Как се прави хубав козунак?
Re: Как се прави хубав козунак?
Или може да се пресее през сито - наскоро открих, че така остават доста едри кристалчета захар...
- milena02
- Чист кофеин
- Мнения: 5417
- Регистриран на: Юни 13, '12, 16:35
- Местоположение: София
- Получил благодарност: 1 път
Re: Как се прави хубав козунак?
Имам хлебопекарна, обаче тя е в разрез с философските ми разбирания. Дървена философия е моята и гласи, че козунакът не е козунак, т.е. сладко тестено изделие, а ритуал и забавление. Ако ми е за самия козунак, ей я фурната до нас. Приключението е в това да се овъртиш до ушите в брашно, пък нещо да не стане, пък ти да ревеш, пак да замесиш, този път да стане, но да го прегориш, да почнеш отначало, накрая да се получи прекрасен козунак и да си горд и доволен. С две думи: страдание и възторг. И играчка за цял ден. Така че аз ще го меся ръчно, ще го блъскам 50 пъти в плота, ще клеча после до него докато втаса и т.н. За захарта разбрах, благодаря за съветите.dantonova написа:Милена, ако имаш хлебопекарна, спокойно можеш да си омесиш тестото в нея, а после да си го сплетеш и изпечеш във фурната .
Re: Как се прави хубав козунак?
Ех, много добре разбирам твоята философия и ентусиазъм . Когато преди 10-на година направих първия си домашен козунак, все още нямах хлебопекарна, печката ми беше "Раховец" и беше по-скоро въпрос на лично предизвикателство и почти Хамлетовски въпрос - "ще го бъде или не?". В спомените ми от детството, месенето на козунаци от моята баба беше свещенодействие и отнемаше цял ден. Всъщност далече не е толкова трудоемко, колкото изглежда и с хубава рецепта, качествени продукти и съвременните фурни, вероятността да не се получи е много малка.
Независимо от резултата обаче, съм сигурна, че повече "козунак от фурната отсреща" няма да опиташ . Успех!
Независимо от резултата обаче, съм сигурна, че повече "козунак от фурната отсреща" няма да опиташ . Успех!
Re: Как се прави хубав козунак?
Започнам генералната репетиция с кузунаците за Великден!
Очаквай те по-късно доклад за свършената работа Имам само един въпроас (извинете ме ако ви се стори тъп) ако, реша да правя и кифлички,като ги оформя в готов вид в тавата, трябва ли да втасат и те, или ги мушвам направо в фурната?
Очаквай те по-късно доклад за свършената работа Имам само един въпроас (извинете ме ако ви се стори тъп) ако, реша да правя и кифлички,като ги оформя в готов вид в тавата, трябва ли да втасат и те, или ги мушвам направо в фурната?
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
- Мнения: 31680
- Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
- Местоположение: Нова Загора
- Дал благодарност: 1023 пъти
- Получил благодарност: 2353 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
И те, и те!Kam4eto написа:Започнам генералната репетиция с кузунаците за Великден!
Очаквай те по-късно доклад за свършената работа Имам само един въпроас (извинете ме ако ви се стори тъп) ако, реша да правя и кифлички,като ги оформя в готов вид в тавата, трябва ли да втасат и те, или ги мушвам направо в фурната?
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
а да му разкриеш неговите.
Re: Как се прави хубав козунак?
Готова съм! Това е първият ми козунак, лично омесен от мен и центрофугиран.
Този по-става за снимка. Другият ме е срам да го покажа. Мисля си, че нещо не направих тестото както трябваше. Вътре са опечени добре, но са някък пухкави но конци няма.Дали пък не трябваше два пъти да ги извъртя в центрофугата.
Но нещо не ме кефят Но пък са страшно вкусни.
Приемам и мнения и критики!
Този по-става за снимка. Другият ме е срам да го покажа. Мисля си, че нещо не направих тестото както трябваше. Вътре са опечени добре, но са някък пухкави но конци няма.Дали пък не трябваше два пъти да ги извъртя в центрофугата.
Но нещо не ме кефят Но пък са страшно вкусни.
Приемам и мнения и критики!
Re: Как се прави хубав козунак?
аз правя вече две години по тази рецепта
http://www.kulinarno-joana.com/2010/04/ ... h-raisins/
много ми харесват и обясненията и технологията, разно сутринта в събота замесвам, после излизаме на разходка, като се върнем козунака втасал, готов за дооформяне и разпределение по съдинките, плитки, млитки както дойде, набучени с бадеми, стафиди за украса и поръсена едра захар и готово
http://www.kulinarno-joana.com/2010/04/ ... h-raisins/
много ми харесват и обясненията и технологията, разно сутринта в събота замесвам, после излизаме на разходка, като се върнем козунака втасал, готов за дооформяне и разпределение по съдинките, плитки, млитки както дойде, набучени с бадеми, стафиди за украса и поръсена едра захар и готово
Re: Как се прави хубав козунак?
Не намирайте кусури на козунаците си, защото както и да ги направите, все ще са в пъти по-добри от купешките. Вижте каква информация чета във в-к Стандарт днес:
Козунак с куркума вместо яйца
http://paper.standartnews.com/bg/articl ... cle=488673" onclick="window.open(this.href);return false;
Козунак с куркума вместо яйца
http://paper.standartnews.com/bg/articl ... cle=488673" onclick="window.open(this.href);return false;
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Как се прави хубав козунак?
и така мили дами, извадих рецептата, но... там пише една чаена лъжица МАХЛЕБ
ха сега де, тази екзотика с ориенталски аромат откъде може да бъде закупена,се пита в задачата
и не меся... връзвам здраво в торбичка,бохчичка и врътвам в центрофугата за 5 минути
ще не ще сам се омесва
ха сега де, тази екзотика с ориенталски аромат откъде може да бъде закупена,се пита в задачата
и не меся... връзвам здраво в торбичка,бохчичка и врътвам в центрофугата за 5 минути
ще не ще сам се омесва
Re: Как се прави хубав козунак?
Махлебът е подправка - смлени ядки от дива череша. Продават я в арабските/ливанските магазини, на женски пазар едно време имаше такъв, но от години не съм ходила там и не знам съществува ли още. Доста тежко мирише, затова се слага много по малко. Мен ако питаш, чудесно можеш да минеш и без нея, то баба ти едно време все махлеб е слагала в козунаците!Marti написа: и така мили дами, извадих рецептата, но... там пише една чаена лъжица МАХЛЕБ
ха сега де, тази екзотика с ориенталски аромат откъде може да бъде закупена,се пита в задачата
и не меся... връзвам здраво в торбичка,бохчичка и врътвам в центрофугата за 5 минути
ще не ще сам се омесва
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;