Как се прави хубав козунак?
- Galq 03
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1977
- Регистриран на: Яну 22, '10, 16:47
- Местоположение: Слънчев Бряг
Re: Как се прави хубав козунак?
Здравейте, отдавна следя темичката,даже преди няколко дни написах и моята рецепта, но ми пропадна връзката и не успях да я пусна. След като сега поразгледах, почти идентична е с тази на Satori. Муцунка, много точно го е казала- яко месене и биене. Правя си козунаците у дома от доста време и всякакви опити от моя страна да купим готови, удрят на камък Децата казват,че не признават Великден без уханието на козунаците. Опитвала съм да меся в машината за хляб, но не ми се плучават на конци, колкото и да я пускам и спирам затова си карам както си знам и съм доволна от резултата. Установила съм,че не ми се получава с всяко брашно и масло, затова ползвам такива на които имам доверие
Продукти:
6яйца
1/4краве масло/ Президент/
1/4 захар
блокче мая
250 мл прясно мляко
1 с.л ром
кора от лимон
бадеми за украса /белени/
стафиди/ по желание/
около 1 кг брашно/на Джорджес/
Приготовление:
Разбърквам яйцата със захарта до пълното и разтваряне/ не се бият/. В една част от млякото/леко затоплено/ разтварям маята с малко брашно, захар и сол и я оставям да шупне. Прибавям рома, останалото прясно мляко, кората от лимон, втасалата мая и започвам да добавям предварително пресятото брашно/постепенно/ до получаване на средно твърдо тесто. След добро омесване, разстилам на дебела кора и започвам да "вкарвам" разтопеното масло. Мажа кората с масло, сгъвам на четири, омесвам ......и така докато свърши маслото. Ако лепи много по ръцете, добавяте по малко брашно.Оставям тестото да втаса, след което късам с намаслени рице топчета и започвам да оформям" фитили", с триене между двете ръце и издърпване. От четири такива "фитила" сплитам козунака и се получават три плетеници отгоре, не две, както е при готовите, слагам в намаслена тавичка отново да втасат, след което намазвам с жълтък, украсявам с бадемите и поръсвам обилно със захар. Пека в загрята фурна в началото на 220 градуса за около 10 мин, след това на 180, почти до пълна готовност, защотоне изваждам веднага от фурната.
Козунаците стават на конци и са мекички 2-3 дни, но си искат и месенето и топлото. Да Ви е сладко. Ако Ви се стори ,че съм пропуснала нещо- питайте.
Продукти:
6яйца
1/4краве масло/ Президент/
1/4 захар
блокче мая
250 мл прясно мляко
1 с.л ром
кора от лимон
бадеми за украса /белени/
стафиди/ по желание/
около 1 кг брашно/на Джорджес/
Приготовление:
Разбърквам яйцата със захарта до пълното и разтваряне/ не се бият/. В една част от млякото/леко затоплено/ разтварям маята с малко брашно, захар и сол и я оставям да шупне. Прибавям рома, останалото прясно мляко, кората от лимон, втасалата мая и започвам да добавям предварително пресятото брашно/постепенно/ до получаване на средно твърдо тесто. След добро омесване, разстилам на дебела кора и започвам да "вкарвам" разтопеното масло. Мажа кората с масло, сгъвам на четири, омесвам ......и така докато свърши маслото. Ако лепи много по ръцете, добавяте по малко брашно.Оставям тестото да втаса, след което късам с намаслени рице топчета и започвам да оформям" фитили", с триене между двете ръце и издърпване. От четири такива "фитила" сплитам козунака и се получават три плетеници отгоре, не две, както е при готовите, слагам в намаслена тавичка отново да втасат, след което намазвам с жълтък, украсявам с бадемите и поръсвам обилно със захар. Пека в загрята фурна в началото на 220 градуса за около 10 мин, след това на 180, почти до пълна готовност, защотоне изваждам веднага от фурната.
Козунаците стават на конци и са мекички 2-3 дни, но си искат и месенето и топлото. Да Ви е сладко. Ако Ви се стори ,че съм пропуснала нещо- питайте.
