Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Масовите фурни със сигурност е така .
А пък не знам дали знаете, че се продава вносен квас в кофи, който ползват пекарните
МОЛКЕНЗАУЕР-10кг MOLKESAUER
Пастообразна ръжена млечнокисела закваска.
Закваска с висока киселинност за влагане в хлебни изделия.
---------------------------------------------------------------------------
https://lobbi.bg/tsm-dunkel-tamna-zakvaska-za-hlab.html
TSM Dunkel - тъмна закваска за хляб
Подходяща е за всички видове специален хляб.
Добра свежест на продукта, коригира лошите показатели на брашна с голямо отпускане, амилазна активност, плесени и др. Може да се комбинира с различни миксове и подобрители.
Опаковка: 10 кг чувал
------------------------------------------------------------------------
https://lobbi.bg/tsm-hell-svetla-psheni ... vaska.html
TSM Hell е светла пшеничена закваска за хляб с киселинен регулатор 400. Подходяща е за всички видове специален хляб.
Добра свежест на продукта, коригира лошите показатели на брашна с голямо отпускане, амилазна активност, плесени и др. Може да се комбинира с различни миксове и подобрители.
Дозировка: TSM Hell 0,4 - 1,5% спрямо общото количество брашно.
--------------------------------------------------------------------------------
Така че и да е с квас, по-добре не купувайте.
И то да е само кваса........
https://lobbi.bg/podobriteli-za-hliab-b ... bg-26.html
-
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1971
- Регистриран на: Окт 15, '13, 14:31
- Дал благодарност: 190 пъти
- Получил благодарност: 153 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Е, не мога да не се похваля с бирения хляб.
Много ми хареса. Както каза Венче, пружинира и вкуса ми допада. След като го сложих в съда за втасване, го оставих на стайна температура с намерение да го прибера в хладилника по-късно. Само, че се отнесох и когато реших да го прибирам ми се видя втасал, та се наложи да го пека по нощите. На сутринта беше изстинал и готов за ядене. Половината вече замина.
Много харесвам царевичен хляб. Веднъж пробвах, но не се получи. Дали някой не може да сподели рецепта
Много ми хареса. Както каза Венче, пружинира и вкуса ми допада. След като го сложих в съда за втасване, го оставих на стайна температура с намерение да го прибера в хладилника по-късно. Само, че се отнесох и когато реших да го прибирам ми се видя втасал, та се наложи да го пека по нощите. На сутринта беше изстинал и готов за ядене. Половината вече замина.
Много харесвам царевичен хляб. Веднъж пробвах, но не се получи. Дали някой не може да сподели рецепта
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Марка,супер се е получил.
Какво брашно ползва?
Изцяло от царевица ли искаш да правиш хляб или да има царевица?
Ако не държиш да е 100%, от всяка рецепта можеш да заместиш 30-40% от брашното с царевица.
Какво брашно ползва?
Изцяло от царевица ли искаш да правиш хляб или да има царевица?
Ако не държиш да е 100%, от всяка рецепта можеш да заместиш 30-40% от брашното с царевица.
-
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1971
- Регистриран на: Окт 15, '13, 14:31
- Дал благодарност: 190 пъти
- Получил благодарност: 153 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Ползвах бира Столично тъмна и втаса за около 4 часа.
Днес пък бях на пазар и се заредих с 9 кг. брашно, различни видове. Станах за смях на околните. Все едно зареждам малка фурна.
Купих някакво брашно, което не съм виждала и понеже беше на промоция и евтиджос взех 4 кг.
Само с царевица няма да стане. Правих смесен, но не се получи. Може би трябва да опитам пак с технологиите, които научих.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Днешният хляб в картинки.
Накиснатото жито
Брашната - пълнозърнеста спелта + пълнозърнесто пшенично, ако трябва да се вярва на пакета -100% пълнозърнесто, смляно на каменна мелница.Квас- тесто от предното месене, добавени трици - половин чаена чаша.
Тестото, престояло 20 часа в хладилника, готово за печене.
И резултата
Накиснатото жито
Брашната - пълнозърнеста спелта + пълнозърнесто пшенично, ако трябва да се вярва на пакета -100% пълнозърнесто, смляно на каменна мелница.Квас- тесто от предното месене, добавени трици - половин чаена чаша.
Тестото, престояло 20 часа в хладилника, готово за печене.
И резултата
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Господинов е машина Все едно от калъп ги вади
Марка, за теб специални поздравления!
Много красив, и вътре идеален. А щом и вкусът ти допада
Това с брашната е епопея. Подозирам, че вече пазарувам повече брашно, отколкото китки
Аз днес с принос към летящите чинии, но моля, не каква да е , а особено аеродинамичен спортен модел
50:50 бяло и пълнозърнесто. Още при замесването знаех, че така ще стане, защото квасът ми беше далече от пика, но така се случи. Спа снощи в хладилника, ама наистина само е спал, защото го извадих 0 прираст. Вместо да го чакам незнайно колко, му дадох малко газ, та съвсем забатачих работата.
На вкус обаче е добре и ММ не придиря много.
Сашеее, никога не е късно да стане човек за резил.
Марка, за теб специални поздравления!
Много красив, и вътре идеален. А щом и вкусът ти допада
Това с брашната е епопея. Подозирам, че вече пазарувам повече брашно, отколкото китки
Аз днес с принос към летящите чинии, но моля, не каква да е , а особено аеродинамичен спортен модел
50:50 бяло и пълнозърнесто. Още при замесването знаех, че така ще стане, защото квасът ми беше далече от пика, но така се случи. Спа снощи в хладилника, ама наистина само е спал, защото го извадих 0 прираст. Вместо да го чакам незнайно колко, му дадох малко газ, та съвсем забатачих работата.
