Как се прави хубав козунак?
- Galq 03
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1977
- Регистриран на: Яну 22, '10, 16:47
- Местоположение: Слънчев Бряг
Re: Как се прави хубав козунак?
Калико, започнеш ли, пробват ли, бъди сигурна, че няма да минеш с "един път да опитат"
Аз от доста години си меся, преди ги месих на топло,по много, удрях тестото в масата и каквото там бях прочела и чула миналата година не си дадох много зор, установих, че номера е да "вкараш" мазнината в тестото след като е вече замесено, втасваха в леко загрята фурна и не се наложи да палим парното заради едните козунаци
Аз от доста години си меся, преди ги месих на топло,по много, удрях тестото в масата и каквото там бях прочела и чула миналата година не си дадох много зор, установих, че номера е да "вкараш" мазнината в тестото след като е вече замесено, втасваха в леко загрята фурна и не се наложи да палим парното заради едните козунаци
[img]http://weathersticker.wunderground.com/ ... /15655.gif[/img]
http://kitka.snimka.bg/nature/flora-2011.589129" onclick="window.open(this.href);return false;
http://kitka.snimka.bg/nature/flora-2011.589129" onclick="window.open(this.href);return false;
- gonel
- Кафевар/ка/
- Мнения: 952
- Регистриран на: Фев 23, '10, 08:27
- Дал благодарност: 2 пъти
- Получил благодарност: 24 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
Ами от големите е, 1.5кг... Ама аз там не ги пека, само ги замесвам... Мисля, че спокойно можеш да ги омесиш продуктите и после да прехвърлиш тестото да втасва в нещо друго...Петина написа:gonel, колко ти е голяма хлебопекарната? Може ли точно да кажеш последователността на слагане на продуктите в нея? Колко грама готов продукт излиза? Питам, защото моята пекарна е за 700 гр. и 900 гр., т.е. дали всичките тия продукти ще се съберат в тавичката.
Първо слагам течностите - млякото с бухналата мая; яйцата, разбити със захарта и маслото и затоплени, после отгоре пресявам брашното и върху него слагам щипка сол, портокаловите кори и ванилията.
Снощи въртях тестото три пъти. Ами няма голяма разлика, и с два пъти си беше така на конци... Едното месене е 25мин.
Ако са 5 яйца не може да се добави мляко за 1ч.ч., ако са 4 яйца, тогава добавям... И не отделям цял жълтък за мазане... Само за едното мазане не ми се хАби! От единия жълтък гребвам с чаена лъжичка и после добавям мляко или олио и така ги мажа.
Не знам колко продукт излиза - правя три плитки в три дълбоки продълговати тавички...
Пък снощи ми беше малко млякото /2 непълни ч.ч./ и свършваше брашното и Айде всичкото го сложих - 7ч.ч. и нещо - и сега са малко по-плътни... Та по-добре по-малко брашно от колкото повече...
Ама фотото все е в някой та не мога да ви ги покажа пак...
Търся хибискуси Black Dragon, Magnifique, Zoey!
Re: Как се прави хубав козунак?
Ще трябва тия дни да пробвам и аз. Точно си мислех само да го омеси хлебопекарната. После - плънка и във фурната ще го пека. До миналата година все меся козунаците на ръка, но тая година ще я карам по-мързеливия начин - с хлебопекарната.
Re: Как се прави хубав козунак?
Гале, ми то аз тия "доста години" ги минах вече, сигурно 30 години съм месила и какво ли не. Накрая разбрах че просто няма смисъл.Galq 03 написа:Калико, започнеш ли, пробват ли, бъди сигурна, че няма да минеш с "един път да опитат"
Аз от доста години си меся, преди ги месих на топло,по много, удрях тестото в масата и каквото там бях прочела и чула миналата година не си дадох много зор, установих, че номера е да "вкараш" мазнината в тестото след като е вече замесено, втасваха в леко загрята фурна и не се наложи да палим парното заради едните козунаци
обаче ще се възползвам от съвета ти за по-късното вкарване на мазнината. Ще направя на детето този път козунаци и това ще е.
да знаеш колко лесно се спира само...
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
- gonel
- Кафевар/ка/
- Мнения: 952
- Регистриран на: Фев 23, '10, 08:27
- Дал благодарност: 2 пъти
- Получил благодарност: 24 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
Ето това искам да го пробвам!!!!!!!!!calico написа: ....
да знаеш колко лесно се спира само...
Търся хибискуси Black Dragon, Magnifique, Zoey!
Re: Как се прави хубав козунак?
В събота ще правя козунаци. И кифлички. Та само да се похваля тук, де.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Как се прави хубав козунак?
Нямам представа дали е така ,но ще ви споделя нещо ,което ми каза нашата готвачка в градината:
Каквато и да ти е рецептата,тайната на конците била в това да действаш с тестото като за многолистно т.е.
правиш от тестото топка и я разстилаш,после друга и я разстилаш върху първата и така няколко.
Конците били гарантирани и без зловещото 200 пъти тръшкана на масата
Аз ще пробвам.
Каквато и да ти е рецептата,тайната на конците била в това да действаш с тестото като за многолистно т.е.
правиш от тестото топка и я разстилаш,после друга и я разстилаш върху първата и така няколко.
Конците били гарантирани и без зловещото 200 пъти тръшкана на масата
Аз ще пробвам.
“Че съм умен – умен съм, но защо съм толкова красив?! Сигурно, защото съм скромен, а скромността краси човека.”
- Зари
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2031
- Регистриран на: Апр 11, '10, 13:25
- Местоположение: Хасковлийка от София
- Дал благодарност: 1 път
- Получил благодарност: 1 път
Re: Как се прави хубав козунак?
... пробвай, но с мазнина между листовете...dora написа:... като за многолистно т.е.
правиш от тестото топка и я разстилаш,после друга и я разстилаш върху първата и така няколко.
Re: Как се прави хубав козунак?
Изложих се тази година с козунаците Центрофугата ги омеси супер, втасваха както трябва, опекоха се перфектно, надуха се както трябва, абе на външен вид всичко ок. Обаче станаха адски сухи, въпреки, че вътре имаше и доволно количество домашен мармалад. Просто козунака стои сух и се рони, все едно е преседял две седмици. Къде сбърках? Единственото което промених в рецептата, която съм правила вече е, че вместо мас сложих краве масло и зехтин. Да не би това да ми е грешката Научете ме, по-опитните, защото съм на ръба да тегля една майна на домашното правене на козунаци завинаги.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;