Как се прави хубав козунак?

Изкушения за лакомници и гурмани.
Потребителски аватар
сюзан
Баш кафе майстор
Мнения: 2945
Регистриран: чет юни 12, 2014 10:56 am
Местоположение: Стара Загора
x 631
x 843

чет апр 12, 2018 7:43 am

Мери, от бабините козунаци само аз обирах бадемчетата до едно. Върна ме в детските години с тези спомени.
0 x
За да направиш прерия
ти трябва пчела и детелина,
и една мечта голяма.
Но само и мечта ти стига
ако пчела и детелина няма.
Емили Дикинсън

Потребителски аватар
Натали-Я
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1147
Регистриран: нед сеп 21, 2014 9:03 pm
x 248
x 314

чет апр 12, 2018 11:30 am

Мария Николова написа:
ср апр 11, 2018 11:03 pm
Косе Босе, като бях малка аз събличах елечетата на бадемите. :D А майка ми правеше един козунак за мен - кукла. Тяло, главичка, ръчички, крачета. Като се изпече, всичко се сливаше, но аз си знаех, че е моята кукла. :lol: Целия обсипан с бадеми!!! Можех да изям всички бадемчета от моя козунак, но да не пипам другите козунаци. Вървях между великденчета, лалета и зрънкалета; обикалях под цъфналата сливка-дрисливка и цъфналото чемширено дърво с филия козунак, намазан с мед и слушах жуженето на първите пчели и гугутките.
Страхотно е това, което сподели със нас, Мария! Цялата атмосфера на твоето детство светна пред моите очи . Правила съм мънички козунаци за дъщерята ми. С много-много стафидки. Тя казваше "Ще ям козунак със очички". Живот и здраве, ако ще рече господ, ако някога ще си имам внучка, ще правя за нея козунак-кукла.
0 x
ema
Kафенце
Мнения: 9
Регистриран: нед фев 18, 2018 9:42 pm

вт май 15, 2018 5:31 pm

Тази година добре ми се получиха козунаците, взех по-хубаво брашно.
0 x
Потребителски аватар
Мария Николова
Наркоман
Мнения: 23982
Регистриран: съб ное 28, 2009 11:44 pm
Местоположение: Нова Загора
x 1607
x 2848

вт май 15, 2018 11:49 pm

ema написа:
вт май 15, 2018 5:31 pm
Тази година добре ми се получиха козунаците, взех по-хубаво брашно.

Няма ли снимка, не се брои. :lol:
0 x
Платон ми е скъп, но истината ми е по-скъпа.
Потребителски аватар
denyo
Kъсо кафе
Мнения: 52
Регистриран: нед яну 12, 2014 10:32 pm
Местоположение: Варна
x 1
Контакти:

ср ное 28, 2018 3:57 pm

Здравейте любители на козунака.
Ако някой от вас има интерес, може да:

- Посети, разгледа и евентуално лайкне (хареса):
Фейсбук страницата "Козунак на конци с хлебопекарна - лесна изпитана рецепта"

- Да се включи във Фейсбук групата "Козунак на конци - лесна и подробна рецепта"
и да сподели своя опит в замесването на козунаци.
1 x

Потребителски аватар
zeleno
Наркоман
Мнения: 11570
Регистриран: вт ное 23, 2010 3:59 pm
x 380
x 499

пет апр 19, 2019 8:57 am

имам пити с домашно масло и май ще се пробвам да направя козунак , имам и домашни яйца
та , моля да ми кажете кога и как да му произведа закваска , дойде ми ред да пробвам ...
1 x
Потребителски аватар
Тутти
Баш кафе майстор
Мнения: 2485
Регистриран: съб ное 21, 2015 6:47 am
Местоположение: София
x 502
x 1362

пет апр 19, 2019 10:17 pm

zeleno написа:
пет апр 19, 2019 8:57 am
имам пити с домашно масло и май ще се пробвам да направя козунак , имам и домашни яйца
та , моля да ми кажете кога и как да му произведа закваска , дойде ми ред да пробвам ...
Тази рецепта съм копирала от форума, но не съм записала от кого е. Може да погледнеш в темата за хляб с квас, там Lois беше дала рецепта за козунак.

