ви като принцеси с някакви вдъхновения непонятни за мен. Как те ви озаряват отвътре и музата ви обладава.
Някакви перфектни елхи с джуджета а къщата ухае на кекс и настъпваш канела на пръчки
Представям си ви като принцеси с някакви вдъхновения непонятни за мен. Как те ви озаряват отвътре и музата ви обладава.
Някакви перфектни елхи с джуджета а къщата ухае на кекс и настъпваш канела на пръчки
-
- Кафевар/ка/
- Мнения: 941
- Регистриран на: Мар 14, '15, 14:23
- Местоположение: София
- shoshy
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2931
- Регистриран на: Мар 30, '11, 16:09
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 3 пъти
- Получил благодарност: 5 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Правя, правя . Продължавам да ползвам кефира за квас. Последният хляб беше с пълнозърнесто брашно от тритикале - много добре се получи.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Къпинов квас -дали е квас за хляб или е напитка(т.к. е в раздела за напитки)?
Пък дори и да е напитка,след като има ферментация,може би ще се получи хляб от нея?
То нали и дивата мая така се получава,но само че водата е студена.
1,5 ч.чаши къпини
5-6суп.лъж.захар+4ч.чаши вода
10 гр.стафиди
Плодовете се заливат с горещия захарен сироп.Престоява 24 часа.Прецежда се,налива се в бутилки около 10 см.под височината им.
Слагат се по няколко стафиди във всяка бутилка.Затваря се с винт.Стои на хладно 8-10 дни.
Пък дори и да е напитка,след като има ферментация,може би ще се получи хляб от нея?
То нали и дивата мая така се получава,но само че водата е студена.
1,5 ч.чаши къпини
5-6суп.лъж.захар+4ч.чаши вода
10 гр.стафиди
Плодовете се заливат с горещия захарен сироп.Престоява 24 часа.Прецежда се,налива се в бутилки около 10 см.под височината им.
Слагат се по няколко стафиди във всяка бутилка.Затваря се с винт.Стои на хладно 8-10 дни.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
https://aktivnipotrebiteli.bg/статия/98 ... -в-храните
Сега се оказа,че пълнозърнестите брашна,разните овесени ядки са вредни.
Тази табличка коментираха тази сутрин по БНТ.
Проф.Донка Байкова каза,че това вещество се съдържа и в пълнозърнестия хляб.
И,че всичко хрупкаво е вредно - солети,бисквити,вафли,препечен хляб,чипс и т.н.
Някои препоръки,които дадоха :
-хляба да се пече бавно на ниска температура.
-филийките да не се препичат(ако пък чак толкова искаме препечени филии,поне да не се препичат до кафяво).
-картофите да не се държат в хладилник (т.к. е предпоставка това вещество да се увеличава),
а да се съхраняват в тъмно прохладно проветриво помещение.
Пържени картофи - преди да се изпържат да се сложат и да престоят 15-30 минути във вода.
Това вещество не се съдържа във варените храни.
В суровите плодове също не се съдържа.
Съдържа се само в пържени и печени храни.
Сега се оказа,че пълнозърнестите брашна,разните овесени ядки са вредни.
Тази табличка коментираха тази сутрин по БНТ.
Проф.Донка Байкова каза,че това вещество се съдържа и в пълнозърнестия хляб.
И,че всичко хрупкаво е вредно - солети,бисквити,вафли,препечен хляб,чипс и т.н.
Някои препоръки,които дадоха :
-хляба да се пече бавно на ниска температура.
-филийките да не се препичат(ако пък чак толкова искаме препечени филии,поне да не се препичат до кафяво).
-картофите да не се държат в хладилник (т.к. е предпоставка това вещество да се увеличава),
а да се съхраняват в тъмно прохладно проветриво помещение.
Пържени картофи - преди да се изпържат да се сложат и да престоят 15-30 минути във вода.
Това вещество не се съдържа във варените храни.
В суровите плодове също не се съдържа.
Съдържа се само в пържени и печени храни.
- gospodinov
- Kъсо кафе
- Мнения: 53
- Регистриран на: Мар 7, '19, 16:12
- Обратна връзка:
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Тия евро директиви не е ясно до колко искат да предпазят хората или да раздвижат малко търговията с ензими. Защото използването на ензима аспарагиназа (asparaginase) потиска образуването на акриламид.......много удобно като се замислиш.
http://www.analytica-bg.com/useful/acrylamide/
И как точно пълнозърнестото брашно е вредно, като това е естественото състояние на смляното зърно?
http://www.analytica-bg.com/useful/acrylamide/
И как точно пълнозърнестото брашно е вредно, като това е естественото състояние на смляното зърно?