Re: Как се прави хубав козунак?
Публикувано на: Апр 26, '12, 12:48
Аз пък рових много, още по-много ругах после и се тръшках, след многократно нещастни опити за хлябоправене по рецепти от нета; поне 5-6 пъти някои ядоха клисав и гаден хляб и не защото няма на магазина до нас, а за поощрение и от уважение към труда ми. Правя хляб всеки ден, тоест у нас е инцидентно купуването на хляб. Тъмните брашна за да набухнат се смесват задължително с бяло, иначе искат почти тройна доза набухвател и става едно трудно контролируемо като процес. А също не харесвам содените теста и не правя такива - винаги имат един особен дъх. Хляба със зехтин съм го отписала почти, много е хубав, особено ако се пусне някое парче маслинка и риган или розмарин вътре, само че вкуса на такъв хляб е особен и тудно се съчетава с другите храни. Хляба с ръжено брашно - ръжения - се получава най-добре с мед за подсладител и малко смлян кимион като подправка - в къщи имам записки на рецептата, модифицирах нетските измишльотини докато не се получи хубав, бухнал и вкусен, но не го правя често и не я помня наизуст.gonel написа:....
Ако си правите хляб, да ме насъветвате... /Не съм ровила в нета в интерес на истината./
Имам една основна рецепта за хляб, по която дялкам, и по нея понякога различни вариации - с прясно мляко вместо вода, с добавено кисело мляко, с яйце, с масло вместо олио (не е задължително да е стопено, ако се нареже на дребни кубчета също се омесва добре) може да се добавят сирене натрошено, кашкавал или сух колбас нарязан на дребно . Маргарин в къщи не е имало никога.
Ползвам тази суха мая, но мисля, че всякаква суха ще стане, от две седмици - обикновена мая на кубче - вкуса е по-хубав определено, само че трябва да складирам големи количества - май си струва от вкусова гледна точка, иначе сухата е по-лесна и за ползване и за съхранение:
и кафява захар, получава се леко карамелен привкус, и разбира се става и с обикновена бяла захар
Питах майките - класиката в жанра; и се оказа, че и двете казаха едно и също от двата диаметрално противоположни края на България
около 220 мл вода (не я меря, имам голяма чаша за чай)
наливаш затоплена в машината; лъжичка чаена сол, супена захар (може и лъжица и половина, пробвай как ще ти хареса повече)
две супени лъжици олио (или същото количество масло, нарязано на кубчета).
Ако маята е от кубче, разтваряш предварително с водата и захарта.
Малко по-малко от половика брашно - около 400 гр. се пресяват задължително поне един път, сухата мая - 1 чаена лъжичка с връх отгоре и леко разбърквам из брашното и затварям капака. Тестото трябва да е по-скоро много меко, отколкото да образува твърда топка при месенето; с различните брашна се получава различна гъстота - можеш да добавиш малко вода или брашно при необходимост; Цялата процедура ми отнема около 5 минути със затоплянето на водата.
и не ми казвай, че из вашия край не месят и майките ви не знаят как и колко