На вкус обаче е добре и ММ не придиря много.
Сашеее, никога не е късно да стане човек за резил.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Това с резила...мисля, че скоро ще поведа резултата с един козунак.
Както споделих, снощи отказах да се откажа и реших да продължа опитите с козунак. От тогава втасваме, чакаме, чудим се и едва преди малко замесих. Резултата утре
Както споделих, снощи отказах да се откажа и реших да продължа опитите с козунак. От тогава втасваме, чакаме, чудим се и едва преди малко замесих. Резултата утре
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Ха добра вечер и от мен.
Марка, много красив, и бухнал, и страхотно изглеждащ бирен хляб!
И едни милинки мернах, а как обичам, оуууу
Господинов, поздравления, вероятно е много вкусен този хляб с целите зърна.
Аз тези дни произведох две превтасали неща, като едното си беше като летящо килимче даже , щото в продълговата кошница втасва
Днес, щото няма хляб вече, реших целенасочено да пробвам за фокача. Замесих 350 г брашно, мислех с 80% вода, ама май малко изтървах количеството, та дали не отиде към 85. Ама викам си, я да я видим таз пък висока хидратация като как се работи с нея, щото нали, няма да го оформям така или иначе, да си поиграя. Та, час и половина автолиза, добавих 20% квас от хладилника (от доста време храня едно нюню количество, като пробвам да го подсилвам, и не го оставям да огладнее, а храня два пъти на ден и реално изхвърленото не е кисело, а си е истински квас почти в пик, само че студен). Та, забърках го, след малко сложих и солта и викам си, я сега да пробвам онзи просоловут rubaud method И почнах да бълникам тестото в купата, ама то е като локва просто (щото и брашно ми дожаля да сложа хубаво, та с едно лидълско някво смотано). И бълниках, бълниках, откачи ми се ръката от рамото, но си стои като локва. Пробвах да го сгъвам, лепне ми по ръцете, по купата, никакъв шанс за нищо. Мисля си да го оставя цяла нощ да си стои, барем някъв глутен се развие от само себе си и утре да го излея в една тава и да го опека. Та или ще имаме епик фокача, или епик фейл, едно от двете
И следващия опит, който мисля да пробвам, е да ферментирам вода с плодове и зарзавати - днес купих една кутийка био ягоди и отмъкнах от Кауфланд едно външно листо от червена зелка А, и био кокосова захар им взех Ще видим
Някой от вас пробвал ли е такова чудо?
Марка, много красив, и бухнал, и страхотно изглеждащ бирен хляб!
И едни милинки мернах, а как обичам, оуууу
Господинов, поздравления, вероятно е много вкусен този хляб с целите зърна.
Аз тези дни произведох две превтасали неща, като едното си беше като летящо килимче даже , щото в продълговата кошница втасва
Днес, щото няма хляб вече, реших целенасочено да пробвам за фокача. Замесих 350 г брашно, мислех с 80% вода, ама май малко изтървах количеството, та дали не отиде към 85. Ама викам си, я да я видим таз пък висока хидратация като как се работи с нея, щото нали, няма да го оформям така или иначе, да си поиграя. Та, час и половина автолиза, добавих 20% квас от хладилника (от доста време храня едно нюню количество, като пробвам да го подсилвам, и не го оставям да огладнее, а храня два пъти на ден и реално изхвърленото не е кисело, а си е истински квас почти в пик, само че студен). Та, забърках го, след малко сложих и солта и викам си, я сега да пробвам онзи просоловут rubaud method И почнах да бълникам тестото в купата, ама то е като локва просто (щото и брашно ми дожаля да сложа хубаво, та с едно лидълско някво смотано). И бълниках, бълниках, откачи ми се ръката от рамото, но си стои като локва. Пробвах да го сгъвам, лепне ми по ръцете, по купата, никакъв шанс за нищо. Мисля си да го оставя цяла нощ да си стои, барем някъв глутен се развие от само себе си и утре да го излея в една тава и да го опека. Та или ще имаме епик фокача, или епик фейл, едно от двете
И следващия опит, който мисля да пробвам, е да ферментирам вода с плодове и зарзавати - днес купих една кутийка био ягоди и отмъкнах от Кауфланд едно външно листо от червена зелка А, и био кокосова захар им взех Ще видим
Някой от вас пробвал ли е такова чудо?
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Lois, много богат и плътен е вкуса на този хляб.
Сега заради спелтата може би е още по-добър.
Преди ползвах спелта, която беше като бяло брашно и сякаш не ми хареса, но с тази, вкуса е чудесен.
Получава се много вкусен и питателен хляб с добавяне на целите пшенични зърна.
Вчера на вечеря едва успях да изям 1 филия и половина.
За да бъде идеален според моите разбирания, трябва да си имам домашна каменна мелница и аз да си смилам житото на брашно.
И тогава .....блаженство и кеф.....и дъхав хляб.
Метода с ферментиралите плодове се казваше - Дива мая, май. В първите постове в тази тема го има описан.
Има и метод със стафиди, и с ориз.
Сега заради спелтата може би е още по-добър.
Преди ползвах спелта, която беше като бяло брашно и сякаш не ми хареса, но с тази, вкуса е чудесен.
Получава се много вкусен и питателен хляб с добавяне на целите пшенични зърна.
Вчера на вечеря едва успях да изям 1 филия и половина.
За да бъде идеален според моите разбирания, трябва да си имам домашна каменна мелница и аз да си смилам житото на брашно.
И тогава .....блаженство и кеф.....и дъхав хляб.
Метода с ферментиралите плодове се казваше - Дива мая, май. В първите постове в тази тема го има описан.
Има и метод със стафиди, и с ориз.