Как се прави хубав козунак?
-
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1069
- Регистриран: вт сеп 20, 2016 10:56 pm
- Местоположение: Стара Загора
- x 49
- x 44
Най-сетне приключих с последните!Светли празници!


0 x
- Ава_и_мама
- Кафевар/ка/
- Мнения: 881
- Регистриран: пон яну 23, 2017 8:26 pm
- Местоположение: гр. София
- x 89
- x 16
И аромата им се усеща! Златни ти ръчици! Светли празници! 

0 x
ra4eto и Марта, значи да ви броя за успешни тестери на рецептата ми? Много се радвам, че са ви се получили. Ако някой вижда неясноти, да казва, да ги оправям. Все пак до година трябва да ги направим още по-добри козунаците, нали 

0 x
- ra4eto
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1038
- Регистриран: вт мар 01, 2011 2:49 pm
- Местоположение: Габра,София
Абсолютно сполучливи.При мен само печенето ме отдалечи от, перфектен козунак(последните 10 минути,които аз добавих от страх да не ми останат сурови,ме прецакахаdenyo написа:ra4eto и Марта, значи да ви броя за успешни тестери на рецептата ми? Много се радвам, че са ви се получили. Ако някой вижда неясноти, да казва, да ги оправям. Все пак до година трябва да ги направим още по-добри козунаците, нали

Благодаря!
0 x
-
- Kафенце
- Мнения: 10
- Регистриран: вт авг 08, 2017 5:42 pm
Най-необичайните традиции за Великден


0 x
Най-после се вижда края на тази лудост. И да се похваля, без специализирана помощ май ще се измъкна. Измина още една година в експерименти, но не открих нищо съществено като подобрение на това от сезон 2017, версия 3. И по този повод рекох за по-лесно раздаване на рецептата я кача на домейн:
kozunak.top - лесна изпитана рецепта за козунак на конци с помоща на хлебопекарна
ако има някой нов ентусиаст, който би се жертвал в името на науката, да каже после как са му се получили.
kozunak.top - лесна изпитана рецепта за козунак на конци с помоща на хлебопекарна
ако има някой нов ентусиаст, който би се жертвал в името на науката, да каже после как са му се получили.
0 x
Сигурно много брашно добавяш при месенето. Тестото трябва да е меко до средно твърдо. Аз също негодувам

Другият вариант е да слагаш много малко мая. Не мисля, че е при втасването, защото се е случвало да нямам време и то при печенето се донадува и пак става пухкаво.
Още не съм почнала тая година. Пиша си забележка

0 x
Никога не е късно да засадиш клематис...
- greeneyed
- Чист кофеин
- Мнения: 7129
- Регистриран: пон ное 30, 2009 3:11 pm
- Местоположение: 550 м н.в., в полите на Средна гора
- x 71
- x 98
Аз направих козунак по рецептата на Тутти. От мазнината сложих само 2 лъжици, от захарта - 4 лъжици.Това с бъркането в една посока не се получи, тестото си стана на хубава топка, която може само да се меси. Сложих го в хлебопекарната на програма тесто . След това го разделих на 2 части, добавях останалата мазнина, докато оформях фитилите; в правогълниците сложих стафиди и орехи, завих ги и оплетох 2 козунака, поръсих с останалата захар. Резултатът е: много вкусен козунак, ама много))))))))))))))))))) Това беше тренировка, другата седмица ще направя пак, като половината тесто ще е оформено на руло, което ще намажа със сладко от малини! 

0 x
Роза на сянка не вирее, източва се, не цъфти, боледува.
"Не искайте много – не можете да му платите цената" Ванга
моите цветя
"Не искайте много – не можете да му платите цената" Ванга
моите цветя
-
- x 11
Хубав козунак се прави с квас
Тези са от вчера, пробвам различни плънки, със сливовия мармалад трябва да съм по-пестелива.





0 x
-
- Кафевар/ка/
- Мнения: 857
- Регистриран: съб мар 14, 2015 2:23 pm
- Местоположение: София
- x 1
Всички продукти на стайна температура. 9яйца /едното за намазване/, брашно около 2.00 -2.400кг,220гмасло, 1ч.л. сол, 900мл прясно мляко,1 кубче мая, 720 г захар,/ може да се намали малко захарта, особено ако има и плънка стават прекалено сладки/ кора и сока от един лимон. Аз обичам да са ароматни и добавям есенция ванилия и 1сл ром. Тези продукти са 5 средни козунака. Обикновено правя половината или 2/3.
Маята я разтварям в половината от прясното мляко и няколко лъжици брашно и една лъжица захар. Оставям на топло да шупне. Яйцата се разбиват много добре с останалата захар, млякото, кората и сока на лимона есенциите и солта.Пресявам част от брашното в дълбок съд . Правя кладенче и изсипвам яйчената смес и втасалата мая.Започвам да обърквам с ръка и да добавям по малко от останалото брашно. Когато се сгъсти изваждам тестото върху набрашнен плот и доизмесвам като добавям по малко от брашното и половината от разтопеното масло. Разтягам на плота , топя ръцете в маслото намазвам тестото , прегъвам и така докато се усвои половината от маслото.Оставям да втаса и започвам второто месене докато се поеме и втората половина от маслото. Тестото е меко и леко лепнещо. Отново оставям да втаса и оформям козунаците.Оформените козунаци също оставям да се надигнат , намазвам с яйце и поръсвам с захар.

0 x
-
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1069
- Регистриран: вт сеп 20, 2016 10:56 pm
- Местоположение: Стара Загора
- x 49
- x 44
Ами това е.Пак да кажа , че не толкова го меся колкото го разтягам на плота. Топя ръцете в мазнината и намазвам, загъвам и пак разтягам, намазвам - това се повтаря докато се поеме мазнината.
0 x