Как се прави хубав козунак?

Изкушения за лакомници и гурмани.
dantonova
Двойно кафе
Мнения: 182
Регистриран: пон авг 08, 2011 5:41 pm

съб апр 05, 2014 12:43 am

Или може да се пресее през сито - наскоро открих, че така остават доста едри кристалчета захар...
0 x

Потребителски аватар
milena02
Кафе машина
Мнения: 3981
Регистриран: ср юни 13, 2012 4:35 pm
Местоположение: София
x 80
x 375

съб апр 05, 2014 8:08 am

dantonova написа:Милена, ако имаш хлебопекарна, спокойно можеш да си омесиш тестото в нея, а после да си го сплетеш и изпечеш във фурната .
Имам хлебопекарна, обаче тя е в разрез с философските ми разбирания. Дървена философия е моята и гласи, че козунакът не е козунак, т.е. сладко тестено изделие, а ритуал и забавление. Ако ми е за самия козунак, ей я фурната до нас. Приключението е в това да се овъртиш до ушите в брашно, пък нещо да не стане, пък ти да ревеш, пак да замесиш, този път да стане, но да го прегориш, да почнеш отначало, накрая да се получи прекрасен козунак и да си горд и доволен. С две думи: страдание и възторг. И играчка за цял ден. Така че аз ще го меся ръчно, ще го блъскам 50 пъти в плота, ще клеча после до него докато втаса и т.н. За захарта разбрах, благодаря за съветите.
0 x
dantonova
Двойно кафе
Мнения: 182
Регистриран: пон авг 08, 2011 5:41 pm

съб апр 05, 2014 9:24 am

Ех, много добре разбирам твоята философия и ентусиазъм :dovolen: . Когато преди 10-на година направих първия си домашен козунак, все още нямах хлебопекарна, печката ми беше "Раховец" и беше по-скоро въпрос на лично предизвикателство и почти Хамлетовски въпрос ;) - "ще го бъде или не?". В спомените ми от детството, месенето на козунаци от моята баба беше свещенодействие и отнемаше цял ден. Всъщност далече не е толкова трудоемко, колкото изглежда и с хубава рецепта, качествени продукти и съвременните фурни, вероятността да не се получи е много малка.
Независимо от резултата обаче, съм сигурна, че повече "козунак от фурната отсреща" няма да опиташ ;) . Успех! :stiskam:
0 x
Потребителски аватар
Kam4eto
Kафенце
Мнения: 20
Регистриран: ср апр 02, 2014 4:18 pm

съб апр 05, 2014 10:35 am

Започнам генералната репетиция с кузунаците за Великден! :ieeee: :ieeee: :ieeee: :ieeemyzh: :ieeemyzh:
Очаквай те по-късно доклад за свършената работа Имам само един въпроас :swait:(извинете ме ако ви се стори тъп) ако, реша да правя и кифлички,като ги оформя в готов вид в тавата, трябва ли да втасат и те, или ги мушвам направо в фурната?
0 x
Потребителски аватар
Мария Николова
Наркоман
Мнения: 23297
Регистриран: съб ное 28, 2009 11:44 pm
Местоположение: Нова Загора
x 383
x 654

съб апр 05, 2014 11:24 am

Kam4eto написа:Започнам генералната репетиция с кузунаците за Великден! :ieeee: :ieeee: :ieeee: :ieeemyzh: :ieeemyzh:
Очаквай те по-късно доклад за свършената работа Имам само един въпроас :swait:(извинете ме ако ви се стори тъп) ако, реша да правя и кифлички,като ги оформя в готов вид в тавата, трябва ли да втасат и те, или ги мушвам направо в фурната?
И те, и те! :daaa:
0 x
Платон ми е скъп, но истината ми е по-скъпа.

Потребителски аватар
Kam4eto
Kафенце
Мнения: 20
Регистриран: ср апр 02, 2014 4:18 pm

съб апр 05, 2014 5:22 pm

Готова съм! Това е първият ми козунак, лично омесен от мен и центрофугиран. :ieeemyzh: :ieeemyzh:
Този по-става за снимка. Другият ме е срам да го покажа. Мисля си, че нещо не направих тестото както трябваше. Вътре са опечени добре, но са някък пухкави но конци няма.Дали пък не трябваше два пъти да ги извъртя в центрофугата.
Но нещо не ме кефят :sneee: Но пък са страшно вкусни.
Приемам и мнения и критики!
Изображение
Изображение
0 x
Потребителски аватар
setipeti
Кана кафе
Мнения: 530
Регистриран: пон май 20, 2013 10:42 am
Местоположение: Варна

ср апр 09, 2014 12:40 pm

аз правя вече две години по тази рецепта
http://www.kulinarno-joana.com/2010/04/ ... h-raisins/

много ми харесват и обясненията и технологията, разно сутринта в събота замесвам, после излизаме на разходка, като се върнем козунака втасал, готов за дооформяне и разпределение по съдинките, плитки, млитки както дойде, набучени с бадеми, стафиди за украса и поръсена едра захар и готово :P
0 x
Потребителски аватар
Titi
Чист кофеин
Мнения: 7269
Регистриран: ср ное 25, 2009 10:51 am
Местоположение: София