[img]http://weathersticker.wunderground.com/ ... /15655.gif[/img]
http://kitka.snimka.bg/nature/flora-2011.589129" onclick="window.open(this.href);return false;
http://kitka.snimka.bg/nature/flora-2011.589129" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Как се прави хубав козунак?
Гале, предполагам това е четвърт килограм?Galq 03 написа: 1/4краве масло/ Президент/
1/4 захар
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
- Мнения: 31670
- Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
- Местоположение: Нова Загора
- Дал благодарност: 1011 пъти
- Получил благодарност: 2311 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
Със сигурност, Сатори.
Иначе, я си представи за едната идея: 1/4 пакетче масло от 250 гр.? 1/4 от чаена чаша? Или 1/4 от чаена лъжица? Става сбъркан козунак.
Иначе, я си представи за едната идея: 1/4 пакетче масло от 250 гр.? 1/4 от чаена чаша? Или 1/4 от чаена лъжица? Става сбъркан козунак.
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
а да му разкриеш неговите.
- Galq 03
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1977
- Регистриран на: Яну 22, '10, 16:47
- Местоположение: Слънчев Бряг
Re: Как се прави хубав козунак?
Знаех си ,че съм пропуснала нещо , точно предполагаш Права е s_t_m иначе ще стане,сбъркан козунакSatori написа:Гале, предполагам това е четвърт килограм?Galq 03 написа: 1/4краве масло/ Президент/
1/4 захар
[img]http://weathersticker.wunderground.com/ ... /15655.gif[/img]
http://kitka.snimka.bg/nature/flora-2011.589129" onclick="window.open(this.href);return false;
http://kitka.snimka.bg/nature/flora-2011.589129" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Как се прави хубав козунак?
Никога нямаше да ми дойде на ум да попитам такова нещо и ако правех, щях да си сложа 1/4 пакетче масло от 250 гр. Добре, че все пак навреме се отказах да направя за сефте козунак!Satori написа:Гале, предполагам това е четвърт килограм?Galq 03 написа: 1/4краве масло/ Президент/
1/4 захар
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Galq 03
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1977
- Регистриран на: Яну 22, '10, 16:47
- Местоположение: Слънчев Бряг
Re: Как се прави хубав козунак?
Не се отказвай ,а пробвай, вече си наясно с грамажите
[img]http://weathersticker.wunderground.com/ ... /15655.gif[/img]
http://kitka.snimka.bg/nature/flora-2011.589129" onclick="window.open(this.href);return false;
http://kitka.snimka.bg/nature/flora-2011.589129" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Как се прави хубав козунак?
аа, не, след като прочетох, че трябва да меся, докато ми потече пот между краката, моменталически дадох на заден ход. Ще ида да си купя от едно място, дето много ви го бях похвалила преди време, станах му редовен клиент. Може да са по-скъпички, но са домашни и няма да ми мокрее отдолуGalq 03 написа: Не се отказвай ,а пробвай, вече си наясно с грамажите
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
- mileni
- Чист кофеин
- Мнения: 5149
- Регистриран на: Ное 30, '09, 14:43
- Дал благодарност: 229 пъти
- Получил благодарност: 82 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
Тити,не се отказвай.Погледни го като фитнес-месенето.Значи вземаш вече пооформеното тесто в една ръка.Чупка в кръста вляво ,замах и го удряш в масата.Повтаряш противоположно.Правиш 2 серии по 20тупкания,или 3 по 15 наляво и надясно Ето ти фитнеса,тестото омесено,фигурата гъвкава.И накрая резултата,вкусен домашен козунак и фигура стойка А
Пусни хляба си по водата и ще го намеpиш не след много дни.
http://mileni.snimka.bg/flowers/lyato-2013.762771" onclick="window.open(this.href);return false;
https://picasaweb.google.com/101763371167451658448/201502" onclick="window.open(this.href);return false;
http://mileni.snimka.bg/flowers/lyato-2013.762771" onclick="window.open(this.href);return false;
https://picasaweb.google.com/101763371167451658448/201502" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Как се прави хубав козунак?
Ето моите тренировки за Великден. Рецептата на Сатори се оказа много добра. Връткава работа. Чудя се още, дали да не последвам Дал