Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
gospodinov , благодаря ти много !
Другия хляб с квас е много сложен.
Този вариант ми допада,по приемлив е,по лесен е.
Хмелови насаждения не съм виждала скоро ?
Лесно ли се огглежда и възможно ли е да си засадим ?
Къде продават семена или разсад ?
Нахутено брашно насипно има в някои магазинчета за насипни подправки,ядки,чай,кафе.
Взимах да правя нахутени палачинки.
Другия хляб с квас е много сложен.
Този вариант ми допада,по приемлив е,по лесен е.
Хмелови насаждения не съм виждала скоро ?
Лесно ли се огглежда и възможно ли е да си засадим ?
Къде продават семена или разсад ?
Нахутено брашно насипно има в някои магазинчета за насипни подправки,ядки,чай,кафе.
Взимах да правя нахутени палачинки.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Apis, примера от моята баба е с хмелов квас, но не е задължителен.apis написа: ↑Юли 26, '18, 14:18 gospodinov , благодаря ти много !
Другия хляб с квас е много сложен.
Този вариант ми допада,по приемлив е,по лесен е.
Хмелови насаждения не съм виждала скоро ?
Лесно ли се огглежда и възможно ли е да си засадим ?
Къде продават семена или разсад ?
Нахутено брашно насипно има в някои магазинчета за насипни подправки,ядки,чай,кафе.
Взимах да правя нахутени палачинки.
Първоизточник може да бъдат изброените на първа страница на темата методи - ферментирали плодове, стафиди, кефир, квас и т.н.
Ако не ти се занимва, винаги можеш да помолиш съфорумец да ти изпрати течен квас, от него да замесиш тесто и от това тесто да си оставяш занапред.
Моя първоизточник примерно е квас от кефир.
Лидия, страхотен бирен хляб
Страхотни шупли са се получили.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Като омесим хляба,нали не е задължително да го оставяме да престои в хладилник ?
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Тутти, благодаря! Ще продължавам да търся.
apis, имам изсушен квас, от който лесно можеш да си захванеш. Мога да пратя, ако имаш желание.
Господинов, намерих си хмеловите шишарки от миналата година. Може да пробвам и с тях, докато чакам новите да станат в тия дъждове..
Мазало с кърпата стана снощи, иначе е по-чистичко. С хартията лесно го слагам в съда за печене, с кърпата няма да успея и ще се изпогоря. А тия двечките, Саша и Лоиз, са скрити лимонки. Мълчат, мълчат и изтърсят нещо .
apis, имам изсушен квас, от който лесно можеш да си захванеш. Мога да пратя, ако имаш желание.
Господинов, намерих си хмеловите шишарки от миналата година. Може да пробвам и с тях, докато чакам новите да станат в тия дъждове..
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Разбира се, че не е. Хладилника забавя процеса на втасване и е удобно, когато не можеш да го изпечеш в същия ден. Оформеното хлебче го оставяш да втаса и когато е близко до удвояване на обема го изпичаш. Колко време ще е нужно, зависи от много неща - вида на брашното, активността на кваса, температурата в помещението и т.н
Лидия, да, можеш да пробваш, това ще един вид продължение на бирената тематика, хмела нали е съставна част на бирата.
Мисля, че Екосем предлагат брашно от нахут.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Говорехме за резил. Е, както се очакваше - обещаното е сторено.
3 денЯ месих козунак. За протокола: сложих само кафява захар, от която половината - на бежови кристали, а останалата много тъмна и доста влажна. В горната граница на рецептата на Венче/Златка Трънова/на 1кг брашно 350г захар/. До опарата нещата вървяха по прогноза, но тя втаса в 22часа. Помолих Венче за разрешение да си легна, а тестото да ме чака в хладилника, но тя не разреши. Не ставали така тия работи, козукакът си искал жертва. И така, месих и разтеглях до среднощ. Вече съм сигурна, че не съм месила достатъчно, но тогава не подозирах. Та ставах през нощта 2 пъти/ пак по препоръка на ментора си/, втаса чак на сутринта. Опитах се да направя сплитане, но беше много течлив и стана само руло. Изпекох го, около 50 мин на 180°С.
Резултат: кекс, просто кекс и не достатъчно сладък. Или квасът е „изял” захарта, четох някъде, че обичал, или кафявата захар не подслажда толкова. А конци....въобще не става дума и намек. После може да покажа снимка, ама много ме е срам.
Изводи: май въобще не меся достатъчно, щом копринено тесто не съм пипнала. Днес ще опитам с робот, че всичките изгледани клипове не ме научиха. Е, не се научиха да правят клипове тия хора, хеля па Тревор. Имаше един стар виц, който завършваше с репликата: Ей тъй се свети, везире!
Венчето пак не разрешава да се отказвам.
