Как се прави хубав козунак?

Изкушения за лакомници и гурмани.
lila
Чист кофеин
Мнения: 8126
Регистриран: вт ное 24, 2009 4:28 pm

чет апр 26, 2012 12:48 pm

gonel написа:....
Ако си правите хляб, да ме насъветвате... /Не съм ровила в нета в интерес на истината./
Аз пък рових много, още по-много ругах после и се тръшках, след многократно нещастни опити за хлябоправене по рецепти от нета; поне 5-6 пъти някои ядоха клисав и гаден хляб и не защото няма на магазина до нас, а за поощрение и от уважение към труда ми. Правя хляб всеки ден, тоест у нас е инцидентно купуването на хляб. Тъмните брашна за да набухнат се смесват задължително с бяло, иначе искат почти тройна доза набухвател и става едно трудно контролируемо като процес. А също не харесвам содените теста и не правя такива - винаги имат един особен дъх. Хляба със зехтин съм го отписала почти, много е хубав, особено ако се пусне някое парче маслинка и риган или розмарин вътре, само че вкуса на такъв хляб е особен и тудно се съчетава с другите храни. Хляба с ръжено брашно - ръжения - се получава най-добре с мед за подсладител и малко смлян кимион като подправка - в къщи имам записки на рецептата, модифицирах нетските измишльотини докато не се получи хубав, бухнал и вкусен, но не го правя често и не я помня наизуст.
Имам една основна рецепта за хляб, по която дялкам, и по нея понякога различни вариации - с прясно мляко вместо вода, с добавено кисело мляко, с яйце, с масло вместо олио (не е задължително да е стопено, ако се нареже на дребни кубчета също се омесва добре) може да се добавят сирене натрошено, кашкавал или сух колбас нарязан на дребно :nod: . Маргарин в къщи не е имало никога.
Ползвам тази суха мая, но мисля, че всякаква суха ще стане, от две седмици - обикновена мая на кубче - вкуса е по-хубав определено, само че трябва да складирам големи количества - май си струва :hmmm: от вкусова гледна точка, иначе сухата е по-лесна и за ползване и за съхранение:
Изображение
и кафява захар, получава се леко карамелен привкус, и разбира се става и с обикновена бяла захар :nod:
Изображение

Питах майките - класиката в жанра; и се оказа, че и двете казаха едно и също от двата диаметрално противоположни края на България :D
около 220 мл вода (не я меря, имам голяма чаша за чай)
наливаш затоплена в машината; лъжичка чаена сол, супена захар (може и лъжица и половина, пробвай как ще ти хареса повече)
две супени лъжици олио (или същото количество масло, нарязано на кубчета).
Ако маята е от кубче, разтваряш предварително с водата и захарта.
Малко по-малко от половика брашно - около 400 гр. се пресяват задължително поне един път, сухата мая - 1 чаена лъжичка с връх отгоре и леко разбърквам из брашното и затварям капака. Тестото трябва да е по-скоро много меко, отколкото да образува твърда топка при месенето; с различните брашна се получава различна гъстота - можеш да добавиш малко вода или брашно при необходимост; Цялата процедура ми отнема около 5 минути със затоплянето на водата.

и не ми казвай, че из вашия край не месят и майките ви не знаят как и колко :tzvetentze:
0 x

Потребителски аватар
Titi
Чист кофеин
Мнения: 7263
Регистриран: ср ное 25, 2009 10:51 am
Местоположение: София

чет мар 21, 2013 2:51 pm

И тази важна тема да изтупам от прахоляка и побутна напред, че идва време да запретваме ръкави и да пъхнем козунака в пералнята, на програма "центрофуга" :lol:
0 x
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Feeriq
Кана кафе
Мнения: 525
Регистриран: нед дек 13, 2009 5:58 pm
Местоположение: Sofia
x 71
x 1

чет мар 21, 2013 3:41 pm

Аз ще пробвам и центрофугата и хлебопекарната , че ще ми трябват бая бройки козунаци тая година :D Дайте изпитана рецепта за козунак на хлебопекарна :dovolen: само рецепаата ми трябва ще го меся там ама ще го пека на фурна да има козуначен вид на плитки :lol:
0 x
Потребителски аватар
Titi
Чист кофеин
Мнения: 7263
Регистриран: ср ное 25, 2009 10:51 am
Местоположение: София

