Страница 26 от 64

Re: Как се прави хубав козунак?

Публикувано на: Апр 4, '12, 20:29
от Galq 03
Калико, започнеш ли, пробват ли, бъди сигурна, че няма да минеш с "един път да опитат" :mrgreen:
Аз от доста години си меся, преди ги месих на топло,по много, удрях тестото в масата и каквото там бях прочела и чула :D миналата година не си дадох много зор, установих, че номера е да "вкараш" мазнината в тестото след като е вече замесено, втасваха в леко загрята фурна и не се наложи да палим парното заради едните козунаци ;)

Re: Как се прави хубав козунак?

Публикувано на: Апр 5, '12, 08:16
от gonel
Петина написа:gonel, колко ти е голяма хлебопекарната? Може ли точно да кажеш последователността на слагане на продуктите в нея? Колко грама готов продукт излиза? Питам, защото моята пекарна е за 700 гр. и 900 гр., т.е. дали всичките тия продукти ще се съберат в тавичката.
Ами от големите е, 1.5кг... Ама аз там не ги пека, само ги замесвам... Мисля, че спокойно можеш да ги омесиш продуктите и после да прехвърлиш тестото да втасва в нещо друго...
Първо слагам течностите - млякото с бухналата мая; яйцата, разбити със захарта и маслото и затоплени, после отгоре пресявам брашното и върху него слагам щипка сол, портокаловите кори и ванилията.
Снощи въртях тестото три пъти. Ами няма голяма разлика, и с два пъти си беше така на конци... Едното месене е 25мин.
Ако са 5 яйца не може да се добави мляко за 1ч.ч., ако са 4 яйца, тогава добавям... И не отделям цял жълтък за мазане... Само за едното мазане не ми се хАби! От единия жълтък гребвам с чаена лъжичка и после добавям мляко или олио и така ги мажа.
Не знам колко продукт излиза - правя три плитки в три дълбоки продълговати тавички...
Пък снощи ми беше малко млякото /2 непълни ч.ч./ и свършваше брашното и Айде всичкото го сложих - 7ч.ч. и нещо - и сега са малко по-плътни... Та по-добре по-малко брашно от колкото повече...
Ама фотото все е в някой та не мога да ви ги покажа пак... ;)

Re: Как се прави хубав козунак?

Публикувано на: Апр 5, '12, 09:29
от Петина
Ще трябва тия дни да пробвам и аз. Точно си мислех само да го омеси хлебопекарната. После - плънка и във фурната ще го пека. До миналата година все меся козунаците на ръка, но тая година ще я карам по-мързеливия начин - с хлебопекарната.

Re: Как се прави хубав козунак?

Публикувано на: Апр 5, '12, 09:32
от calico
Galq 03 написа:Калико, започнеш ли, пробват ли, бъди сигурна, че няма да минеш с "един път да опитат" :mrgreen:
Аз от доста години си меся, преди ги месих на топло,по много, удрях тестото в масата и каквото там бях прочела и чула :D миналата година не си дадох много зор, установих, че номера е да "вкараш" мазнината в тестото след като е вече замесено, втасваха в леко загрята фурна и не се наложи да палим парното заради едните козунаци ;)
Гале, ми то аз тия "доста години" ги минах вече, сигурно 30 години съм месила и какво ли не. Накрая разбрах че просто няма смисъл.
обаче ще се възползвам от съвета ти за по-късното вкарване на мазнината. Ще направя на детето този път козунаци и това ще е.
да знаеш колко лесно се спира само... :angel2:

Re: Как се прави хубав козунак?

Публикувано на: Апр 5, '12, 09:45
от gonel
calico написа: ....
да знаеш колко лесно се спира само... :angel2:
Ето това искам да го пробвам!!!!!!!!! :twisted: :angel2:

Re: Как се прави хубав козунак?

Публикувано на: Апр 12, '12, 14:15
от Titi
В събота ще правя козунаци. И кифлички. Та само да се похваля тук, де.

Re: Как се прави хубав козунак?

Публикувано на: Апр 12, '12, 15:08
от dora
Нямам представа дали е така ,но ще ви споделя нещо ,което ми каза нашата готвачка в градината:
Каквато и да ти е рецептата,тайната на конците била в това да действаш с тестото като за многолистно т.е.
правиш от тестото топка и я разстилаш,после друга и я разстилаш върху първата и така няколко.
Конците били гарантирани и без зловещото 200 пъти тръшкана на масата :lol: :lol:
Аз ще пробвам. :daaa:

Re: Как се прави хубав козунак?

Публикувано на: Апр 12, '12, 19:56
от Зари
dora написа:... като за многолистно т.е.
правиш от тестото топка и я разстилаш,после друга и я разстилаш върху първата и така няколко.
... пробвай, но с мазнина между листовете... :dovolen:

Re: Как се прави хубав козунак?

Публикувано на: Апр 25, '12, 10:15
от Titi
Изложих се тази година с козунаците :snif: Центрофугата ги омеси супер, втасваха както трябва, опекоха се перфектно, надуха се както трябва, абе на външен вид всичко ок. Обаче станаха адски сухи, въпреки, че вътре имаше и доволно количество домашен мармалад. Просто козунака стои сух и се рони, все едно е преседял две седмици. Къде сбърках? Единственото което промених в рецептата, която съм правила вече е, че вместо мас сложих краве масло и зехтин. Да не би това да ми е грешката :hmmm: Научете ме, по-опитните, защото съм на ръба да тегля една майна на домашното правене на козунаци завинаги.

Re: Как се прави хубав козунак?

Публикувано на: Апр 25, '12, 11:17
от lila
Избягвай да смесваш растителни с животински мазнини :nod: