Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Абе ще носим по 2-3 ябълки , ако не си ни приготвила поне някоя тортичка с 6 блата и 7 вида крем - лека, непретенциозна и бърза.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Марка, ето я рецептата
БРИОШ КИФЛИ на Валентина Новакова от ФБ-групата
За 16 бр. кифлички
Рецепта: 460 гр бяло брашно ( при възможност 275 г обикновено бяло + 185 г някакво силно/манитоба), 162 г краве масло, 185 г яйца (4 бр), 46 г захар, 148 г прясно мляко, 10 г сол, 185 г квас
Метод: Замесих тестото вечерта. Маслото трябва да е меко и да се добави след като сме оформили тесто от другите съставки. Месих го slap and fold 20-тина минути с почивки, докато се получи стегната и еластична топка. В началото е обезкуражаващо лепкаво. Стоя на стайна температура около 3 часа, разтягах два пъти. После през нощта престоя в хладилника. Сутринта разделих тестото на две топки ( може още от вечерта да го разделиш на две), разточих с точилката, всеки кръг разрязах на по 8 триъгълника и оформих като кифлички, втасваха още 3 часа и намазани с жълтък, разбит с прясно мляко, пекох 30 мин. на 170 -> 160 градуса.
Успех и да покажеш.
Аз следващия ще го оформя като хляб.
БРИОШ КИФЛИ на Валентина Новакова от ФБ-групата
За 16 бр. кифлички
Рецепта: 460 гр бяло брашно ( при възможност 275 г обикновено бяло + 185 г някакво силно/манитоба), 162 г краве масло, 185 г яйца (4 бр), 46 г захар, 148 г прясно мляко, 10 г сол, 185 г квас
Метод: Замесих тестото вечерта. Маслото трябва да е меко и да се добави след като сме оформили тесто от другите съставки. Месих го slap and fold 20-тина минути с почивки, докато се получи стегната и еластична топка. В началото е обезкуражаващо лепкаво. Стоя на стайна температура около 3 часа, разтягах два пъти. После през нощта престоя в хладилника. Сутринта разделих тестото на две топки ( може още от вечерта да го разделиш на две), разточих с точилката, всеки кръг разрязах на по 8 триъгълника и оформих като кифлички, втасваха още 3 часа и намазани с жълтък, разбит с прясно мляко, пекох 30 мин. на 170 -> 160 градуса.
Успех и да покажеш.
Аз следващия ще го оформя като хляб.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Тук съм Лиде, нещо напоследък ми е много кът времето и не остава време нито за форума нито за някакво специално хлебарстване.
Особено сега, с тоя къс ден имам чувството, че деня е 18 часа не 24....
Хляб правя постоянно но от типа "здравословен керпич" с много семена и овесени ядки.
Става плътен и грозен -колкото си искаш и няма за показване.
Наканил съм да направя един с бяло брашно, че отдавна не се е случвало.
Но това не пречи да се радвам на вашите прекрасни хлябове - на Lois, Венче, Лидия, на Тути, която дава сериозна заявка и показва завидно майсторство.
Кваса с хмел се оказва много бърз и ефикасен начин да се захване квас, препоръчвам на всички, особено ако някой иска сега да започне- dar
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Господинов, прибирам в се от РД с подарък - двата вида квас от Мама ли. Мамче, благодаря ти . Ще се помъча Господинов. Благодаря за уроците на Тутти, Лоис, Венче, Мама ли и дано не пропускам някой. Стискане палци!
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Ето го последният - колкото широк, толкова и висок, удари капака на тенджерата.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Диманка, писах ти на лични, но да сложа и тук линковете, където се предлагат банетони и други неща за хлебарството.
http://bgpartners-bg.com/category/khlebari
https://lobbi.bg/darveni-ratanovi-formi ... -hlab.html
Чакаме да покажеш снимки.
Господинов, брашното е само пшенично - бяло на Конуш и пълнозърнесто на Екосем. Замесих с тъмна бира и добавих маково семе и много малко (може би 20 гр, не го мерих) масло.
Удоволствието беше като от пищно нацъфтяла роза.
http://bgpartners-bg.com/category/khlebari
https://lobbi.bg/darveni-ratanovi-formi ... -hlab.html
Чакаме да покажеш снимки.
Господинов, брашното е само пшенично - бяло на Конуш и пълнозърнесто на Екосем. Замесих с тъмна бира и добавих маково семе и много малко (може би 20 гр, не го мерих) масло.
Удоволствието беше като от пищно нацъфтяла роза.