вт апр 23, 2013 4:43 pm

Доре, наскоро те четох във ФБ, че правиш първи опит през тази година за великденските козунаци. Ако е бил успешен, споделяй рецепти и майсторлък, че Великден чука на вратата.
0 x
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Потребителски аватар
Titi
Чист кофеин
Мнения: 7263
Регистриран: ср ное 25, 2009 10:51 am
Местоположение: София

вт апр 23, 2013 5:30 pm

Не мога да си наслагвам въпросите в първото мнение, затова пиша друго, ама май и още ще има. От трите години, през които правя козунаци отчитам няколко грешки, които се надявам с ваша помощ да избегна при тазгодишното приготвяне.
За провала ми миналата година няма да споменавам, установихме, че се е получил заради това, че мазнината ми беше зехтин.
Но предната година направих много вкусни козунаци, а имах едно затруднение - използвам рецептата на Златка от стр.11 на темата през всичките години. Тестото ми става лепкаво и когато тръгна да ги увивам на плитка, виждам голям зор. Къде греша, защо така се получава?
Попаднах на снимката на just, тя че има помощник, това едно на ръка, ама гледам какви гладки плитки е заплела, явно тестото хич не е лепкаво. Пък несмея да слагам повече брашно от указанато, да не стане твърдо тестото.
jesi написа:Използвайте си центрофугите,удряйте тестото в масата.И аз така правех предните години.Но тази година открих тайната за хубави козунаци... :hihihi: :hihihi:
Изображение
Просто досега нямах внуче,което да помага :hihihi: :hihihi:
0 x
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;

Потребителски аватар
Galq 03
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1981
Регистриран: пет яну 22, 2010 4:47 pm
Местоположение: Слънчев Бряг

вт апр 23, 2013 6:50 pm

Тити, не се притеснявай да слагаш повече от брашното, защото всичко е относително: големината на яйцата да речем, някой и друг грам мазнина повече или мляко. Не слагай много брашно изведнъж, когато ми лепне аз вадя тестото от съда в който меся и ръся брашно по масата, измесвам, ако лепне, пак малко брашно и така докато спре да лепи по ръцете. След втасването отново премесвам с малко количество брашно, топя ръцете в мазнината и издърпвам лентите за плитките. Тестото трябва да се получи меко/ леко, но да не лепи! Успех :stiskam:
0 x
Изображение
http://kitka.snimka.bg/nature/flora-2011.589129" onclick="window.open(this.href);return false;
dal
x 250

вт апр 23, 2013 7:50 pm

Боже , какви хора познавам.... :shock: :angelche:
месат козунаци и настръхвам :hihihi:
0 x
Потребителски аватар
calico
Наркоман
Мнения: 24456
Регистриран: ср дек 02, 2009 3:41 pm
x 595
x 1028

вт апр 23, 2013 8:51 pm

dal написа:Боже , какви хора познавам.... :shock: :angelche:
месат козунаци и настръхвам :hihihi:
мани мани, тая тема винаги ме кара да се срамя.

но пък ми се дояде козунак :potekoha:
0 x
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Feeriq
Кана кафе
Мнения: 525
Регистриран: нед дек 13, 2009 5:58 pm
Местоположение: Sofia
x 71
x 1

вт апр 23, 2013 10:48 pm

Аз още не съм пробвала ама като ви четохххх огладнях , :lol: та утре мятам тестото в пекарната да меси по някоя то горните рецепти и така после ще пека на фурна пък квото стане. Обаче нали не съм пекла досега кажете как се пече на фурна- маже ли се тавата с олио , брашно, колко време се пече, покрива ли се при печеното ..?
Нещо не мога да я разгадая съвсем още моята хлебопекарна, някой има ли Кенууд да обменим мнения ..
0 x
Потребителски аватар
Titi
Чист кофеин
Мнения: 7263
Регистриран: ср ное 25, 2009 10:51 am
Местоположение: София

ср апр 24, 2013 1:21 pm

dal написа:Боже , какви хора познавам.... :shock: :angelche:
месат козунаци и настръхвам :hihihi:
Меси центрофугата на пералнята, ние само дребните подробности доуточняваме. И ядем :D
Благодаря, Галя, ценни са ми съветите ти. Този път ще слагам брашно докато спре да лепне. Не знаех, че после при премесването след втасване пак може да се сложи малко брашно. И не се сещам дали съм си мазала ръцете с мазнина при правене на плитките.
0 x
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Зари
Баш кафе майстор
Мнения: 2034
Регистриран: нед апр 11, 2010 1:25 pm
Местоположение: Хасковлийка от София
x 1