3 денЯ месих козунак. За протокола: сложих само кафява захар, от която половината - на бежови кристали, а останалата много тъмна и доста влажна. В горната граница на рецептата на Венче/Златка Трънова/на 1кг брашно 350г захар/. До опарата нещата вървяха по прогноза, но тя втаса в 22часа. Помолих Венче за разрешение да си легна, а тестото да ме чака в хладилника, но тя не разреши. Не ставали така тия работи, козукакът си искал жертва. И така, месих и разтеглях до среднощ. Вече съм сигурна, че не съм месила достатъчно, но тогава не подозирах. Та ставах през нощта 2 пъти/ пак по препоръка на ментора си/, втаса чак на сутринта. Опитах се да направя сплитане, но беше много течлив и стана само руло. Изпекох го, около 50 мин на 180°С.
Резултат: кекс, просто кекс и не достатъчно сладък. Или квасът е „изял” захарта, четох някъде, че обичал, или кафявата захар не подслажда толкова. А конци....въобще не става дума и намек. После може да покажа снимка, ама много ме е срам.
Изводи: май въобще не меся достатъчно, щом копринено тесто не съм пипнала. Днес ще опитам с робот, че всичките изгледани клипове не ме научиха. Е, не се научиха да правят клипове тия хора, хеля па Тревор. Имаше един стар виц, който завършваше с репликата: Ей тъй се свети, везире!
Венчето пак не разрешава да се отказвам.
-
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1972
- Регистриран на: Окт 15, '13, 14:31
- Дал благодарност: 211 пъти
- Получил благодарност: 155 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Пробвах с царевично брашно 30 % и 70 % пшенично. Ето това е резултата.
Яде се, но не съм впечатлена.
Сasha, преди време и аз опитах козунака, но и аз получих подобен резултат. Получи ми се нещо, като леко сладък хляб. Ако за теб това е някакво успокоение.
Яде се, но не съм впечатлена.
Сasha, преди време и аз опитах козунака, но и аз получих подобен резултат. Получи ми се нещо, като леко сладък хляб. Ако за теб това е някакво успокоение.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Божеее, аз със козунаци няма да посмея да се пробвам вероятно до след три великдена.
Значи, колкото по-нАучно се опитвам да подходя, толкоз повече се провалям. Следя температури, тайминги, меря прецизно до грам, разпъвам, разтеглям, загъвам, даже и ламиниране пробвах (не се оказа толкоз проблемно, даже е лесно), храня си кваса почти религиозно сутрин и вечер в подходящата пропорция, но не ще и не ще да ми се получи както трябва.
Имам подлото усещане, че не успявам да развия глутена до нужната степен, и уж започвам с по-ниска хидратация, но с месенето и разпъването явно вкарвам доста допълнителна вода, и накрая тестото просто няма сила да се задържи на топка и се сплесква. Или брашната ни тук са толкоз кекави, че не могат да го направят? Най-добър резултат до момента имам с една манитоба от мека пшеница, с високо съдържание на протеини, ама то пък не може всеки ден с манитоба да се пече?? Дори се чудя дали да не си поръчам един чувал канадска пшеница от Англия
Обаче като я поръчам, и с нея пак постигна тези сплескани спихнати балони, какво ще правя после, мм?
Значи, колкото по-нАучно се опитвам да подходя, толкоз повече се провалям. Следя температури, тайминги, меря прецизно до грам, разпъвам, разтеглям, загъвам, даже и ламиниране пробвах (не се оказа толкоз проблемно, даже е лесно), храня си кваса почти религиозно сутрин и вечер в подходящата пропорция, но не ще и не ще да ми се получи както трябва.
Имам подлото усещане, че не успявам да развия глутена до нужната степен, и уж започвам с по-ниска хидратация, но с месенето и разпъването явно вкарвам доста допълнителна вода, и накрая тестото просто няма сила да се задържи на топка и се сплесква. Или брашната ни тук са толкоз кекави, че не могат да го направят? Най-добър резултат до момента имам с една манитоба от мека пшеница, с високо съдържание на протеини, ама то пък не може всеки ден с манитоба да се пече?? Дори се чудя дали да не си поръчам един чувал канадска пшеница от Англия
Обаче като я поръчам, и с нея пак постигна тези сплескани спихнати балони, какво ще правя после, мм?
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Не, Марка, никак не съм утешена. Ще продължавам, ама и вие ме подкрепяйте и не ми разрешавайте да се отказвам.
Ех Лоиз, това с нАучния подход е съвсем вярно. Аз имам една теория за градините, че цветята ни се развиват добре, не благодарения на нашите усилия, а въпреки това. Май ще я прехвърля върху хляба.
Ех Лоиз, това с нАучния подход е съвсем вярно. Аз имам една теория за градините, че цветята ни се развиват добре, не благодарения на нашите усилия, а въпреки това. Май ще я прехвърля върху хляба.