Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Супер се е получило Венче.
А само пълнозънесто пробвала ли си?
А само пълнозънесто пробвала ли си?
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Само веднаж отдавна и беше провал. Един от двата случая, когато хлябът изобщо не ставаше за ядене. Но тогава много неща още не ми бяха ясни. Добре, че ме попита, ще пробвам пак
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Аз мисля, че всички други хлябове(с бяло или смесено) са прелюдия към пълнозърнестия - истинския, първичен, насъщен хляб.
Той е като картина на Пикасо - първично грозна но същевременно уникална и велика.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
[quote=wenche post_id=849656 time=1543526262 user_id=2478]
Ето го последният - колкото широк, толкова и висок, удари капака на тенджерата.
от тази снимка, единствено достижим за мен е фонът
Някой опитвал ли е да пече само на 180°С ?
Ето го последният - колкото широк, толкова и висок, удари капака на тенджерата.
от тази снимка, единствено достижим за мен е фонът
Някой опитвал ли е да пече само на 180°С ?
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
В това изречение всяка дума трябва да се възприема буквално, защото ябълките са от градината на Саша
Несравнимо вкусни!!
Саше, що 180° ? Печката ли те предаде или въртя копчето без очила?
Господинов, още съм при импресионистите, но за посоката съм съгласна
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Щото се изживявам като експериментатор, та така да оправдая пред себе си и околните/ разбирай Сръчко/ несполучливите си опити
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Скоро не съм писал в темата, хляб си правя редовно, но моя си керпич, пълнозърнест във формата за кекс.
Не е по никакви канони, но пък е супер вкусен, лесен за правене и много функционален - стават страхотно правилни филийки, като тостерен хляб.
Този от преди малко, разрязан топъл, няма кой да го чака
Започнах да ползвам грахам брашно на СЗ мелница, или Мишката, както е известно в града.
Не използват никакви добавки и ензими, това го знам както от директорката, така и от фирми които продават такива неща. Бялото им брашно е класика в СЗ, но интересно, че този грахам не го продават никъде.....
На въпроса ми -Защо?
Не можаха да ми отговорят еднозначно, това го продават директно в мелницата на 5 кг. торби х 80 ст. килограма.
Разкошно брашно.
Няколко думи за кваса захванат от хмел (Лиде, ) - супер квас, стабилен, непретенциозен и всеки път отлични резултати.
Не е по никакви канони, но пък е супер вкусен, лесен за правене и много функционален - стават страхотно правилни филийки, като тостерен хляб.
Този от преди малко, разрязан топъл, няма кой да го чака
Започнах да ползвам грахам брашно на СЗ мелница, или Мишката, както е известно в града.
Не използват никакви добавки и ензими, това го знам както от директорката, така и от фирми които продават такива неща. Бялото им брашно е класика в СЗ, но интересно, че този грахам не го продават никъде.....
На въпроса ми -Защо?
Не можаха да ми отговорят еднозначно, това го продават директно в мелницата на 5 кг. торби х 80 ст. килограма.
Разкошно брашно.
Няколко думи за кваса захванат от хмел (Лиде, ) - супер квас, стабилен, непретенциозен и всеки път отлични резултати.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Ето как майсторите си изсушават и възстановяват кваса, а не като мен, по бабешки
https://www.youtube.com/watch?v=69emkS- ... sWGeQCGSpA
https://www.youtube.com/watch?v=69emkS- ... sWGeQCGSpA
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Нямаше ме известно време и сега влизам да видя, какви ги вършите.
Значи месите и вече не показвате. Явно ни трябва ново предизвикателство.
Господинов, този хляб е направо еталон - и като форма, и като трохичка, всичко му е точно.
Виждам, че мойта ученичка се хвали във ФБ, Сашето и тя задобрява, но не ще да сподели тук.
А тая девойка от Fullproofbaking няма спиране, ама и показва ... Колко ли може да издържи квасът така на прах?
Аз моя го бях паркирала в хладилника, след една седмица още имаше мехурчета, възстанови се много бързо. Да видим утре какъв ще е хлябът.
Значи месите и вече не показвате. Явно ни трябва ново предизвикателство.
Господинов, този хляб е направо еталон - и като форма, и като трохичка, всичко му е точно.
Виждам, че мойта ученичка се хвали във ФБ, Сашето и тя задобрява, но не ще да сподели тук.
А тая девойка от Fullproofbaking няма спиране, ама и показва ... Колко ли може да издържи квасът така на прах?
Аз моя го бях паркирала в хладилника, след една седмица още имаше мехурчета, възстанови се много бързо. Да видим утре какъв ще е хлябът.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Венче, мисля, че изсушен квас може да издържи поне година. Навремето маминка си имаше в една платнена торбичка и когато идваше ред да меси (веднъж седмично) , вадеше по една "питка" и действаше. Къде да съм гледала и запомняла подробности, но съм била малка и толкова ми е разбирала главата.