нед апр 28, 2013 9:48 am

Рових не само тук, а и в ютюбата и... :D
Ето тук за напълно начинаещи:
1. " onclick="window.open(this.href);return false;
2. " onclick="window.open(this.href);return false;
3. " onclick="window.open(this.href);return false;
4. " onclick="window.open(this.href);return false;
5. " onclick="window.open(this.href);return false;
6. " onclick="window.open(this.href);return false; . Ако не идеално, то е много мотивиращо. :ieeee:

А относно последователността и дозировката, както и относно разбиването на някои митове, ето:
" onclick="window.open(this.href);return false; :daaa:
:ieeee: Може и да пробвам златкината, галината или някоя друга рецепта, ама... ще видим.
0 x
Изображение
dantonova
Двойно кафе
Мнения: 182
Регистриран: пон авг 08, 2011 5:41 pm

нед апр 28, 2013 5:43 pm

Много полезно видео, даже и за не "абсолютно начинаещи"!

Моят опит с козунаците е скромен, само от 5г., но след първия домашен козунак повече козунак от магазина не е влизал вкъщи ;) .
Ето една рецепта, приспособена за машинка за хляб Moulinex (важни са пропорциите):

Продукти за 2 сплетени козунака:
650-700 гр. брашно,
175 мл прясно мляко,
200 гр. захар (по-малко или повече според вкуса),
5-6 яйца (1 жълтък се отделя за намазване),
100 гр. масло + 50-75 мл олио,
50 гр. бадеми,
1 ч.ч. стафиди,
1 с.л. ликьор портокал (или с аромат по избор),
кората на 1 лимон,
ванилия (по възможност истинска, а не ванилин),
11/2 пак. суха мая.

Меся тестото на произволна програма, напр. за френски бял хляб, като предварително леко разбивам яйцата и захарта, и отделно разтварям маята в топло мляко.
На този етап НЕ слагам мазнина, освен 1 с.л.!
След етапа на месене оставям тестото да втаса в машинката (около 45 мин) и пускам програмата ОТНАЧАЛО.
При второто месене постепенно прибавям разтопеното масло и олиото, докато се поеме от тестото. Към края вече се виждат "балончета" по тестото.

След втория цикъл на месене изваждам тестото и го оставям леко да си "почине", завито с фолио. После прибавям стафидите, разделям на топки, които оформям на фитили и сплитам, като при това обилно си мажа ръцете с мазнина. НЕ слагам повече брашно.
Оформените козунаци втасват 11/2 -2 ч.
Пека ги около 45 мин на 150 гр. с горещ въздух.

Изображение

Конците са със 100% гаранция :dovolen: .
Не се опитвайте да печете в самата хлебопекарна - ще избие капака още в началото на печенето ;).
0 x
Потребителски аватар
Galq 03
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1981
Регистриран: пет яну 22, 2010 4:47 pm
Местоположение: Слънчев Бряг

нед апр 28, 2013 8:16 pm

dantonova написа:Много полезно видео, даже и за не "абсолютно начинаещи"!

Моят опит с козунаците е скромен, само от 5г., но след първия домашен козунак повече козунак от магазина не е влизал вкъщи ;) .
Ето една рецепта, приспособена за машинка за хляб Moulinex (важни са пропорциите).....:
dantonova и у нас така :D :tzvetentze:
Благодаря за споделения опит, имам машинка за хляб от тази марка, пробвала съм какво ли не....но конците ги няма :snif: Зная, че е важно вкарването на мазнина след като тестото е замесено / и винаги го спазвам/ :nod: ...може би тук е тайната на твоята рецепта ;)
Ще опитам , дано се получи :stiskam:
0 x
Изображение
http://kitka.snimka.bg/nature/flora-2011.589129" onclick="window.open(this.href);return false;
dantonova
Двойно кафе
Мнения: 182
Регистриран: пон авг 08, 2011 5:41 pm

нед апр 28, 2013 8:45 pm

:stiskam: Непременно ще се получи!

Обаче :hmmmmmm: - не разбирам защо ми се сливат плитките след изпичането, мисля си, че превтасват малко повече...
0 x
Потребителски аватар
Galq 03
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1981
Регистриран: пет яну 22, 2010 4:47 pm
Местоположение: Слънчев Бряг

нед апр 28, 2013 9:03 pm

Или е превтасало, или е меко ...а как тогава си личат конци, щом се сливат плитките :hmmm:
Втория път програмата също ли я изкарваш до край?
0 x
Изображение
http://kitka.snimka.bg/nature/flora-2011.589129" onclick="window.open(this.href);return false;

Отговори

Върни се в “Готварство”