Козунак с квас

Необходимите продукти - 3 жълтъка, 1 яйце, 150 гр захар, 150 мл прясно мляко, 100 гр краве масло, ромова есенция или ром 1 с л , 500 гр брашно, 1/4 ч л сол, 200-250 активен квас.
Разбийте яйцата и захарта до побеляване, добавете млякото, аромата, накрая кваса. Получава се кремаобразна смес. Пресейте брашното и замесете, оставете да си почине за 30 минути. Добавете половината от маслото и солта омесете добре и оставете за 30 минути. Направете три разтягания, като при хляба през 30-40 минути.
След разтяганията направих моя метод за конци който можете да видите тук, като добавих на няколко пъти останалото масло. Оставям да почива 2 часа на стайна температураа може и в хладилник за 5-6 часа.
На намазнен плот оформете внимателно без да месите като следвате отново посоката на разтягането. Направете фитили и напълнете, ако желаете с различна плънка, локум, шоколад, стафиди. Поставете във формите и след като удвои, дори утрои обема си може да печете. При мен втасва 24 часа, по едно време си мислех, че няма да се получи, но не се отказах и реших да чакам докато не се вдигне достатъчно. Намажете с яйце поръсете с бадеми и влажна захар. Аз пекох на 180 градуса с купичка с вода на дъното на печката.
Последна промяна от Тутти на пет апр 19, 2019 10:24 pm, променено общо 2 пъти.
1 x
Потребителски аватар
Тутти
Баш кафе майстор
Мнения: 2485
Регистриран: съб ное 21, 2015 6:47 am
Местоположение: София
x 502
x 1362

пет апр 19, 2019 10:20 pm

zeleno написа:
пет апр 19, 2019 8:57 am
имам пити с домашно масло и май ще се пробвам да направя козунак , имам и домашни яйца
та , моля да ми кажете кога и как да му произведа закваска , дойде ми ред да пробвам ...
Ето и друга копирана рецапта за козунак с квас на Wenche.

Козунак с квас wenche




Структурата е определено влакнеста, ако беше по-топъл, щяха да се разтягат по-дълги конци, но и така личи. Сочен, нежен и нехлебен. И без добавка на стафиди или нещо друго е доста сладък, тъй че бялата захар може да се замени със същото количество тръстикова.
Ето рецептата:

Подготовка на сладък стартер
40 гр. Квас
80 гр. Вода
80 гр. Брашно
45 гр. Кристална захар

Разбърква се много добре всичко и се оставя за 10-12 часа на 28-30°С да се активира.
Правя вметката, че в момента квасът ми е във върхова форма, удвоява/утроява обема за около 3 часа и го задържа 12-15, че и повече часа, но на този сладък стартер наистина му трябваха 10 часа, за да го призная за готов, което много ме учуди, защото захарта принципно би трябвало да ускори процеса.

Необходими продукти за 2 бр. козунаци
500 гр. Силно брашно
180 гр. Яйца ( 3 бр. средни )
125 гр. Прясно мляко
200 гр. Сладък квас ( цялото количество посочено по горе)
6 гр. Сол (аз сложих 3 гр)
150 гр. Кристална захар
10 гр. Портокалови корички (лимонова кора)
Ванилия
100 гр. Мазнина 50:50 разтопено масло и олио

Процес
Готовият активен сладък квас се смесва с цялото количество прясно мляко и 150 гр. от брашното. Оставя се за 2-3 часа или докато удвои обем. Това е маяното тесто.
След това се разбиват яйцата със захарта. Яйчената смес прибавяме към маяното тесто и разбъркваме. Добавят се всички останали продукти и се меси до гладко еластично тесто с развит глутен.
Аз добавих мазнината на 3-4 пъти към края на измесването.
Месих на ръка, след това направих 4-5 разпъвания през 30-40 минутки. Тестото се оставя да втаса много хубаво. При мен отне около 5-6 часа за да подмине удвояване. Втасалото тесто разделих да 4 топки. Оставих го да почине 30 минути и тогава оформих 2 средни козуначета от по 2 усукани фитила.
Покрих и оставих да втасат отново. Преди да влезе във фурната го намазах с леко разреден жълтък и го посипах със захар.
Пекох 55 минути на 180°С - 170°С .
1 x
Потребителски аватар
Мария Николова
Наркоман
Мнения: 23982
Регистриран: съб ное 28, 2009 11:44 pm
Местоположение: Нова Загора
x 1607
x 2848

пет апр 19, 2019 11:11 pm

Най-хубав е този козунак, който си харесам от магазина! :daaa:
Впрочем, мернах обява на някой магазин за козунак по поръчка. Ще я потърся и ще си поръчам маминия козунак - без никакви семена отгоре :evil: , а с обелени бадеми и вътре със стафиди. :D
1 x
Платон ми е скъп, но истината ми е по-скъпа.
Потребителски аватар
zeleno
Наркоман
Мнения: 11570
Регистриран: вт ное 23, 2010 3:59 pm
x 380
x 499

съб апр 20, 2019 8:36 am

Благодаря ти , Тути :tzeluvka:
Венче ми обеща и квас / то не можело от днес за утре да си произведа :mrgreen: / , ще стане работата значи :ieeee:
0 x
Потребителски аватар
liubami
Кана кафе
Мнения: 655
Регистриран: пет яну 11, 2013 1:08 pm
Местоположение: софия
x 240
x 190

вт май 14, 2019 10:13 pm

За пръв път правя козунак, стана фантастичен, по рецепта на Тути :tzeluvka:

Изображение
4 x
https://flickr.com/photos/[email protected] ... 9499790383" onclick="window.open(this.href);return false;

Отговори

Върни се в “Готварство”