пет апр 11, 2014 12:05 pm

Не намирайте кусури на козунаците си, защото както и да ги направите, все ще са в пъти по-добри от купешките. Вижте каква информация чета във в-к Стандарт днес:

Козунак с куркума вместо яйца
http://paper.standartnews.com/bg/articl ... cle=488673" onclick="window.open(this.href);return false;
0 x
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Marti
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1209
Регистриран: нед дек 12, 2010 9:41 pm

пет апр 11, 2014 4:55 pm

:cry: и така мили дами, извадих рецептата, но... там пише една чаена лъжица МАХЛЕБ
ха сега де, тази екзотика с ориенталски аромат откъде може да бъде закупена,се пита в задачата
и не меся... връзвам здраво в торбичка,бохчичка и врътвам в центрофугата за 5 минути
ще не ще сам се омесва
:svekurva: :svekurva: :svekurva: :svekurva: :svekurva:
0 x
Потребителски аватар
Titi
Чист кофеин
Мнения: 7269
Регистриран: ср ное 25, 2009 10:51 am
Местоположение: София

пет апр 11, 2014 5:07 pm

Marti написа::cry: и така мили дами, извадих рецептата, но... там пише една чаена лъжица МАХЛЕБ
ха сега де, тази екзотика с ориенталски аромат откъде може да бъде закупена,се пита в задачата
и не меся... връзвам здраво в торбичка,бохчичка и врътвам в центрофугата за 5 минути
ще не ще сам се омесва
:svekurva: :svekurva: :svekurva: :svekurva: :svekurva:
Махлебът е подправка - смлени ядки от дива череша. Продават я в арабските/ливанските магазини, на женски пазар едно време имаше такъв, но от години не съм ходила там и не знам съществува ли още. Доста тежко мирише, затова се слага много по малко. Мен ако питаш, чудесно можеш да минеш и без нея, то баба ти едно време все махлеб е слагала в козунаците!
0 x
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Потребителски аватар
ivanina
Кафе машина
Мнения: 3917
Регистриран: пет мар 29, 2013 11:36 am
Местоположение: Русе, България
x 32
x 35

пет апр 11, 2014 5:39 pm

Марти , я не плачи - ползвай си нашата класика ВАНИЛИЯ и хич не страдай за такива неща , които дори не познаваме! :daaa:
0 x
Истината е като водата - винаги намира път!...

Изображение
Marti
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1209
Регистриран: нед дек 12, 2010 9:41 pm

пет апр 11, 2014 5:42 pm

хич даже и не рИва
мисля да импровизирам,защото... е,не съм мързелива, ама времето не ми стига
ще добавя туй онуй от мен, пък центрофугата ще го омеси заради мен :lol: :o :lol:
0 x
Потребителски аватар
setipeti
Кана кафе
Мнения: 530
Регистриран: пон май 20, 2013 10:42 am
Местоположение: Варна

пет апр 11, 2014 9:36 pm

махлеб-а не съм го и помирисвала.. :D
**разбира се, нямам нищо против и да пробвам тази подправка, но поради причина, че козунаци правя и консумирам вендъж годишно хич не съм се и задълбала, че има махлеб, аз гледам основните съставки и техники :ieeee:
0 x
Потребителски аватар
Titi
Чист кофеин
Мнения: 7269
Регистриран: ср ное 25, 2009 10:51 am
Местоположение: София

съб апр 12, 2014 10:47 am

Зари написа:Рових не само тук, а и в ютюбата и... :D
Ето тук за напълно начинаещи:
1. " onclick="window.open(this.href);return false;
2. " onclick="window.open(this.href);return false;
3. " onclick="window.open(this.href);return false;
4. " onclick="window.open(this.href);return false;
5. " onclick="window.open(this.href);return false;
6. " onclick="window.open(this.href);return false; . Ако не идеално, то е много мотивиращо. :ieeee:

А относно последователността и дозировката, както и относно разбиването на някои митове, ето:
" onclick="window.open(this.href);return false; :daaa:
:ieeee: Може и да пробвам златкината, галината или някоя друга рецепта, ама... ще видим.
Само да побутна тези полезни видеоуроци напред, че идва време да си ги припомняме.
0 x
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Marti
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1209
Регистриран: нед дек 12, 2010 9:41 pm

съб апр 12, 2014 3:04 pm

И тъй както пише в рецептата
замесвате тестото и излизате на дълга разходка
те това и аз направих...
тестото го завъртях в центрофугата, първо в найлонов плик го сложих, после в дне здрави платнени торби и го центрофугирах
Тамън се прибрах от разходка и гледам удвоило утроило обема, ама още не ме е потърсило :liubov2: за по-сигурно го сложих в една дълбока кофа. И сега започва оформянето и печенето
Та.... махлеб във Варна има срещу Годзилата
хи-хи....
0 x
Отговори

Върни се в “Готварство”