Как се прави хубав козунак?

Изкушения за лакомници и гурмани.
Потребителски аватар
Galq 03
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1981
Регистриран: пет яну 22, 2010 4:47 pm
Местоположение: Слънчев Бряг

ср апр 04, 2012 8:29 pm

Калико, започнеш ли, пробват ли, бъди сигурна, че няма да минеш с "един път да опитат" :mrgreen:
Аз от доста години си меся, преди ги месих на топло,по много, удрях тестото в масата и каквото там бях прочела и чула :D миналата година не си дадох много зор, установих, че номера е да "вкараш" мазнината в тестото след като е вече замесено, втасваха в леко загрята фурна и не се наложи да палим парното заради едните козунаци ;)
0 x
Изображение
http://kitka.snimka.bg/nature/flora-2011.589129" onclick="window.open(this.href);return false;

Потребителски аватар
gonel
Кафевар/ка/
Мнения: 812
Регистриран: вт фев 23, 2010 8:27 am

чет апр 05, 2012 8:16 am

Петина написа:gonel, колко ти е голяма хлебопекарната? Може ли точно да кажеш последователността на слагане на продуктите в нея? Колко грама готов продукт излиза? Питам, защото моята пекарна е за 700 гр. и 900 гр., т.е. дали всичките тия продукти ще се съберат в тавичката.
Ами от големите е, 1.5кг... Ама аз там не ги пека, само ги замесвам... Мисля, че спокойно можеш да ги омесиш продуктите и после да прехвърлиш тестото да втасва в нещо друго...
Първо слагам течностите - млякото с бухналата мая; яйцата, разбити със захарта и маслото и затоплени, после отгоре пресявам брашното и върху него слагам щипка сол, портокаловите кори и ванилията.
Снощи въртях тестото три пъти. Ами няма голяма разлика, и с два пъти си беше така на конци... Едното месене е 25мин.
Ако са 5 яйца не може да се добави мляко за 1ч.ч., ако са 4 яйца, тогава добавям... И не отделям цял жълтък за мазане... Само за едното мазане не ми се хАби! От единия жълтък гребвам с чаена лъжичка и после добавям мляко или олио и така ги мажа.
Не знам колко продукт излиза - правя три плитки в три дълбоки продълговати тавички...
Пък снощи ми беше малко млякото /2 непълни ч.ч./ и свършваше брашното и Айде всичкото го сложих - 7ч.ч. и нещо - и сега са малко по-плътни... Та по-добре по-малко брашно от колкото повече...
Ама фотото все е в някой та не мога да ви ги покажа пак... ;)
0 x
Търся хибискуси Black Dragon, Magnifique, Zoey!
Потребителски аватар
Петина
Виенско кафе
Мнения: 435
Регистриран: пет мар 16, 2012 8:59 am
Местоположение: гр. Шумен
x 1

чет апр 05, 2012 9:29 am

Ще трябва тия дни да пробвам и аз. Точно си мислех само да го омеси хлебопекарната. После - плънка и във фурната ще го пека. До миналата година все меся козунаците на ръка, но тая година ще я карам по-мързеливия начин - с хлебопекарната.
0 x
Потребителски аватар
calico
Наркоман
Мнения: 24456
Регистриран: ср дек 02, 2009 3:41 pm
x 595
x 1028

чет апр 05, 2012 9:32 am

Galq 03 написа:Калико, започнеш ли, пробват ли, бъди сигурна, че няма да минеш с "един път да опитат" :mrgreen:
Аз от доста години си меся, преди ги месих на топло,по много, удрях тестото в масата и каквото там бях прочела и чула :D миналата година не си дадох много зор, установих, че номера е да "вкараш" мазнината в тестото след като е вече замесено, втасваха в леко загрята фурна и не се наложи да палим парното заради едните козунаци ;)
Гале, ми то аз тия "доста години" ги минах вече, сигурно 30 години съм месила и какво ли не. Накрая разбрах че просто няма смисъл.
обаче ще се възползвам от съвета ти за по-късното вкарване на мазнината. Ще направя на детето този път козунаци и това ще е.
да знаеш колко лесно се спира само... :angel2:
0 x
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Потребителски аватар
gonel
Кафевар/ка/
Мнения: 812
Регистриран: вт фев 23, 2010 8:27 am

чет апр 05, 2012 9:45 am

calico написа: ....
да знаеш колко лесно се спира само... :angel2:
Ето това искам да го пробвам!!!!!!!!! :twisted: :angel2:
0 x
Търся хибискуси Black Dragon, Magnifique, Zoey!

Потребителски аватар
Titi
Чист кофеин
Мнения: 7263
Регистриран: ср ное 25, 2009 10:51 am
Местоположение: София

чет апр 12, 2012 2:15 pm

В събота ще правя козунаци. И кифлички. Та само да се похваля тук, де.
0 x
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Потребителски аватар
dora
Баш кафе майстор
Мнения: 2445
Регистриран: нед ное 29, 2009 4:06 pm
Местоположение: Сливен

чет апр 12, 2012 3:08 pm

Нямам представа дали е така ,но ще ви споделя нещо ,което ми каза нашата готвачка в градината:
Каквато и да ти е рецептата,тайната на конците била в това да действаш с тестото като за многолистно т.е.
правиш от тестото топка и я разстилаш,после друга и я разстилаш върху първата и така няколко.
Конците били гарантирани и без зловещото 200 пъти тръшкана на масата :lol: :lol:
Аз ще пробвам. :daaa:
0 x
“Че съм умен – умен съм, но защо съм толкова красив?! Сигурно, защото съм скромен, а скромността краси човека.”
Зари
Баш кафе майстор
Мнения: 2034
Регистриран: нед апр 11, 2010 1:25 pm
Местоположение: Хасковлийка от София
x 1

чет апр 12, 2012 7:56 pm

dora написа:... като за многолистно т.е.
правиш от тестото топка и я разстилаш,после друга и я разстилаш върху първата и така няколко.
... пробвай, но с мазнина между листовете... :dovolen:
0 x
Изображение
Потребителски аватар
Titi
Чист кофеин
Мнения: 7263
Регистриран: ср ное 25, 2009 10:51 am
Местоположение: София

ср апр 25, 2012 10:15 am

Изложих се тази година с козунаците :snif: Центрофугата ги омеси супер, втасваха както трябва, опекоха се перфектно, надуха се както трябва, абе на външен вид всичко ок. Обаче станаха адски сухи, въпреки, че вътре имаше и доволно количество домашен мармалад. Просто козунака стои сух и се рони, все едно е преседял две седмици. Къде сбърках? Единственото което промених в рецептата, която съм правила вече е, че вместо мас сложих краве масло и зехтин. Да не би това да ми е грешката :hmmm: Научете ме, по-опитните, защото съм на ръба да тегля една майна на домашното правене на козунаци завинаги.
0 x
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
lila
Чист кофеин
Мнения: 8126
Регистриран: вт ное 24, 2009 4:28 pm

ср апр 25, 2012 11:17 am

Избягвай да смесваш растителни с животински мазнини :nod:
0 x
Потребителски аватар
gonel
Кафевар/ка/
Мнения: 812
Регистриран: вт фев 23, 2010 8:27 am

ср апр 25, 2012 2:01 pm

Ние с тая пекарна ще станем шрековци... :lol: Всяка седмица правя козунаци, че дори по два пъти!
И си правих опити:
- с малко пълнозърнесто брашно - не бухва никак, става спечен, но се изяжда!
- със зехтин - бухва, /и втасва много бавно/ но се рони и става като сух, но пак се изяжда!
- единия път бях забравила да оставя жълтък за мазане, намазах с кис.мляко - пак става много хубав загар...

Сменям броя на яйцата според настроението, количеството захар... Ами все става добре!
Според мен ключовите моменти са бяло брашно, масло, /с мас не съм опитвала/, меко тесто и известно месене.

Тити, само от зехтина ще да е? И мен той ми опропастява конците... Нали тестото за пица се прави със зехтин и то е леко ронливо...
Как ще се откажеш от това вълшебство! Бухам кората на един портокал и после се надуваме като, като... Ами не знам, но е голям кеф... :lol: :angelche:
0 x
Търся хибискуси Black Dragon, Magnifique, Zoey!
lila
Чист кофеин
Мнения: 8126
Регистриран: вт ное 24, 2009 4:28 pm

ср апр 25, 2012 2:08 pm

От глутена е (набухването). Пълнозърнестото (както и ръженото) ги смесвам в пропорция 1 към 4 части бяло брашно. Със зехтина наистина става ронливо, ако преседи хляба - което у нас не се случва :hihihi:
Изяждаме си всичко за да не ни бият съседчетата :D
Последна промяна от lila на ср апр 25, 2012 2:19 pm, променено общо 1 път.
0 x
lila
Чист кофеин
Мнения: 8126
Регистриран: вт ное 24, 2009 4:28 pm

ср апр 25, 2012 2:15 pm

Забравих да допиша, че всъщност пълнозърнестото, което се продава у нас няма нищо общо с пълнозърнесто всъщност. Просто е по-наедро смляно недоброкачествено зърно.
0 x
Потребителски аватар
gonel
Кафевар/ка/
Мнения: 812
Регистриран: вт фев 23, 2010 8:27 am

ср апр 25, 2012 2:31 pm

Ами и моето пълнозърнесто си беше разредено - 1ч. пълнозърнесто + 6 чаши бяло... Но стана сбито, като кекс.
Но аз на бяло, пълногреховно съм съгласна! :angelche:
Ние на тая пекарна въобще не сме и уважили още способностите - не правя хляб. Правих един френски, за първия път, стана хубав, но с дебели кори.. И хляба от ваничката едвам го извадихме... Не можахме да се насладим... Та сме се профилирали само в козунаци.
Ако си правите хляб, да ме насъветвате... /Не съм ровила в нета в интерес на истината./
0 x
Търся хибискуси Black Dragon, Magnifique, Zoey!
Потребителски аватар
Titi
Чист кофеин
Мнения: 7263
Регистриран: ср ное 25, 2009 10:51 am
Местоположение: София

чет апр 26, 2012 11:02 am

Разбрах - в зехтина ми е била грешката. Благодаря ви, наистина човек се учи докато е жив.
0 x
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;

Отговори

Върни се в “Готварство”